[ smsnet @ 09.01.2007. 14:43 ] @

Kada snimam zvucni fajl iz soundrecorder-a na notebook racunaru u zvucnom zapisu imam strashne sumove. Koliko sam procitao problem moze biti u tome sto je notebook prikljucen na napajanje.

Pitanje
Ukoliko nemam bateriju, da li postoji nacin da snimim kako-tako kvalitetan zvucni fajl.?
[ pisac @ 09.01.2007. 17:49 ] @
Ma laptop ti je krš. Pretpostavljam da koristiš dodatni mikrofon a ne onaj na laptopu? Ja sam se totalno razočarao kad sam uzeo nov (i ne baš jeftin) HP. Prvo je bila neispravna ploča pa se u snimku čulo zujanje od -12db, a kad sam zamenio ploču (posle 6 meseci čekanja!) nema zujanja već šuštanja od -21db. To je prihvatljivo za razgovore preko Interneta (koje inače ne praktikujem sa laptopa), ali za bilo kakvu ozbiljniju upotrebu je previše.

Imam jedan stari IBM T23, i to je laptop ipo. Ne da nema šuštanja, nego je zvuk neverovatno čist, šum je tamo negde ispod -70 db, a plus ima i integrisan mikrofon na kome je zvuk vrlo čist, čistiji nego na ovom HP sa spoljnim mikrofonom.

Dakle, rešenje ti je da kupiš T23 :-) ili da koristiš neki program (recimo stari dobri "Cool Edit Pro 2") koji ima eliminaciju šuma iz snimka (reduce background noise) na osnovu uzorka (snimaš tišinu par sekundi, pa to postaviš kao uzorak šuma). S tim da rezultati neće biti savršeni, jer što više gušiš šum, zvuk postaje sve robotizovaniji, pa moraš da nađeš kompromis.

P.S. ukoliko nemaš CoolEditPro, rešićemo problem :-). Firma koja ga je proizvodila http://www.syntrillium.com više ne postoji, kupio je Adobe i napravio Adobe Audition.


[Ovu poruku je menjao pisac dana 10.01.2007. u 12:25 GMT+1]
[ vindic8or @ 09.01.2007. 19:43 ] @
sta zelis da snimis i za koju upotrebu? to je trebalo da bude najveci deo tvog prvog posta.

Citat:
smsnet:
Pitanje
Ukoliko nemam bateriju, da li postoji nacin da snimim kako-tako kvalitetan zvucni fajl.?


na ovakvo pitanje jedini odgovor koji mogu da ti dam je - da. mozes da snimis vrhunski studijski kvalitet, ako imas odgovarajuci mikrofon (u akusticki tretiranoj sobi), preamp, A/D konverter i digitalni interfejs na kompjuteru.
[ smsnet @ 09.01.2007. 20:17 ] @

Snimacu u .wav ili .gsm formatu, zvuk ce se preslusavati preko telefona...
[ pisac @ 09.01.2007. 21:21 ] @
Onda kupi T23 i rešio si problem :-)

Nego, reci mi, jesi li našao neku devojku prijatnog glasa za to snimanje, ili ćeš lično da pričaš? Treba mi jedna takva devojka iz istog razloga (samo što ja imam dobar laptop, hehehe).

U stvari, možda bi mogli o istom trošku da napravimo dva snimanja, i to sa mojim laptopom ;-). Imam i unidirekcioni dinamički mikrofon, profesionalniji od ovih jeftinih kondenzatorskih koji hvataju sa svih strana sve šumove :-)))
[ smsnet @ 10.01.2007. 08:34 ] @

Problem je definitivno u laptopu. Ovo je prvi put da me Sony razoracao.

Na HP-u snimanje ide bez problema sa baterijom i bez nje.