[ dachabre @ 10.01.2007. 15:32 ] @
Kako da pozovem iz tekstualnog moda program za podesavanje hardwera - softwera (u Debianu)???

U SUSE distribuciji kuca se YAST....
[ Astral Projection @ 10.01.2007. 15:52 ] @
Debian nema svoj kontrolni centar kao sto ima SuSE ili Mandriva... Napisi sta hoces da podesis, pa ce mozda neko znati da ti objasni.. :)
[ Miroslav Strugarevic @ 10.01.2007. 15:56 ] @
Citat:
Astral Projection: Debian nema svoj kontrolni centar kao sto ima SuSE ili Mandriva...

Hvala Bogu na tome.
[ Astral Projection @ 10.01.2007. 19:19 ] @
Slazem se :)
[ Mitrović Srđan @ 10.01.2007. 20:45 ] @
debconf , aptitude , apt-get , synaptic - ako se moze nazvati podesavanje software-a.
[ VRider @ 11.01.2007. 00:48 ] @
Cemu zahvaljivanje na necemu cega nema? Niko ne bije po usima da koristis YAST ni na SuSeu, ali sam siguran da je dosta onih koji su jako srecni jer tako nesto postoji.
[ bborovac @ 11.01.2007. 07:47 ] @
ma yast je zakon za one brzinske stvari podesiti a sve ostalo u shellu...
[ dachabre @ 11.01.2007. 09:03 ] @
Konkretno voleo bih da pogledam onaj hardverski deo (tj. da vidim sta je prepoznao od uredjaja) i - ako postoji - softver koji se moze instalirati sa Debianovog DVD-a (tj. kako da vidim cega ima i kako se bira....). To je sve objedinjeno u YASTU (bez obzira da li je ona graficka verzija ili tekstualna.....

Hvala momci na tako brrrzim odgovorima
[ rumpl @ 11.01.2007. 10:55 ] @
lspci.
A za to da li ima ili nema na DVD-u ne bih znao da ti kazem kako da saznas. Uglavnom je to do kernela i modula koji su kompajlirani... Ako nema, skines kernel sa kernel.org i kompajliras novu verziju kernela.

Zar nemaju tako nesto GNOME ili KDE? Cini mi se da ima, ali ne bih znao 100% kad ih ne koristim.

dachabre ti bi u stvari jedan lep windows koji sve radi za tebe i ne pita te nista.
[ Mitrović Srđan @ 11.01.2007. 12:04 ] @
Da imas odlican app zove se : lspci ;-)
Inace integrisana okruzenja poput KDE imaju svoj
kontrolni centar koji ima apsolutno sve sto jednom
poetniku treba/ne treba
[ dachabre @ 11.01.2007. 13:22 ] @

Ova verzija Debijana koju probavam da instaliram (SARGE) ne instalira automatski graficko okruzenje pa mi je malko teze da se snadjem - hvala vam za ove predloge - probacu!!!!!!!

@rumpl
Hehehe - samo sto mi treba bas Debian (kao pocetnik mislim da je SUSE zakon.... ili ga malo manje lose poznajem od ovih ostalih distribucija - jbg - svaki pocetak je tezak ).....
[ formeye @ 11.01.2007. 14:34 ] @
Ako si ispravno instalisao sistem (kad te je pitao da skenira instalacione opticke diskove), spisak programa na diskovima (ili u tvom slucaju na jednom dvd disku) imas u menadzeru paketa (naravno i spisak programa sa on-line repozitorijuma ako ih imas ubacene u /etc/apt/sources.list). Za graficko okruzenje tu ti je synaptic (GTK2), adept (KDE/QT), a za tekstualno aptitude.

Vise o APT-u (Debianovom sistemu za upravljanje paketima) imas na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Packaging_Tool
[ Lutheyus @ 11.01.2007. 14:55 ] @
1. Ostani pri Debian-u, isplatice se.
2. Sa "root" pomocu "dpkg-reconfigure debconf" odgovori na prvo pitanje sa "Dialog" a na drugo sa "low".
3. Pomocu "dpkg-reconfigure <software?> podesi software koju zelis
4. Ako se nista ne pojavi, onda software nema "direktnih" konfiguracionih mogucnosti.

Pozdrav
[ Apatrid @ 11.01.2007. 15:00 ] @
Ako je lspci odlican alat, zatrebace mu i lsusb, koliko se ja u prosjecnu konfiguraciju danasnje masine razumijem.
[ dachabre @ 11.01.2007. 16:14 ] @
Faaaala ljudi - formeye to mi je trebalo "Debianov sistem za upravljanje paketima" - samo nisam umeo da objasnim

Ova verzija staje na 2 DVD-a i dao sam mu za vreme instalacije da ih skenira. Kada sam završio instalaciju posle iz tekstualnog moda nisam znao da pristupim tom APT-u. Sada ću moći da ga startujem - interfejs mu je malo komplikovan - ali ništa strašno (izgleda da me je SUSE razmazio pa treba malo da se čeličim ). Pošto mi je ta mašina na poslu - moćiću tek sutra ujutru da probam - verovatno ću kad uspem da startujem taj APT moći nekako da podignem KDE a onda je sve lakše... a i ako ne uspem - ta mašina mi ima disk za brisanje pa ću probati ponovo da instaliram sistem .....

U svakom slučaju još jednom hvala svima
[ time @ 11.01.2007. 17:36 ] @
zar ne bi trebalo pri instalaciji da te pita da li zelis desktop enviroment ili tako nesti i da li zelis razne servere.
[ Mitrović Srđan @ 11.01.2007. 19:21 ] @
@time
pita te da cekiras koje pakete zelis da instaliras.

@dachabre

Citat:

debconf , aptitude , apt-get , synaptic

To su alati za upravljanje paketima. Potrebno je samo koristiti bar
wikipediu.
[ formeye @ 11.01.2007. 21:10 ] @
Citat:
dachabre: Sada ću moći da ga startujem - interfejs mu je malo komplikovan - ali ništa strašno (izgleda da me je SUSE razmazio pa treba malo da se čeličim:) ).

Ako mislis na interface adepta, potpuno se slazem. Kad podignes graficko okruzenje, probaj synaptic (bez obzira da li koristis gnome ili kde) on ce ti izgledati mnogo prijatnije.
[ Body Bag @ 11.01.2007. 21:23 ] @
@dachabre

Ako mozes pokusaj da ostanes na Debian-u-prelazak sa SUSE-a na Debian je k'o sa magarca na konja-iako se se to na prvi pogled ne cini tako i iako je Debian manje atraktivan i saren
U SUSE-u tesko covek moze ista o linux-u da nauci,no sve to zavisi i od afiniteta korisnika i pitanja da li doticni uopste zeli nesto da nauci ili ne :-)
Da bi mogao da koristis sadrzaj dvd-ova koji dolaze uz Sarge potrebno je da odradis komandu apt-cdrom(konsultuj man za vise informacija)
Inace,to ti je nudjeno i prilikom instalacije,kao i izbor grafickih okruzenja(dektop enviroment),ali si to ocigledno prevideo :-)
Kada dvd-ovi budu dodati u bazu,svu manipulaciju softverom koji isti sadrze obavljas preko sjajne alatke zvane Synaptic,ili ako vise volis konzolu preko komande apt(kucaj man apt)
Spisak hardvera mozes dobiti iz KDE Control Centre-a npr.
[ rumpl @ 12.01.2007. 07:16 ] @
Ukratko:

apt-cache search <ime paketa> (na primer kde ;) )
apt-get install <ime paketa>

To ti je sve sto ti treba ba bi instalirao sta kod hoces ili neces iz textualnog okruzenja.
Simpatican posao imas, voleo bih i ja da mogu da se zezam sa Debian-om i da budem placen za to :D
[ dachabre @ 12.01.2007. 08:33 ] @
@rumpl

Fala na savetima - a sto se tice posla - reeeeetki trenutci srece

@Body Bag & time

Probacu da koristim Debian. Sto se tice instalacije - znam da mi je nudio - znam da sam ga prevideo

@formeye

Nadam se da ce sa KDE-om sve biti lakse

[ dachabre @ 12.01.2007. 10:42 ] @
E - ljudi uspeo sam (izgleda) da instaliram KDE na rumpl-ovu foru (apt-cache search <ime paketa> (na primer kde )
apt-get install <ime paketa>)...

Sledeci problem :NE ZNAM KAKO DA GA POKRENEEEEEEM

Ne moze sa onim ctrl+alt+F7,8,9.....

Da li treba nesto negde da kucam????
[ Lutheyus @ 12.01.2007. 14:31 ] @
- Mozes da startujes X (kao obican korisnik) sa "startx"
- Ili najbolje instalisi "KDM" (X display manager for KDE) i resetuj (iako nije bas potrebno, ali zato jednostavnije) racunar
[ dachabre @ 12.01.2007. 15:00 ] @
Jipiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!

Fala svima!!!!!!!!!

(pogledajte levo sa kog je sistema poslata ova poruka)!!!!!!!!