[ miko.s @ 11.01.2007. 23:36 ] @
pozdrav. iako sam duže vrijeme u wifi svijetu, uvijek sam bio na malim daljinama, max 200 metara, i nisam se interesirao oko mnogo stvari. e sada sam žedan za znanjem, pa bih vlio da mi se par stvari objani. prvo- izlazna snaga ap-a. jeftiniji ap-ovi imaju izlaznu snagu 30mW, dok oni skuplji (200€ na više) imaju snagu od 300mW, pa čak sam negdje vidio i mrcinu od 400mW. komentar na ovog zadnjega (od400) je netko napisao da to nitko živ ne bi smio staviti u eter. sad mene zanima zašto? zar nije logično da što ap ima jači izlaz, u kombinaciji sa antenom velike dobiti da će imati veći prijem nego ako tu istu antenu spojimo na ap slabijeg izlaza? i vrlo često se spominje zagađenost etera. da li to mislite na broj aktivnih veza, tj više veza na istom kanalu? ukoliko u rangu od 1 km imamo (ajmo uzet) 5 veza na recimo 10tom kanalu, a da stanje nije bolje niti na drugim kanalima, kako se moguće "probit" da ja stignem do ap-a koji je recimo 3 km od mene? ovo je samo pretpostavka. i zadnja stvar- čitao sam da postoje pojačala za wifi antene. u svijetu tv-a pojačala se koriste gotovo uvijek i velikog su pojačanja (do 36dB), ali kada i u kojim slučajevima se koriste pojačala za wifi, i koje su snage? da li se koriste kada je ap jako daleko ili kada je duljina kabela od antene do kartice velika? zamolio bih vas da mi ovo malo pojasnite, ako nije problem. hvala |