[ N.N. @ 13.01.2007. 02:53 ] @
Naime, nocu dok je u kuci mrtva tisina ja nemogu ni da pricam a da me moji na spratu iznad necuju. Mislim da je problem u vratima i mislim da bi njihova zvucna izolacija resila moj problem. Zelieo bi da znam kako to da izvedem, koje materijale da koristim, ako ima neka firma u Novom Sadu koja bi mi to odradila itd... HVALA UNAPRED
[ tdjokic @ 13.01.2007. 03:38 ] @
Ne kapiram - kako to sprat a ti bi vrata izolovao? Zivim u stambenoj zgradi i cujem razne komsije od gore i sa strane, cak i kad hodaju stepenistem (koje nigde ne dodiruje stan), sve to kroz armirani beton. Mozda i kod tebe zvuk ide nekim drugim putem a ne kroz vrata? U prizemlju sam, pa su mi odozdo "komsije" majstori za toplotnu podstanicu za centralno grejanje pa i njih cujem kad nesto popravljaju. Uf, a tek lift - cuje se njegova kocnica ili neki slican mehanizam sa 12-tog sprata, jer taj mehanizam radi po sistemu klik, klik!
[ N.N. @ 13.01.2007. 03:52 ] @
Nema sanse da se moj glas prenosi kroz armirani beton... Ja sam u prizemlju a oni su na 1 spratu, u pitanju je kuca. Vrata imaju dosta prostora ispod njih pa tu moze da prodje zvuk, a i kad ide muzika ocigledno je da se kroz njih cuje, da su ona lepo izolovana nebi bilo problema. Znaci moje pitanje i dalje stoji. Hvala unapred
[ bakara @ 13.01.2007. 10:20 ] @
Nekada je bilo moderno da se vrata zvucno izoluju tapaciranjem, i tako su se nekada radile direktorske kancelarije (sundjer, skaj...), moj otac je nakada to radio, veoma je efikasna i zvucna i termo izolacija. verujem da i danas mozes naci ljude koji to rade...zovu se tapetari!
[ kum_spasoje @ 14.01.2007. 09:55 ] @
ne zaboravi i prag,posto kazes da zvuk pici ispod vrata
[ N.N. @ 14.01.2007. 14:00 ] @
Hvala na savetima, ako imate josh koji dobrodosao je
[ dusanboss @ 31.05.2025. 11:30 ] @
Da ne pokrećem temu pošto je potpuno ista.

Dakle šta je bitno kod zvučne izolacije vrata? Prvo vrata su izuzetno loša pa bi i njih menjao. Trenutno su ona sa ramom od letvi dve šperploče i kartonskim saćem između. To je veliki deo problema svakako. Pitam se da li i štok može da prvi problem pošto i on nje baš kvalitetan i čini mi se šupljikav?
Pretpostavljam da bi i na sastavima trebalo da bude neka guma ili nešto kako bi bolje dihtovalo?

Pošto će najverovatnije drugar stolar da mi pravi druga vrata imam tu slobodu da mogu da ih pravim tako da bi imale što bolju zvučnu izolaciju. Šta bih tu mogao da uradim. Da ih jednostavno samo tapaciram sunđerom i eko kožom ili?
[ mjanjic @ 31.05.2025. 22:44 ] @
Koleginica ugradila Marić vrata, kaže da se u dečjoj sobi ne čuje muzika kad se pusti "malo" glasnije, ali je u pitanju opcija sa "padajućim pragom". Inače, taj "padajući prag" možeš i sam da ugradiš, sad je postalo popularno zbog opcije da pod u celom stanu bude u istom nivou, tj. da ne postoje klasični pragovi na vratima, pogodno i zbog onih "robota" za usisavanje.
Ima verovatno i cenovno povoljnijih proizvođača, ali raspitaj se, pročitaj utiske na forumima, itd.

Pretpostavljam da su unutrašnja vrata, ako su spoljašnja, onda je druga priča, u tom slučaju je bolje ići na neke modernije materijale plus dvostruki izopan za staklo. Drvo jeste lepše, ali traži održavanje i nije baš neka termo i zvučna izolacija.

I za unutrašnja teško da može stolar da ti napravi sa dobrom zvučnom izolacijom, nisam 100% siguran, ali za ova pomenuta gore iznad materijal se uvozi iz Italije, dakle ne može tu obična šperploča, a drvo se baš i ne isplati i nije baš neka zvučna izolacija.
[ dusanboss @ 01.06.2025. 14:33 ] @
Upitanju su unutrašnja vrata.

Ta vrat sa prezimenom mi već nekako deluju skupa. :) Koliko koštaju?

Meni bi i cenovno i po izgledu možda odgovaralo nešto ovakvo. https://uradi-sam.rs/sobna-vrata/vrata-sobna-bukva-leva-9015.html

Pod uslovom da je puno drvo, a verujem sa težinom od 30 kg da jeste. Ovako nešto bih jednu stranu ofarbao, a drugu bih odne na tapaciranje što mislim da me neće izaći iznad 4-5 k. Takođe bih ubacio one gume zbog boljeg dihtovanja prilikom zatvaranja. Sve to trebalo bi da bude ogromno unapređenje u odnosu na ovo što sad imam i sasvim dovoljno zvučne izolacije. Mislim, nemam ja ništa specijalno buke u kući, ali kroz ova vrata čuje se sve skoro kao da ih nema.
[ SlobaBgd @ 01.06.2025. 17:08 ] @
Obrati pažnju da tapacirung ide sa one strane odakle dolazi izvor buke, u tvom slučaju sa spoljnje strane.

I kako je već napomenuto, treba obezbediti da zvuk ne ulazi u sobu preko donje strane vrata gde je prag, ni ba spoju vrata i štoka ako su vrata kriva. Zato drvo treba dobro da odleži da se osuši da bi od njega mogla da se naprave ravna i stabilna vrata. Možda sa datim ograničenjima (cena, stanje na tržištu, stručnost i savesnost majstora) vrata od punog drveta i nisu najbolje rešenje.
[ Java Beograd @ 01.06.2025. 19:42 ] @
Zvuk najbolje prolazi tamo gde vrata ne dihtuju, zatim: oko štoka, i kako reče SlobaBgd preko praga.

- Svaka današnja, iole kvalitetnija sobna vrata dođu sa diht gumom. Tu nema problema.
- Niti jedna sobna vrata se ne prave od punog drveta. To zaboravi.
- Kad menjaš štok, obrati pažnju da lepo i potpuno popuniš pur penom sve oko štoka.

Sama nova vrata, koja dihtuju (diht gumom), sa lepo urađenim štokom će ti biti velika promena u smislu zvučne izolacije.

Dodaj prvo padajući prag, pa kad onda sagledaš situaciju, tek onda vidi oko tapaciranja
[ dusanboss @ 01.06.2025. 21:52 ] @
Java kako misliš da nijedna nisu od punog drveta? Od čega su ona ova što sam dao link?

Pa onda bolje samo da tapaciram, zadihtujem i malo sredim ova moja postojeća ako ću opet kupiti neka šuplja?

Citat:
SlobaBgd:
Obrati pažnju da tapacirung ide sa one strane odakle dolazi izvor buke, u tvom slučaju sa spoljnje strane.

Koliko je ovo bitan detalj. Pošto mi je ova strana unutrašnja slobodna tj. lakša za tapaciranje jer se spoljna zatvaraju i ulaze u štok.
[ SlobaBgd @ 01.06.2025. 23:20 ] @
Uloga tapacirunga je da apsorbuje zvuk koji dolazi sa strane na kojoj je tapacirung postavljen, tako što mekani i rastresiti materijal (sunđer ili konjska dlaka ili neki sintetički materijali) preuzima zvučni talas i ublažava ga ispred kompaktne i čvrste prepreke (ploče vrata) koja može da ih prenese dalje u prostoriju ako ne bi bilo tapacirunga. Doduše i "naopaka" konstrukcija (gde se tapacira sa suprotne strane od izvora zvuka) može da utiša buku za neki procenat ali to nije ni približno efikasno kao ispravni metod.

Ako si imao prilike da vidiš vrata na direktorskim kancelarijama, u većini slučajeva tapacirung je sa unutrašnje strane, da se napolju ne čuje šta se direktor domunđava sa poslovnim partnerima. Ili je tapacirung sa obe strane vrata tako da se zvuk ne širi ni iz kancelarije ni u nju.
[ Java Beograd @ 02.06.2025. 07:05 ] @
Citat:
dusanboss:
Java kako misliš da nijedna nisu od punog drveta? Od čega su ona ova što sam dao link?
Pa onda bolje samo da tapaciram, zadihtujem i malo sredim ova moja postojeća ako ću opet kupiti neka šuplja?

Evo ti dva primera: skuplji je sa perforiranom ivericom, a jeftiniji sa kartonskim saćem.

Od drveta (čamovina najčešće) sa pravi okvir, dakle deo gde ide brava, deo u koji se ušarafljuju šarke, gornja i donja poprečna.
Pa zamisli samo koliko bi teška bila ta vrata da je to puno drvo!!!
Štok je takođe, uglavnom čamovina.

Ovo šta piše "bukva", to je bukov furnir.

Ponoviću: zvuk prolazi kroz šupljine, otvore, ne-naleganja, ne-dihtovanja, ne-popunjen deo od štoka do zida.

[ mjanjic @ 02.06.2025. 12:56 ] @
Ne znam čak ni da li je taj "bukov furnir", lepo piše u tom redu tabele "Boja | Bukva" :)))

Što se tiče cene, ta koja sam pomenuo su bila oko 240€, možda se negde nađu i jeftinije, ali ne moraš da ih farbaš. Ako hoćeš da ofarbaš kvalitetnije u više slojeva, samo to će da te košta tipa 50-100€, a možda i više, zavisi čime budeš farbao. O kvalitetu tih šarki na ovim najjeftinijim vratima da ne pričam, kao i "naleganju" vrata na štok i koliko je nezgodno sve to podesiti.
Ta vrata nisu ništa bolja od tih koja već imaš, to je "tehnologija" koja je kod nas bila zastupljena još u vreme SFRJ i takvim vratima ima smisla menjati postojeća samo ako su ta stara razvaljena, ukrivljena i sl.
[ ademare @ 02.06.2025. 14:21 ] @
Vrata Sigurno nisu furnirana !

Ja sam gledao svojevremeno pre 4-5 godina, samo su sada Duplo skuplja ! Vise mi se tada isplatilo da kupim vrata nego da farbam stara jer su za farbanje trazili 30-40 po otvoru ? Tj jedna vrata toliko ! Nova bila 40-50 Eur !

Imaju to se zove Melaminska folija u Boji drveta ! Kao Univer cime je presvucen time su presvucena i ova vrata !