[ linux pomoc @ 15.01.2007. 22:05 ] @
pokusao sam sa My SLAX creatorom da dodam module i nasao sam na netu na sajtu SLAX module za network pppoe pppd to sam sve lijepo upakovao i kada sam podigao sistem nema im ni traga a posto ja nisam toliko iskusan samo sam ceprkao i nasao sam module na cd drivu otvorio ih sa slax menagerom i pisalo mi je da se moduli dodaju u live sistem medjutim ja ih nisam mogao naci ako neko zna odgovor ili bilo sta sto ce mi pomoci da ovo pokrenem ..........
jer se vec pola dana mucim i nista...
hvala unaprijed...
[ linux pomoc @ 16.01.2007. 02:01 ] @
konacno sam uspio nakon raspakivanja rp_pppoe_3_6_i486_1.mo u Shellu se kuca pppoe --help then pppoe-setup

Welcome to Roaring Penguin PPPoE client setup. First , I will run some checks on your system to make sure the PPPoE client is installed properly


Looks good! Now,Please enter some information:


USER NAME

>>>>Rnter your PPPoE user name ..........................ostalo je lako .......
[ tdjokic @ 16.01.2007. 03:18 ] @
Kakav modem imas i kako je podesen? Ja sam na pocetku imao modem sa Ethernet prikljuckom, ali je morao biti podesen kao Bridge, iz meni nepoznatog razloga. Za taj Bridge moras imati ovo sto si ti radio. Medjutim, ako imas modem koji se moze podesiti kao pppoe, ali bas modem - ne ovo sto si ti radio, onda u njemu upises svoje podatke i on se nezavisno povezuje sa tvojim ADSL provajderom. Tada ti ne treba ovaj pingvin-koji-rezi.

Taj modem moze biti samostalan modem ili integrisan u ruter, pa se cesce cuje "povezujem sa na ADSL pomocu rutera", sto i nije tacno, ako bas cepidlacimo. Postoje univerzalni ruteri, koji samo rasporedjuju nesto sto prime od nekog odvojenog modema - bilo ADSL, bilo kablovskog ili slicno.

Moj prvobitni modem sam kasnije fleshovao i sada je u stanju da se poveze sa podacima koje upisem u njega. Prednost ovoga ti je u tome sto se mozes povezivati odmah, bez naknadnog instaliranja programa u nekom konkretnom Linuxu. To znaci - mozes i sa Live CD-a i sa svakog Linuxa, bez petljancija sa Roaring Penguin-om.

Mene ovo potseca na winmodeme - ako je modem za ADSL podesen kao bridge, treba mu pomoc od softvera iz samog OS-a, a ako je pppoe, ne treba mu nista dodatno, kao ono eksterni, seriski modemi za dial-up.
[ linux pomoc @ 17.01.2007. 05:26 ] @
Sto se tice modema On je topa DSL-360R i ja ga nisam podesavao ,tako da ne znam kako je podesen ,samo sam ga dobio od telecoma.Naravno ovaj tip modema je sa Ethernet prikljuckom ,i predpostavljam da je podesen u bridge modu
jer *ako je modem za ADSL podesen kao bridge, treba mu pomoc od softvera iz samog OS-a* i sa windowsa pristupam internetu preko onih vec ispecenih podesavanja za network koji na kraju kazu da Type of broadband conecction to make .?>>>Point-to -Ponint over Ethernet (PPoE) na odjeljku Networking . Za flesovanje modema nisam znao mada me zanima ...!?!Ako mozes samo par rijeci ili da Googlam....:)

Primjetio sam nakon sto mi je proradila *mreza* sa ovim pppoe Roarom Penguiem mogao sam da koristim samo neke programe neki nisu htjeli da rade konkretno Firefox ,opera, ne znam zasto probao sam to i sa ostalim distribucijama linuxa ovog tipa isto je bilo saroliko neke su radile u potpunosti a neke su mogle da koriste par programa za net...>???

Da Li je moguce da prespojim mrezni swich za lan i da u up link povezem ADSL dva racunara i da ih pustim na net jer ja sam vec probao da to uradim ali se pojavio jedan problem u prospektu za ovaj modem pise da moze da se ostvari samo jedna konekcija istovremeno ,tako da mi nije uspjelo a ja ne zelim da sherujem konekciju i te fore ....da li postoji neki nacin da se ovo poveze da radi bez share connection na jednom racunaru
[ tdjokic @ 17.01.2007. 06:19 ] @
To je onda ISDN linija - tu nemam pojma, kratko i jasno.

Flesovanje zaboravi za tudji modem. Ja sam jednog uspesno flesovao, a drugog uspesno ... hm ... sprzio, tako da pusti to za "neki kasniji period", a ni ne treba ti uopste.

Ja sam svasta probao, a to ne radim kao redovan posao, pa zaboravim i postoji mogucnost da ti nesto kazem pogresno. Dakle, taj modem je samo modem. Da bi konekciju delio na 2 racunara neizbezno ti treba ruter. Moze univerzalni ruter, koji bi vezu sa provajderom ostvarivao preko tvog modema koji vec imas. Moze ADSL specijalni ruter, koji ima u sebi i modem. Ako je takav ruter samo sa jednim Ethernet izlazom ONDA MOZE SWITCH, pa na 2, 3,... racunara. Ako je takav ruter sa 4 Ethernet izlaza, kakvi su vrlo cesti, onda je mnogo manje zica i sve je elegantno, jer takav ruter ima u sebi i modem i ruter i swith.

Ako na taj modem stavis switch, onda do oba racunara stigne ista adresa od provajdera i mislim da je to lose. Kod rutera adresa od provajdera stigne samo do njega, a on posle racunarima daje neke druge, lokalne itd.
[ linux pomoc @ 17.01.2007. 14:41 ] @
NetGear RP-614. Cijena mu je cca 25-30 €.Ovo je jedna od solucija pored sherovanja konekcije freeproxija i td...
[ tdjokic @ 18.01.2007. 02:12 ] @
Citat:
linux pomoc: NetGear RP-614. Cijena mu je cca 25-30 €.Ovo je jedna od solucija pored sherovanja konekcije freeproxija i td...
Lici da je ono pravo.