[ vladakk @ 19.01.2007. 09:33 ] @
Ljudi, da li je to moguce, da niko ne prijavljuje da java 1.6 nema locale za latinicu vec samo za cirilicu za drzavu Srbiju !

Konkretno ja radim na projektu koji moze da podrzi bilo koji locale koji postoji u javi, s tim da je default bio sh_CS u java
1.5 koji inicijalno nije bio podrzan od strane Sun-a a naknadno JavaSvet zajednica je uspela da izmoli Sun da se napravi i taj
locale za nas koji je bio distribuiran pod imenom jdkscg.jar. U medjuvremenu je podrska za locale izmenjena tako da u java 1.6 se koristi SPI (Service Provider Interface) i na taj nacin ne moze se koristiti jdkscg.jar ! Koko smo zeleli da predjemo na java 1.6 (zbog odredjenih poboljsanja) jedino resenje je bilo da se napravi privatno podrska za srpsku latinicu a sto je moglo da se izvede samo implementiranjem tog locale i buildom same java.

U ovom momentu mi koristimo takvu privatnu verziju java 1.6 a bilo bi pozeljno da bude za sve na raspolaganju, medjutim
neznamo pravi put i postupak kako da se to uradi, tako da ocekujemo predlog ili sugestiju kako da se to publikuje tj. postane sastavni deo java 1.6
[ sanchi @ 11.06.2007. 00:35 ] @
Tužno je da ovaj post nema ni jedan jedini odgovor..

Očigledno je da najveći deo "zajednice" nema potrebe za domaćim lokalima, tj radi za inostrano tržište, i jako je malo entuzijasta, što pokazuju i problemi koje ima i sama JavaSvet zajednica.

Ja bih za početak bar okačila neki post na https://jdk6.dev.java.net/
Postoji mailing lista, a postoji i issue tracker. Lepo bi bilo bar stupiti u kontakt i posavetovati se, mada ne verujem da će neko drugi da nam reši problem, ako mi sami nećemo da se angažujemo.

Java je sada opensource, pa postoji i mogućnost učestvovanja u razvoju jave, ali samo za jdk7: https://jdk7.dev.java.net/collaborate.html.
Razvoj za jdk6 je zatvoren.

To otvara dodatne mogućnosti za rešavanje problema, ukoliko imate dovoljno entuzijazma.
Ja bih poslala i mail ljudima sa JavaSveta, moguće je da oni mogu da daju neki korisniji savet, ili da podrže akciju na sajtu.
[ Au197/79 @ 11.06.2007. 08:05 ] @
Da si pratila ranija dešavanja znala bi kako se zajednica iscimala ranije sa sve JavaSvetom i ES-om da se ubaci podrška za SCG. Pisan je zahtev sun-u, svi smo glasali za njega, pisali komentare, ljudi su i rešenje poslali... Uvođenje je išlo sporije nego što smo očekivali, ali na kraju je u nekom update-u i ono rešeno. Izgleda da je sada ljude napustio elan :)
[ sanchi @ 11.06.2007. 16:48 ] @
Pa da.. baš o tome se radi.
Ljudi su se baš smorili, i ja sam lično izuzetno razočarana zbog toga.
Što je najgore, verujem da su ljudi i sada veoma spremni da učestvuju i da pomognu, ali ne kao organizatori. Nema nikog da povede celu akciju, i da ljude malo motiviše.
Fali nam duhovni vođa. :)