[ Glogov_Kolac @ 19.01.2007. 13:59 ] @
Imam Frugleware linux u koji se loujem kao root ali me ubaci u konzolni mod.Kako da se prebacim odatle na GUI?
[ Backy @ 19.01.2007. 14:02 ] @
jel si probao startx?
[ Mitrović Srđan @ 19.01.2007. 14:02 ] @
startx moyda.
[ VRider @ 19.01.2007. 14:21 ] @
I mozda da se ne logujes kao root?
[ jorganwd @ 19.01.2007. 15:20 ] @
Citat:
VRider: I mozda da se ne logujes kao root?

hahahahaha!!!

Mozda flux?
[ VRider @ 19.01.2007. 15:37 ] @
Hahaha i tebi?
[ fade @ 19.01.2007. 17:04 ] @
ma stavi da se to dize X po defaultu , znaci
Code:
 pico /etc/inittab
i onda nadjes liniju
Code:
# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:3:initdefault:
i 3 prepravis u 4 , pisano sto puta , ja samo pisem da ispadne da i ja nesto znam :)
[ jorganwd @ 19.01.2007. 17:59 ] @
Citat:
VRider: Hahaha i tebi?

Hahahaha, umrijeh od smijeha. Ne znam sta je, samo mi je bio smijesan nacin izjave a ne savjet ko savjet. Savjet je naravno dobar, inace je very stupid koristiti os iz roota, osim kada je potrebno. VRider, izvini ako sam te uvrijedio ;) peace
[ Mitrović Srđan @ 19.01.2007. 18:44 ] @
A u cemu je problem sa koriscenjem root naloga? Da nece neko da me akuje ;-)
Otkad koristim linux vecito ga koristim sa root nalogom i nikada jos nisam imao
problema. Ko zna sta radi i kako radi nije mu problem ;-)
[ anrxc @ 19.01.2007. 19:06 ] @
Citat:
blood: Da nece neko da me akuje ;-)

Mnogo vjerovatnije nego sa user nalogom.

Citat:
blood: Ko zna sta radi i kako radi nije mu problem ;-)

Dok ne naide na polomljeni Makefile ili nekakav automatizirajuci skript pa raskicma pola sistema, a nemoj mi reci da ih sve pomno citas prije pokretanja. To je samo jedan u moru primjera zasto nije dobro imati super user ovlasti uvjek, jer trenutak nepaznje se svakome moze desiti. Pogotovo ako si pocetnik kao OP.
[ Tyler Durden @ 19.01.2007. 19:12 ] @
Nikad root ;)
[ VRider @ 19.01.2007. 19:46 ] @
@jorganwd: Samo nisam razumeo sta si hteo da kazes, i to je sve. No hard feelings.
@blood: Najjednostavniji razlog da ne budes root je to sto mozes da uradis sta hoces (ili neces) a da te sistem ne pita. Jako lako mozes da zavrsis sa sistemom koji se ne dize. Neka poludi neka aplikacija, napuni logom harddisk, ti restartujes sistem, i fajront. Moraces da dizes neki LiveCD, i brises sta vec. Obicnom korisniku se to ne moze desiti jer je deo filesystema rezervisan za root korisnika i grupu. O "rm -fr /", umesto "rm -fr *" (na numerickom delu jedno pored drugog) da i ne govorimo...
Glavni je razlog da ne budes root to sto apsolutno ne dobijas nista time. Ti i dalje radi po svome, naravno...
[ Mitrović Srđan @ 19.01.2007. 19:58 ] @
Sve to stoji. Svi problemi (sigurnosni) koji se javljaju pri koriscenju root naloga.
Samo iznosim licno iskustvo da do sada nikad nisam imao problema usled
koriscenja root naloga . Ne pamtim kad sam nesto radio sa obicnim userom.
Prosto navika ;-)
Koliko je vas licno iskusilo probleme prilikom koriscenja root naloga?
[ Tyler Durden @ 19.01.2007. 20:12 ] @
Ja sam jednom izbrisao /etc direktorijum kada sam pocinjao. I tada sam u stvari radio sa su (u X sam usao kao obican user) ali eto - nepaznja i brzina su me kostali reinstalacije :)
Hocu da kazem kako je root opasan :)
I uopste izbjegavam da ostajem ulogovan kao root bilo gdje ako sam zavrsio posao (imam stalno po 7-8 tabova otvoreno u terminalu). Prosto navika ;)
[ Mitrović Srđan @ 19.01.2007. 21:51 ] @
Citat:

Ko zna sta radi i kako radi nije mu problem ;-)

Citat:

Ja sam jednom izbrisao /etc direktorijum kada sam pocinjao

Kada si pocinjao ;-)
Ali jednostavno sa godinama koriscenja dolazi i iskustvo. Ja zaista nisam
imao nikakvih problema i nadam se da necu ni imati. Jednostavno navika
mi je ostala ..:)
[ jorganwd @ 19.01.2007. 23:24 ] @
@VRider , samo mi je bilo smijesno kako su nadolazili odgovori, a tvoj se post bas onako, uklopio da kazem.
Ja sam prestao da koristim root nalog cim sam poceo. Konektujem se na net, otvorim nesto onaj xchat da trazim neku pomoc za linux kad baner iskoci i kaze 'it's very stupid using xchat as root' ili tako nesto. Najveca glupost koju sam izveo, je kada sam kompajlirao neki pogresni kernel i to iz rpm-a :D
[ VRider @ 20.01.2007. 01:22 ] @
Ja sam jednom brisao root (upravo ono kada sam hteo da ocistim ~/temp nakon instalacije nekog programa sa "rm -fr *" a ispalo je "rm -fr /"). Drugi put sam hteo da napravim file system od swapa, jer sam ga imao mnogo, slodobnog prostora malo, a nije mi ni trebao. I onda sam 7-8 puta ponavljao i ponavljao jer se sistem nesto bunio, da bi na kraju uspeo... da preformatiram sopstvenu home particiju. Hodao sam kao zombi dva dana posle toga.

Jednom sam i resio da stripujem citav sistem. Kao, ustedi se prostor i sistem radi brze. Prvo sam stripovao sve binarije. Sistem radi. Sa jos vecim odusevljenjem resavam da stripujem i sve libove. Pustim prvi put, i to ne zavrsi. Nije moglo da stripuje biblioteku za stripovanje. Izbacim tu biblioteku iz spiska i pustim opet. E, nakon toga sistem nije hteo da se digne. Onda sam iskopirao onih par biblioteka sto je bilo potrebno da se startuje instalacioni disk, i sistem je proradio. To je bila i instalacija koja mi je najduze zivela na kucnom kompu. RedHat8 je ziveo skoro 3 godine.

Ja nikada nisam ni koristio root nalog za redovan posao. Citao sam knjige o Unixu i Linuxu pre nego sam i video te sisteme (pocetak '98 ), i jos tada sam prihvatio da je to "greska koju prave pocetnici", pa kada sam konacno poceo da koristim Linux, odmah sam to odbacio kao pravi "profi".
[ Astral Projection @ 20.01.2007. 09:36 ] @
Citat:
VRider: Ja nikada nisam ni koristio root nalog za redovan posao. Citao sam knjige o Unixu i Linuxu pre nego sam i video te sisteme (pocetak '98 ), i jos tada sam prihvatio da je to "greska koju prave pocetnici", pa kada sam konacno poceo da koristim Linux, odmah sam to odbacio kao pravi "profi". :)

ista stvar... nikad nijesam root koristio za redovan posao.. jednom sam greskom zeznuo nesto u /boot bio, ali to se dalo srediti.. :)
[ unleaded @ 20.01.2007. 10:35 ] @

Eh da, jednom je bilo ovako:
Code:

# pwd
/
# cd /blah/blaah  ( trebalo je da bude /blah/blah )
# chmod -R 777 *

Naravno, ostao je na / i odradio sve.
Sistem je nastavio da radi do prvog restarta.
Vece panike u kernelu nisam vidio ni prije ni poslije :)
Srecom je bila svjeza instalacija na novom racunaru.
Ne preporucujem nikom da radi kao root, osim kad ne moze
drugacije ( a vecina stvari moze da se odradi iz obicnog
korisnickog naloga).
[ Mitrović Srđan @ 20.01.2007. 12:24 ] @
Lol pa nije root kriv za tvoje neznanje ;-)
pa ovo su ciste greske gde je glavni uzrok greske ljudski faktor.
Pa mogu ja da uradim i su - pa rm -rf i da zajebem sve ,
ako ne razmisljam.
unleaded pa sta je tebi koriscenje roota tu krivo? i da si uradio
su ili sudo opet bi se sjebo ;-)
[ jorganwd @ 20.01.2007. 13:04 ] @
Ja kada koristim su vec pocnem drugacije da razmisljam, kao root :)
[ unleaded @ 20.01.2007. 13:24 ] @

Pa naravno da je moja greska, nije mi komsija kuc'o po tastaturi :)
Mogao sam to da uradim kao bican korisnik jer su datoteke bile moje i
nista se nebi desilo, samo bi mi napisao 'Operation not permitted' i gotovo.
[ Mitrović Srđan @ 20.01.2007. 17:14 ] @
Ne razumem zasto bi uopste nesto radio kad vec znas da nemas dozvolu nad tiM?
Neznanje se skupo placa jbg.
[ VRider @ 20.01.2007. 18:22 ] @
Ti si neki filozof?
[ unleaded @ 20.01.2007. 18:22 ] @
Mozes to da okarakterises kako god hoces. Za mene je to
daktilografska greska, kao sto je ovo:
Citat:
...kao bican korisnik jer su datoteke bile moje...
u mom postu, ili ovo:

Citat:
...da nemas dozvolu nad tiM?
u tvom postu :)
[ Mitrović Srđan @ 20.01.2007. 20:12 ] @
@vrider
Taki sam po celom telu.

@unleaded
Poenta je da si ti zeelo da uradis nesto ali usled tvog neznanja prouzrokovao
si stetu. Pa ne moze nijedan developer da predvidi kakve akcije nekom useru
mogu pasti na pamet.

[Ovu poruku je menjao blood dana 20.01.2007. u 21:22 GMT+1]
[ Body Bag @ 21.01.2007. 00:44 ] @
Yeah,yeah...
Dosta vise offtopic-a...
[ Backy @ 21.01.2007. 01:18 ] @
a pokretača teme nigde nema... izgleda da je sjebo sistem root nalogom kad je podigao gui :)
[ Not now, John! @ 21.01.2007. 08:54 ] @
@blood: Koliko ja vidim, ti koristiš Windows. ;) Za nekog ko povremeno koristi Linux, zaista je prilično svejedno da li linuks koristi kao root ili kao običan korisnik. Meni nije svejedno.
[ Mitrović Srđan @ 21.01.2007. 10:38 ] @
"assumption is mother of all fuckups"
Ti iz postova nikako ne mozes da zakljucis koji ja OS koristim.
To sto ti predpostavljas da linux malo koristim je definitivno
nebitno za ovu temu. Uostalom moj procenat koriscenja windosa i linuxa
uopste nije relevantan podatak koliko iste i poznajem.
Linux redovno drzim na laptopu i na jednom boxu dok windows na glavnom
desktop racunaru A posto mi posao sistemadministracije zahteva
da konstantno svaki dan provedem dosta vremena za linux konzolom
onda je tvoja tvrdnja krajnje neumesna i nepotrebna.
[ unleaded @ 21.01.2007. 12:05 ] @

Citat:
"assumption is mother of all fuckups"
Ti iz postova nikako ne mozes da zakljucis...

Slazem se jer si ti iz mojih postova izvukao neke cudne zakljucke.
Mozda nisam bio dovoljno jasan pa cu pokusati da obasnim.
Postavio si pitanje kakva su licna, negativna iskustva u koristenju root naloga.
Na to pitanje sam ti naveo kratki primjer onoga sta se meni desilo u praksi.
Ono sto nisam napisao je da sam ja radio instalaciju (RH8), da je
prva faza bila gotova, da sam bio u fazi dodatnih podesavanja na
tom racunaru, kad puno stvari radim istovremeno i kad vecinu stvari
radim kao root, i posto je u pitanju rutinska stvar kucao sam komande
i nisam gledao sta se dogadja u terminalu. Trebalo je da svim korisnicima
na sistemu dozvolim potpun pristup u arhive, koje sam prije toga kao obican
korisnik ftp-om poceo da prebacujem na novi racunar, dakle mogao sam i kao
obican korisnik da promjenim te dozvole. Desilo se to sto sam vec naveo.
Dva sata kasnije bio sam na istoj poziciji, ovaj put kucajuci i gledajuci sve
polako. Poenta je u tome da je koristenje root naloga tamo gdje nema
potrebe, losa praksa i da je samo pitanje datuma kad ce da se desi s#$%e.

Izvinjavam se svima zbog off topic.

[ Mitrović Srđan @ 21.01.2007. 12:30 ] @
Sve je to stvar navike. Ja nisam imao probl sa tim
i nadam se da necu imati.
[ Backy @ 21.01.2007. 12:52 ] @
blood je u pravu... sve je samo stvar navike... ako se dovoljno pazi, ništa loše se neće desiti.
po knjigama i dokumentaciji se uglavnom pominje da je root nebezbedan jer većina korisnika (polazim od sebe ;)) ne pazi dovoljno...
[ Glogov_Kolac @ 21.01.2007. 13:14 ] @
Ja sam samo pitao kako da predjem u gui a vi poceli od Kulina bana.Root mi treba da podesim neke stvari jer kao user ne moze.Ovaj moj Frugleware kad ga instaliram i napravim svoj nalog i root nalog prihvata samo user nalog pri logovanju,a kad pokusam sa root kaze mi da "Root not allowed".Sad sam ga instalirao samo sa root nalogom,bes usera ali me uvek prebaci u konzolu posle kad se sistem startuje.To je cela moja problematika!!!
[ Backy @ 21.01.2007. 13:26 ] @
problem je u tome što kad si ga instalirao sa userom, rootu je bilo zabranjeno da se loguje preko gui (zato je i pisalo not allowed)... jel si probao startx? mada, moguće je da sad kad si instalirao sistem samo sa rootom, nisi instalirao gui... javi šta si uradio
[ VRider @ 21.01.2007. 13:30 ] @
Citat:
Root mi treba da podesim neke stvari jer kao user ne moze.

Za takve stvari postoji sudo i su.
[ Tyler Durden @ 21.01.2007. 14:47 ] @
Aj da probamo da zakljucimo ovu temu.

@Glogov_Kolac
Kako ulazis u X? Preko nekog login menadzera (kdm, gdm...) ili se ulogujes u konzolu i kucas startx?
Ako je prvi slucaj u pitanju moras da pogledas po podesavanjima za taj login menadzer da pustis da se root uloguje preko njega.
Ako je drugi, uloguj se kao root u konzolu a ne kao obican user i kucaj startx.
[ Body Bag @ 21.01.2007. 14:52 ] @
Citat:
Glogov_Kolac: Ja sam samo pitao kako da predjem u gui a vi poceli od Kulina bana.Root mi treba da podesim neke stvari jer kao user ne moze.Ovaj moj Frugleware kad ga instaliram i napravim svoj nalog i root nalog prihvata samo user nalog pri logovanju,a kad pokusam sa root kaze mi da "Root not allowed".Sad sam ga instalirao samo sa root nalogom,bes usera ali me uvek prebaci u konzolu posle kad se sistem startuje.To je cela moja problematika!!!

Kao user odradi komandu echo "exec startkde" > ~/.xinitrc
Ili pak echo "exec gnome-session" > ~/.xinitrc ako koristis Gnome...
Sad bi trebao da se startuje GUI cim ukucas startx
Da bi skroz preskocio konzolu i automatski ulazio u kdm/gdm login treba da u /etc/initab nadjes red:

Code:
id:3:initdefault:

I da broj 3 zamenis sa 5 ili 4(zavisi od distroa,svaki runlevel je obelezen brojem i za svakog pise za sta je sta,stavka "default runlevels" u doticnom fajlu,videces vec)

Ono sto zelis da podesis na nivou sistema ili kao root radis sa komandom su ili sudo pa ukucas svoju root lozniku(su) ili user lozniku(sudo)
Npr hoces da pokrenes Konqueror i da kopiras nesto van svog home foldera kao root-treba da u konzoli ukucas su i passwd,pa onda Konqueror,ili sudo Konqueror i passwd u slucaju da koristis sudo...
Neki likovi ovde prosto uzivaju da svaki topic pretvore u offtopic i manje vise ispraznu raspravu(neka se sam prepozna)
[ Valerij Zajcev @ 11.02.2007. 20:13 ] @
vracam temu u off :). Ja sam redovno ulogovan kao user, ali terminal mi je uvek otvoren kao root, i sve sto radim radim kroz terminal(instalacije podesavanja) izmedju ostalog i manipulisem podacima u /home direktorijuma usera (mene) jer ja mogu da kopiram i radim u okviru /home/desktop ali u /home napravim dir /home/vlada/ i u njega kada hocu da prekopiram primer slike ili svucem film sa neta kaze da nemam dozvolu pristupa. U X-u nema sanse da obrisem nesto sa desktopa ili prkopiram nesto, a jos ne mogu ni da mountujem uredjaje kao user. To su samo moji razlozi zasto koristim root nalog, but I'm noob :)
[ vladared @ 11.02.2007. 20:58 ] @
offtopic je veoma zanimljiv.
@blood -root nalog bi trebalo koristiti izuzetno bez obzira koliko si pažljiv i pametan. ja sam već zaboravio kada sam koristio roota, ali to je zbog toga što sam za sve svoje potrebe dodelio svom (svojim) nalogu/zima (po portebi) određena ovlašćenja i nemam potrebe da džedžim na mreži čekajući da otkrijem zašto root ne valja. U iole ozbiljnom sistemu najskuplje te može koštati da ti neko nešto izbriše ili ubije mašinu samo zato što si ti želeo da dokažeš nešto.
@Velerij Zajcev - indirektno odgovor kako bi trebao da postupiš je ovo gore. Uzmeš, napraviš koristnika koji se nalazi u drugoj gurpi, dodeliš tu grupu za kontrolu nad željenim folderima (ne zaboravi tom useru da dodeliš i grupu u kome ti se nalazi tvoj glavni nalog) i bingo... su (ili sudo) ime novog korisnika i možeš da navališ, kada završiš exit i opet si stari korisnik koji ne vidi te foldere. Uređaje ne možeš da mountuješ jer nisi dodelio svom glavnom nalogu ovlašćenje za to (ubaci ga u odgovarajuću grupu - zavisi od linuxa koji koristiš, negde je dovoljno da ga recimo ubaciš u cdrom grupu) ili da u /etc/fstabu jednostavno pored cdroma u odeljku gde se zadaju parametri dodaš reč users