|
[ skymusic @ 19.01.2007. 23:40 ] @
| valjalo bi kada bi mogao ovo da izvedem. bas bi bilo dobro. mesto je udaljeno od mene 30.7 km. vazdusnom linijom. a link bi trebao da provucem izmedju brda niz reku do te druge tacke. RTS je svoj signal od grada do tog mesta bacio tim pravcem. sta Vi mislite?
koristio bih Wrap-ove?
e sad da ne bih bacao novac u ploce, da li postoji uredjaj da se ja i brat popnemo na ta dva brda i izmerimo signal?
da li neko u srbiji ima tu opremu i kako doci do njega?
moze li se pozajmiti pa ako treba i nesto platiti uslugu merenja signala?
ili ako postoji neki drugi nacin da se vidi koliki bi bio signal tog linka i odrzivost signala.
posto televizije rade na nizim frekfencijama oni su uboli taj signal da li postoji ikakva mogucnost da se link na 5.8 ghz baci na tu udaljenost. da napomenem da je teren brdovit, izmedju grada i tog mesta je nedodjija, ne znam ima li kakvih brda u liniji linka, da smetaju, pa bi mi koristio svaki savet.
ako treba jos informacija tu sam.
hvala. svaka je pomoc dobrodosla. |
[ MasterBeet @ 20.01.2007. 00:21 ] @
Najbolje bi bilo da ti lepo pokušaš da nađeš negde topografsku kartu(može i neka koja je deteljno odradjena za to područje). Onda na karti pronađeš tačku A tačku B povučeš liniju i na osnovu karte odokativno ustanovis dali može da prodje link, naravno da mu ne smeta neko brdo ili neka šuma. Ukoliko ima izgleda da moze da se provuče link kroz tu, kako si ti nazvao "nedođiju", sledeći korak je dvogled u šake pa osmatranje 
Ja mislim da je ovo najbolji način da to utvrdiš, pa tek onda da se raspituješ za pozajmljivanje opreme za isprobavanje funkcionalnosti linka.
Pozdrav!
[ Brain raider @ 20.01.2007. 13:59 ] @
Ja imam slican problem.
Treba da umrezim tacke A,B,C,D
Tacka A vidi samo tacku B tacka B vidi samo tacku C a tacka C vidi samo tacku D
Svaka je od sledece udaljena 17-20km i imaju opticku vidljivost bez ikakvih prepreka.
E sad moze li neko reci sta mi konkretno od opreme treba da se to kvalitetno umrezi?
Cena nije presudni faktor.
HVALA
[ vrbnik1 @ 20.01.2007. 18:27 ] @
Uh sad, ... bilo bi lepo kad bi ovo uspeo ... Neke ekstra jake antene, masine, pojacivaci... mozda kada bi podelio trasu na po desetak kilometara to moze sigurno ...
[ Brain raider @ 20.01.2007. 18:46 ] @
Moze malo preciznije ?
Ja podelim trasu i onda sta?
[ n1tr0 @ 20.01.2007. 21:47 ] @
Citat: vrbnik1: Uh sad, ... bilo bi lepo kad bi ovo uspeo ... Neke ekstra jake antene, masine, pojacivaci... mozda kada bi podelio trasu na po desetak kilometara to moze sigurno ...
Ma kakvi pojacavaci... 
Ako izmedju tacaka A,B,C,D postoji opticka vidljivost uzmes lepo 6 dish+2-el.biquad(za 2,4GHz) ili dish+3d corner(za 5,8GHz), stavis MikroTik router board-ove i kartice neke kvalitetnije(do 200mW). A povezes sa B,B sa C,C sa D. Znaci point-to-point. Tako bi trebalo da radi. Kupovina pojacavaca je bacanje para...
[ skymusic @ 21.01.2007. 02:03 ] @
da nema mozda neko konkretan odgovor na moje pitanje? bar ovog sto se tice merenja signala sa nekom opremom? jer je tako jedino po meni moguce utvrditi 100%.
sto se tice deljenja na po 10-ak km, razmisljao sam i o tome, ali je problem sto na tim cukama ima tu i tamo po neka stara kuca, ili ih uopste nema. a ove sto imaju nisu uopste na pozicijama, za bacanje linka.
jedino mi preostaje ako neko zna ko ima opremu za merenje signala, pa da probamo od RTS-ovog stuba do stuba u tom mestu da bacimo signal. pa ako prodje izmerimo i vidimo moze li?
[ Brain raider @ 21.01.2007. 07:40 ] @
Citat: n1tr0: Ma kakvi pojacavaci... :D
Ako izmedju tacaka A,B,C,D postoji opticka vidljivost uzmes lepo 6 dish+2-el.biquad(za 2,4GHz) ili dish+3d corner(za 5,8GHz), stavis MikroTik router board-ove i kartice neke kvalitetnije(do 200mW). A povezes sa B,B sa C,C sa D. Znaci point-to-point. Tako bi trebalo da radi. Kupovina pojacavaca je bacanje para...
HVALA
[ Librabicboj @ 21.01.2007. 10:21 ] @
Citat: skymusic: valjalo bi kada bi mogao ovo da izvedem. bas bi bilo dobro. mesto je udaljeno od mene 30.7 km. vazdusnom linijom. a link bi trebao da provucem izmedju brda niz reku do te druge tacke. RTS je svoj signal od grada do tog mesta bacio tim pravcem. sta Vi mislite?
koristio bih Wrap-ove?
e sad da ne bih bacao novac u ploce, da li postoji uredjaj da se ja i brat popnemo na ta dva brda i izmerimo signal?
da li neko u srbiji ima tu opremu i kako doci do njega?
moze li se pozajmiti pa ako treba i nesto platiti uslugu merenja signala?
ili ako postoji neki drugi nacin da se vidi koliki bi bio signal tog linka i odrzivost signala.
posto televizije rade na nizim frekfencijama oni su uboli taj signal da li postoji ikakva mogucnost da se link na 5.8 ghz baci na tu udaljenost. da napomenem da je teren brdovit, izmedju grada i tog mesta je nedodjija, ne znam ima li kakvih brda u liniji linka, da smetaju, pa bi mi koristio svaki savet.
ako treba jos informacija tu sam.
hvala. svaka je pomoc dobrodosla.
Moras proveriti da li u "Nedodjiji" ima velikih prepreka, ako nema i ako slucajno imas cistu opticku vidljivost 35km mozes "ladno" da dobacis sa Gridovima na 5.8GHz u A modu na Ap-u. Inace oni idu i do 40km. Naravno da bi link bio jak moras u da stavis i neku jaku karticu ili AP. min 100 ili 200mW npr. Senao Ap.
U slucaju da je opticka vidljivost nepovoljna, tj ima smetnji i ako su to neke grane od drveca mozda bi trebao da da pokusas sa Fubinim parabolama od 120cm (Ljudi iz Novog Sada su sa njima spojili Novi Sad i Zrenjanin direktno, a Planiraju sa 150cm parabolama direktan link BG - NS 70km!!! ) Ljudi cuda rade svaka cast!
Ako te zanimaju kako to izvode >>> http://freedom.org.yu/forum/viewtopic.php?t=5 (Ne reklamiram ih!!)
[ skymusic @ 22.01.2007. 23:29 ] @
danas sam kontaktirao coveka sa jedne mreze, necu pominjati da ne reklamiram, koji mi kaze da gps-om odredim koordinate jedne i druge tacke i da mu ih dam. jos kaze da ne brinem nista ima neke digitalne kartice ili vec nesto sa cim ce da odredi da li link moze da se baci kroz taj kanjon. i da li ima bilo kakvih prepreka od tacke do tacke .inace malopre sam sa prijateljem geometrom izvadio iz naseg katastra neke koordinate na kojima su te tacke. najgore sto ne mogu da nadjem nikoga u krugu od 100 km ko ima gps.
suta popodne cu se cuti sa ovim covekom da vidim moze li sta sa ovim koordinatama koje imam. probao sam i juce i danas sa worldwindo-om da odrdim nesto i saznam ali ne umem da ga koristim u potpunosti.
http://worldwind.arc.nasa.gov/
ja i geometar smo izracunali po ovim drzavnim koordinatama daljinu od 26124 metra.
sutra vece se javljam da javim sta je uradjeno. nocu sanjam ovaj link. sta da vam kazem....
[ broker @ 23.01.2007. 07:00 ] @
Pa imam ja GPS. :)
Baci mi te kordinate koje imas da pogledam po kartama, a ako bude trebalo da se izmeri GPS-om, smislicemo nesto.
[ skymusic @ 23.01.2007. 23:30 ] @
ma tek sam malopre saznao da postoji i gps od dvesta eura. prijatelj geometar mi je neki dan pricao da njegov kolega bas iz uzica ima neko od 40.000.00 eura. pa nije ni pomimsljao da ga pozajmljuje. a evo koordinata tacka tacka.
TACKA
BITOVIK RELEJ
7394634,95
4812360,53
1413,65 visina
i
TACKA PODJASEN
trigonometar 118
7396702,36
4786297,28
827,32 visina
ili
TACKA
GRADINA
trigonometar 207
7389376,72
4805051,30
770,94 visina
i
TACKA PODJASEN
trigonometar 118
7396702,36
4786297,28
827,32 visina
gore su prikazane koordinate prva od STUB BITOVIK STUB PODJASEN
druga od STUB GRADINA STUB PODJASEN
obe kombinacije dolaze u obzir s' tim sto ja mislim da druga ne moze da se izvede.
hvala unapred na proracunu, ako je izvodljivo.
pozdrav.
[ sinissa @ 24.01.2007. 14:40 ] @
Ljudi,na 5Ghz smo bacili link Pancevo-Stubelj (mislim da je skoro 100km) i to jos uvek radi,sa signalom -70 Dbi.Koriscen je dell PC sa instaliranim MT 2.9.27,atheros AR5212 wirless kartica,i antena koja se proizvodi u Srbiji (necu da kazem ko da ne bi bila reklama,ali svi ovdasnji provajderi ih koriste) znaci standardna neka oprema.Jedini uslov je cista opticka vidljivost,inace 5 Ghz (5.2-5.8) moze stvarno daleko da dobaci.Ako nema ciste opticke vidljivosti sve sto treba je da se ubac jos neki hop,koj bi obezbedio opticku vidljivost,sto je opet dodatna investicija.Tim sistemom smo od panceva stigli do Stubelja,kostolca,drmna,pozarevca,vrsca,Zrenjanina uskoro,Bele crkve,ukratko ceo Juzni banat i podunavlje.Ako pricamo na 2.4,tu je stvar malo drugacija,delom zbog zasicenosti frekvencija,pa domet point to point retko kad prebacuje 7-8Km,i pored savrsene opticke vidljivosti.
[ skymusic @ 24.01.2007. 22:59 ] @
i meni je link na 5.8, horizontalna polariacija. znam da mogu da ga bacim tih 26 km, ali ne znam da li postoji opticka vidljivost. to je problem,a ne da li moze da se baci link na tu daljinu. treba neko ko se razume u digitalnu kartu sveta da pogleda ima li izmedju kakvih prepreka?
brokeru, sta bi sa proracunom? oce li ga biti da se nadam ili ne. sutra pada sneg najverovatnije, pa sam u sem takvoj frci. brda su to. peske se ide, treba se skeliti po stubovima po snegu i upucavati linkove.
vec sam ponervozio.
pozz.
[Ovu poruku je menjao skymusic dana 25.01.2007. u 00:17 GMT+1]
[ broker @ 25.01.2007. 12:12 ] @
GRADINA - BITOVIK ima sasvim korektnu opticku vidljivost.
Tacka PODJASEN ti je niska. Sa nje se vidi BITOVIK ali onako, ne bas sjajno (verovatno bi prosao link), a GRADINA nikako (izmedju PODJASEN i GRADINA imas brdo koje je 1159m ciji se vrh nlazi skoro na liniji opticke vidljivosti.
Ako bi tacku PODJASEN mogao da dignes na vrh brda (1270m) odatle se BITOVIK vidi odlicno, a ima dobrih izgleda da se moze napraviti link i sa GRADINA.
Tacke koje si dao ne poklapaju se sasvim sa vrhovima na reljefu. Nisam siguran da li je to do loseg prenosenja koordinata ili se pozicije koje planiras da iskoristis ne nalaze bas na samim vrhovima.
Pogled sa Gradine na Bitovik
Pogled sa Bitovika na Podjasen i Gradinu
Na obe slike, tacke su oznacene vertikalnim linijama a tacna opozicija tacke je na mestu gde braon linija prelazi u zutu.
E da, rastojanje izmedju Bitovika i Gradine je 9 km, izmedju Bitovika i Podjasena 26.2 km, a izmedju Gradine i Podjasena 20.2 km.
[Ovu poruku je menjao broker dana 25.01.2007. u 13:38 GMT+1]
[ skymusic @ 25.01.2007. 13:19 ] @
hvala, brokeru.
vrlo detaljan opis. sada jedno pitanje iz milionera, Koliko si siguran da ce proci link bitovik podjasen?
i drugo pitanje. kako se zove to brdo ciji je vrh na liniji opticke vidljivosti izmedju Gradina - Podjasen?
da vidim ima li neke sanse da ide link sa Gradine, na to brdo, pa Podjasen. mislim ako ima kuca ili kakve struje gore.
Da li bi mogao da mi na sledeci post ubacis pogled PODJASEN - BITOVIK.
pa ako nista moram probati BITOVIK PODJASEN. I ako uspe linkovi ce se zvati BROKER 1 I BROKER 2.
POZDRAV, PRIJATELJU
[ broker @ 26.01.2007. 12:14 ] @
Za link nisam siguran. Ovo je ipak samo odokativna procena. Za sigurnost treba da se vidi gde su sve uska mesta i da li je ugrozena Fresnelova zona. Tu treba vreme, topografska karta i debelo racunanje a na kraju sve to ipak mora da se potvrdi merenjem signala na licu mesta. S obzirom da po svemu sudeci izgleda ima, mozes da preskocis racun i odmah probas.
Na liniji Gradina podjsen imas brdo koje se zove Krusevo. Jedan od vrhova, Mackovica (1002 m), se nalazi na dvesta metara od putanje evenutalnog linka, a na najvisoj tacki gde link prelazi preko brda, teren je na oko 1060 m.
Grafik profila visina na liniji Gradina - Podjasen. Gradina je krajnja tacka levo a Podjasen krajnja tacka desno. Najvisa tacka je na 7393589,4 - 4794248,6. Obrat paznju da proporcije nisu dobre, vrhovi nisu ovako strmi u prirodi. Grafik u prirodnoj proporciji bi bio oko cetiri puta siri. Rastojanje je na grafiku izrazeno u kilometrima, a visina u metrima.
Pevo sam i probao da ti napravim pogled sa Podjasena na Bitovik ali je Podjasen nezgodno pod brdom pa ne moze lepo da se uradi. Mogu samo da ti kazem, da situacija gledano sa Podjsena izgleda bolje nego sa Bitovika.
[Ovu poruku je menjao broker dana 26.01.2007. u 13:35 GMT+1]
[ broker @ 26.01.2007. 16:27 ] @
Evo nesto detaljnije

Za link Bitovik - Gradina nema problema.

Link Bitovik - Podjasen je vrlo klimav, po ovom graikonu, ne postoji opticka vidljivost, po podacima nedostaje oko 2m. OVde moze da te izvadi ako na tim tackama postoje stubovi od po jedno 30-tak metara.

Link Gradina Podjasen je sigurno nemoguc.
Opet, ponavljam, treba proveriti stvari na terenu, jer kartografski podaci sa kojima baratamo nisu bas precizni, plus, nase karte su u nekom svom, nestandardnom datumu tako da stalno morajud a se radekonverzije pa u tu ima dostaprostora za nepreciznost ali i greske.
[Ovu poruku je menjao broker dana 26.01.2007. u 17:47 GMT+1]
[ mdarko @ 26.01.2007. 20:00 ] @
s kojim programom su rađene ove 3D karte ?
[ skymusic @ 26.01.2007. 21:18 ] @
Brokeru, pravi si strucnjak. svaka cast. nabavio sam gps. sutra idem na sve tri tacke. najvise vremena cu biti na podjasenu.da vidim na samom vrhu podjasena koje su koordinate, pa se javljam. nego, na bitoviku i podjasenu postoje stubovi. sigurno znam da je na podjasnu visina stuba 22 m. na bitoviku je najmanje 22, ali je sigurno i vise. pa cu proveriti i kako moze sa gradine na vrh podjasena da se baci link. imaju neke kuce. sutra radim merenja pa ce mo videti
pozdrav, javljam se sa kordinatama koje mi pokaze gps.
[Ovu poruku je menjao skymusic dana 26.01.2007. u 23:27 GMT+1]
[ skymusic @ 27.01.2007. 15:20 ] @
Brokeru, druze.
sad sam dosao sa podjasena. a vukojebine majko mila. Gore ovce pod rucnom pasu. nego evo ti tacna koordinata od gps.
PODJASEN
7396679
4786382
824 TRIGONOMETAR PLUS 22 METRA STUB ispod kojeg smo stavili gps.
BITOVIK VEC IMAS. I TO JE KOORDINATA SA VRHA STUBA KOJI SE NALAZI NA BITOVIKU.
mozda onaj gps laze jedno 6-7 metara, pa uzmi u obzir i to.
i pogledaj ono brdo sto smeta (kako rece 2 metra), mi fali, da nema mozda neka suma na vrhu ili nestka prepreka, ako moze da se vidi na karti, pa dodaj visinu stuba na PODJASEN-u.
hvala ti. vec si mi pomogao ali mi je ova informacija krajnja. tek posle ovog mi mogao da razmisljam o izvodivosti projekta.
[ broker @ 28.01.2007. 01:12 ] @
Ako je jedina dobit u visini 22 m na Podjasenu, onda nije dovoljno. Nego, kad si vec bio tamo sto brate nisi pogledao vidi li se Bitovik? Nisi valjda isao samo da izmeris tacku GPS-om? Jesi li napravio koju fotku terena odozgo?
[ skymusic @ 28.01.2007. 01:21 ] @
jok brale. magla, nista se ne vidi. osim onog brda sto ti kazes da zaklanja. iza nista. peo sam se na stub, i opet nista. ako moze jos jedan proracun sa onim tvojim kartama, a po novim koordinatama. mozda ga prebacim. vertikalna polarizacija, pa mozda nesta i bude. uglavnom covek iz rts-a kaze da se vrhovi stubova dogledaju. oni su merili. da ima ko ove analizatore http://www.netiks.co.yu/analizatori-spektra.html, za pozajmiti bilo bi ok. ali ovako ? pa ako nije problem da probas, jos jedan snimak i proracun sa novim kotama.
hvala.
[ broker @ 28.01.2007. 01:54 ] @
Probao sam juce (sad mi nije raspakovan laptop pa ne mogu da ponovim racun). Zato sam ti i napisao da bi stubovi od po jedno 30m mogli da rese problem. Ako ti ljudi iz RTS-a kazu da sa vrhova stubova postoji opticka vidljivost onda postoji, preostaje ti samo da probas da napravis link.
Podaci sa kojima baratamo su priblizni, visina prepreke na 14.16 km je otprilicna i greska vrlo lako moze da bude i 20m a na toj tacki sirina fresnelove zone treba da bude nesto preko 18m (sto znaci da putanja signala treba da bude iznad prepreke oko 9m u idealnom slucaju, a prihvatljivo je i oko 6 m). Dakle sve je to tu negde, jednostavno se sa karata ne moze nista preciznije odrediti.
Ono sto jos mozes da uradis, to je da izracunas koja je maksimalna visina prepreke koja se sme tolerisati (a to je visina tacke an mestu gde se seku linija koja spaja pozicije predajnika i normlane na najvisu tacku prepreke (to je tacka na 14.16km od Bitovika). Ja cu probati da sa karte sto bolje procitam visinu koja na terenu odgovara toj tacki.
[ skymusic @ 28.01.2007. 02:20 ] @
ok. cekam taj podatak.
hvala. pozdrav.
[ Strale @ 29.01.2007. 11:15 ] @
Zasto lepo ne platis nekog da ti proveri link sa svojom opremom i premerite protok i signal i i odma znas na cemu si, dal trebas da dizes sipku ili ne
[ skymusic @ 29.01.2007. 12:01 ] @
daj bato, koga imas. koliko para? ajde predlazi dok sneg nije pao. obe tacke su vukojebine sem take.
[ broker @ 29.01.2007. 15:37 ] @
Tacka koja ti pravi problem je na visini 1061m, a koordinate su 7395743,8 - 4798428,0
[ skymusic @ 29.01.2007. 21:47 ] @
ok brokeru. moze li jos jedan snimak sa karte kao prosli put samo sa novim koordinatama. jos jedan pokusaj. ako mozes. jes' da te maltretiram ali mmi je bas vazno.
hvala
[ broker @ 30.01.2007. 07:43 ] @
Pa isto je, rekoh ti. Opticku vidljivost sam dobio tek kada sam na tvoje pocetne koordinate dodao visinu od 30 m (sa obe strane). Medjutim, sve je to u granicama greske citanja sa karte (50-100m), tako da mora da se proveri na terenu.
[Ovu poruku je menjao broker dana 30.01.2007. u 09:24 GMT+1]
[ skymusic @ 30.01.2007. 09:36 ] @
ok. reci mi kako ja da to proverim na terenu. jedino da uletim sa opremom pa bi sta bi. pukovnik ili pokojnik. ma i nije mi za opremu. nego bato, 3-4 dana bi se to montiralo i upucavalo. morao bi da angazujem nekoliko ljudi doduse prijatelja, ali mi je najbitnije da dzaba ne gubim vreme pokusavajauci.
da mi je+es sve ako znam sta cu.
[ broker @ 30.01.2007. 11:10 ] @
Zato je postavljanje wireless linkova na velikim rastojanju skupo - potrebno je opreme, vremena i ljudi da se urade testovi.
Svi ovi proracuni na papiru sluze samo da imas sto bolju sliku sta ces zateci na terenu, ali za tacne podatke, moras izaci na teren. Na dugackim linkovima vazi vise nego igde ono sto i inace za wireless uvek vazi: dok ne izmeris i umeris, ne znas kako stvari stoje.
Ako ti je link potreban, onda se uzdaj u to da su na istoj trazi vec postavljeni drugi linkovi i to po svemu sudeci na nizim frekvenzijama, sto samo po sebi znaci da postoji realna sansa da i tvoj link radi.
E sad, ako nemas opremu, ne znam kako mislis da napravis link. Iz tvojih ranijih diskusija ja sam zakljucio da ti ozbiljno radis sa tom mrezmo, jer si postavio vec neke duze linkove, koristis Mikrotik, mreza ti je rutirana preko OSPF, i na kraju krajeva,mrza je komercijalna. Poslednje sto mogu da pomislim, to je da nemas dovoljno viska opreme da mozes da uradis testove ili da ti je problem da tu opremu nabavis (a i ne radi se o nekoj narocitoj opremi koja je neophodna za test, siguran sam da mozes da nadjes dva grida,a laptop ili PDA sa wireless karticom za merenja verovatno vec imas).
[ skymusic @ 30.01.2007. 14:54 ] @
dobro zapazanje.
nije ni opremu problem nabaviti. imam i viska grid HyperLink 24 i voltplusovu parabolu 5532.
nego je pozicija takva da trenutno moram koristiti wrap. pa poe.
nemam gde da stavim komp koje sam do sada koristio za ap-ove. moram znatno vise novca da dam za ploce i opremu a sta ako ne moze? neko ce reci: iskoristi njih za drugo mesto, i to moze, ali posto mi trebaju dve ploce obe posle moram staviti negde na krajnje tacke jer imaju samo po dva minipci slota. ili da dokupim dodatne slotove i pravim cvorista po potrebi.
sve u svemu mogu postaviti jos brat bratu dva mesta sa razlikom u ceni. kompa kao ap-a i wrapa.
a da merenja izvrsim imam cime. to stoji.
e sad,
stubovi su postavljeni i signal od tv-a ide ili preko brda ili kanjonom. a opet kazem, covek iz rts-a mi kaze da se vrhovi stubova dogledaju.
tvoj proracun po starim koordinatama sa podjasena kaze da sam u minusu 2m. nove koordinate mi daju po mom proracunu nekih 10 do 15 metara iznad brda. ti kazes da je dovoljno 6 metara da je iznad i to ispada nekih 4-9 metara prostora kuda link moze proci. e sad gledao sam brdo i nije posumljeno nego je stena. golo.
sve navodi da ce proci. naravno na papiru.
a u praksi,
ce mo da vidimo.
nadam se samo da ne bude:
''nece da moze'', Panticu.
[ LiLa_Ist @ 30.01.2007. 22:21 ] @
Prvo pozdrav ekipi i cijelom ES timu!
Ako slucajno kupis wrap-ove i ne budu ti sluzili, nekako ces ih poslati meni :) Ja vec godinu ipo dana razmisljam kako napraviti link na 40 km. Prije nije bilo ni financija ni znanja, a sada ima i jedno i drugo... prakse bas i nema, ali sam dosta naucio na vasem forumu. Nadam se da ce te mi biti na raspolaganju pri kupovini hardwera, jer kod nas u Hr nema bas nesto ponude na 5.8 GHz... jer cu narucivati kod vas, samo jos ne znam kako. eto da ne odem u off previse, pozdrav skymusic i puno srece,,,
[ broker @ 30.01.2007. 22:33 ] @
Ne trebaju ti wrapovi da bi uradio testiranje, mogu to da ti na kraju krajeva odrade i obicni uredjaji.
[ skymusic @ 30.01.2007. 23:23 ] @
Vidi, Pedja. da ne gnjavim vise. mozda je nekome ovo dosadno jer je preslo od opsteg pitanja do obicne konverzacije imedju dva korisnika. Same linkove do sada sam uradio bez merenja i probe. jednostavno vidim sa jedne tacke drugu odem tamo postavim opremu, vratim se postavim ovamo i signal -45. izmontiram do kraja sve i radi. nikada do sada nisam imao potrebe za probom linka i merenjem signala, pa me oprema za isto nije ni zanimala. osim ako sam slucajno naleteo na neku opremu http://www.netiks.co.yu/analizatori-spektra.html koja sluzi vise za velike sisteme i velike potrebe, i sa cenom prevazilaze mogucnosti malih mreza. to je oprema koja je u mom slucaju potrebna samo sada i nikada vise. bar sto se mene tice i mojih daljih planova, nikada mi ovakvo nesta nece trebati.
sta hocu da kazem.
Brokeru, junacki si se potrudio da mi pomognes.svaka cast. vidi se da odlicno poznajes materiju. svi oni proracuni, koordinate, grafikoni, mogu samo da kazem HVALA.
i ako postoji nacin da to izmerim, DOK JOS NIJE PAO SNEG, daj ga ovamo.
pozdrav
[ broker @ 31.01.2007. 14:51 ] @
Cek, nikad se ne vratis na prvi tacku da doteras usmerenje? Oslonis se na odokativno podesavanje antene (odokatovno = vizuelno).
Pazi, sto se tice opreme za merenje to uopste ne moraju da budu skupi signal generatori i spektrometri. Dovoljan ti je jedan AP uredjaj koji ce da ti sluzi kao signal generator i jedan laptopr ili PDA sa wireless karticom i prikljuckom za spoljnu antenu. Meris signal i podesavas.
Za postavljanje/merenje linka, najbolje je da na oba kraja imas po coveka, laptopp/pda i mobilni/radio stanicu pa onda lepo naizmenicno jedan ukljuci AP rezim, a drugi meri dok ne izvucete maksimum signala.
[ skymusic @ 31.01.2007. 17:29 ] @
jel' to izgleda ovako?
uzmem, AP http://www.compex.com.sg/home/...t.asp?model1=20050906310021age WPE54G-22dBm Access Point 54Mb/s, HyperLink 24, nakacim na sipku i usmerim. odem na drugu poziciju i,...
uzmem, laptop, PCMCIA KARTICU http://www.fab-corp.com/product.php?productid=16209, nakacim na laptop i HyperLink 24 na sipku.
upalim tamo onog compex-a , a ovamo skeniram sta ima u etru. i ako se vide izmerim signal i to je to?
ako mi verujes, svaki sam link do sada postavio ciljajuci antenom pravac one druge, osim jedne koju sam postavljao kada je grmelo i sevalo. nju sam na brzaka usmerio i signal -65. drugi dan sam je stelio i najbolje sto sam postigao je -60. druge sam kasnije pokusao da usmerim bolje ali nijedna nije uspela bolje od onoga sto sam prvi put uradio.
[ mdarko @ 31.01.2007. 22:58 ] @
Citat: Nadam se da ce te mi biti na raspolaganju pri kupovini hardwera, jer kod nas u Hr nema bas nesto ponude na 5.8 GHz...
Bez problema se moze nabavit TRENDnet TEW-503PI u hr, koja radi na 5.8 a i vise od toga s Mikrotikom
[ skymusic @ 01.02.2007. 00:10 ] @
sta je ovo. je'l se to ljutis na zemljaka sto je nekako iskren. pa sta ako nema. i ovo sto si pokazao kao je nesto. ovo j neki izbor ili sta? imas da proberes pa to ti je. JEDNOSTVNO ME COVEK NATERA DA ISKOCIM IZ TEME. I KAO ON JE LJUT (mdarko), stavio ovog zapaljenog smajlija. JA SAM BRE LJUT.
zanima me j'l ti to ides redom po forumu i upadas ljudima u razgovore, sa nekakvim ''pametnim'' recima i recenicama. ne znam otkud ovde BRE.
evo ti malo brendova pa kazi zemljaku gde to ima u HR da se kupi.
Compex High Power WLM54G-23dbm (200mW) Wireless MiniPCI kartica Atheros AR2413A (single chip), 54Mb/s 802.11b/g 2.4GHz - odlična a jeftina 2.4GHz kartica, radi pod Linux-om, Mikrotikom, Windows-ima…
TP-Link TL-WN562AG Wireless MiniPCI adapter 802.11a/b/g 54Mb/s - 2.4GHz i 5GHz, Atheros AR5414 chip, eXtended RangeTM, 64/128/152-bit WEP, 2xU.FL konektori, probana i dobro se pokazala - nekoliko stotina već u radu kod nas, radi pod Linux-om, Mikrotikom…
Mikrotik R52 Wireless MiniPCI adapter 802.11a/b/g 54Mb/s - 2.4GHz i 5GHz, Atheros chip, 2xU.FL konektori, radi se o Compex WLM54AG 18dbm kartici
Wistron Neweb CM9 Wireles MiniPCI adapter 802.11a/b/g - 2.4GHz i 5GHz, Atheros chip 5213, Wake-on-Wireless LAN, SuperG & SuperA/G 108Mb/s, 64/128/152-bit WEP, 2xU.FL konektori, odlično radi pod Mikrotik-om, Linux-om, Windows-ima, radi u opsezima 2.312 - 2.497 ili 4.920 - 6.100 GHz - kartica koju Mikrotik prodaje već godinama, veoma stabilna i pouzdana
Senao NMP-8602+ Wireles MiniPCI adapter 802.11a/b/g - 2.4GHz i 5GHz, Atheros chip, izlazna snaga na 5GHz 802.11a do 100mW (20 dBm), na 2.4GHz do 400mW (26 dBm), 2xU.FL konektori, radi pod Mikrotik-om, Linux-om
Compex High Power WLM54AG-23dbm (200mW) Wireless MiniPCI kartica Atheros AR2413A (single chip), 54Mb/s 802.11a/b/g 2.4/5GHz - izlazna snaga i na 5GHz 802.11a (!!!) i na 2.4GHz 200mW (23 dBm), odlična kartica za svaku preporuku naročito na 5GHz, 2xU.FL konektori, radi pod Mikrotik-om, Linux-om...
Ubiquiti Super Range 2 MiniPCI 802.11b/g na 2.4 GHz (SR2) sa izlaznom snagom 400mW, Atheros AR5213 chip, senzitivnost do -98 dBi, odlično radi pod Mikrotik-om i Linux-om
Ubiquiti Super Range 5 MiniPCI 802.11a na 5.8GHz (SR5) sa izlaznom snagom 400mW, Atheros AR5213 chip, senzitivnost do -93 dBi, odlično radi pod Mikrotik-om i Linux-om
Senao NL-2511MP+ Wireless MiniPCI adapter 802.11b 11Mb/s 2.4GHz - Intersil PRISM 2.5 chip sa 200 mW izlaznom snagom, radi pod Mikrotik-om, Linux-om
MDARKO - licno, mislim da si pogresio temu, nema ovde nista za tebe. govorimo o ozbiljnim stvarima. AKO NE ZNAS NISTA O TEMI NE PETLJAJ SE.
podrav za tebe LILA-IST. I HVALA NA LEPIM ZELJAMA. NE SEKIRAJ SE. JA SAM NA MEDJI DVEJU GRANICA, PA CEMO NESTA IZMUVATI ZA TEBE OD OPREME.
[ vladars @ 06.02.2007. 09:23 ] @
Lave najlakse ti je da nadjes ekipu da je jedan na tacki A druga na tacki B i sa dva loptopa i dve grid antene probas telefonom pricate i to je to posao od 15-20m max. nema zajebancije nema zezanja vidish radi radi probas kakoradi i onda uzmes opremu neku bolju jace natene usmerenije i to sve lepo "upucas" usmeris i to je to !
[ skymusic @ 06.02.2007. 14:36 ] @
ma razmisljo sam ja i to. ali su mi na obe tacke stubovi od jedan 22m, drugi 27m. nema se covek gde smestiti a kamo li dvojica pa da usmeravaju antene i da gledaju signal.
nego ovo sam vec prelomio. oprema je kupljena, programiram mikrotika i uskoro ce biti pusteno. nego i ovaj sneg urnise stvari, ne mozes se 5 in zadrzati na stubu, ubi propuh.
nadam se da ce uspeti. potrudicu se maksimalno.
ako admin ne obrise ovu temu iz nekog razloga nastavicu je time sta sam uradio i kako na toj trasi.
i umalo da zaboravim, bio sam i na drugoj tacki u nedelju. '' ne zna se koja je veca vukojebina, tacka A ili tacka B.
pozdrav,
[ Strale @ 06.02.2007. 20:27 ] @
Skymusic svaka ti cast u sta si se upustio
[ skymusic @ 06.02.2007. 21:45 ] @
da, prijatelju. evo u pauzi pratim forum. jos sam zaboravio reci, u prehodnom postu, da sam u nedelju kad sam se peo gore na ono brdo dosao autom do ispod brda i jos oko 40-tak minuta isao pesice. ne moze se sa golfom III. moram za dan postavljanja naci dve lade nive one krace i da im reduktor radi inace oprema se nosi na ledja. pa od dvaput. ako nista.
i sve se mislim i mislim i mislim. ne znam sta da mislim. moram to da uradim. vec me toliko opterecuje sta ce biti da me glava boli svaki dan pomalo. ja sam na 50-50. sanse.
videcemo, pozdrav,....
[ roli @ 06.02.2007. 23:58 ] @
Ajd da te malo ohrabrim...ja sam jutros sabajle imao hitnu intervenciju na mrezi u NS,onda otisao u Beograd sa drugarom,na Vidikovcu uspostavili na 70,4 km komunikaciju sa Freedom-om u Zrenjaninu,izvrsili sva potrebna ispitivanja,pojeli usput po burek  i otisli na Palilulu i tu sa nase prve beogradske bazne stanice gledali kako da se spojimo sa Vidikovcem najlakse,posto nismo Beogradjani i grad slabo poznajemo..
Onda smo otisli veceras u Zrenjanin i tamo zamjenuli jednu klijentsku karticu i vratili se veceras u Freedom centar u Novi Sad i testirali opet neke antene ....  tako da bez maltretiranja i to strahovitog nema ni rezultata.. 
A to ima i dodatnih prednosti...sa cetrdeset i kusur godina izgledas 10-15 god....mladji 
Dugacke linkove mi radimo u tri etape...
1-Jedan dio ekipe ide na tacku A i sa analognim lokatorem na 10 giga se dernja ka tacki B gdje drugi dio ekipe vidi jel prolazi trasa ili ne...i ako ulovi signal ide korak broj:
2- Na tacki A se postavi parabola sa fiderom i baznom stanicom i odokativno se usmjeri u pravcu tacke B i onda se ide na tacku B sa nasom mobilnom opremom i tu pravimo komunikaciju i vrsimo sva potrebna mjerenja kao sto smo danas uradili http://freedom.org.yu/forum/viewtopic.php?p=738#738 i onda razmatramo da li se isplati podizati link i da li ce nam sluziti svrsi 
Korak broj 3 je ako padne odluka da se radi link..pocinje obezbjedjivanje lokacije na tacki B i za datu tacku se projektuje i gradi bazna stanica...i naravno tad se fino usmjeravaju antene i bori se za svaki decibel.. 
Danas je recimo ovaj link od 70 km ladno prosao i sad treba odraditi zavrsni ,najlaksi i najsladji dio posla...podizanje nove bazne stanice...
Tako mi radimo..rezultati postoje i ne pametujemo previse i ne naglabamo bez veze..vidis najprije sta zelis da uradis i sjednes u auto ,potrosis gorivo i na licu mjesta sve provjeris...
Imamo samo jedan dodatni problem...sto nam za svaki naredni link..treba mnogo vise goriva i voznje no za prethodni...
Pozdrav!!
/mrdja 
[ roli @ 07.03.2007. 11:07 ] @
Da, zbilja....@skymusic sta bi sa tim linkom,jes' ga napravio... ??
pozz
/mrdja
[ balcan_boy @ 08.03.2007. 11:28 ] @
Nije dovoljno napraviti link, on sam po sebi nista ne znaci.Dobro razmisli sta zelis, koji ti je protok potreban i da li taj link to moze. Uzmi u obzir i vremenske uslove,
ako su idealni link radi ,a ako nisu ne radi ovo se desava kada je link na granicnim vrednostima radi ne radi. Predpostavljam da taj link pravis iz komercijalnih razloga,pa zato obrati paznju na ovo.
Jako me zanima kod duzih linkova 40 i vise km koji je bandwide dobijen i koliko su stabilni takvi linkovi? Ako neko ima podatke neka ih objavi.
[ roli @ 09.03.2007. 08:19 ] @
Link na 40 i vise km radi kao i svaki drugi link ,ako se dobro napravi...
Ja eksploatisem takav link mjesecima izmedju Zrenjanina i Novog Sada i radi mi mnogo bolje i stabilnije od nekih linkova u gradu od par km..jer grad je pun kojekakvog elektronskog smeca..
A u Zrenjaninu imam 50-ak ljudi na mrezi koji vuku iz NS i obrnuto.... sta im padne na pamet u lokalu ,jer nikoga jos ni sa cim nisam limitirao iz razloga sto se sve jos uvijek testira da se vide neke krajnje mogucnosti ove igranke sa kojom se bavimo..
Sve to radi OK i vremenski uslovi ne igraju neku ulogu u tome,mislim ono,sunce,kisa,snijeg...koliko sam ja vidio bar...
Znaci potpuno je sve normalno...pa tako recimo na Freedom-u COD2 na nasem serveru igraju bez ikakvih problema zajedno oni iz Zrenjanina i okolnih naselja tamo sa ovima iz Begeca,Futoga,Rumenke,Srbobrana,Petrovaradina,Novog Sada..vuku se filmovi najnormalnije kao i u ostatku mreze...
Znaci nebitna je razdaljina ako se link dobro uradi...a uraditi se moze mnogo bolje sa opremom koja se pravi no sa opremom koja se kupuje po tim radnjama...
Ja sam poceo raditi mrezu sa gridovima onim najjacim pa kad sam napravio paralelu izmedju njih i tanjira..sve sam to poskidao i jedva sam ih se rijesio...tanjir je zakon.
O detaljima vise ne bih pricao,jer ih i nema...wireless ko wireless..  nekad razvaljuje kako radi..a nekad ocaj..a da nista ne pipnes.
/mrdja
[ balcan_boy @ 09.03.2007. 17:57 ] @
Daj neke podatke, koliki je ping, bandwide itd.
[ skymusic @ 09.03.2007. 23:43 ] @
pozdrav, Mrdja,
nisam zaboravio da napisem sta sam uradio nego jos nisam drugu tacku postavio. zbog tehnickih problema evo vec mesec dana sam trazio resenje i mislim da ce u utorak biti postvljena i ta druga tacka. a onda rezultati. ako uspe, naravno. A u medjuvremenu sam postavio jos neke linkove po gradu i okolini, priprema se jos 7 ap-ova po lokalnim naseljima, radim na modifikaciji mreze, ubacujem u upotrebu omni antene u vertikalnoj polarizaciji jer mi se poceo javljati problem vise parabola na pojednim tackama, a pa se konstrukcija ljulja ko pijana od vetra, a i antene se za neki stepen okrecu i linkovi variraju sa signalom.
ali se nadam da su u utorak postaviti i drugu tacku i ako ne budem umoran javicu sta sam uradio.
pozz
[ roli @ 10.03.2007. 09:35 ] @
@balcan_boy posto si puno znatizeljan rekao sam ti da me nazoves i da dodjes pa cu ti sve uzivo pokazat  sta ima da ti pisem ovdje...mogu i na tarabi napisat' Pamela..pa je neces.... 
Mislim da ti je jasno da takav link mora da ima adekvatan protok ako ljudi iz dva grada razmjenjuju kojesta preko njega...a naravno i adekvatan ping ako isti ti ljudi recimo mogu da igraju COD2 .
S druge strane vidio sam da olako dajes sebi za pravo da ti ocjenjujes wireless u NS ,a usput vidim i da blage veze nemas o tome...
Ti si cuo da Vlado prodaje kenopi i samo to i toliko znas...cuo si da Vaske prodaje smart bridzes i apropo toga dajes sebi za pravo da ocjenjujes wireless po gradu..
Daj mani se belaja i ne trpaj nos gdje mu nije mjesto.
Ili se potpisi punim imenom i prezimenom iza toga sto naglabas ovuda ...
Vlado radi sa kenopijem i radi uglavnom jace drustvene firme,jace privatnike jer mu se moze,ima dobre saradnike ...i covjek nije klasican ISP...
Ta oprema je skupa sama po sebi i to kupuje onaj ko moze...
Vaske recimo prodaje smart bridzes isto firmama koje zele da plate to...i koje zele neki poseban tretman jer ni to nije bas jeftino...
On je pametan covjek i pravi sebi mrezu sa opremom koja radi mozda cak i bolje od te gore navedene a cijena je mnogo povoljnija...
Ako si kliknuo taj gore link sto sam ostavio,taj moj drugar koji radi sa mnom,pomaze i njemu kad mu ustreba pomoc,tako da znam o cemu pricam...a i u ok smo odnosima 
Usput ja sam non stop na terenu i imam uvid u opremu koja se koristi...i opet sebi ne dajem za pravo da ja ocjenjujem bilo koga..svako radi kako najbolje zna i umije i ja postujem svaciji rad ,ma kakav ,mnogo vise od besposlenog sviranja qrcu po forumima...
@skymusic...zaista bi zelio da uspijes u tom i mislim da ne bi trebalo da tu bude problema..svakako budi uporan i ako nista,bar ces znati da si pokusao...a vjeruj mi iz iskustva znam da nema situacije koja se ne moze rijesiti...samo je pitanje zelje,vremena i upornosti..
S druge strane mi nije jasno o kakvim omni pricas i dovodis ih u korelaciju sa linkovima..koliko sam ja tebe skont'o ti rasterecujes linkove time sto stavljas omni na 5 giga i kacis se na njih..ispravi me ako grijesim...jer sam i ja u pocetku dok sam se igrao sa ovim krenuo tako,pa sam to pobacao poslije sve...
Probleme sa tanjirima i zakretanjem i klimanjem rjesavas sa dobrim stubovima i adekvatnim precnikom tanjira...za te lokalne linkove nemas apsolutno nikakve potrebe da koristis vece tanjire od 60 cm...iz iskustva ti govorim...em ti odradjuju posao ,em ti daju siri snop pa tako mozes na manje bitnim tackama da na jednu tacku kacis i po 2-3 linka..iz priblizno istog smjera...
Ja sam cak drzao jedan manje bitan link godinu dana na reflektovanom signalu iz suprotnog smjera ..i radio je jako dobro
Moj savjet ako vec ozbiljno radis ,je da svaki link bude sam za sebe...gdje god to mozes da uradis..jer vjeruj mi vise se vremena izgubi na ispravljanjima kojekakvim nego na podizanju novih baznih stanica...iz iskustva ti govorim...
Sretno ti bilo
/mrdja
[ skymusic @ 10.03.2007. 14:38 ] @
vidi, Mrdja,
na jednoj tacki imam toliko parabola da vise ne znam gde cu da ih stavljam.
e sad poskidam ja sve te parabole i stavim jednu omni od 5.8. okrenem polarizaciju iz sadasnje horizontalne u vertikalnu i bacim link iz centralne tacke na tu omni koja se nalazi na brdu pa preko brda na drugu parabolu. e sad s one strane brda imam jos cetiri tacke (parabole) koje treba da idu na tu omni (na brdu) pa do centralne tacke. inace nije velika udaljenost od tih tacaka do ove omni na brdu. od 3-7 km.
bez parabola gore na brdu. to sam hteo reci.
pozdrav prijatelju,
[ roli @ 12.03.2007. 08:27 ] @
Svakako najbolje znas kako i sta da radis, a vrijeme ce te postepeno ili tjerati da tu koncepciju mjenjas ili da ti i dalje ostane ...ko to zna...
Rekoh i ja sam nesto tako radio ,ali situacija me je jako brzo natjerala da se manem toga i da skoro sve i jedan link odradim zasebno.
Poslije se to isplati svakako,bar ovdje gdje je ravnica.
Recimo u bilo kojem mjestu oko NS do nekih 50km nema sanse da necu vidjeti neki moj link koji mogu dodatno da iskoristim i da nakacim jos neko mjesto usput..
To mi se juce desilo jer sam imao covjeka nakacenog na mrezu sa 18 km udaljenosti na opsegu 2,4 giga i signal na MT od -65 sa konstantnim pingom od 3 msec..i nisam mogao da vjerujem odakle se nakacio....
Odem da vidim sa cim se kacio,kojom opremom...usput preskeniram etar na visem opsegu ,nadjem par iskoristivih linkova i od juce je i Kisach u Freedomu 
Znaci sve to maltretiranje poslije donese i olaksavajuce ....dobre stvari 
Sjecam se koliko sam bio srecan kad sam napravio prvi link od 15 km...uh  ...sad poslije ovog test linka od 70 km znam da mogu da odradim i mnogo duze linkove kad samo nadjem adekvatnu lokaciju ,a da mi se usput isplati sva ta igranka,ne mislim materijalno,vec bar da nakacim nekog novog covjeka na mrezu,negdje bogu iza nogu
Meni je to mnogo veci pokretacki motiv od novca...jer ipak se najbolje stvari urade iz ljubavi ,a ne zbog para...mada realno i samo potroseno gorivo ...kosta....al...jbga 
De javi sta si uradio svakako..
pozdrav druze.. 
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|