[ petarm @ 20.01.2007. 17:36 ] @
1.) Dve dugacke provodne niti ravnomerno su naelektrisane duzinskom gustinom w. Naci makasimalnu vrednost jacine polja u ravni simetrije tog sistema, koja se nalazi izmedju niti. |
[ petarm @ 20.01.2007. 17:36 ] @
[ tomkeus @ 21.01.2007. 14:41 ] @
Pošto kažeš da ti jedino nije jasno zašto važi onakva relacija za jačinu polja, samo to ću ti pokazati. Vrlo je jednostavno. Posmatrajmo jednu beskonačno dugu nit sa dužinskom gustinom naelektrisanja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eto, bio sam detaljan i nadam se jasan. U principu, na ovaj način rešavaš i probleme sa ostalim simetrijama. [ petarm @ 22.01.2007. 13:14 ] @
To znaci da ja mogu da posmatram beskonacno dugu nit kao beskonacno dug cilindar?
[ Omnicali @ 22.01.2007. 13:57 ] @
Citat: petarm: To znaci da ja mogu da posmatram beskonacno dugu nit kao beskonacno dug cilindar? Bas tako! [ tomkeus @ 23.01.2007. 00:44 ] @
Citat: petarm: To znaci da ja mogu da posmatram beskonacno dugu nit kao beskonacno dug cilindar? Ne, a u ovom zadatku to nije potrebno. Potrebno je samo uočiti aksijalnu simetriju sistema. Nit je u principu jednodimenzionalni oblik. Ja sam samo uzeo da zapremina koja figuriše u Gausovoj teoremi bude cilindrična jer je izbor te zapremine proizvoljan (nema nikakve veze sa tim kakva je nit), a cilindar zbog svoje simetrije najviše odgovara problemu. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|