[ Mina7 @ 22.01.2007. 10:31 ] @
Hi,

imam malo pitanje: u excelu imam graf koji prikazuje sinusoidu vrijednosti koje su izrcunate u tablici u tom istom dokumentu, i to je ok, no moram dodati jos dvije stavke:
1. vertikalu koja ide iz odredene uvijek fiksne pozicije na osi x (vrijednosti na osi x idu od 1 do 7, a vertikala bi se trebala dizati iz 5.6 )
2. kada se unesi vrijednosti u tablicu i iscrta se sinusoida na fiksnoj vertikali bi se trebala pojaviti izracunata velicina te bi se na nju trebala iz 0 spojiti linija

Ako tko zna hvala na pomoci

[Ovu poruku je menjao Mina7 dana 22.01.2007. u 12:04 GMT+1]
[ Jpeca @ 23.01.2007. 10:13 ] @
Nisam uspeo da nađem neko bolje rešenje nego da umesto vertikalne linije prikazuje marker na tom mestu (vidi prilog). Za to je potrebno da dodaš novu seriju podataka za vertikalu (marker). Ta serija podataka mora da ima isti broj vrednosti kao i serija podataka za sinusoide. Sve vrednosti su 0 osim vrednosti u tački 5.6. Kreiraš dijagram koji obuhvata : tip dijagrama xy. Zatim u format opcijama za sinusoidu (Pattern -Line) izabereš da prikazuje punu liniju i uključiš smoothing. Za dodatnu seriju podataka staviš da ne prikazuje markere. Onda aktiviraš samo tačku za vrednost 5.6 (dva puta klik na tu tačku). Iz konteksnog menija izabereš formatiranja za tu tačku (Format Data Point), pa postaviš marker po želji i prikaz vrednosti (kartica - Data Labels).

Naravno, liniju možeš da docrtaš na dijagramu pomoću alata za crtanje, ali to je samo jednokratno rešenje.
[ Mina7 @ 24.01.2007. 06:56 ] @
Hi,

nazalost to ne rjesava moj problem, bitn mi je vertikala isto koliko i oznaka na njoj u tocki 5.6 jer kada ja izracunam vrijednosti za sinusoidu, izracunam i vrijednost koju moram oznaciti na vertikali (pozicioniranoj na 5.6 osi x) i iz "0" povuci liniju do vrijednosti oznacenoj na vertikali. Dakle vertikala na 5.6 je fiksna i uvijek tamo stoji samo moze icu u + ili - ovisno o sinusoidi i proracunu,a visina na njoj se mijenja.

Malo je komplicirano i mislim da to necu ovako uspijet napravit.