[ ksrele @ 25.01.2007. 14:44 ] @
| Imam neku nepoznatu supstancu (meni nije nepoznata ali zelim da vam ta cinjenica o tome koja je supstanca u pitanju ne bude od vaznosti) za koju mi neko tvrdi da u njoj ima C Vitamina (askorbinske kiseline).
Ja nesto JAKO sumnjam u to pa bi zeleo da proverim tu tvrdnju.
Da li postoji neki pouzdan hemijsko-tehnolisk-bilo kakav postupak pomocu kojeg bi utvrdio prisutnost C Vitamina?
Da naglasim da nemam velika iskistva u hemiji, ali bi, nadam se, bez problema mogao da poslusam neke vase upute kako je ovo moguce izvesti.
Na netu nalazim samo definicije ovog Vitamina ali nema i ovog sto mene interesuje.
Hvala na pomoci.
|
[ superbaka @ 26.01.2007. 16:38 ] @
najbolje da se obratis nekom studentu farmacije, narocito nekom ko je skoro polagao analiticku hemiju... iako ne smeju tako da proveravaju, znaju mnoge supstance po ukusu :)
[ Fuzz @ 27.01.2007. 23:28 ] @
Bolje se ti mani te nepoznate supstance i limuntusa ksrele.
[ IT_DooX @ 27.01.2007. 23:53 ] @
Mogao bi bas dati i naziv te supstance pa da zapocnemo neku raspravu,da li ima ili nema C Vitamina :)
Edit: Evo ti link do nekog eksperimenta koji pomocu matematike i josh neceg nisam skontao cega,moze da otkrije koliko C Vitamina ima u vocnim sokovima,mozda ti bude korisno.
http://wwwchem.csustan.edu/CHEM2000/Exp8/bkg.htm
[ ksrele @ 28.01.2007. 15:08 ] @
Pa u pitanju je mleko. Prijatelj kaze da je bas to mleko specijalno mitamizirano mleko, kao on kaze, i da ima dosta C vitamina, vise nego u klasicnom mleku.
Ja sam mislio da ce se ta kolicina moci osetiti u ukusu ali nista se ne oseti. Svi znamo koliko je C vitamin jak sto se kiselog ukusa tiche.
Mozda ja gresim ali mislim da u tom mleku nema nista vise C vitamina od obichnog mleka, da je to samo tako rekao.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.