[ Sauron @ 26.01.2007. 12:27 ] @

Situacija je sledeća. Ceo komšiluk je umrežen. Trenutno smo nakačeni na wireless mrežu, a od skora smo ADSL.
Želimo da nam izlaz na internet ide preko ADSL-a, ali da i dalje koristimo wireless mrežu (igre i DC++).
Gateway bi svima bio adresa rutera.
E sad mene zanima sledeće.
Da li može da se wireless ruteru dodeli jedna lokalna ip adresa (192.168.*.*) i da dobije jednu automatsku od wireless dchp-a(10.*.*.*).
I na wireless ruteru da podesim rute. npr. 192.168.1.50:12345 -> 10.*.*.*:4661 za dc
I da li može tako da se podesi za 6,7 korisnika? Da svi imaju pristup DC++ i game serverima?
I kada pozivam game server, da idem preko lokalne adrese 192.168.1.50 i da me on preusmerava na pravu adresu...

ADSL ruter imamo, a sad planiramo i wireless ruter. Ili je možda bolje sklopiti neki komp koji će raditi rutiranje?
Šta mi vi predlažete? I koji model bi bio dobar za naš slučaj?

[ Zekica @ 26.01.2007. 15:02 ] @
Hm, za ovako nešto bi vam preporučio da stavite neki komp sa linux-om (ili mikrotik), jer mislim da je teško da će neki hardverski router moći da odradi ovo.

Citat:
Sauron:
Da li može da se wireless ruteru dodeli jedna lokalna ip adresa (192.168.*.*) i da dobije jednu automatsku od wireless dchp-a(10.*.*.*).

Linux može da odradi ovo, samo treba naći nekoga da vam to podesi.
Citat:
I na wireless ruteru da podesim rute. npr. 192.168.1.50:12345 -> 10.*.*.*:4661 za dc

Ovo neće raditi jer dc klijent ne treba da se poveže samo sa serverom (hub-om), već i sa ostalim korisnicima u mreži.
Bolje je napraviti da taj Linux/Mikrotik router rutira sve zahteve ka 10.* preko wireless AP-a (i da radi NAT), a sve ostale adrese kroz adsl router.
Citat:
I da li može tako da se podesi za 6,7 korisnika? Da svi imaju pristup DC++ i game serverima?
I kada pozivam game server, da idem preko lokalne adrese 192.168.1.50 i da me on preusmerava na pravu adresu...

Za game servere ovo neće biti problem, ali nema potrebe za tim (pročitaj iznad).

Nadam se da sam bar malo pomogao...
[ dekibre @ 27.01.2007. 01:54 ] @
@Sauron
Malo je offtopic, ali me interesuje da li je network diagram crtan u nekom software za network diagrame, ako jeste u kom?

[ Sauron @ 27.01.2007. 10:19 ] @
Citat:
dekibre: @Sauron
Malo je offtopic, ali me interesuje da li je network diagram crtan u nekom software za network diagrame, ako jeste u kom?

Heheh.... Nisam imao vremena da trazim, pa sam sa jednog postojeceg diagrama poskidao elemente u Photoshopu pa docrtavao ostalo :)
[ Ser_Boyler @ 27.01.2007. 11:20 ] @
Citat:
dekibre: @Sauron

Microsoft Visio
[ dekibre @ 30.01.2007. 19:07 ] @
Hvala vam na odgovorima.

Visio već koristim ali on nema ovako lepe sličice za elemente, probaću nekako da ih obradim pa da ih uvučem u visiove stencilse ako mogu sličice pošto koliko se ja sećam visiove ikonice su autocad crtezi.
[ Ser_Boyler @ 31.01.2007. 08:36 ] @
Da li imas novu veziju MS Visio?
Evo jedan od templejta koji izgleda isto kao to sto trazis...
http://office.microsoft.com/en...041033.aspx?pid=CT101431051033
[ 3BEP @ 31.01.2007. 12:03 ] @
Citat:
dekibre: Hvala vam na odgovorima.

Visio već koristim ali on nema ovako lepe sličice za elemente, probaću nekako da ih obradim pa da ih uvučem u visiove stencilse ako mogu sličice pošto koliko se ja sećam visiove ikonice su autocad crtezi.

Visio ima sve ove elemente potrazi malo bolje...
Mozda ti nije instaliran kompletan
[ dekibre @ 03.02.2007. 05:15 ] @
Imao sam instaliran Visio 2002, ali sam instalirao Visio 2003 i on je kud i kamo bolji, pronašao sam potpuno iste ikone kao što sam video na crtežu. Jedva čekam da pravim svoje šemice u novom visiu. Hvala svima na pomoći.