Citat:
gajo2: Pa, ja evo priznajem da se ne razumem puno u ovakve stvari, ali znam da citam brojeve i po meni je Canon S3 bolji. Ja bih rado presao na Fuji S6500 kada bi mi neko objasnio po cemu je on bolji (i kako kompenzuje nedostatak image stabilizatora), ali reci samo da je "Fuji klasa iznad S3" me nece ubediti. Naravno isprobacu i licno, pa cu tek onda odluciti.
Brojevi naravno znache, ali onom ko zna da ih chita...
Citat:
Max rezolucija skoro ista
MPixela: S3 i H2 imaju 6.0, dok Fuji ima 6.1 sto bas i ne znaci puno
S3 ima manji i loshiji senzor. U realnosti oni imaju po 6mpx, ali jedan pixel na Fujiju je veci, shto znachi da svaki dobija vishe svetla, automatski manje shuma, upotrebljive visoke ISO vrednosti. S3 je upotrebljiv do ISO200, Fuji do ISO800, a to je dve blende.
Citat:
Fuji ima najveci senzor, pa pretpostavljam da je sum na slici najmanji. Mada podrzava i ISO 1600 i 3200 cisto sumnjam da su te slike upotrebljive.
Zashto pretpostavljash, imash gomilu primera na netu. ISO400 na Fujiju je upotrebljiv "za svaki dan", dok ISO200 na S3 vec na ivici upotrebljivosti, a to je ogromna razlika.
Citat:
Zum: S3 i H2 imaju 12x, 36-432mm, dok Fuji samo 10.7x, mada sa 28-300mm, a cuo sam da je 28 bolji nego 36
Chuo si ? :) 28mm je neshto shto je mnogo upotrebljivije od 432mm, za vecinu ljudi. Pored toga, Fuji ima mehanichki zum prsten, a oni dugmici nikako to ne mogu da zamene..
Citat:
Image stabilisation: Fuji NEMA ovu opciju i to je jedan od najvecih razloga zasto ga ne bih kupio
Fuji se zbog svog oblika i velichine mnogo lakshe drzi u ruci od S3 IS, i tu ode jedna blenda sigurno. Josh dve blende Fuji dobija visokim ISO vrednostima, a poshto je IS oko tri blende, eto ti odgovor zashto IS na S3 ne treba da bude razlog kupovine. Pored toga, visoke ISO vrednosti omogucavaju neshto shto S3 ne moze, i nikakav IS mu nece pomoci - fotografisanje pokreta u loshim uslovima, korishcenje blica u najloshijim.
Citat:
Auto focus: S3 ima TTL, FlexiZone, a Fuji "Unknown", pa sta god to znacilo?
Oba imaju TTL merenje i oba imaju iste mogucnosti Auto fokusa, ali Fuji je brzi, bolje fokusira u loshim uslovima, ima mehanichki prsten za manuelni fokus, uglavnom u svemu shamara ovaj kod S3..
Citat:
Normal focus range: S3 i H2 imaju 50cm, a Fuji 40cm. Jesam u pravu da ovo znaci da je Canon S3 bolji nego Fuji S6000?
Naravno da nisi u pravu. Oba su slichna shto se toga tiche, i to uopshte nije bitno za realnu upotrebu.
Citat:
Samo Canon S3 ima supermakro fokus od 0cm, mada ne mogu da zamislim kako bi to radilo.
Chist marketing. 0cm ti u zivotu nece trebati, ali ce ti recimo trebati navoj na objektivu gde mozesh da zashrafish closeup staklo, i tako na maksimalnom zumu fokusirash na pola metra. Zashto je to bitno ? Zato da ne morash da se lepish uz objekat, ili da terash bube aparatom jer morash da se priblizish na 1cm. Da bi to S3 imao, morash da dokupish konverter koji koshta 20-25e, Fuji to ima iz kutije....
Citat:
Svetlosna jacina: F2.7 - F3.5 / F8 kod Canona, slicno kod H2, a F2.8 - F4.9 kod Fujija. Jesam u pravu da 2.7 bolji nego 2.8 ?
U pravu si, Fuji ima slabiju svetlosnu moc objektiva, ali ima bolji objektiv.
Citat:
Min shutter: Canon: 15 sec, Fuji i Sony 30 sec. Sta ovo znaci?
To znachi da Canon moze 15 sekundi maksimalnu ekspoziciju da napravi, Fuji moze duplo vishe...
Citat:
Max shutter: Canon: 1/3200 sec, Fuji: 1/4000 sec, Sony: 1/1000 sec Sta ovo znaci?
Isto kao i za dugachku ekspoziciju, ovo je najkraca moguca. Veci broj znachi bolje, za ultrabrze pokrete, ali to nije toliko bitno. Ovo 1/1000 je loshe..
Citat:
Merenje svetla: Canon: Evaluative, Center Weighted, Spot, Fuji: 256 segment, CW-average, Spot, jesam u pravu da je Fuji bolji u ovome?
To se ne moze uporedjivati na papiru, ali aparati su slichni...
Citat:
Sociva: kako sam citao Canon S3 ima ugradjena sociva koja se MOGU izvaditi, i zameniti nekim drugim. Ne planiram da ih zamenim jos neko vreme, ali barem znam da imam tu mogucnost. Naravno, Fuji S6000 i Sony H2 takodje podrzavaju ovo.
Ne znam o kakvim sochivima prichash, ali ni na jednom se nishta ne moze vaditi i menjati.
Citat:
Timelapse (intervalometer?) ima samo Canon S3, sto je meni mnogo cool stvar jer zelim da snimim zalazak sunca.
Lepa opcija, ali ako ti bash treba, to moze bilo koji aparat. Ne znam samo kakve veze ima sa zalaskom sunca..
Citat:
Canon i Sony ne podrzavaju RAW format, sto je lose.
Mnogo loshe...
Citat:
LCD: Canon ima onaj flip-out LCD koji mogu da pomeram itd. dok ostali nemaju.
Jeste, ali ima najgori LCD shto je mnogo bitnije nego imati okretni. Nijedan profesionalni aparat nema to, pa ih nisu menjali za S3 :D
Citat:
Punjac za baterije: Samo H2 ima punjac, dok za ostale moram da kupim.
To je lepa prednost H2..
Citat:
Tezina: Fuji je 700g sto je po meni dosta tesko. Canon i H2 imaju 510g i 490g
Tezina i nachin drzanja je prednost kod takvih aparata, i to je jedan od aduta S6500..
Citat:
Canon ima stereo zvuk u video modu.
Stereo gde su mikrofoni udaljeni 10cm ? :) Josh malo marketinga..
[Ovu poruku je menjao guru dana 29.01.2007. u 00:18 GMT+1]