[ qwertyon @ 28.01.2007. 10:51 ] @
Imam plocu Asus P5B (nije ni de luxe,ni premium,nego obicna).Na njoj se nalazi jedan
ide konektor,4 sata konektora i JEDAN SATA RAID.Na ide konektor mi je prikljucen
"stari" Maxtor(Pata)160 GB i dvdrw,kao master i slave.Sve radi bez problema.Juce sam
kupio dva SATAII harda,marke seagate identicna od 160 Gb,sa 3gb/s i po 8 kesa.
Normalno hteo sam da ih vezem u RAID ali...Kad ih stavim u Sata konektore(1,2,3,4) BIOS
ih prepozna ali ih ne mogu preko RAID utilitia povezati,jer ih tu ne prepoznaje,ni jedan.
Program mi nudi da stavim u raid DVDRW i Maxtora sto je van svake pameti.
Kad stavim jedan od Seagatea u ONAJ SATA RAID konektor,a drugi ostavim u jednom od
"obicnih" SATA konektora il 1 ili 2 (posto su oni za master) RAID utilities mi prepozna
jedan SATA i MAXTORA, a BIOS samo jedan SATAII.Normalno da sam pokusavao po biosu sve i
svasta(u stvari ni nema tu mnogo opcija sto se tice SATA/ATA).
Buni me to sto mi u RAID utilitisu uvek nudi kao HDD0 moj maxtor a za drugi HDD1 mi nudi
jednog seagatea ali samo kad ga ubodem u ONAJ SATA RAID konektor.
Takodje buni me to sta na cd-u od ploce imam da MAKE FLOPY za Intel neki sata raid
kontroler i za neki JMB363 sata raid.Ja sam probao sa ovim drugim.Nije mi jasno da li
moram instalisati oba i KAKO to izvesti il samo jedan prilikom instalacije WIDOWSA.
Uglavnom u device manageru nema upitnika.
Koliko sam ja skontao jedan HDD treba da je uboden u SATA RAID konektor,a drugi ovamo u
"obicne" SATA konektore,ALI STA DALJE.Probao sam i da iskljucim Maxtora i dvd ali onda
nemam sistem i ne mogu doci do "onog" ctrl + j (RAID utilitia).Nisam vise pametan,da su
zakomplikovali sa tim flopijima i drajverima za RAID kontrolere,JESU.Jel se to nije moglo
na neki prostiji nacin izvesti.
Molio bih nekoga ako moze step by step da mi objasni kako da spojim ovo moje cudo ili u kom
pravcu da razmisljam.

Nisam do sad imao ovakvih problema niti mi je poznata ova problematika.Tu na forumu nisam
nasao odgovore jer je to svaki slucaj specifican i sam za sebe.
Sto se tice sistema on je Xp sp2.

Unapred hvala
[ qwertyon @ 28.01.2007. 12:24 ] @
Na ploci pise da moze da se poveze ako mi je jedan interni i jedan externi hdd.Tek sad mi nije nista jasno.Da meni mozda ne fali neki deo.
[ loooooool @ 28.01.2007. 12:53 ] @
Pozdrav pre svega svima!
Imam isti ili slican problem kao i ti. Znaci P5B maticnu plocu koja ima jedan IDE port na kojoj su mi povezani HDD Maxtor 120GB i DVD-RW Pioneer 111D, 4 SATA porta i koliko sam skontao jedan externi SATA konektor koji je inace crne boje i izdvojen je malo od ovih cetiri crvena SATA porta.Diskovi su Seagate ST3160811AS ,model Barracuda 7200.9 ,160Gb,8Mb Buffer,Interfes SATA II. Znaci nikako ne mogu da ih povezem u RAID, iako su identicni a knjizicu od maticne ploce kao i ASUS-ov sajt sam prokrstario i uzduz i popreko,NISTA. Windows ih vidi,tj. Task Manager, ali nema ih jer nije navodno Instaliran JMicron kontoler iako sam ga instalirao...BIOS, posto sam sumnjao u njega sam fleshovao sa najnovijom verzijom skintog sa ASUS sajta i opet nista.U njemu je podeseno i instalirano sve po upustvu, JMicron RAID Contoller takodje, ali on mi Pioneer DVD-RW i Maxtor vidi u RAIDU (necuveno) a Seagate diskove kao HDD0...etc.Kada udjem preko BIOS-a u JMicron Utilty, gde treba da se pojave 2 Seagate, Stoji mi Maxtor u RAID-u i ne da mi da kreiram RAID disk ( No Enough Space) mi izbacuje ili tako nesto slicno...Meni je na pocetku sve bilo logicno, ali mi je sada previse komplikovano jer , uistinu nisam do sada imao iskustva sa S-ATA HDD-ovima, ali sam ih eto kupio i hteo da ih vezem u RAID, kada mi to maticna vec podrzava,naravno da bi dobio na brzini. Inace maticna mi podrzava vezivanje u RAID.Evo ukratko i sta podrzava pa se nadam da ce mi neko pomoci i samim tim i Tebi qweryon. :

Južni most
- 4 x SATA 3.0 Gb/s porta
JMicron® JMB363 PATA i SATA kontroler
- 1 x UltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
- 1 x interni SATA 3.0 Gb/s port
- 1 x eksterni SATA 3.0 Gb/s port (SATA On-the-Go)
- Podrška za SATA RAID 0, 1 i JBOD režime (preko jednog internog i jednog eksternog SATA kontrolera)

Eto i nadam se nekoj strucnoj pomoci.
Hvala
[ loooooool @ 28.01.2007. 13:03 ] @
???
Kada si vec to pomenuo, ja kada postavim i BIOS-u sve kako bi trebalo i restartujem PC, dobijem u Taks Manageru upitnik, PCI Device????
Kupio sam FULL maticnu plocu, pa sumnjam da su izostavili neki eventualni konektor za RAID,mada,ko zna...ehh, sada sam se vec bacio u bedak:((( Bolje onda da sam kupio jedan HDD od 320 i gotovo, ne bi se zazao sa ovim raid-om...
Valjda ce se neci neko da pomogne, bio bih mu veoma zahvalan
BTW...meni ti novi HDD-ovi stoje ubodeni u SATA port 1 i 2 i ko zna da li to uopste dobro...mozda mi zveknu:((((

[ Nenad Vranjanac @ 28.01.2007. 13:21 ] @
nemoj da koristis j-micron kontroler. koristi 2 od ona 4 crvena "obicna" sata porta (1,2,3,4).

a) u biosu moras da ukljucis AHCI sata mod. to zahteva reinstalaciju windowsa i SPREMNE sata drajvere na flopiju*, ova opcija:
Citat:
Takodje buni me to sta na cd-u od ploce imam da MAKE FLOPY za Intel neki sata raid kontroler

TOKOM reinstalacije windowsa, na pocetku gledaj sta ispisuje pri dnu ekrana, pritisnes f6 u odgovarajucem trenutku (kad kaze "for scsi..... press f6"). i to je to. kasnije ces moci da definises matricu.

b) da omogucis ahci BEZ reinstalacije procedura je takodje relativno komplikovana:
http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=457699

nakon toga moze da se definise matrica

i jos jednom, nije bas jednostravna stvar, pa ako ne znate, bolje pozovite nekog ko zna.

edit: * na cdu sa drajverima od ploce postoje 2 verzije flopija: jedna je za onaj dodatni, a druga za ich8r kontroler, vodite racuna o tome.
ako ih nema na ploci mogu se skinuti sa intelovog sajta

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 13.02.2007. u 11:59 GMT+1]
[ calexx @ 28.01.2007. 14:03 ] @
Koliko mogu da razumem ovo što piše u uputstvu, u Raid se povezuju SATA disk koji se zakači na JMicron konektor na ploči i SATA disk koji se poveže na spoljni konektor (trebalo bi da je pozadi ispod Parallel konektora). Ona 4 SATA nisu predviđena za Raid.
Citat:
loooooool: BTW...meni ti novi HDD-ovi stoje ubodeni u SATA port 1 i 2 i ko zna da li to uopste dobro...mozda mi zveknu:((((
Piše da su portovi 1 i 2 masteri i namenjeni za boot a 3 i 4 slave za data diskove. Verovatno ne smeta što si tako povezao, moguće da je to i pravi način ako hoćeš sa oba da butuješ PC.
[ loooooool @ 28.01.2007. 14:04 ] @
Evo upravo sam kreirao Intel ICH8 32bit RAID AHCI Driver Disk i krecem sa instalacijom Windowsa, nadam se da ce mi to pomoci i hvala puno.
Javljam se nakon reainstalacije
Poz
[ Nenad Vranjanac @ 28.01.2007. 15:43 ] @
kako nisu predvidjena?

a intelov ahci preko ich7r??? (ili ich8r, nisam siguran sta je na toj ploci)
[ qwertyon @ 28.01.2007. 15:57 ] @
Ljudi evo sad sam instalisao NOV sistem.Kad mi je ponudio F6 ja instalisao taj intel ICH8 drajver ali achi ne raid,posto su razdvojeni.Nista se nije dogodilo,samo sto mi sad u device manageru stoji ? za PCI device.Ponavljam u BIOSU se vide oba sata diska ili preko achi-a ili preko ide.Problem je sto mi windows ne vidi ni jedan.Medjutim ja ni necu da mi vidi dva sata diska nego da ih u raidim i da to bude jedan u ovom slucaju od 320GB.U biosu mi stoji na AHCI ili achi vec ni sam ne znam.Prilikom dizanja sistema OPET mi nudi J micron mada ga nisam ni instalisao!?I kad udjem u njega stoji maxtor kao HDD0 non raid.Sta je to reci.Pomagajte vec cu izludeti.Vidim i Looool da ima isti problem.Ne znam kako je on prosao.
[ Nenad Vranjanac @ 28.01.2007. 16:10 ] @
a ne pita te za instalaciju novog hw-a?
ako nece sam, onda na add new hardware, pa za taj pci uredjaj izaberi da se NE kaci na internet, i onda mu naznaci da trazi drajver na tom flopiju.
[ qwertyon @ 28.01.2007. 16:19 ] @
Pita prvi put ali kad stavim cd od ploce nista,a ni sa flopija.Koliko sam shvatio onaj link za intel storage device je za south bridge ich7,a kod mene je ich8
[ loooooool @ 28.01.2007. 16:58 ] @
Ja sam podigao sistem i sada osim sto se nista nije promenilo, imam u Device Manageru 2 upitnika: Raid Controller i PCI Device!!! Puuuuuuuhhhhhhhh.........Sta sada da radim, i kod mene se na startivanju sistema opet pojavljuje JMicron Utility....a nisam instalirao njegov drajver nego Intel ICH8 32bit RAID AHCI Driver Disk i posle klasicnog F6 digao ga sa flopija i sada imam te upitnike i nisam dobio opet nista...
[ loooooool @ 28.01.2007. 17:07 ] @
Osim gore pomenutog, sada ni u Device Manageru nemam ta 2 Seagate diska, tj. nevidi ih windows...
Evo ako neko stvarno zeli da mi pomogne linka sa opisom koji sam uzduz i popreko procitao, kao i Manual i ostalo:
http://yu.asus.com/products.as...amp;model=1178&modelmenu=1
[ qwertyon @ 28.01.2007. 17:28 ] @
Citat:
calexx: Koliko mogu da razumem ovo što piše u uputstvu, u Raid se povezuju SATA disk koji se zakači na JMicron konektor na ploči i SATA disk koji se poveže na spoljni konektor (trebalo bi da je pozadi ispod Parallel konektora). Ona 4 SATA nisu predviđena za Raid. Piše da su portovi 1 i 2 masteri i namenjeni za boot a 3 i 4 slave za data diskove. Verovatno ne smeta što si tako povezao, moguće da je to i pravi način ako hoćeš sa oba da butuješ PC.

Pa jel moguce da ploca koja vredi oko 200 evra ne moze da koristi raid povezivanje,"obicno",tj u ta cetiri sata konektora.Za onaj peti sata konektor si u pravu i on se veze za spoljni sata hdd,ali ovo da ova 4 obicna sata ne mogu da koriste RAID to mi nije jasno
[ loooooool @ 28.01.2007. 17:38 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: nemoj da koristis j-micron kontroler. koristi 2 od ona 4 crvena "obicna" sata porta (1,2,3,4).

a) u biosu moras da ukljucis AHCI sata mod. to zahteva reinstalaciju windowsa i SPREMNE sata drajvere na flopiju, ova opcija:
TOKOM reinstalacije windowsa, na pocetku gledaj sta ispisuje pri dnu ekrana, pritisnes f6 u odgovarajucem trenutku (kad kaze "for scsi..... press f6"). i to je to. kasnije ces moci da definises matricu.

b) da omogucis ahci BEZ reinstalacije procedura je takodje relativno komplikovana:
http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=457699

nakon toga moze da se definise matrica

i jos jednom, nije bas jednostravna stvar, pa ako ne znate, bolje pozovite nekog ko zna.

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 28.01.2007. u 14:38 GMT+1]

Upravo skidam Intel® Matrix Storage Manager
Mada mi sada definitivno nista nije jasno....Lepo pise u Manual da moze da se vezuje u RAID, naravno, ali to kod mene nece, a moze i klasicno vezivanje i Externo...
[ qwertyon @ 28.01.2007. 17:48 ] @
Taj intel storage ti je za ICH7 a ne ICH8.Procitaj forum tamo
[ Nenad Vranjanac @ 28.01.2007. 18:42 ] @
eh, pa da, mala je nevolja sto nigde nema dev_ za ich8...

intel matrix storage manager je za ich6-7-8r.
evo strane gde mozete da birate za odgovarajuci chipset i os:
http://www.intel.com/support/chipsets/sb/cs-015001.htm
kad izaberete dobicete kompletan spisak drajvera i alatki za ahci. obratite paznju pri izboru, koji raid planirate (pise ispod)

evo i sa ove strane moze isto to, ali ima i korisnih uputstava itd.
http://www.intel.com/support/chipsets/imsm/

poenta je da nakon "preliminarne" instalacije mozete da ukljucite ahci mod u biosu, jer bez nje biste dobili bsod. tek nakon restarta, komp pocne da prijavljuje novi hw i tu treba ubaciti odgovarajuce drajvere. ja sam prema onom uputstvu ahci ukljucio na ich7r i sve radi bez problema.

pokusajte sa intel matrix stoage managerom. napomena: nakon instalacije (ako vam je win legalan) trazice vam reaktivaciju windowsa, za piratski nisam siguran, verovatno nece.
nobody said it would be easy.
Citat:

[ loooooool @ 28.01.2007. 18:44 ] @
Citat:
qwertyon: Taj intel storage ti je za ICH7 a ne ICH8.Procitaj forum tamo

Da, skinuo sam ga i nece da se instalira, prijavljuje error, verovatno sto je storage kod mene kao i kod tebe ICH8...
Novom instalacijom windowsa jedino sam uspeo da vratim Pioneer DVD-RW i Maxtor kao IDE uredjaje, jer su prethodno bili u RAID-u...svasta, i sta sada da radim? Pa nemoguce da ne moze P5B da se veze u klasican raid (2 ista HDD-a) kada u uputsvu pise da moze...
Daj ljudi pomagajte
[ calexx @ 28.01.2007. 19:18 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: kako nisu predvidjena?

a intelov ahci preko ich7r??? (ili ich8r, nisam siguran sta je na toj ploci)
Ja lepo kažem da ne gube vreme na ono što se ne može. Onako informativno, ploča ima ICH8 a za vežbu, ajde proveri šta znači ono R po čemu se razlikuju ICH8 i ICH8R. ;)
[ calexx @ 28.01.2007. 19:24 ] @
Citat:
loooooool: Pa nemoguce da ne moze P5B da se veze u klasican raid (2 ista HDD-a) kada u uputsvu pise da moze...
Gde u uputstvu to piše? Ja malo gledao i pominju samo onu kombinaciju interni/eksterni.
[ loooooool @ 28.01.2007. 19:50 ] @
Citat:
calexx: Gde u uputstvu to piše? Ja malo gledao i pominju samo onu kombinaciju interni/eksterni.

Pise u upustvu od maticne ploce (P5B) koje sam dobio uz nju, u toj knjizici ima sve opisano i slike,ali eto po tebi izgleda da ne moze:(((((((((((((((
Lepo ima step-by-step ,uz slike i nece...mada naglasavam da mi je to polje nepoznato,ali engleski nije...
Koja je razlika izmedju ICH8 i ICH8R? Meni taj Intelov software nece da se instalira

Jeli onda postoji mogucnost nekog Updatea?
Hvala
[ Slobodan Trebovac @ 28.01.2007. 19:58 ] @
Citat:
loooooool:
Koja je razlika izmedju ICH8 i ICH8R?

Citat:
ICH8 = 4 SATA ports, no RAID.
ICH8R = 6 SATA ports and RAID.
[ calexx @ 29.01.2007. 01:38 ] @
Citat:
loooooool: Pise u upustvu od maticne ploce (P5B) koje sam dobio uz nju, u toj knjizici ima sve opisano i slike
Jeli onda postoji mogucnost nekog Updatea?
Gde tačno piše, skinuo sam ga i ne vidim drugi Raid osim onog jednog? Da nije uputstvo pogrešno, prvi put sam skidao za tu ploču a stiglo za Premium koja ima ICH8R i koja ima sve moguće Raid kombinacije.
Uvek može da se uradi Update, recimo zameniš tu koju imaš za Premium ploču koja ima sve što hoćeš. ;)
[ mtraj @ 29.01.2007. 03:48 ] @
Citat:
qwertyon: Pa jel moguce da ploca koja vredi oko 200 evra ne moze da koristi raid povezivanje,"obicno",tj u ta cetiri sata konektora.Za onaj peti sata konektor si u pravu i on se veze za spoljni sata hdd,ali ovo da ova 4 obicna sata ne mogu da koriste RAID to mi nije jasno
Da se ne lažemo - ploča košta 150€ :)

Na ona 4 sata konektora koji se oslanjaju na ICH8 slobodno zaboravi - Nikakav raid, ahci... tu nije moguć.
Takođe Intel® Matrix Storage Manager je takođe neupotrebljiv jer on može da se koristi isključivo na ICH8R SouthBridge-u, koji ti nemaš - deal with it :)

Ostaje ti jedino da iskombinuješ nekako jedan JMicron sata + taj externi sata port ( ne znam ko je zadužen za njega ICH8 ili JM)
pa APP (Ako prođe, prođe).

JM driveri - ftp://driver.jmicron.com.tw/jm...MB36X_WinDrv_WHQL_R1.17.08.rar
[ qwertyon @ 29.01.2007. 08:13 ] @
Ploca mozda kosta sad 150.Ali kostala je 15700 kad sam je kupovao.
[ qwertyon @ 29.01.2007. 09:44 ] @
Da li postoji mogucnost da se "ubode" raid kontroler u PCI slot pa tako da se poveze i koliko moze da kosta ta varijanta.
[ Nenad Vranjanac @ 29.01.2007. 12:37 ] @
Citat:
calexx: ...ajde proveri šta znači ono R po čemu se razlikuju ICH8 i ICH8R.

aman, znam dobro u cemu je razlika - stamparska greska!

problem je u tome sto sam ja pretpostavio da ima ich8r. ni jednog trenutka nije palo na pamet da neko moze na ploci od 150e da stedi tako sto ce da stavi ojadjen ich8, BEZ native podrske za raid (??!)
al dobro, nekad od drveta ne vidis sumu. zato sam se i zaleteo u objasnjavanje i zamajavao ljude bezveze na 2 strane.

@looool: to sto ima u uputstvu objasnjenje za raid je sigurno zato sto je uputstvo za vise verzija ploce.

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 29.01.2007. u 13:47 GMT+1]
[ qwertyon @ 29.01.2007. 16:08 ] @
Sto se tice ploce i povezivanja stvar je resena.NE MOZE se vezati u RAID sa postojeca 4"obicna" sata konektora.Moze samo sa onim petim jmicron ali sa EXTERNIM sata hdd.Interesuje me da li mogu da kupim neki PCI radi kontroler i kakva su iskustva sa tim.Mozda preporuka koji ?

Hvala svim ucesnicima diskusije ipak je napravljen pomak.
[ loooooool @ 30.01.2007. 15:13 ] @
Kontaktirao sam izvesnu firmu gde sam kupio maticnu plocu ASUS P5B i rekli su mi da PCI RAID Controller resava "moj problem". Nadam se da je tako. Videcu kada ga dobijem, ali mi oni garantuju da to 100% radi i moguce je vezati preko njega sve vrste RAID rezima
Hvala svima na pomoci, javljam se kada mi stigne PCI RAID kontroler!
Pozdrav
[ HAJONDI @ 01.02.2007. 08:21 ] @
Ja sam nedavno kupio Asus P5b-e i prijatelj mi je pomogao da vezemo dva WD250 u raid sve onako po uputstvu skolski i nismo imali nikakvih problema(Raid 0) na ide cu mi vezana 2 dvd-rw.Inace nisam uzeo p5b samo iz razloga sto nema IE1394 firewire konekciju,ali ocigledno da ima jos neke prednosti za tih 15-ak evra razlike a jedna je i P965 / ICH8R(koliko znam samo on podrzava pravi raid) dok P965 / ICH8 su neke varijacije na tu temu pa sta bude bude.Evo uporedjivanja njihovih spec.:

ASUS P5B

Skup čipova : Intel® P965 / ICH8 sa Intel® Fast Memory Access Technology]

Podrška za SATA RAID 0, 1 i JBOD režime

Asus P5B-E

Skup čipova: Intel® P965 / ICH8R sa Intel® Fast Memory Access Tehnologijom

-Intel Matrix Storage Tehnologija podržava RAID 0, 1, 5 i 10.
-Podržava SATA RAID 0, 1 i JBOD (po 1x Eksterni SATA & 1x Interni SATA)

(prim. aut. sa sajta jednog od ozbiljnih distributera) prekopirano100%

Kao 1. u detaljnoj spec.za obicnu P5B nisam nigde video podrsku za intel matrix kao i za podrsku raid ext/int sata.
kao 2. u samoj razlici reci PODRSKA za ...(moze raid ali ne mora da znaci)za p5b i PODRZAVA...(100%)za p5b-e -mozda marketinski trik.

ne znam ali cini mi se kao da citate uputstvo za p5b-e mozda gresim.Nadam se da ce te naci jeftino resenje.pozdrav

[ qwertyon @ 01.02.2007. 12:15 ] @
Stvar je resena.Sad to izgleda mnogo prosto.Ova ploca P5B podrzava SAMO RAID interni u jmicron konektoru i externi kao sto sama rec kaze spolja,a koji ja nemam.Pitanje je bilo da li karabudziti nesto sa ovim postojecim drugim internim sataHDD i "praviti od njega externi ili jednostavno kupiti RAID PCI kontroler pa spojiti...
[ loooooool @ 01.02.2007. 18:29 ] @
@qwertyon
Ne nagovaram te ali su mi iz izvesne firme,naseg ozbiljnog velikog distributera garantovali da "raid PCI kartica" ili PCI RAID Controller resava stvar 100%...mada vidim da u nekom od postova u aktuelnim temama i to moze praviti problem (Slucaj nicka Pablo),mislim...
Ja sam ga porucio i nije jeftin. Za vikend ili od nedelje cu znati na cemu sam pa ces samim tim i ti znati posto imamo iste ploce.
Pozz
[ qwertyon @ 10.02.2007. 13:04 ] @
Jesi li napravio nesto.Ne javljas nista
[ STRUNA Ljubljana @ 12.02.2007. 21:36 ] @
ČE komu kaj pomaga, lahko potrdim, da P5B dela s PCI krmilnikom (Zoltrix, Silicon Image 3112), na katerem sta 2 diska SATA 2 WD 250 GB, povezana v RAID Stripe. Zelo sem vesel, da imam lahko poleg sistemskega diska na priključku SATA1 (še en WD SATA 2 250 GB v načinu IDE) še 3 proste priključke (SATA 2,3,4 - rdeče barve, 1 prost SATA črne barve in 1 eksterni SATA rdeče barve). Kakor pravite: "Od viška glava ne boli." Le ne vem, zakaj imam ploščo P5B.

Lep pozdrav vsem!
[ qwertyon @ 12.02.2007. 21:51 ] @
Svaka cast prijatelju.
[ loooooool @ 13.02.2007. 05:18 ] @
Citat:
STRUNA Ljubljana: ČE komu kaj pomaga, lahko potrdim, da P5B dela s PCI krmilnikom (Zoltrix, Silicon Image 3112), na katerem sta 2 diska SATA 2 WD 250 GB, povezana v RAID Stripe. Zelo sem vesel, da imam lahko poleg sistemskega diska na priključku SATA1 (še en WD SATA 2 250 GB v načinu IDE) še 3 proste priključke (SATA 2,3,4 - rdeče barve, 1 prost SATA črne barve in 1 eksterni SATA rdeče barve). Kakor pravite: "Od viška glava ne boli." Le ne vem, zakaj imam ploščo P5B.

Lep pozdrav vsem!

Super, kontam da si resio problem i da imas plocu P5B kao i ja a kako si ga resio, izvini, nerzumem te.LOL
Citat:
qwertyon: Svaka cast prijatelju.

A posto imamo slican problem, vidim ti si coveku rekao svaka cast, kontam da si ga ti skontao, pa majke ti prevedi mi da i ja resim moj problem.

P.S.
Moj pokusaj sa PCI RAID kontrolerom nije uspeo i vracen je prodavcu.U pitanju je bio neki INTEX PCI RAID Controller, tako ga je bar Nas uvoznik "prekstio". Inace je je Indijski proizvod, model Intex ITCI-2SATA i tesko je naci u googleu njega i njegove "oficijalne" specifikcije...Ustvari preko njegovog Utility-ja se moze vezati u RAID_1 rezim ali posle formiranja patricija,disk ne moze da se formatira i digne Windows na njega,sto govori da ili nevalja Intex kotroler ili HDD-ovi<--cisto sumnjam. Btw...Sadrzi 3 S-ATA porta i jedan PATA port, ali u svakom slucaju moj BIOS (skoro fleshovan) ne nudi opciju butovanja sa PCI uredjaja,samo sa Jmicron porta na koji su mi u IDE vezani Pioneer DVD-RW i Maxtor HD...
Boze svasta, hocu li vec naci jednom resenje?! Pitam se...a znam da postoji...skriveno negde...ko zna gde.....
[ qwertyon @ 13.02.2007. 21:03 ] @
Ma rekao sam svaka cast majstore zbog toga sto "sam ga razumeo".Izgleda da je on resio sa ovim PCI kontrolerom"Zoltrix, Silicon Image 3112".Treba malo googlati,ali mislim da Asus p5b ploca ne moze da butuje sa PCI devicea ili slicno.
[ calexx @ 13.02.2007. 21:46 ] @
Šta je onde bilo teško da se razume? Jednostavno, ta vaša ploča radi sa pomenutim PCI Raid kontrolerom. Jedino ni ja nisam razumeo gde mu je sistemski disk, da li na tom kontroleru ili ipak startuje sa nekog intergrisanog.
[ loooooool @ 14.02.2007. 00:44 ] @
Citat:
calexx: Šta je onde bilo teško da se razume? Jednostavno, ta vaša ploča radi sa pomenutim PCI Raid kontrolerom. Jedino ni ja nisam razumeo gde mu je sistemski disk, da li na tom kontroleru ili ipak startuje sa nekog intergrisanog.

E to je najbitnije, gde mu je povezan sistemski disk.Nemoguce je da mu je na kontroleru jer ASUS-ova P5B ploca, nema opciju da butujes sistem se PCI device-a,provereno...Ja sam gore naveo gde je meni sistem i dvd uredjaj ,na jedinom mogucem portu, JMICRON pata portu...Postoji i JMICRON SATA kontroler na ploci ali samo za vezivanje u RAID sa externim HDD-om...(glupost nevidjena) Sve u svemu "juzni most" je odradjen za razliku od "severnog" , katastrofalno i sada i da imam "zlatni" PCI RAID kontroler, nece mi nista pomoci, jer kao sto rekoh,a mozda gresim, sistem ne moze biti na diskovima koji su vezani u RAID preko PCI kontrolera i samim tim vezivanje diskova u RAID preko nekog kontrolera je besmisleno, jer posle toga kod ove ploce, ne moze da se butuje sistem...Ako ima neko malo vise iskustva sa P5B maticnom plocom i mogucnostima, osim navedinih "neizvodljivih" vezivanja SATA II HDD-a u RAID 0,1 rezim ,molio bih da mi iskreno pomogne i bio bih mu veoma zahvalan, jer nemam novca za eventualnu promenu ploce.
Hvala Unapred

P.S.
@qwertyon

Ti si verovatno promenio plocu ili si mozda nasao neko resenje, pa ako jesi,bi bih ti zahvalan da mi pomognes.
[ Nenad Vranjanac @ 14.02.2007. 14:52 ] @
e u biosu-> integrated peripherials ima opcija "on chip primary ide" za koju kaze "disable this when using pci card with system disk"

pa, eto, mozete da probate.

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 15.02.2007. u 15:04 GMT+1]
[ loooooool @ 14.02.2007. 18:25 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: e u biosu-> integrated peripherials ima opcija "on chip ide" za koju kaze "disable this when using pci card with system disk"

pa, eto, mozete da probate.

Neznam o kojoj ploci pricas, ali u BIOS-u od ASUS P5B to ne postoji...
[ qwertyon @ 14.02.2007. 23:02 ] @
Izgleda je najbolje resiti se ploce i uzeti nesto sto podrzava raid sata
[ Nenad Vranjanac @ 15.02.2007. 13:59 ] @
ono je samo predlog resenja za boot sa pci kartice. nije resenje za vas raid problem sa plocom.
kod mene na gigabyte-u sa award biosom opcija izgleda onako, vi imate ami bios pa je mozda malo drugacije rasporedjeno i nazvano. ali, sve u svemu kad hocete da bootujete sa pci kartice, potrazite takvu opciju i probajte.

drugo (a u stvari prvo sto treba da probate) je da se u biosu podesi "boot from: bootable pci card" ili neka slicna opcija, naravno ako je imate.

evo dacu ti ja qwerty moju i945 plocu, sto kazu dileri mobilnih telefona "FULL PACK" za tu tvoju. raid mi ionako ne treba, a prebacio bih se na c2d [shalamala]
[ qwertyon @ 15.02.2007. 14:48 ] @
Jasno je meni sta ti govoris ali nema tih opcija i biosu na ovoj ploci,ni usb ni add card ni network controler ni zip,nista samo cd, hdd i flopy.Imam ja tu tvoju plocu,ovo je na drugoj masini gde mi treba RAID.
[ loooooool @ 20.02.2007. 23:03 ] @
Ok, ja sam odustao od povezivanja diskova u RAID dok ne skupim pare za P5B-E Plus ili Deluxe maticnu, nego sada je nastao novi problem.
Naime, pomenuta 2 Seagate (Baracuda) 160Gb sam resio da koristim kao single diskove i ubo ih u 2 sata Master kontrolera na ploci.Digao Windows i napravio patricije na jednom a drugi sam mislio koristiti kao "storage". Nastao je problem.Sistemski SATA II hard mi se cudno ponasa, spor je i pusta ponekad neke cudne zvuke(uglavnom kada obradjuem video ili kopiram nesto) i jako mi sporo dize sistem.Plasim se da nesto nisam dobro povezao (inace na ploci postoje 4 SATA kontrolera) ili da HDD-ovi nisu mozda ispravni.
Prvo, ima li neki proveren i dobar program za testiranje Seagate diskova(kao sto je Power Max za Maxtor), i drugo da li je dobro sto sam ih od moguca 4 porta ubo da su oba Master?
Nadam se da ce mi neko pomoci sto pre
Hvala
PozZZz
[ loooooool @ 21.02.2007. 01:45 ] @
Mozda bi trebalo promeniti ime posta, posto vidim da mi ovde niko ne odgovara...
Zuri mi se jer ako su diskovi neispravni, da ih reklamiram prodavcu ili ako nisu dobro spojeni...
U servisu od firme gde sam kupio HDD-ove Seagate mi kazu da je to do sistema i da nisam trebao instalirati nikakav SATA driver za SATA kontrolere prilkom dizanja sistema...sto je po meni suludo...mozda gresim.
Znaci da ponovim, imam jedan Maxtor120GB i Pioneer DVD-RW vezane i JMICRON Pata konroler(jedina mogucnost na ovaj ploci) i 4 paralelna SATA porta (ASUS P5B maticna...) Prva 2 SATA kontrolera su Masteri i tu sam pojedinacno povezao Seagate HDD-ove(oba u Master,jedan sam napravio patricije i digao sistem ,drugi ostavio za "skladiste"), "zadnja" dva SATA porta su Slave...i postoji jos jedan SATA RAID JMICRON Controller za povezivanje u RAID sa externim HDD-om, vec pometo 100 puta.
"Simptome" sam napisao gore pa me zanima gde sam pogresio i ime programa koji ce mi eventualno pokazati da su HDD-ovi neisparvni. Inace ovaj drugi Seagate sam normalno formatirao i ostavio ga praznog.
Nadam se da ce mi sada neko pomoci da mogu da reklamiram diskove ili resim novi problem koji je nastao.
[ loooooool @ 22.02.2007. 01:43 ] @
Posto vidim da se niko ne oglasava,a da naglasim da se niko od Moderatora nije nijednom oglasio na moj problem iako sam ocikivao i bez uvrede u vezi toga.Ja sam koristio pretragu i zbog specificnosti problema, nisam nsao nigde odekvatan odgovor.
Naime otvoricu novu temu jer je ova manje vise razjasnjena i kopirati moje zadnje dva poruke u nadi da cu dobiti strucan savet/odgovor.
Sto se tice ove teme, iako nisam ja autor, mozete je slobodno zakljucati.