[ ivcha1976 @ 29.01.2007. 00:04 ] @
www.avaya.com, jako interesantno a i kod nas postoji i koristi se uspesno!!!Kome treba, naravno!
[ kosac @ 29.01.2007. 13:04 ] @
Bilo bi interesantno cuti necija licna iskustva u radu sa Avaya IP telefonijom.
Bilo bi super ako je taj neko koristio i Cisco resenje pa da da neko poredjenje.
[ ivcha1976 @ 10.02.2007. 22:46 ] @
O Avaya mogu da govore dosta iz Rajfajzen banke,oni to koriste uspesno!!!Super je stvar a i shtedi firmu,naocito ako ima puno officea,narocito po belom svetu!!!
[ qryber @ 26.03.2007. 20:01 ] @
UZ Cisco, Avaya je vodeci vendor za korporativnu VoIP telefoniju u svetu. Radim kao Avaya ing. vec 5 god. Problemi na koje nailazimo su uglavnom vezani za nepostojanje mehanizama za davanje prioriteta VoIP saobracaju (QoS, DiffServ..) unutar korporativnih mreza, usled zastarelosti aktivne mrezne opreme ili nepoznavanja materije od strane IT osoblja klijenata. Ukoliko je sa mrezom i WAN linkovima sve ok, radi odlicno (radi i bez davanja prioriteta, ali ponekad "stuca"). @ivcha1976: mogu i ja nesto reci o sistemu u Reiffeisen Banci, radio sam na njemu ;-).
Podrzan je i SIP, tj postoji Avaya SES - SIP server, koji u saradnji sa postojecim Media Serverom i Media Gateway-om daje mogucnost koriscenja IP Telefona kao SIP telefona (uz mali instant messinger podrzan je presence, i ostale prednosti SIP-a). Prednost Avaya sistema u odnosu na Cisco je daleko vece iskustvo u klasicnoj telefoniji, kao i contact centri (u srbiji - MTS, Telekom Fiksna, Telenor, Komercijalna Banka, Banca Intesa, Trizma,.. - rade na Avaya sistemima). Imam dosta iskustva u radu sa Avaya-om, radio sam i u inostranstvu, mogu reci da se Avaya korporativna resenja koriste u velikim svetskim kompanijama (GE, NIKE, TimeWarner, Citigroup, JP Morgan, Amex, Morgan Stenley, itd.). U Londonu sam radio na ogromnom sistemu koji ima svoje delove u Americi i Indiji, i stvarno sam bio impresioniran. S obzirom da se radi o distribuiranom a ne umrezenom resenju, administracija celog sistema se vrsi na glavnom media serveru. Takodje sam tamo imao prilike da integrisem Avaya sistem koji je tzv. all-ip, tj. nema klasicnih telefona, vec samo IP telefoni (ispravka, ima nesto fax aparata). Radilo se o poslovnoj zgradi od 4 sprata (oko 500 korisnika) i svi telefoni su IP telefoni. Medjutim, posto su IT momci stvarno profi, namesteno je i radi bez greske. S obzirom da ne mogu da budem objektivan, ne bih ulazio u dalju ocenu Cisco resenja.
[ cume @ 26.03.2007. 20:21 ] @
qryber, da li si radio sa AVAYA IR ili ti po starom Conversant-om?
[ qryber @ 29.03.2007. 20:26 ] @
Radio sam integraciju Avaya IR-a i Avaya Media Servera, pisanje skriptova i administraciju na IR nisam radio.
[ radojko @ 12.05.2007. 00:34 ] @
Ja sam u bivsoj firmi imao Avayu, imali smo malih problema, neki se eho javljao, a i desio se peh, posle nedelju dana od ugradnje crkla je ploca. Momci koji su nam ugradili dali su nam neku svoju centralu privremeno, zamena je stigla posle nekih mesec dana. Moram da navedem jos jednu glupost, ne znam dali momci nisu znali ili nesto drugo, morali smo mi sami da podizemo tftp server, iako je se avaya vrti na linuxu. Navodno oni nisu imali odobrenje od Avaye da podignu tftp server na centrali???

Ja trenutno radim na Cisco opremi, u principu je ok, nisam imao vecih problema, cuo sam da je u narodnoj Banci za dve godine crko jedan telefon od 650 koliko ih imaju. Dokumentacija nije bas potpuna a i stalno menjaju verzije. Nadam se da ce na 6-ici da stanu malo. Prednost Cisca je sistemska integracija u enterprise okruzenju. Recimo da Cisco ima zanimljuva stvar-wireless controller, koji kontrolise access pointe i telefone, i radi load balancing, handover i sta jos ne sve. Cini mi se da wireless telefoni pogotovo 7920 nisu najbolje resenje, dosta su zastareli, dok nova serija i nije tako losa, stvar izbora..... Najveca mana sto trenutno nepodrzavaju SIP tako da smo se mi ispalili kada smo uzeli avayinu centralu nismo racunali na ovaj nedostatak.
[ radojko @ 12.05.2007. 09:55 ] @
Jedna ispravka, za ovo gore, dhcp server smo morali mi da dizemo ne tftp.
[ kosac @ 12.05.2007. 16:05 ] @
Zato uzmes Nokiu iz E serije, instaliras mali dodatak i telefon ti radi u dual modu.
Istovremeno i kao mobilni telefon i kao wireless telefon preko nekog AP-a.

Probao, eksta je! :)

Citat:
radojko:Cini mi se da wireless telefoni pogotovo 7920 nisu najbolje resenje, dosta su zastareli, dok nova serija i nije tako losa, stvar izbora..... Najveca mana sto trenutno nepodrzavaju SIP tako da smo se mi ispalili kada smo uzeli avayinu centralu nismo racunali na ovaj nedostatak.
[ radojko @ 13.05.2007. 22:15 ] @
Moracu to sa probam, planirao sam ali nemam vremena da se igram sa time.
Neznam dali je resen problem sa wpa2 drajverom, i nisam siguran u QBSS podsku na Nokiji, tj. neverujem da je podrzava.