[ nikolaci @ 29.01.2007. 21:45 ] @
Koliko se ubrzanje moze ocekivati kada jednom sata disku dodam jos jedan isti sata disk, a ploca podrzava sataI.
[ Slobodan Trebovac @ 29.01.2007. 22:30 ] @
Ubrzanje cega?
[ nikolaci @ 29.01.2007. 22:38 ] @
Recimo hard diska.
[ _syber_ @ 29.01.2007. 22:43 ] @
to bi trebalo onda namestiti RAID da instalira windows na oba harda i tako se skracuje vreme bootovanja sistema (tako sam razumeo procitano ;) ) ali kako i koji je to raid ne znam (posto ima vise raid povezivanja , npr mozes namestiti da u slucaju otkaza jednog harda drugi preuzme njegovo mesto itd ...) . a hard(ovi) se nikako nece ubrzati , tj radice svojim propisanim vrednostima - sata 1 150mb\s ...
[ Slobodan Trebovac @ 29.01.2007. 23:07 ] @
A da li ploca uopste podrzava RAID, nisi naveo koji je model ploce u pitanju?
[ nikolaci @ 29.01.2007. 23:19 ] @
Ploca je losa, ASROCK K7NF2-RAID sa nforce2 cipom. Podrzava SataI raid. Nikada nisam radio sa raid-om, pa zato pitam. Trenutno imam jedan disk od WD 250Gb SataII 16Mb, i planiram da uzmem jos jedan. Sta bi mi on doneo?
[ _syber_ @ 29.01.2007. 23:51 ] @
jos prostora od 250 gb ;)) , salu na stranu proguglaj malo o povezivanju raida 1
[ nikolaci @ 30.01.2007. 00:10 ] @
Kablovska je ćudo :)
[ acaobrad @ 13.02.2007. 16:06 ] @
Kod RAID I nemas nikakvo poboljsanje performansi sisitema, vec povecanje bezbednosti podataka. RAID I istovremeno upisuje iste podatke na oba HDD-a na taj nacin ako jedan od njih rikne ne gubis nista od podataka. To je jako bitno za servere ili u slucaju da vodis neku firmu. Posto mislim da si obican kucni korisnik (kao i ja) nemas neke vajde od RAID-a 1. Proveri da li ti ploca podrzava RAID 0 on bi ti ubacivanjem drugog HDD-a doneo duplo vecu brzinu rada sa sekundarnim memorijama(citanje i pisanje). Povedi racuna o tome da diskovi koje planiras da uparis budu slicnih performansi (rpm, kes,KAPACITET)
[ Miroslav Jeftić @ 13.02.2007. 18:35 ] @
Citat:
acaobrad: Proveri da li ti ploca podrzava RAID 0 on bi ti ubacivanjem drugog HDD-a doneo duplo vecu brzinu rada sa sekundarnim memorijama(citanje i pisanje).

I veću verovatnoću gubitka podataka, jer ako jedan disk "ispadne", gube se svi podaci iz niza. Tako da to može jedino uz redovan backup ili ako podaci nisu previše važni.
[ StORM48 @ 13.02.2007. 23:45 ] @
Citat:
acaobrad:Proveri da li ti ploca podrzava RAID 0 on bi ti ubacivanjem drugog HDD-a doneo duplo vecu brzinu rada sa sekundarnim memorijama(citanje i pisanje).

Dodao bih jednu ispravku - da, sve to, ali više u teoriji. RAID koristim već godinama (i privatno) i ne dobija se nešto posebno na brzini u svakodnevnom radu, već se diskovi daleko manje "čuju". Nema oranja od po pola sata za neku zahtevniju operaciju. Istina, sintetički testovi savršeno koriste prostu matermatiku, te za poređenje u odnosu na osnovni sistem sa jednim diskom, u ovakvim testovima u 100% slučajeva dobijate TAČNO duplo bolje performanse.

E sad, kada bi sve u sistemu toliko zavisilo samo od diskova, bilo bi dobro. Drugim rečima, od duplo bržeg rada nema ništa. Ono što se oseća je "rasterećenje" sistema i savršeno izlaženje na kraj sa aplikacijama koje su gladne memorije i preterano opterećuju diskove (recimo, grebovanje video materijala je daleko elegantnija operacija na sistemu koji ima DC CPU i RAID. Bez problema je moguće raditi još nešto sa diskom paralelno, a da ne dođe do gubitka frejmova).

Brže učitavanje Windowsa je vidljivo SAMO do instalacije fontova i nešto aplikacija. Čim se malo optereti Windows, sva superiornost u podizanju sistema se drastično sroza.

Pozdrav
[ acaobrad @ 25.06.2008. 22:13 ] @
Podaci na SATA 0 jesu mnogo ranjivji no tu sam skolu platio dvaput, i sve bitnije podatke cuvam na optici.
[ Binary Mind @ 25.06.2008. 22:40 ] @
Meni se vise svidja kombinacija brzog harda (Raptor ili Cheetah) kao sistemskog (ne marim mnogo za buku koju proizvode Raptori :)) i nekog velikog obicnog harda za skladistenej podataka. Ako su podaci jako bitni moze se napraviti kombinacija RAID-ovanih i ne-RAID-ovanih hard diskova gde se kao RAID koristi RAID 1, ali za ovu kombinaciju je potrebno minimum 3 harda. Postoje i tzv. nested array kombinacije kao sto su RAID 0+1 i RAID 1+0, gde se dobija kombinacija mirror-a i stripe-a ali za ovakve kombinacije su potrebna min. 4 harda.