[ AMomcil @ 30.01.2007. 19:38 ] @
Iz 2 različita izvora stigle slične najave, 3 nova aparata: E-410, E-510, i E-1 naslednik.
Sva tri bi trebalo da imaju live-view, a poslednja dva i ugrađenu stabilizaciju. Ako bi se to zaista i obistinilo, onda Oly postaje lider makar po specifikacijama. Pošto imaju najmanji senzor, za njih je unutrašnji AS pravo rešenje.
Zvuči prilično logično, tj. bez navedenog bolje ni da se ne pojavljuju, a ovako zvuči veoma zanimljivo.
[ Nebojsa Milanovic @ 30.01.2007. 20:00 ] @
Meni se čini da je Olympus isuviše velik gigant foto-industrije da bi bio otpisan na način kako se to kod nas može čuti. Live-view je ogromna stvar i Canon i Nikon ga neće još najmanje godinu dana (a verovatno i više) ugrađivati, pa eto prilike da Oly povrati pozicije.

Siguran sam da će biti poboljšana i obrada što će smanjiti ili anulirati zaostatak u šumu. Uz unutrašnju stabilizaciju, odlični objektivi koje po tradiciji pravi (npr. fascinantni 7-14mm), doći će do pravog izražaja.

[ NShappy @ 30.01.2007. 22:18 ] @
Oly je već puno izgubio. Bar što se ugleda tiče a i korisnika. Trebaće mu puno da se povrati. Ne vremena, nego prednosti nad drugima. I niskih cena.

A najgore što može da se desi je da opstanu samo N i C. E to ne bi valjalo.
[ guru @ 30.01.2007. 23:23 ] @
Ne daj boze da Canon i Nikon ubace live view onako kako je to Olympus uradio - unishtivshi mnogo bitniju stvar.
[ Abdee @ 31.01.2007. 07:49 ] @
Najveci problem Olimpusa je ona bagra u 4/3 drustvancetu koja nikako da poizbacuje svoje modele (Panasonic ne racunam jer L1 kosta previse). 4/3 je idealna platforma za razvoj mnogih tipova aparata. Mogu da zamislim veoma sitne DSLR-ove (E-400), prosumer modele sa fiksnim objektivom i odlicnim kvalitetom slike, kompakte sa brzim fiksnim objektivom (koji ne mora biti mnogo skup jer se koristi manje stakla)... E sad sve se to da zamisliti ali u isto vreme je realnost mnogo surovija. E-400 je preskup, E-330 je njanjav i ostaje jedino E-500 kao jedini pristojan a dostupan model. Pomenuti Panasonic L1 je totalna egzotika sa egzoticnom cenom... Pa u 4/3 je i jedan Fuji koji vec godinama u SLR svetu izbacuje Frankenstajne skrpljene od Nikon tela...
Iskreno se nadam da ce izbaciti nesto novo jer ova knjiga sa dva slova (tri sa Pentaxom) vec pocinje da smara...
[ AMomcil @ 31.01.2007. 09:42 ] @
Lepo si to rekao Abdee. Kod 4/3 sistema nakviše nervira raskorak između potencijala i realizacije. Sistem je zapravo dobro zamišljen, objektivi su odlični, sada dolaze i "Leica" potpisani, ima i Sigmi, itd. Ali se nije sistem razmahao, Panasonic ulazi na prstima, odavno se očekivalo da Fuji napravi 4/3 senzor što je izostalo, a kažu da je Sigma htela da pravi tela, što Olympus nije dozvolio.
Uglavnom se potencira kako imaju premale senzore i usled toga više šuma. OK, ali ima to čai i prednosti - divno za ugrađivanje u neke luksuzne kompaktne aparate sa fiksnim objektivima, a posebno je odlično za AS mehanizam, koji se mnogo više muči sa većim senzorima. Plus je tu telecentričan dizajn objektiva i dovoljan krug slike, prosto nervira i bode oči što NEMAJU AS već sada.
Takođe, live-view sa dignutim ogledalom... AKo već imaju kontrastni AF sistem za digitalce, što je to teško implementirati kod DSLR-a? DOF je plići, jači su procesori, trebalo bi da je lakše zapravo.
Već duže vreme imaju fenomenalne objektive (recimo 35-100/2.0) bez dobrog aparata za njih...

Sve deluje nedorečeno, kao u pola koraka. Možda na kraju balade sve dođe na mesto i sve bude sjajno i bajno - najmoderniji sistem (FW za objektive i bliceve :)), najviše mogućnosti, itd., ali sam ja recimo izgubio strpljenje pre godinu dana, a puno sam verovao u 4/3 sistem. Loš, krajnje loš, menadžment firme. Baš šteta..
No, da vidimo šta će biti od ovih E-510 i E-1 naslednika. Možda bude zanimljivo.
[ Abdee @ 31.01.2007. 11:15 ] @
Citat:
divno za ugrađivanje u neke luksuzne kompaktne aparate sa fiksnim objektivima

Panasonic bi lepo mogao da digitalizuje odlicnu Lajku Miniluks, samo na malo telo nasrafi onaj njihov 25mm f1.4 objektiv iz najave. To bi kostalo ali bi i bilo savrseno....

Ali ko bi to kupovao? Ulicari? Umjetnici duge kose?

Malo...

Ipak narod vise voli "30000X zoom i fejs diteksh digic IV 100 megapiksela"...
[ AMomcil @ 31.01.2007. 13:23 ] @
Pa, neko je kupovao svojevremeno one luksuzne 35mm filmske kompakt aparate. I bilo ih je dosta na tržištu - Contax, Ricoh, Rollei, Leica. Uvek su imali kupaca. A bilo je i nešto povoljnijih Konica, Yashica, Olympusa, Minolti, ali opet skupljih od konfekcije (sem Oly mju-a). Kupci ovih aparata su obično sredovečni ljudi srednjeg ili višeg staleža, koji se fotografijom bave duže vreme, a danas bi na polici imali nekog 5D, D200 ili sličnog sa serijom vrhunskih objektiva.
Ricoh GR je zapravo dostigao lepu pažnju i pokazao da tu "Ima hleba".
Ti su aparati omogućavali izuzetno visok kvalitet snimaka u džepu, najčešće sa 28 ili 35mm f/2.8 objektivima. Tako nešto sa nekim 4/3 ili APS senzorom i brzim objektivom (valjda mogu da izbunare komaktnog 35/2.0) bi mogao računati na pomenute kupce. TO nije velika grupa, ali su platežno sposobni.
[ AMomcil @ 31.01.2007. 13:44 ] @
Mali ilustrativni link:
http://www.leicagallery.com/pointshootshootout.htm
[ Abdee @ 31.01.2007. 15:16 ] @
Drugo je to vreme bilo. Sada se skoro ni ne razvijaju modeli koji nece biti prodati u jako mnogo primeraka (ne racunam pro opremu).

Meni se recimo jako svidja Olimpus 35mm Mju (klot model, bez zuma) koji nije uopste skup a jako lepo radi... E sad zamisli jedan 4/3 Mju sa f2 objektivom... Ihhh...
[ fotoronin @ 03.02.2007. 00:54 ] @
Ono shto meni nije jasno je zashto se Olympus nije potrudio pa ponudio trzishtu dostojnog naslednika za E-1?Za svoje vreme extra aparat,sa par mana,koje su ustvari najvishe uslovljene chinjenicom da je on starija generacija DSLRa...Ali nijedan od njegoivh,hm,naslednika,E-300,E-330,E-400,E-500...Nijedan nema tu ergonomiju,pogotovo,a da ne pominjem firewire port koji meni jakooo fali jer je u odnosu na usb 2.0 kao munja...Poenta moje priche jelympus zna da napravi dobar,ne ne dobar EXTRA aparat, samo kao da to iz nekog razloga odlaze...I izbacuje na trzishte sve neke ubogaljene modele, namerno chini mi se...?Zashto? Bar ja takav utisak stichem...Da ne zalazim dalje u temu ja od sveg srca navijam da Oly osvetla svoj obraz vec jednom,bio bi red...
[ Backy @ 03.02.2007. 01:11 ] @
ja sam čuo da novi olympus kompakti idu do ISO10000, dokle onda idu ovi dslr?

još bih da pitam: na koji način je osakaćen aparat kada je uveden live-view? pretpostavljam da ima neke veze sa tražilom ili black-out vremenom... ovo nije flame bait (mada liči) nego ja nisam pratio redovno, pa me zanima
[ Ivand @ 03.02.2007. 10:09 ] @
Pa ako bi pogledao malo princip rada E330 koji implementira live-preview, video bi koliko su ga ukomplikovali sa 2 moda slikanja i preklopnikom, u jednom modu je moguc livepreview sa velikog pravog senzora ali onda nije moguce merenje svetla i gledanje u trazilo ( jer je ogledalo podignuto jelte ), a u drugom modu imas livepreview sa malog senzora koji ne daje dovoljno vernu sliku scene nerealan dof itd. Generalno Prekomplikacija, jedino sto su pomerili granice napravivsi prvi veliki senzor sposoban za livepreview.
[ Abdee @ 03.02.2007. 12:23 ] @
Citat:
Generalno Prekomplikacija, jedino sto su pomerili granice napravivsi prvi veliki senzor sposoban za livepreview.

Niti su oni napravili taj senzor niti je u pitanju prvi veliki senzor koji moze da radi live view. Na Fudziju S3Pro to je moglo jos odavno...

[Ovu poruku je menjao Abdee dana 03.02.2007. u 16:02 GMT+1]
[ Backy @ 03.02.2007. 12:59 ] @
hvala na pojašnjenju, tako sam nešto i ja mislio samo nisam znao za drugi senzor.
[ AMomcil @ 03.02.2007. 14:40 ] @
Misli se na senzor iz S3 Pro, ali on omogućava samo C/B prikaz, mislim max 30 sekundi. Korisno u studiju za tačno kadriranje, ali daleko od pravog live-view-a koji omogućava Panasonic senzor iz E-330.
Jedini sličan senzor je Sony-jev, iz R1.

[ Abdee @ 03.02.2007. 15:16 ] @
Citat:
Misli se na senzor iz S3 Pro, ali on omogućava samo C/B prikaz, mislim max 30 sekundi.

Ali omogucavao je live view, to je bitno... Na zalost, to nije posluzilo kao inspiracija svim proizvodjacima...

Citat:
ali daleko od pravog live-view-a koji omogućava Panasonic senzor iz E-330

Heh... Senzor to omogucava ali ne i aparat :) Daleko je taj Mode 2 live view od pravog i udobnog...
[ guru @ 03.02.2007. 15:30 ] @
Pre E330 sa live preview-om je bio i Canon 20Da :)
[ Ivand @ 04.02.2007. 09:59 ] @
Evo ga ovde text koji je napisan nesto po izlasku E-330
http://www.previewgadgets.com/gadget/olympus-e-330-evolt/

A mod.

B mod.