[ strelac802004 @ 30.01.2007. 21:00 ] @
Treba mi savet.Poceo sam da se bavim web dizajnom ali sam hteo da upotpunim znanje sa porogramiranjem.Zanima me da li je bolje da ucim php i Mysql ili da idem odmah na cms joomle ili mambo...Nasao sam samo dve skole koje se bave drzanjem kurseva iz programiranja level 3 Multimedial laboratory iz bgd.Ovi iz level 3 me ubedjuju da mi nije potrebno poznavanje php i Mysql nego samo joomle koju oni predaju.Ja kapiram da je to isto kao Dreamweawer moze sve da uradi ali ako znas flash,html,css,photoshop,...je mnogo bolje.Nadam se da ce te mi odgovoriti i razgraniciti sta je bolje.Pozdrav!

PS.Izvinjavam se moderatorima foruma unapred ako tema nije poistavljena na pravom mestu posto nisam znao gde da je stavim pa je prebacite na odgovarajuce mesto.
[ glavince @ 30.01.2007. 21:13 ] @
Prvi put cujem da postoje kursevi za joomlu.
Sam cms joomla je napravljen pomocu php + mysql, to znaci ako naucis neki web skriptni jezik ko sto je php + baze, mozes da napravis svoj vlastiti cms.
Da ne duzim, naravno da je bolje da naucis programirati nego da koristis neki usluzni program. Ali i moram da ti kazem da je i puno teze.
[ predic @ 01.02.2007. 15:01 ] @
Nauci Php i napravi sebi svoj CMS!

Dobar je feeling :)))
[ dootzky @ 01.02.2007. 15:35 ] @
jooomla moomla phpNuke i svi ostali -> sux.
necu da serem, istina je da su kul za ljude koji nit' imaju pojma o ITu, nit' ih zanima da se obrazuju, nit' oce da gube vreme.
oce nesto brzo, "samo-da-radi", i cao. za to je ok.

ali onda tipa ubacis ankete ili nesto sl, i oces da napravis SAMO JEDNU SPECIFICNU izmenu -> i mozes da se ubijes, jer -> nisi pisao, niti taj "modul" postoji, a cak i da postoji, ti neces da se ponasa "ovako, nego onako, i bas tako za ovu a onako za onu drugu situaciju". klasika.

napravi sopstveni CMS.
zvuci mnogo teze nego sto jeste.

ukratko ti treba: (improvizuj slobodno, ovo je sve gruba skica iz glave)

1. baza, barem tabela "korisnici"
2. login/logout procedura za tvoj CMS, kontrolisan pristup na svakoj stranici CMSa (mozda cak i razliciti nivoi dozvola za pojedine strane (admin/user). znaci useri stalno rade, menjaju vesti, azuriraju sajt i slicno, a admin moze da PRAVI usere, ili da brise nesto ako bas mora i sl.)
3. moduli.

kraj price.

sta se podrazumeva pod moduli? pa zavisi sta ti treba.

trebaju ti vesti?
- tablea vesti, tamo cuvaj id vesti, naslov, telo, datum, ordering i sl, improvizuj prema potrebi
- na sajtu ih samo prikazuj normalno iz baze i uzivaj, kontrolisi prikaz do poslednjeg detalja i nema brige.

treba ti mailing lista?
- tabela mailing_lista, tamo cuvaj id korisnika, njegovo ime/prezime, email adresu, datum registracije, trenutni status (aktivan/neaktivan (tj. zeli/ne zeli da prima poruke ubuduce)) i sve po potrebi
- napravi jednu "formu" u CMSu odakle mogu da se pisu i salju mass mailovi, na jedan klik dugmeta

treba ti .... stagod? kontrola slika na sajtu?
- napravi mini-file-manager. dozvoli upload slika i gluposti, ali kontrolisi extenzije i sl. sve je to u tutorijalima. tamo moze bolje i brze da ti se objasni nego sto mozemo mi odavde, veruj mi

treba ti klasika -> kontrola stranica?
- cuvaj "sadrzaj" svake strane u nekom TXT fajlu, ili mozes i u bazi, kako god ti je lakse, i dozvoli izmene uz pomoc nekog WYSIWYG editora (google it, probaj recimo "TinyMCE")
- na sajtu, na samoj prezentaciji (front-end) (dakle CMS je "back-end", deo za administraciju), samo prikazujes kostur strane zakucan, a telo svake strane ucitavas iz txt fajlova ili iz baze, irelevantno.

taj rad.

zakljucak: CMS > joomla/phpNuKe/itd/itd

u bre ala sam se raspisao. :P

HF programming!
life is good.

poz,
dootzky
[ strelac802004 @ 01.02.2007. 18:53 ] @
Hvala puno na brzim odgovorima svima narocito se zahvaljujem dootzky na opsirnosti.Pa bacam se na sam PHP i Mysql.Jos jednom havala svima.PozZz!