[ srkiNS @ 31.01.2007. 20:09 ] @
Instalirao sam Vistu na C particiju normalno iz DOS-a i sve je proslo bez problema, e sada posle nekoliko dana hocu da vratim XP SP2 tj da instaliram preko Viste i tu pocinje problem:

ne mogu da pokrenem instalaciju XP-a iz DOS-a nece da boot-uje nista sve mi je podeseno kako treba ono first boot device normalono stoji CD,sve moguce verzije XP-a sam probao, probao sam i hirens boot i to nece, dodje on do "press any key to boot from cd" i kad stisnem space on mi izbaci crn ekran i to je to.

malo pre sam probao i sa floppy-em da boot-ujem i sa hirens boot-om i sa par verzija XP-a i ne vredi nece da pokrene nista kaze ono press any key... i posle samo mrak, ali hoce vistu to mi nije jasno kako nju hoce a ostalo nece

Jel ima neko neku ideju kako da resim problem
[ miLOSm @ 31.01.2007. 20:50 ] @
pa nista pokreni instalaciju viste u jednom trenutku imas ono da biras tip instalcije (tipical i custom) izaberi custum i zatim tamo obrisi/formatiraj c particiju a zatim prekini instalaciju i ubaci tvoj XP

iskreno meni se ovo nije desavalo al ajd probaj. cim ti vidis uopste "press any key" to znaci da je sistem uspesno prepoznao bootabilni disk i da bi onda trebalo sa diska da pocne da cita podatke e sad sto to kod tebe nece...
[ B4lt4z4r @ 31.01.2007. 21:21 ] @
Poslusaj coveka to bi moglo da pomogne.Znaci formatiraj hard i kad krene sa kopiranjem fajlova ti prekini i ubaci xp pa ponovo!
[ Milan Gligorijevic @ 31.01.2007. 21:46 ] @
Do kopiranja fajlova ne treba ni da dođe. Nije kao u XP-u da sve ide jedno za drugim.
Iz Viste je moguće formatirati particiju i zatim normalno izaći iz instalacije.
[ calexx @ 31.01.2007. 22:03 ] @
Zašto neće da butuje sa CD-a? Kakve to veze ima sa onim što je na hardu? Kakve su to uopšte instalacije Viste i XP-a iz DOS-a?
Meni sve liči da mu XP CD uopšte nije butabilan pa zato i neće da startuje sa njega ili negde greši u podešavanju redosleda.
[ srkiNS @ 31.01.2007. 22:04 ] @
uradio sam tako ali opet ne mogu nista da boot-ujem, opet se pojavi press any key... i kad stisnem on izbaci crn ekran sa jednom crticom,
i pre sam instalirao vistu i ponovo se vracao bez problema na XP
stvarno vise ne znam sta da radim
[ Milan Gligorijevic @ 31.01.2007. 22:10 ] @
Čisto radi testiranja isključi kablove za hard disk i floppy pa probaj da boot-uješ sa CD-a.
[ miLOSm @ 31.01.2007. 23:30 ] @
mozda je problem sa tim DVD citacem naime XP je 99% na CD-u dok je Vista na DVD-u. pa mozda je riknuo dvd citac pa ne moze da procita obican CD.

Citat:
calexx: Zašto neće da butuje sa CD-a? Kakve to veze ima sa onim što je na hardu? Kakve su to uopšte instalacije Viste i XP-a iz DOS-a?
Meni sve liči da mu XP CD uopšte nije butabilan pa zato i neće da startuje sa njega ili negde greši u podešavanju redosleda.

pa nema veza sa bilo cim na hardu nego cisto reko ajd mozda pomogne (neces verovati kolio puta su mi najgluplje ideje zavrsavale poso). pod DOS-om ne misli na bukvalno operativni sistem iz kraja 80-ih vec sve ono gde preovladava crnilo sa belim tekstom :)
[ plavigor @ 31.01.2007. 23:39 ] @
Pošto on dobija ˝Press any key...˝ znači da CD jeste butabilan i da je procedura pokrenuta, ali nema čitanja sa CD-a. U tom slučaju miLOSm-ova predpostavka itekako ima smisla.
[ Zoran Rodic @ 01.02.2007. 08:36 ] @
Skini hard, okaci ga na drugu masinu i formatiraj C sa Partition M. ili nekim sl.
Istu pojavu imas i kad pokusavas da ubijes Suse linux sa instalaciom XP-a
Dok se totalno ne formatira C particija, nema nista od novog sistema.
[ B4lt4z4r @ 01.02.2007. 09:49 ] @
Da sam na tvom mestu ili bi skinuo hard i odneo ga na drugi komp pa ga formatirao,mislim na particiju,ili bi probao da ga formatiram sa instalacionim diskom od linux distribucije..
Pasce ti nesto na pamet vec.
[ calexx @ 01.02.2007. 10:47 ] @
Ja bih ipak hteo da čujem šta se dešava kada fizički otkači hardove i proba da butuje XP CD. Ne bi me čudilo da Vista stvarno nešto toliko zbrlja pa da to sprečava startovanje sa CD-a ali bolje da se ipak proba sve što može. Još nisam radio nešto drugo posle Viste pa ne znam mnogo o tome ali sam posle mnogih Linuxa, pa i Suseta, bez problema stavljao bilo šta. Nekad je potrebno da se uradi fixboot i fixmbr ali je sve to posle startovanja XP CD-a.
[ B4lt4z4r @ 01.02.2007. 11:08 ] @
Izmenjao sam brdo operativnih sistema ali Vistu nisam jos probao!
Najbolje mu je da proba sve sto smo napisali!Mozda nesto upali
[ srkiNS @ 01.02.2007. 11:10 ] @
sad sam probao hoce da boot-uje kad iskljucim hard diskove,
sta sad treba da radim?
[ Zoran Rodic @ 01.02.2007. 11:17 ] @
Skini hard i odnesi ga na drugu masinu i tamo formatiraj C
[ calexx @ 01.02.2007. 12:55 ] @
Da li neko zna šta je to što ovako može da zbrlja sistem? Na koji način ovo sprečava PC da butuje sa CD-a pošto valjda ovde bios određuje da CD bude prvi. Šta će sad da se desi kad ga odnese na drugi PC, da li će i tamo da utiče na neki način na butovanje. Da li bi pomoglo da u svom PC-ju hard izbaci iz spiska boot uređaja ili ga džamperiše kao slave?
Ja imam Vistu na jednom hardu ali mi to ne smeta da butujem sa CD-a.
[ B4lt4z4r @ 01.02.2007. 14:17 ] @
Ne znam zbog cega nastaje,ali sam imao priliku da na slican nacin nisam mogao da formatiram hard na kojem je bio instaliran XP
Skinuo sam ga i odneo na drugi komp gde se takodje zeznuo sistem koji je bio instaliran na tom racunaru!
E,sad drugi put sam uspeo da formatiram taj isti hard a da mi ne zezne sistem!
Ko ce ga znati sta se desilo
[ Zoran Rodic @ 01.02.2007. 15:50 ] @
@calexx

Ne bih rekao da se zbrljao sistem. Pre mislim da je do boot managera.
Mislim da xp Cd nije u stanju da se izbori sa grub - boot loaderom.
Pre nego sam krenuo ovo da pisem pokusao sam da pokrenem masinu sa xp instalacionim diskom.
Na ovom racunaru se nalazi samo SUSE i nema XP-a tj NTFS/FAT particija.
Rezultat: Crni ekran i bela blinkajuca linija u gornjem levom uglu.
Ubuntu prolazi, Mepis prolazi, mandriva prolazi ali XP nikako
E sad, nisam imao prilike da proucavam kakav je boot manaeger od Viste ali valja napomenuti da ovaj problem imam iskljucivo sa grubom koji namesti SUSE 10.2
Uostalom, sacekacemo da vidimo kako je resen ovaj problem pa cemo izvuci neke zakljucke, valjda
[ Masamunea @ 01.02.2007. 16:38 ] @
I ja mislim da je u pitanju boot menager, meni se to desilo dva puta posle instalacije Fedore. Odnesi hard kod nekog drugara i formatiraj tu particiju, moze i iz windowsovog Disk Managementa.
[ srkiNS @ 01.02.2007. 17:15 ] @
PROBLEM RESEN :-)

formatiranje na drugom kompu nije pomoglo.
prebacio sam oba hard diska u bratov komp. i preko norton ghost-a vratio stari backup XP-a na C particiju.
Kad sam vratio diskove u moj komp. XP se normalno digao
[ calexx @ 01.02.2007. 17:48 ] @
Da li sada možeš da butuješ sa XP CD-a?
Citat:
alkion: Ne bih rekao da se zbrljao sistem. Pre mislim da je do boot managera.
Mislim da xp Cd nije u stanju da se izbori sa grub - boot loaderom.
Pre nego sam krenuo ovo da pisem pokusao sam da pokrenem masinu sa xp instalacionim diskom.
Na ovom racunaru se nalazi samo SUSE i nema XP-a tj NTFS/FAT particija.
Rezultat: Crni ekran i bela blinkajuca linija u gornjem levom uglu.
Uostalom, sacekacemo da vidimo kako je resen ovaj problem pa cemo izvuci neke zakljucke, valjda ;)
Ne znam, sve sam mislio da bios startuje butabilni CD i da onda nije bitno šta je i kako na hardovima. Jedino da uzmem disk i instaliram Suse pa proverim tvoju kombinaciju. ;) Imam i Vistu na drugom hardu pa ću večeras kad odem kući da probam da dignem sa XP CD-a ali sam siguran da će da prođe.
Izgleda da rešenje problema neće mnogo da nam pomogne da rešimo misteriju. :))
[ Milan Gligorijevic @ 01.02.2007. 17:58 ] @
Nema potrebe da probaš jer hoće da digne butabilan disk.
[ Zoran Rodic @ 01.02.2007. 19:19 ] @
Da li neko zna kako zapis iz MBR-a moze uticati na boot sa CD-a
Dakle, Press any key i posle toga crn ekran

Zanimljivo je da sam probao na drugoj masini sa XP/Suse proslo je sve kako treba.
Mada sam imao taj problem na njoj skoro.

Jednostavno, moze li bilo koji boot manager uticati na boot sa CD-a ili ne
Hardver je ispravan, a nesto mi je mnogo "slucajnosti"
[ srkiNS @ 02.02.2007. 21:46 ] @
Kada sam uspeo da vratim stari XP preko drugog kompa na moj sve radi OK.
ali problem je ostao, probao sam radi reda da boot-ujem bilo sta sa CD-a
opet nece nista da ucita stara prica.

Izgleda da se nesto gadno zeznulo
[ calexx @ 02.02.2007. 22:38 ] @
Znači butuje sa tog CD-a kada hardovi nisu uključeni, ne butuje kada jesu. Da nije problem u nekom podešavanju prioriteta u biosu?
[ srkiNS @ 03.02.2007. 10:05 ] @
Da, butuje kad su hard diskovi izvadjeni, a u biosu sve stoji kako treba.
[ sergio2matrox @ 21.02.2007. 16:19 ] @
Postoji boot-abilan "Acronis OS Selector"
ubacuje se ispred svakog loadera na koji sam do sad naišao.
Ista firma je napravila, po meni, najbolji backup soft. na svetu
[ Najbolji @ 08.11.2007. 08:59 ] @
Samo da se nadovežem na ovu temu: imam sličan problem sa boot-om
Brat je nedavno kupio računar i na njemu je Win Xp. Kada smo pokušali da formatiramo C i da stavimo drugi Win Xp nismo uspeli zato što stalno boot-uje sa harda, pored toga što smo u biosu postavili CD ROM kao first boot device itd. Pokušali smo i iz Windows-a ali naša verzija je starija od postojeće pa neće. Prvo sam pomislio da formatiram HDD na drugoj mašini ali nemam gde zato što je njegov HDD SATA. DVD RW je ispravan, normalno čita i reže u Windowsu, i mislim da je ostali hardver ispravan, nov računar. Inače, flesh-ovan je BIOS u radnji gde je kupljen računar.
Sledeće što ću probati je da probam sa nekim drugim boot-abilnim CD-om da formatiram HDD. Ako to ne uspe probaću da spojim sa moje na njegovu mašinu DVD RW PATA, pošto sam video da ima, pored SATA, takav priključak na ploči.
Ako neko ima ideju za rešenje problema neka napiše još nešto na ovu temu, javiću ako nešto uspem sam
[ calexx @ 08.11.2007. 18:57 ] @
Ako je CD postavljen za prvi uređaj, trebalo bi da startuje sa njega, osim ako sam disk nije neispravan ili ga ovaj loše čita. Da li uopšte predloži da se pritisne nešto da bi startovao sa CD-a? Šta se dešava ako u biosu isključiš hard pa onda probaš?
[ bezi @ 09.11.2007. 09:29 ] @
Citat:
Da, butuje kad su hard diskovi izvadjeni, a u biosu sve stoji kako treba.

Ako se računar NE javlja poruku "Boot from CD press any key" , treba promjeniti boot priority u BIOS-u.
Nalazi se ili u "Advanced BIOS features" pod "First Boot Device" : MORA biti CDROM.
Na nekim pločama se to nalazi pod posebnim menijem : BOOT sequence (ili tako nešto) također se na prvom mjestu MORA nalaziti CDROM.
To nema nikakve veze sa fizičkim spajanjem i hardware-skim podešavanjem prioriteta diskova.

Isključenje harda u BIOSu samo znači da kao prvi bootabilni uređaj neće biti hard nego (vjerovatno) CD.

Ako se tako podesi i u CD/DVD uređaju se nalazi bootabilni CD/DVD, računar MORA pitati:
Boot from CD/DVD:
Press any key to boot....

[ calexx @ 09.11.2007. 10:30 ] @
Postoje i butabilni CD-ji koji ne pitaju nego odmah startuju. Isključenje harda iz biosa (pa i fizičko isključenje) je samo da se proveri da li je CD uopšte butabilan jer onda ne može da se desi slučajna greška u redosledu.
[ Najbolji @ 09.11.2007. 12:55 ] @
Kao što je ranije spomenuto u ovoj temi CD mora da bude boot-abilan. Ja sam narezao Xp instalaciju običnim postupkom i zato nije radio boot, čim sam ubacio doro narezan Xp sve radi kako treba. Inače računar je na startap-u normalno pitao:
Boot from CD/DVD:
Press any key to boot....
Hvala na informacijama, pomoglo je :)