[ Neznalica_sa_ugla @ 31.01.2007. 23:35 ] @
| Evo od men jednom i lako pitanje .
Radim u asp.net (studio 2005 ) sa C# i hocu da u jednu failu stavim neke funkcije , koje mi se vide iz svih drugi datoteka tipa *.aspx.cs u tom projektu .To nekada beše lako u c++ al kako to napraviti ovde ???
hvala |
[ apex @ 31.01.2007. 23:41 ] @
Chini mi se da pricash o klasama ?
Citat: koja se vidi iz svih *.aspx.cs datoteka
Citat: koje mi se vide iz svih drugi datoteka tipa *.aspx.cs
lele bato :)
[ Neznalica_sa_ugla @ 01.02.2007. 00:15 ] @
e o cemu pricam ....
Valjda nije nuzno d a bude klasa ,mada meni ne smeta , al mi je glupo jedni te istu <funkciju> pisati u svim datotekama . zar nebi bilo lepo to jednom napisati i poslije pozvati kada treba ?
[ aleksandarpopov @ 01.02.2007. 09:20 ] @
U .NET-u sve mora biti u okviru neke klase. Možeš napraviti public static funkcije koje možeš pozvati bez instance klase, znači samo imeklase.imeFunkcije.... ako ti je sve u okviru jednog namespace-a, to ti je i dovoljno...
a možeš napraviti i biblioteku klasa, neki dll, gde ćeš smestiti klase i metode koje često koristiš, to možeš koristiti i u drugim projektima.
Pozdrav!
[ Neznalica_sa_ugla @ 01.02.2007. 11:10 ] @
Znam da mogu aco , ali jos ne znam kako . Ne zalim praviti dll , nego obične funkcije koje zelim staviti u jednu datoteku ( koja extenzije ) ,kako to prijavitiu svakoj drugoj datoteci extenzije *.aspx.cs .
daj neki primjer da u jednioj datioteci bude , napravljeno , a u drugoj pozvano .
hvala
[ bgd2500 @ 01.02.2007. 11:28 ] @
Code:
namespace aaa.bbb.ccc {
public class Util {
public static tip1 Funkcija1(...) {
...
}
public static tip2 Funkcija2(...) {
...
}
}
Funkcije u nekoj drugoj klasi pozivas sa
Code:
using aaa.bbb.ccc;
...
Util.Funkcija1(...)
[ aleksandarpopov @ 01.02.2007. 11:44 ] @
Ovako nekako kako ti je bgd2500 napisao, čak ti ni onaj using ne treba ako je isti namespace. Ne radim web aplikacije, ali mislim da mozes u obican *.cs file to da stavis i da radi tako, ne vidim zašto ne bi.
Class library praviš isto kao i bilo koji drugi projekat, samo što odabereš ono new project pa class library...
Pozdrav!
[ Neznalica_sa_ugla @ 01.02.2007. 12:22 ] @
Ja jesam >Neznalica_sa_ugla< al ovo ne radi akoje vazno , ovo nije "cisti " c# nego web , .../// Summary description for Funkcije
/// </summary>
///
namespace pomocne{
public class Funkcije{
public string Funkcija1(string aa) {
aa="NIsam Mara neko Dara";
return aa;
}
public string Funkcija2(string bb) {
bb="vrati se iz fun 2";
return bb;
}
}
using pomocne;
public partial class s1 : System.Web.UI.Page
{
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
{
Label1.Text= pomocne.Funkcije.funkcija1("Maraa"); ovdje bi trebalo ispoisati "Nisam Mara neg ...
}
}
}
..
[ bgd2500 @ 01.02.2007. 12:39 ] @
Fali ti "static", dakle
public static string Funkcija1(string aa) {
...
[ Neznalica_sa_ugla @ 01.02.2007. 13:06 ] @
Hvala, ipak ja trebam ici okulisti !!
[ aleksandarpopov @ 01.02.2007. 13:11 ] @
Ti idi "okulisti" a mi cemo kod tebe na more ;)
Nerece jel ti proradi ono sa upisivanjem u bazu, za decimalna polja?
Pozdrav :)
[ Neznalica_sa_ugla @ 01.02.2007. 13:54 ] @
Aco nije proradilo , to sam ostavio po strani , pa rešavam drugo ito ce doci na red .
Sto se tice mora držim te za reč .Proslo leto sam zvao jednoga momoka iz BG koji mi je pomogao puno u drugom projektu ,al nije imao vremena .Nadam se da necu dobiti korpu ponovo .
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|