[ dragyy @ 02.02.2007. 12:45 ] @
Iamam instalirano fedora 6 i hocu deinstalirati neki stvari kao na pr.games i neki drugi suvisni programi koji samo mi zauzimalju prostor. Kako gi mogu deinstairati ?
[ lord_celtic @ 02.02.2007. 18:28 ] @
idi na www.webmin.com i skini ovaj program i instaliraj.
Webmin je web alat za administraciju tvog sisitema i jako je koristan..
U zavisnosti od distribucije konektujes se na njega preko tvog bruvsera.Na fedori mislim da je localhost.localdomain:10000 ali videsec kad instaliras rpm na kojoj je adresi, konektujes se kao root sa root sifrom.
Kad pokrenes imas ikonicu system pa zatim na Software Packages.
U polje search for package upisi trazeni program i uninstaliraj ga..

[ VRider @ 02.02.2007. 19:21 ] @
Da brise nepotrebne programe treba da instalira jos jedan nepotreban program?!
man rpm (mada se sve svodi na rpm -e ime_paketa)
man yum (svodi se na yum remove ime_paketa)
[ caiser @ 02.02.2007. 20:06 ] @
Jeeee, webmin za un/install programa na lokalnom racunaru. :) Svasta. :) Zasto ne predlozite coveku najednostavnije resenje.

kde meni -> system -> add/remove software

Simple as that.
[ Body Bag @ 02.02.2007. 20:19 ] @
Citat:
caiser:
kde meni -> system -> add/remove software
Simple as that.

Da,ali to funksionise samo kada si online ili ako yum-u prosledis -C parametar pa onda sve vuce iz kesa...
[ unleaded @ 02.02.2007. 20:53 ] @
Sa rpm ili yum je brzo, ako znas sta radis.
Ako ti je do klikanja misom instaliras yumex i dodajes i brises sve graficki, kao na slici.
[ Body Bag @ 02.02.2007. 21:14 ] @
Yumex je solidna alatka,ali brate ne da je spor kao frontend(narocito prilikom osvezavanja paketa i lista),mada je u pitanju program koji je vec dogurao do verzije 1.x,koji se ubrzano razvija i koga po svemu sudeci ceka sjajna buducnost...
Medjutim,kada se jednom navikne na sjajni yum iz konzole-bilo sta drugo samo smeta...
Dobra alternativa yum-u je smart koji je dostupan preko extra repoa
[ unleaded @ 02.02.2007. 21:22 ] @

Yumex u Fedori 6 je puno brzi od verzija koje su bile za starije Fedore, moj licni
utisak, najmanje tri, cetiri puta. Ako nisi odavno probao, probaj, puno su napredovali.
[ caiser @ 02.02.2007. 22:56 ] @
Citat:
Body Bag: Da,ali to funksionise samo kada si online ili ako yum-u prosledis -C parametar pa onda sve vuce iz kesa...

Vrlo moguce, evo vec par minuta stoji prozor zablentavljen (izvukao sam kabl pre toga). Kakv shit od programa. :D
[ Body Bag @ 02.02.2007. 23:32 ] @
Citat:
unleaded: Yumex u Fedori 6 je puno brzi od verzija koje su bile za starije Fedore, moj licni
utisak, najmanje tri, cetiri puta. Ako nisi odavno probao, probaj, puno su napredovali.

Naravno da sam probao-ipak mi jos uvek deluje prilicno sporo u odnosu npr Synaptic
Yum je sjajan alat,ali ima par mana od kojih je jedna i los rad sa cache-om i metafiles-ima,kao i previse,da tako kazem,neprakticno dodavanje i koriscenje rpm paketa sa zvanicnog dvd-a-kod Synaptic-a i apt-a je to daleko bolje uradjeno...
Sa druge strane-razresavanje zavisnosti je besprekorno...
[ dragyy @ 03.02.2007. 21:44 ] @
PUNO vam hvala probacu sve ovo sto ste mi pisali pa kazacu vam sta sam uradio. POZDRAV SVIMA
[ dragyy @ 05.02.2007. 16:56 ] @
Evo me pak da vam se opet zahvalim. Pomocu Yumex resio sam problem(: ako neko ima slicni problem preporucujem Yumex a moze se download na
http://download.fedora.redhat....iew/yumex-0-1.2.1-1.0.fc6.html