[ slavke76 @ 03.02.2007. 09:18 ] @
Pozdrav.
Instalirao sam ,pored windows XP i fedora core 6 sa instalacionog DVD-a, i sve radi ok, jedino sam imao malih problema sa adsl-om, ali i to je proradilo.
Sinoc sam updejtovo sve i sad kad upalim kompiuter i kad mi na monitoru pise da izaberem koji OS da podignem pise da ima dva Fedora core updejtovan i onaj pre updejtovanja , dali je to normalno ? i ima others, sto je windows.
Skroz sam pocetnik za Linux, celu instalaciju sam uradio uz vasu pomoc sa sajta, HVALA.
I jos nesto kako da proverim koliko mi je ostalo mesta na hardu za Linux?
[ unleaded @ 03.02.2007. 10:45 ] @
Za provjeru slobodnog prostora na disku, u konzoli (terminalu) ukucaj

Code:
df -h

i dobices otprilike ovakav
Code:

Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda6              25G   19G  5.1G  79% /
odgovor.

Ako si napravio update svega, onda vjerovatno imas i noviju verziju
kernela u odnosu na verziju koja je dosla u distribuciji. Probaj da je
podignes, pa ako sve prodje, postavi je da ona bude default.
Da li je normalno? - Kad napravis update svega onda je obicno
normalno da sistem nece da se podigne ili ima problema, dakle
nije normalno da se sve podigne normalno :). Za distro-e tipa RedHat
ja nikad ne pravim update svega, samo paketa koji me zanimaju i paketa za
bezbednost sistema a kad je Fedora u pitanju ne pravim update
nicega - novi distro dolazi svakih 6 mjeseci - svakako cu ga
instalisati i probati pa mi se cini da je update nepotreban.
[ slavisha1976 @ 03.02.2007. 21:24 ] @
Hvala na odgovoru.
Ponovo sam instalirao fedoru ali sad preko celog harda ( imam dva), i cim sam instalirao kaze sistem ima nov updejt, izabrao sam samo sto me interesovalo, i to se instaliralo, i ponovo kaze imam nove updejte.
Dali ima neki nacin da se disable updejt.
I jos nesto, dali ima neki programa koji se instaliraju samo na klik, kao na windowsu, i ako da koji su nazivi fajlova? ( u windowsu je .exe)
[ unleaded @ 04.02.2007. 12:51 ] @

System >
--Administration >
----Server Settings >
------Services------< kliknes misom

Otvori se prozor 'Service Configuration'.
Spustis se do kraja, odcekiras 'yum-updatesd', kliknes na
dugme 'Stop' i vise nebi trebalo da se pojavljuje poruka
'275 packages for update' :).

Programi koji mogu da se instaliraju u Linuxu kao u Windowsu
su rijetki jer ih vecina ima medjuzavisnosti ('dependencies hell')
pa instaler zahtijeva da se najprije oni instaliraju. Dakle, moguce
je sa neta skinuti neki program, i instalirati ga sa dva klika misom
ali samo ako je samostalan. Preporuka je da se navikavas na
Linux alate tipa yum.
[ slavke1976 @ 04.02.2007. 13:30 ] @
Mnogo ti hvala na odgovorima.
Pocetnik sam u linux OS,, pa ne snalazim se bas naj,naj. Inace pratim razne linux forume pa veljda cu naucit nesto.
Hvala jos jednom
[ unleaded @ 04.02.2007. 17:26 ] @

Svako je bar jednom u zivotu bio pocetnik :).
[ AldinAga @ 03.10.2007. 14:08 ] @
PoZz svima, nisam stalni clan foruma ali navratim povremeno :) Pre par dana sam pokusao da instaliram fedoru na mom racunaru i sve je proslo bez problema sto se tice instalacije, kod particioniranja sam odabrao automatsko posto imam 2 HDD-a, na jednom mi se nalazi Win XP, a drugi mi je bio prazan, i kada sam instalirao fedoru krenula je sa boot-ovanjem i kada je trebalo da mi pokaze desktop monitor se iskljucio i na njemu je pisalo "Not Optimal Resolution, Please Use 1280x1024" ili tako nekako nisam bas siguran, mislim da je bitno da koristim monitor Samsung SyncMaster 720N, i graficku karticu Asus Ati Radeon EAX 1650Pro Silent, moja pretpostavka je da Fedora nije prepoznala moju graficku i da nema drivere za nju, pa me je intereseovalo da li je na neki nacin moguce promeniti tu rezoluciju, da li postoji nesto kao safe mod na Windows-u ili nesto na tu foru ? Windows poznajem dosta dobro a linux skoro nimalo :D Da li mozda nova Fedora 7.0 ima resenje za moje probleme ? I zamolio bih vas samo za jos jednu malo pomoc oko pravljena particija za Fedoru, koliko je particija potrebno, citajuci forum skontao sam da trebaju 2 particije SWAP i ext3 particija gde ce biti smestena sama Fedora i treca particija za DATA, e sad mene interesuje da li je moguce nekako da ova treca paricija moze biti u NTFS formatu ili neki drugi ako imate da predlozite kako bi bila vidljiva i za Windows i za Linux, i koja je optimalna velicina ovih particija P.S. Imam WD 2x250GB Sata II HDD-a