[ Rogy_18 @ 03.02.2007. 10:56 ] @
Kolika je minimalna konfiguracija na kojoj bi mogao normalno raditi Windows Vista? Zanima me da li bi mogao na svom racunaru instalirati Vistu bez ikakvih problema i trzanja.
Konfiguracija:

AMD Sempron(tm) Processor 3000+
RAM: 512MB
Graficka: Nvidia GeForce 6600LE 256MB

[ vaske71 @ 03.02.2007. 12:00 ] @
Radice ali toliko traljavo da ces pozeleti da ljubis Xp !!! Savet nemoj ni pokusavati bez 1 do 2Gb rama !!!
[ Rogy_18 @ 03.02.2007. 16:53 ] @
OK.. Hvala ti, onda necu ni instalirati dok ne nabacim jos koju gigu rama.. Jer me strasno nervira kad je spor dodje mi da ga razbijem..
[ ernesto @ 03.02.2007. 17:23 ] @
U Gigatronu su mi ponudili notebook TOSHIBA Satellite L30-134 uz koji se dobija Vista os.
Procesor je celeron na 1,46 512 mb rama ati x200 grafika...
Da li je moguce da Vista radi na tome bez problema?
Ne verujem da bi se Toshiba igrala sa necim ne proverenim.
[ MladenIsakovic @ 03.02.2007. 17:49 ] @
Citat:
vaske71: Radice ali toliko traljavo da ces pozeleti da ljubis Xp !!!

Moja iskustva za takvu mašinu (a imam skoro istu, Sempron 3000+, 512 DDR nVidia 6600GT 128 MB DDR3) i sa Aerom radi sporo, dok kad se Aero isključi, i još neki nepotrebni servisi, radi skoro kao XP. Dobro, ne baš tako brzo, ali radi lepo, ne pravi zastoje u radu, možda se programi otvaraju oko 2-3 sekunde sporije, u proseku.
[ Miroslav Jeftić @ 03.02.2007. 17:49 ] @
Moje iskustvo - instalirao sam bio poslednji build pre RC1 verzije (ako se dobro sećam) na sledeću desktop konfiguraciju:
Sempron 2800+
512Mb RAM
Gf6150 integrisana grafika

i radilo je koliko-toliko solidno. Nije bio šampion brzine (dosta sporije nego XP na istoj konfiguraciji), ali je radilo - sve zavisi koje su vam potrebe i koja očekivanja. Na toj Toshibi sigurno da radi, ali ponavljam, sve zavisi šta kome treba.
[ vaske71 @ 03.02.2007. 18:09 ] @
Epa evo ovako ja imam
AMD Athlon 64x2 dual core
4200 + 2,24 sa 1GB ddr2 rama na 667 MHz
ati x 1600 256Mb sa rasklapajucim hladnjakom
(jedna od manjih azdaja za danasnje vreme)

Instalirao sam vistu i bilo mi sporo tj traljavo jer sam naucio na brzinu XP Sp2 i iz toga bih izvadio zakljucak
Dzaba vam lepota na Visti ako nemate brzine kojom ste navikli da radite na XP
PS mozda i predem na vistu ali tek kad izdaju neku novu drugaciju brzu verziju koja trosi manje resursa !!!

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 03.02.2007. u 19:39 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 03.02.2007. u 19:42 GMT+1]
[ calexx @ 03.02.2007. 18:29 ] @
Ja probam Vistu na drugom hardu, PC je već star i slab ali mi ne deluje da radi mnogo sporo. Možda zato što ne može Aero pa onda nije toliko zahtevno. Nije mi problem da kupim još 1 ili 2GB rama ali onda ostaje grafička a pošto je u pitanju AGP, ne znam da li se isplati i ima li uopšte neka baš dobra. Onda bi trebalo da menjam i ploču, procesor, memoriju ... ostali bi mi tastatura i miš. :))
Sve ovo ću da uradim kada ukapiram da Vista stvarno zaslužuje da zbog nje sve promenim.
[ mrkidivx @ 03.02.2007. 18:40 ] @
Ja zaista ne vidim ni jedan razlog zbog koga bi neko u ovom trenutku (ili u skorije vreme) prelazio na vistu.Možda onog trenutka kada bi bila neka neophodna aplikacija koja bi radila SAMO na visti ili eventualno zaludjeni gameri zbog neke ultranove igre koja (opet) radi samo na visti.

Za prosečnog korisnika stvarno nema razloga, osim eventualne radoznalosti.
[ Nibble @ 03.02.2007. 18:43 ] @
Vjerovali ili ne imam sledecu konfiguraciju:
PIV 1,71 GHz
640 mb of ram
geforce 4mx 440

Instalirao sam windows vista ultimate edition i malo sam je optimizovao...(Iskljucio bezpotrebne servise,aero mi inekako ne moze ;)),iskljucio neka dodatna sranja,defaultna tema i td...)
Malo stopa ali ipak je moguce raditi na njoj bez nekih vecih problema...
Instalirao sam MSVS 6.0 & 2005-ticu i rade odlicno...
[ vaske71 @ 03.02.2007. 18:49 ] @
I kako ti se cini @Nibble@ da li ti zavrsava poslove kao Win XP ??? da li ti radi brze ???
[ calexx @ 03.02.2007. 18:55 ] @
Citat:
mrkidivx: Ja zaista ne vidim ni jedan razlog zbog koga bi neko u ovom trenutku (ili u skorije vreme) prelazio na vistu.
Šta znam, možda iz sličnog razloga zbog čega sam sa Win2k prešao na XP. Recimo zbog toga što je noviji, ima bolje (?) drajvere, nudi nešto novo što može da bude korisno a ranije nije postojalo ... baš se o tome i raspitujem.
Pošto mi je ta instalacija na drugom hardu, ne smeta mi da ostane i da povremeno proverim šta i kako radi. Za sada mi još uvek prečesto ne dozvoljava da nešto uradim pošto nemam dovoljno ovlašćenja ali pronaći ću ja to već. :) Deluje mi da može da radi slično kao XP pa ću da probam makar iz razloga da naučim nešto novo.
[ Nibble @ 03.02.2007. 19:00 ] @
Pa za sada nema nikakvih problema (da kucnem od stol)... A sto se brzine tice normalno da je sporije nego na xp ali to mi ne predstavlja bas neki problem(nisam gamer) i ne radim u nekim komplexnim 3D programima i td... Sve u svemu vista je "beton" :)
Zaboravih da kazem da mi je vista prepoznala sav hardver,ukljucujuci neku staru zvucnu kartu koja je stara ko grcka i neki kineski modem ;)
[ mrkidivx @ 03.02.2007. 19:01 ] @
Normalno, vista će prvo proći test fazu i kod običnih korisnika a onda sve zavisi od nabavke nove konfiguracije, potreba, itd.

Naravno da se očekuje da će vremenom većina korisnika preći na vistu, jedino što mislim da to neće biti tako brzo kao što su ljudi sa 2000 prešli na XP.
[ Zoran Rodic @ 03.02.2007. 19:12 ] @
Citat:
mrkidivx: ... jedino što mislim da to neće biti tako brzo kao što su ljudi sa 2000 prešli na XP.

Islo se sa 98 na XP
Slabo ko je trosio w2000 u home varijanti
vise je bila poslovna opcija i za excentrike
Kao direktni nastavak NT-a plasio je ljude ;)
A zasto, nemam pojma
[ vaske71 @ 03.02.2007. 19:20 ] @
Citat:
mrkidivx:
Naravno da se očekuje da će vremenom većina korisnika preći na vistu, jedino što mislim da to neće biti tako brzo kao što su ljudi sa 2000 prešli na XP.

Mislim da ce bas proci podosta vremena do dobre verzije Viste po meni bar 3-4 godine !!!
[ plava_motorola @ 03.02.2007. 19:38 ] @
AMD Athlon64 3000+box
1.81GHz
448 DDR2 533MHz (integrisana grafika)
X1600 pro 256/256 PC-X
Kako li bi shljakala na ovoj konfiguraciji
[ calexx @ 03.02.2007. 20:17 ] @
Citat:
alkion: Islo se sa 98 na XP
Slabo ko je trosio w2000 u home varijanti
vise je bila poslovna opcija i za excentrike
Kao direktni nastavak NT-a plasio je ljude ;)
A zasto, nemam pojma
Što bi NT plašio ljude? ;) Da nije polako gubio bitku sa hardverom, još uvek bih ga koristio. Na win2k sam prešao istog trenutka kada se pojavio i dugo nisam hteo XP a onda mi se XPMC pokazao kao solidan i OS koji ne davi i sada njega koristim.
Nije mi jasno da ljudi potroše dve godine koliko je trajao win2k do pojave XP-a na nekom w98.
[ Vladokv @ 03.02.2007. 21:19 ] @
Šta je na visti (izuzev izgleda) tako dobro da je ljudi instaliraju? Stvarno bih voleo da znam
[ Zoran Rodic @ 03.02.2007. 21:48 ] @
@Vladokv
Sta je dobro?
Pa cuj, operativni sistemi moraju da se unapredjuju i bilo bi malo glupo da stalno vrtimo XP.
Vista jeste u veliki napredak i treba tako da bude.

Trenuto Vista ima tri problema, ali resiva.

1. Treba joj service pack 1 cim se otkriju svi nedestaci i propusti
2. Potreban je ozbiljniji pristup proizvodjaca hardvera a u vezi sa izradom drajvera
3. Hardver ce vec nekako sam po sebi postati standard za vistu. XP ce jos dugo imati podrsku.

Videcemo kakva je po pitanju bezbednosti jer sada svaka budala hoce da bude Vista virus maker.
Firewall je pitanje i naravno, upotrebljivost trenutnih antivirusa za Vistu.
Vreme ce pokazati, ali budi siguran da je Vista dosla i da ce je smeniti samo Linu.. pardon, novi Windows, negde 2010

Pozdrav

PS
Da nema ovih heroja iz prve borbene linije koji jurisaju na Vistu, slabo da bi bilo nesto od tacke 1.

@calexx
Kao sto rekoh, nemam pojma, meni se dopadala i samo je nedostajao onaj *#@*& msconfig
[ _ARAGORN_ @ 03.02.2007. 23:46 ] @
Trenutno ne vidim ni jedan jedini dobar razlog za prelazak na Vistu.
[ Rogy_18 @ 03.02.2007. 23:52 ] @
Ja bi je instalirao cisto onako iz radoznalosti, jer sam od nekih ljudi cuo da se dosta razlikuje od Xp-a.. Mozda mi nece to biti pametno jer cesto igram neke igre, mada mogu i bez njih.. naletio sam na netu na nekakav kao test program za Vistu.. instaliras i on ti skenira racunar i vidi dali tvoj racunar podrzava Vistu, sta ti i koliko nedostaje.. nije lose, mada mislim da vasa iskustva mnogo bolja i na osnovu njih mozemo zakljuciti da li je pametno instalirati vistu ili ne.
[ Rogy_18 @ 04.02.2007. 00:04 ] @
Mislim da je sad pametnije ostati na Xp-u.. dok ljudi iz Microsofta ne srede sve to oko Viste.. Jeste da su imali puno vremena da naprave novi Windows, ali kao i svaki windows dosad ima nedostataka.. bolje bi bilo da malo pricekate, ali znam da ste svi nestrpljivi da makar malo zavirite u Vistu i vidite kakve nove pogodnosti pruza.
[ _ARAGORN_ @ 04.02.2007. 00:25 ] @
Ja sam probao RTM verziju, lepo se instalira i zaista vizuelno izgleda odlicno.
Nisam imao vremena da je nesto detaljnije testiram ali sa sigurnoscu mogu da kazem da u skorijoj
buducnosti necu prelaziti na taj OS.

PoZ!
[ Vladokv @ 04.02.2007. 08:58 ] @
Imam utisak da ce vista biti windows za zaobici, kao sto su mnogi zaobisli windows milenium
[ plava_motorola @ 04.02.2007. 10:57 ] @
Citat:
Vladokv: Imam utisak da ce vista biti windows za zaobici, kao sto su mnogi zaobisli windows milenium

Ma cisto sumljam u to,samo procice (po mom misljenju) dosta vremena dok ljudi u Srbiji predju na nju,i naravno dok je optimizuju i ociste od bagova.
[ smitherica @ 04.02.2007. 19:53 ] @
Evo i ja je probah pre par sati neka busness varijanta.
Konfiguracija mi je Atlon 939 3500+, rama 512Mb, grafika ati 1300pro. Sve radi lepo.
Sky star 2 mi ne radi (nema drajvera) a ni zvučna (integrisana) a matična je asus...
Radi aero mada, totalno sam razočaran njime, koliko su ga najavljivali, hvalili su ga kao revoluciju gui-a ali od toga ništa, koliko vidim... S druge strane dosta i zauzima na hard disku koliko vidim 6-7Gb što je stvarno previše ako se uzme da u tih 6-7Gb nema ni jednog jedinog programa. Na koliko li će se raširiti tek office 2007... Ma ajde.
Koliko vidim Win Xp će se još dugo zadržati na mom računaru.

[Ovu poruku je menjao smitherica dana 05.02.2007. u 08:56 GMT+1]
[ colke77 @ 05.02.2007. 14:18 ] @
Svi vi što kudite, jednog lepog dana prećićete na Vistu, budite sigurni.
A sad mi recite konkretno kolko RAM-a zahteva Vista za udoban rad? Udoban rad za mene pod XP-om je bio sa 1GB.
Koja je donja granica za grafičku karticu (nVidia) koja bi podržavala aero i da komp radi OK?
[ Milat @ 05.02.2007. 14:46 ] @
U principu mislim da cu sigurno sacekati godinu do godinu i po do prelaska na vistu ,dok se sve lepo nesligne kao i uvek sa windowsom. Ali ipak mislim da cena koju traze je ipak prevelika za bilo kakav operativni sistem pa makar imao i 3 aero okruzenja, i bas zbog te cene piraterija ce jos jaca da bude i samo me interesuje kako ce microsoft sa time da se izbori jer ko je lud da da 400€ a i zahtevnos je zavidna morate reci , mada po microsoftu procesor na 800Mhz, 512ram, directX 9.0 i 20Gb hdd je minimalna konfiguracija za pokretanje viste! (vazi) i to bez aero okruzenja (koji je i skoro jedina glavna novina u visti) , i naravno potrebno je i mnogo zivaca i strpljenja da se na takvom kompu tera _Vista. Inace za Aero preporucuju MINIMUM (opet sigurno mnogo zivaca i strpljenja) po cemu smo mi kao narod dobro poznati ondak graficki procesor sa 128 ram-a i da podrzava rezoluciju 1920 x 1200 i 1Gb RAMa i da vrlo vazno -DVD player- jer za sada vista ima samo dvd !

Pozdrav !
[ degojs @ 05.02.2007. 17:37 ] @
Citat:
A sad mi recite konkretno kolko RAM-a zahteva Vista za udoban rad? Udoban rad za mene pod XP-om je bio sa 1GB.

Od 1 GB sa Vistom nema mnogo vajde osim ako se korišćenje ne svodi na slušanje muzike, mail, čitanje novina, malo Word/Excel, itd. To će da radi OK i sa 1 GB.

Za bilo šta ozbiljnije stavi min. 1.5, a najbolje 2GB, mada možda i preterujem (ja imam 2 GB, pa možda zato.. :)

Citat:
Radi aero mada, totalno sam razočaran njime, koliko su ga najavljivali, hvalili su ga kao revoluciju gui-a ali od toga ništa, koliko vidim...

Zavisi šta podrazumevaš pod tim "revolucija". Ako si očekivao dečije animacije i efekte kao na Mac-u, e pa nema. I to je MS uradio baš na zahtev klijenata - max uklonio "specijalne efekte". Iskreno, meni mnogo više prija ovako. Lepo je videti te super efekte par dana, ali šta posle - smara.. Ja se iskreno pribojavam da to čeka i Vistu. Nadam se da neće.

A misliš na "revoluciji" u smislu kako to sad radi, sigurno radi mnogo bolje. Npr. probaj da "zakucaš" neku aplikaciju pa je onda (tj. prozor te aplikacije) vuci po ekranu. Na XP bi ostajao onaj beli trag iza tog prozora po celom desktopu, itd. Na Visti, koliko vidim, tog nema, kako su i najavili. I tu će tek da bude poboljšanja, bar očekujem tako.
[ mrkidivx @ 05.02.2007. 18:04 ] @
Citat:
Svi vi što kudite, jednog lepog dana prećićete na Vistu, budite sigurni.

Baš to JEDNOG lepog dana a skoro svakako ne.

Možda kad se nabavi neki moćan amdov ili intelov proc uz neku dx10 video karticu i 4GB rama
[ Zoran Rodic @ 05.02.2007. 18:16 ] @
Njena puna upotreba se planira tek u drugoj polovini 2008. godine
Ona nije ni predvidjena da radi "ko zmaj" u ovom periodu.
Prema tome, sve ide po redu voznje i tako treba.
[ Slobodan Milivojevic @ 05.02.2007. 18:19 ] @
Meni za sad ovaj Ubuntu radi super na mom laptopu (1.6GHz, 512MB ram...), i mogu reci da je bas komotno, sve brzo... Vista radi, probao sam ali nema dovoljno rama, jer graficka pojede dobar deo...

Sto se tice XP-a, on radi u SP2 varijanti cak i na Intel PII 333MHz sa 256MB rama, a vita, pa cisto sumljam da bi probao da je instaliram na moj desk, koji radi jos uvek super sa Ubuntu-om, a da dajem jos 1000e za m$ Vistu, pa bolje cu da kupim MAC.
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2007. 19:35 ] @
Porediti Vistu sa Windowsom ME je stvarno smesno - Vista je bazirana na 32/64-bitnom Windows NT-kernelu koji je detaljno prociscen i stabilizovan razvojem i upotrebom u enterprise okruzenjima od 1989-te godine - Vista je sigurno najstabilniji i najrobustniji end-user OS na trzistu, sto ce vreme svakako pokazati.

Windows ME je krsina, tj. frankenstajn koji je nastao prosirivanjem Windowsa 3.11 (dakle 16-bitnog OS-a) budzevinama (VxD drajveri koji preuzimaju kontrolu nad celim sistemom, thunk-ing kod koji recimo sve GUI funkcije prenosi u 16-bitni USER.exe i sl...) kako bi mogao da tera 32-bitne aplikacije, i kao takav nikad nije ni trebao da se pojavi, ali je morao da postoji od Windowsa 95 do ME zbog slabog hardvera u najjeftinijim racunarima.

Koristim Vistu od Novembra prosle godine (kada se pojavila na MSDN-u) i do sada nisam imao ni jedan jedini problem - od pre mesec dana Vista trci i na mom notebooku za koji je definitivno preporod jer ima funkcionalan deep-sleep (laptop se konacno budi za 1 sekundu) - za tih mesec dana sam poslednji put notebook resetovao pre 3 nedelje kada sam zavrsio instalaciju drajvera, toliko o tome.

Visti trebaju 2 stvari:

1. Memorija (bar 1 GB, preporucljivo 1.5)
2. Ako zelite Aero - DX9.0 kompatibilna graficka kartica sa bar 128 MB memorije

I to je to. Moj notebook je ultra-low-power core solo 1.2 GHz - dakle spor CPU optimizovan za bateriju, pa na njemu Vista i Aero trce bez ikakvih problema.
[ Urkelele @ 05.02.2007. 20:53 ] @
Potpuno se slazem sa Ivanom, a i smatram da neki ovde postuju samo tek onako a nisu jos ni probali. Po Microsoft-u, za normalan rad je potrebna masina od 1GHz i 1 giga rama, graficka koja podrzava DX9.0 i PixelShader 2.0. Mada, oni kazu da moze da radi i na procesoru brzine 700Mhz i 512 ram-a, ali kako??? To nisam probao i ne mogu vam reci.
Elem, pre neki dan sam je dobio na poslu, original verziju (bas onaj dan kad su je objavili na TV-u ), upgrade na 4 CD-a (i sto je neko rekao da postoji samo na DVD-u). I, normalno, toliko zainteresovan sta je to i kako radi, instalirao sam je na poslu (Athlon64 3200+, 512RAM-a, x550 sa 256) i mogu vam reci da radi solidno. Imao sam u pocetku problema (posto sam radio upgrade a ne ponovnu instalaciju), morao sam neke programe da izbrisem pa posle oni nisu mogli da se instaliraju, pa sam skidao druge koji su kompatibilni sa Vistom, neki nisu hteli da radi - morao sam da ih reinstaliram. Na nisam mogao da smanjim ikonice na desktopu (kakva dijabola, navik'o na XP ) i mucio se oko nekih bezveznih stvari, ali to je normalno jer je skoro sve na nekom drugom mestu.
I da vas ne gnjavim mnogo, sve u svemu je OK (za sada, a videcemo u buduce) mada ima nekad trenutke kada se "smori" ali to pretpostavljam da je zbog RAM-a (ima Vista neke ocene koje daje komponentama, i sve su ocene OK osim ram-a, ona je na 2,9).

E da, zaboravio, ovo je 32-bitna verzija (posto mi tako pise kad sam je instalirao) a 64-bitna se sigurno razlikuje i trebalo bi da je brza od ove...

P.S. Cisto za informaciju (posto je ovde neko pomenuo), instalacija Office 2007 zauzima oko 400MB bez Access-a.

Pozz
[ osmania83 @ 05.02.2007. 21:32 ] @
Nako gledajuci ovo sve sto pisete ovo kada ce ko instalirati vistu ili nece mada neko to mora testirati i ja sam zahvalan ljudima koji su vec instalirali i probali naravno i ja cu da instaliram ovih dana. Jer tek tako cemo jedni drugima da pomognemo tako cemo da znamo sta i kako. Mada dosta vas samo sjedi i ceka mada imaju pravo ali nemaju pravo da kazu da je vista losa ili dobra dok ne probaju sami.
Mi skoro svi imamo razlicite masine sa razlictiim plocama procesorma i kod svakoga drugacije radi.
Ali vratimo se na win 98 bio je extra sistem ali jednostavno moramo da pratimo korak svega pa i hardvera pa i softvera, 98 ubila se za igrica i bile je prilicno stabilna a pogotovo nakon SP-ova.
pa znam da su cak i neke javise novine kao PC chip njemacki je pljuvao po XP kao ono bezze glupost itd... ali vidi sada svi ljube XP.
Tako cemo i da ljubimo Vistu nadam se...
Meni je drago da je nesto nvoo doslo na trziste mada je malo previse sahtjevna vista 2 giga rama ali koliko para toliko muzike. Meni se svidja
pozz....
[ Milan Gligorijevic @ 05.02.2007. 21:35 ] @
Mislim da postoji i lite verzija Viste koja staje na jedan CD.
Nisam probao da napravim jer mi ne treba, ali sam čuo da može.
[ calexx @ 05.02.2007. 21:50 ] @
Ja sam probao na mojoj slaboj makini (cel 2.4, 512MB, ati 9200) i u principu radi. Pošto je grafička Aero nekompatibilna, ;) verovatno je to razlog što radi bez nekih većih problema. Memoriju bih i mogao da povećam, to nije problem, čak ću ovih dana da se raspitam za neku kombinaciju, ali mi je kod grafičke zapelo. Ne isplati mi se da kupujem neku ne znam kakvu pošto je AGP a za PCI-E bi trebalo da menjam skoro sve. BTNJ, koja bi AGP, a da nije preterano skupa i da je ima kod nas, mogla da radi posao (preferiram Ati)?
[ degojs @ 05.02.2007. 22:38 ] @
^Pa grafička je samo ako ti baš treba Aero. Ako ne možeš da se protegneš, koristi koju imaš grafičku i Vista će sama da isključi Aero, ali opet ćeš imati sve ostalo.. Tj. nemoj da te to odvrati od Viste, osim ako nisi toliki šminkerać :)

Citat:
osmania83:
Meni je drago da je nesto nvoo doslo na trziste mada je malo previse sahtjevna vista 2 giga rama ali koliko para toliko muzike.

Pazi.. apsolutno je netačno da zahteva 2 GB. I sa 1 GB radi OK, osim ako ne radiš nešto baš ozbiljnije. Ja imam 2GB, ali to je više zbog Jave i NetBeans-a. Po nekoj mojoj proceni, 1 GB je OK za uobičajeno "ne radim ništa pametno" korišćenje, a sa 1.5 GB ćeš bez problema da radiš valjda sve.

Kako rekoh, imam 2 GB, ali ne mogu da ti tvrdim da radi nešto bolje nego sa npr. 1.5 GB. Jednostavno, ja sam imao 1GB, pa kad sam kupovao, kupio sam još 1 GB, čisto da se ne smaram. U stvari, dodao sam odmah 1GB, a ne 512MB najviše zbog NetBeansa, što opet nikako nije tipično za većinu korisnika. I na Windowsu XP sam imao malo više memorije (1.5 GB) ali opet baš zbog te iste stvari - NetBeansa i ostalih Java alata/servera. A sigurno imaš dosta ljudi koji voze udobno XP sa manje od tih 1.5GB.

Dakle, nemojte preterivati odmah i na neviđeno.

To ti je kao da ja sad kukam da je Vista Home Premium koju ja imam loša, jer eto postoji i Vista Ultimate. Baš me briga.
[ Izudar[MTS] @ 05.02.2007. 22:54 ] @
Bash sam prekljuce nabavio Vistu Ulitmate 64 bit verizju i 32 bitnu i obe instalirao na sledecoj masini:

AMD x2 (dual core) 3800+
1 GB RAM
GForce 7600 GT
.
.
.

Sve radi super mashina je u ocenjivanju od strane Viste dobila skor od oko 4.8 i to najmanje zbog RAM-a. Aero ide dobro nista za sada nije zaseckalo. S druge strane previse zauzima prostora na HDD-u, odma pojede na startu RAM memorije vishe nego stari Widnows XP sa gomilom programa ucitanih pri startapu. Driveri za pola stvari nemam (Wireless Kartica, Zvuchna integrisana je u BETA pa ne radi najbolje-nemam full 5.1 support, a ni nVidia forceware se nisu najbolje pokazai, CS u Visti ima graficke bugove i ne da mi vecu rezoluciju od 800x600 D3D dok OpenGL nema sanse da pokrene). Za sada drzim Vistu na posebnom HDD-u i palim ga samo kada hocem nesto da proverim i ispitam kako radi, XP ce jos dugo vremena biti glavni OS na ovoj masini, kao sto je Win2000 na matorom celeronu koji eno ga i dalje fercera u shpajizu posle 7 godina :)
[ degojs @ 05.02.2007. 22:59 ] @
Citat:
Sve radi super mashina je u ocenjivanju od strane Viste dobila skor od oko 4.8 i to najmanje zbog RAM-a.

Kod mene je skor 4.6 i to baš zbog memorije, iako imam 2GB, u pitanju je malo sporija DDR2 memorija. Sve ostalo je iznad toga (CPU 4.9, a ostalo preko 5).

Ali, opet, benchmark je samo to.. bitno je kako radi.

Evo i jedna možda interesantna informacija, vezana za CPU: moj CPU (AMD X2 4200+ dual-core) većinu vremena provodi na nižem taktu, sistem sam podešava frekvenciju prema potrebama. Samo ponekad skače na max. ~2.2 GHz, a većinu vremena je između 1 i 1.8 GHz, sudeći prema CPUZ. Tako da.. kao što Ivan reče, teško da će CPU da vam bude problem.

Evo slike: pokrenuti su Windows Media Plejer (mp3), Firefox, Netbeans, CPUZ (primetite da CPUZ daje ~1GHz za CPU, a memorija je na oko 42% u Task Manageru desno). Imam i AVG antivirus, a ne zaboravite da je tu i Windows Defender po difoltu i ko zna koji sve servisi.

http://static.elitesecurity.org/uploads/1/4/1459813/Untitled.jpg

[Ovu poruku je menjao degojs dana 06.02.2007. u 00:21 GMT+1]

mmwc edit: uklonjen img tag zbog prevelike slike

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 07.02.2007. u 17:58 GMT+1]
[ acidmonkey @ 06.02.2007. 00:04 ] @
ja sam instalirao na laptopu Centrino 1.6 sa 2mb kesha 1giga rama i vista mi chak radi brzhe nego xp
[ biotech @ 06.02.2007. 00:04 ] @
ma to je jedna obicna sminka i nista vise...pa mislim treba da potrosim 2Gb samo na OS
mislim strasno...i koji ce mi lebdeci prozocici, zanimljivo dva dana...+ sto moras da
kupis dx10 karticu da vidis sve to
[ osmania83 @ 06.02.2007. 07:14 ] @
Hej ekipa kako ce taj graficko sucelje viste raditi sa grafuljon ati 1600xt 256 hoce li moci da to izgura, mada nisam probao pitam....

I de mi recite kakava je Windows Vista Bussines Edition (njemacki jezik)? postoji 64 bitna i 32 bitna

Za studente u Austriji je po 10 eura nakon zavrsetka studija istice licenca dodje na jednom dvd? da li se isplati uzeti?
pozz

[Ovu poruku je menjao osmania83 dana 06.02.2007. u 08:50 GMT+1]
[ kreculj @ 06.02.2007. 08:05 ] @
Poruka za one sa 2, 4, 6 i 8 CPU-a u masini i sa 5GB rama sto VISTA uopste ne radi lepo

e ovako
pre nekog vremena sam instalirao Vistu build 5600 na masina ASUS A7V8X, AthlonXP2400, 768MB, ATI9800pro, 80GB hdd, zvucna AC97,externi modem,,..

VISTA radi perfektno, sistem je ocenio sa ocenom 3,8 nema nikakvih zastajkivanja i glavljenja radi bar 30% brze od XP-a

igre koje nisu ni htele da se pokrenu pod XP-om zbog ko zna cega (pa i nedostatka Ageia Chipa) sada u VISTI radi,

Radilo je sve na RC1, na finalnoj nisam probao ali ce raditi verovatno jos bolje,

Od softvera je proban AutoCad2007, Office2007, 3DStudioMax, PhotShop,... igre su probane samo radi testa

zakljucak svega ovog: kupujte samo proverene procesore nikako "osakacene" i samo originalne memorije i sve ce biti OK

Hvala na dosadi...

[ Ivan Dimkovic @ 06.02.2007. 08:19 ] @
Citat:

ma to je jedna obicna sminka i nista vise...

Vista je daleko od sminke, evo nekoliko stvari koje ne spadaju u GUI i usability:

* Povecana sigurnost procesa (randomizacija memorije striktno razdvajanje aplikacija i servisa po nivoima, pomeranje mnogih drajvera u user-mode) sto drasticno smanjuje mogucnost exploitova i ostalog malware djubreta

* Bolja prioritizacija taskova (poboljsani threading tj. scheduling, mogucnost "boostovanja" multimedijalnih procesa, prioritizacija I/O poziva tako da disk konacno moze da se defragmentuje u pozadini ili da se indeksira dok ti radis nesto pametno)

* Poboljsana sigurnost samih fajlova/diskova (podrska za TPM, tj. hardverski sigurnosni cip) - TPM koristim vec neko vreme i vrlo sam zadovoljan kako radi, cak se integrise i u NTFS EFS kljuc tako da fajlovima moze da se pristupi samo sa sifrom i to bas na tom notebooku (svaki TPM cip ima drugu sifru) - ako mi neko ukrade laptop moze da se slika sa podacima kod Foto Balkana

* Mogucnost da trcis u administratorskom nalogu a opet da mozes da zabranis svaku potencijalno opasnu akciju kroz UAC, jako dobra stvar

* Direktna pretraga svih dokumenata/mailova kroz integrisano indeksiranje, ne moram da jurcam mailove i dokumente iz vise aplikacija, samo kliknem start i ukucam sta mi je u secanju da je deo dokumenta/fajla

* Konacno korisna "Sleep" funkcija kroz deep-sleep sto svako ko je stavio Vistu na laptop moze da pohvali - konacno mogu da idem na sastanke a da ne ostavljam ukljucen notebook kako ne bi smorio ljude okolo dok se dize iz hibernacije :)

* Unapredjeni memory-management (tj. fetching) koji mnogo bolje kesira aplikacije u memoriji

* ReadyBoost koji omogucuje ubrzanje paging operacije ("swapovanje" narodski receno) tako sto kesira swap fajl na SD/Flash memoriji koja je daleko brza od HDD-a kada je slucajno citanje u pitanju

* Brzi network stack (nije puno bitno vecini ljudi, ali nije ni sminka ;-)

Itd...
[ mizob @ 06.02.2007. 10:25 ] @
Vista RTM probana na core SOLO 1.86GHz, intel 945gma, 1GB ddr II, 60GB hdd, nisam primetio nikakvo kocenje u radu, sasvim je lepo radilo sa aerom, i svim ostalim visual efektima, dok su mi u XPu svi ti efekti iskljuceni(mnogo je ruzan sa njima), i nisam primetio nikakva usporenja u radu u Visti, mogao bih reci da mi radi kao XP, najnormalnije, dok je od aplikacija probano photoshop 7,netbeans 5.5, office 2k3, ali sam sa viste se vratio na xp posle par dana jer kaspersky nije hteo nikako da se instalira(a bez njega administrator mreze ne dozvoljava pristup internetu, pa je bilo vista ili da budem bez interneta 20 dana mesecno..) Sve u svemu, mnogo je olaksano koriscenje Windowsa, pretraga fajlova, to je ono sto mi je odmah za oko zapalo, a sto ti Ivane kazes, to jos nisam stigao da isprobam, mada mislim da je to sa flashom odlicna stvar za vecinu usera sa <=1GB rama.
[ ChildInTime @ 06.02.2007. 12:48 ] @
Ev da i ja nesto dodam o Vistici...

Instalirana prije nekih 10-ak dana (orginalna Bussines edition),na posebnoj particiji,pored XP-a koji je na drugoj primarnoj C: particiji.
Konfiguracija : AMD AthlonX2 3600+ AM2, 1GB Kinston 800 MHz, grafika integrisana GeForce 6100 na Gigabyte-ovoj ploči,disk 80 GB Hitachi SATAII.
Prvo sto mi se svidjelo je to sto je istalacija trajala 20-ak min..te onda naravno ostalo,prvo sto bode oči su grafički efekti i okruženje koje je stvarno prekrasno
tako mislim da nece vise biti potrebe za kojekavim skinovima i temama.
Instaliran Office 2007, te Visual Studio 2005. Rade odlicno,mislim cak brze nego na XP-u.
Ocjena Viste je 3,0 zbog slabe grafike,ostalo je ok,al uglavnom Aero se vrti.

Za sada sam prezadovoljan,malo proucavam,cackam,puno novih zanimljivih inovacija...sasvim stabilno radi...sve je komponenete prepoznala,te sve fercera odlicno.
Za sada radim na ovoj verziji,i cini mi da je sasvim dovoljna za nekog prosjecnog korisnika...imam i ostale sve verzije, pa kad se ova prevazidje probacu malo i Ultimate.

Sta rec..? Ako neko pita za minimalnu konfiguracija,mislim za solidan normalan,udoban rad treba 1 giga, s tim sto kod mene nije ni puna giga,zbog grafike..drug mi ima 1,5 GB (533Mhz) i pravo fura s tim.Tako da je to za mene optimum,te kao sto rece @degojs da bez problema radis sve.
Grafika ipak treba zbog Aera i i ostalih fazona,u mene je ova ocjenjena sa 3,0 (3D bussines and gaming graphics performance) te sa 3,3 (Destop performance for Windows Aero) dok je recimo procesor na 4,8.Tako da su te dvije stvari najvaznije.

Sto se tice prelaska na Vistu pricekacu jos jedno vrijeme,znaci bice dual boot,dok se malo priviknem a onda cu da je reistaliram i registrujem,mada ce XP-uvijek biti na nekoj particiji,ako nista radi sentimentalne vrijednosti

[Edit: Uklonjen nebitan deo. ]

[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 06.02.2007. u 14:05 GMT+1]
[ mikkii @ 06.02.2007. 14:01 ] @
izasla je vista na 1 cd 655 mb i sasvim je dovoljno za nju 512 memorija jedino sto je problem je grafika ,morate imati min ati 9550 jer vistini drajveri za grafiku ne podrzavaju ispod 9550.sa ovom vistom ce vam raditi i sa 9200 ali ce davati error pri res ....nista strasno ali ce sama vista raditi sporo.u svakom slucaju je mnogo brza nego originalne varijante jer su gomila bespotrebnih drajvera izbaceni.
kako sam cuo sada prave vistu za older pc tako da se isplati cekati malo na to.
[ Odmetnik @ 06.02.2007. 14:14 ] @
Imao sam Vistu instaliranu na Athlonu64 3000, 1Gb ram, grficka 7600GT 256, 450w chiftec napajanje.
Lepo radi ali sam imao problem sa instalacijom drivera za stampac i po neki software.
Pa sam odustao od nje do daljnjeg!
Znam da vecina softvera nije bila prilagodjena za Vistu.

Kakva vam je preporuka danas za njom, s obzirom da sam je ja imao prosle godine?

[Ovu poruku je menjao Odmetnik dana 06.02.2007. u 15:33 GMT+1]
[ sergio2matrox @ 06.02.2007. 14:22 ] @
Našminkan xp?
lepo radi na 32bit barthon 2800+, 2x512 kingstona, ati 9600pro, abit nf7s (nforce2) iako su javljali da nije testirana
[ skora @ 06.02.2007. 18:20 ] @
A za šta vam uopšte treba aero? Najobicnija sminka...
[ degojs @ 06.02.2007. 18:22 ] @
A ni ne smeta, iskreno..
[ euripyd @ 06.02.2007. 19:28 ] @
Ta Vista mi izgleda sumnjivo. Ljudi vole novo pa su se napalili.
No, bas sam nedavno citao u novinama, tip je isprobavao nekolicinu odlicih laptopova i rezultati su bili porazavajuci: sto se tice baterije, kopmjuteri nisu izdrzali ni pola sata.
[ ja7 @ 06.02.2007. 22:04 ] @
mislim da slican izgled mozes i sa losijom konfiguracijom da gledas u nekom linuxu sa kde okruzenjem, mislim da bi ti vista normalno radia radila moras da kupis ram, menjas graficku a to vuce i novu plocu.... sve ti to mnogo izadje, i kao sto su ljudi pre mene rekli ti prozorcici ce biti zanimljivi 2-3 dana a onda neces ni obracati paznju na to.
[ vaske71 @ 06.02.2007. 22:59 ] @
Ajde ljudi napalili ste se na Vistu samo zbog lepote !!! Xp ce jos dugo dugo vremena biti No 1 videcete !!! Koristio sam vistu ocena je bila 4,8 za skoro sve pa mi je bila spora !!! Vec sam napisao da i ja koristim AMD Athlon dual core 4200 .Vista trazi bas velika ulaganja Hardvera i ne isplati se nikako za prosecnog korisnika te stoga XP Sp2 je za vistu prava raketa u brzini i nemojte se vise provaljivati kako je Vista brza a sto se tice izgleda pa pre cu u XP staviti program za lepotu kao sto je Talisman Desktop nego koristiti Vistinu skupu hardwersku lepotu !!! Ne kazem da necu preci nekada u buducnosti na nju ali to nece biti bar jos 3-4 godine minimum do tad ce Microsoft napraviti neki drugi Os .Plasim se da ce Vista biti stvarno program za zaobici kao i Widows 2000 !!!
I zamolio bih gore navedenu doticnu gospodu koja ce se prepoznati da stvarno ne smaraju nebulozama da je Vista brza od XP !!!
[ calexx @ 06.02.2007. 23:28 ] @
Ništa strašno što je zahtevna, novi OS uglavnom i jesu takvi i planirani su za neko buduće vreme. Tako je oduvek, verovatno mnogi ovde ne znaju da je recimo NT 3.1 bio ala po tom pitanju i zahtevao je punih 32MB što tada uglavnom niko nije imao ... osim jačih firmi koje su morale da imaju toliko. Srećom, sledeća verzija 3.51 je bila malo manje zahtevna i prolazilo je i 16MB. ;)
[ euripyd @ 07.02.2007. 16:31 ] @
Osim toga vecina programa vam nece raditi kao sto su Real Player, DC++, Winamp.......
Za mene je najbolji win bio WIn 2000, posle toga dolazi XP pro
[ Milan Gligorijevic @ 07.02.2007. 17:09 ] @
@euripyd
Odakle ti informacija da većina programa ne radi pod Vistom. Da li si probao Vistu ili si i to pročitao u novimana?
Ako ti je 2000 najbolji, zašto koristiš XP?

Windows Vista RTM Software Compatibility List
[ osmania83 @ 07.02.2007. 18:33 ] @
Da li kupiti Windows Vista Bussines Edition 64 bitnu ili 32 bitnu?
Sta mi preporucujete obadvje kostaju isto....
hvala puno
[ euripyd @ 07.02.2007. 19:13 ] @
Citat:
mmwc: @euripyd
Odakle ti informacija da većina programa ne radi pod Vistom. Da li si probao Vistu ili si i to pročitao u novimana?
Ako ti je 2000 najbolji, zašto koristiš XP?

Ta je informacija iz Svedskog casopisa PC FOR ALL (PC för alla) http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.94426 . Proveren casopis.
NE RADE:
AcDsee 9
Panda Internet Security 2007
F-Secure 2007
PGP Desktop Professional 9.5
Paint Shop Pro 9
Active Sync
Nokia PC Suite

Problemi se javljaju kod sledecih programa:
Adobe Photoshop Elements 5
Adobe Premiere Elements 3
Adobe Photoshop CS & CS 2
Azureus Bit Torrent Client
CuteFtp 7 , 8
Firefox 2.0.0.1
Ad Aware SE Personal 1.061
McAfee Internet Security 2007
DivX 5
ICQ 5
DC++ 0.698
DivX 5
Ffdshow
Nero ispod verzije 7.7.5.1
Real Player
VLC Media Player
Winamp 5
Winrar 3.4.

To je lista programa za koje se zna, tj raportirani su.

+ koristim XP zato sto sam kupio racunar VAIO sa instaliranim XP-om, a nemam 2000.

[Ovu poruku je menjao euripyd dana 07.02.2007. u 20:25 GMT+1]
[ skora @ 07.02.2007. 19:13 ] @
@osmania83
64 bitnu... (podrazumjeva se da imas 64 bit. procesor)
[ degojs @ 07.02.2007. 19:17 ] @
Citat:
Da li kupiti Windows Vista Bussines Edition 64 bitnu ili 32 bitnu?
Sta mi preporucujete obadvje kostaju isto....
hvala puno

Obavezno proveri kako stvari stoje sa drajverima za 64-bitnu verziju. Dalje, 64-bitna verzija treba da radi nešto brže, ali ne zaboravi --- moraš da imaš i 64-bitne verzije aplikacija. Ostalo? 64-bitna verzija nudi neke stvari vezane za sigurnost kojih nema u 32-bitnoj, a može naravno i da radi sa više memorije.

E sad, 32-bitne verzije Viste koriste do 4 GB memorije, tako da sa te strane nemaš problema sa istim (bar nekoliko godina :)

Sve u svemu, mislim da je 32-bitna verzija ipak bolji izbor trenutno, osim ako nije u pitanju server ili neka specifična primena.
[ osmania83 @ 07.02.2007. 19:35 ] @
Masina mi je AMD am2 64 x2 3800+
m2n32 sli deluxe
ati radeon 1600xt
1 gig dual chanel 667

pa sada kontam sta i kako da uzmem tu Busines Edition 64 ili 32bit.
jer koristim kuci ono nista posebno nikakav profesionalnost...
A bussines uzimam zato sto za studente na technickom faxu kosta licenca 10 eura. i traje dok studiras ono koliko hoces :)

Al zar nisu rijesili problem 32 aplikacija da se pokrecu na 64bitnim sistemima ili?

hvala puno
pozz
[ degojs @ 07.02.2007. 21:45 ] @
Mislim da 32-bitne aplikacije možeš da pokreneš bez problema, ali onda nema ništa od prednosti koje nudi 64-bitni procesor, tako da baš i ne dobijaš ništa.. osim ako već sad ne planiraš za budućnost, kada budu na raspolaganju 64-bitne verzije aplikacija.

Ono što je tebi "kritično", bar tako ja imam saznanja, jeste da moraš imati potrebne 64-bitne drajvere.

Opet, ja ne vidim mnogo razloga danas za 64-bitnu verziju, jeste da ima neka dodatna poboljšanja i može da radi sa više memorije, ali mislim da će ipak proći malo vremena dok se ne "probije" ograničenje od 4 GB RAM-a na koje su ograničene 32-bitne verzije.

Ako nije za ništa posebno, ladno možeš da ideš sa 32-bitnom verzijom, ali nemoj da te ja nagovaram :)
[ degojs @ 08.02.2007. 01:02 ] @
Citat:
Problemi se javljaju...
Firefox 2.0.0.1

Kod mene, jedini problem je bio što nije hteo automatski da instalira Flash za FF. Skinuo sam Flash ručno i instalirao (Next->Next->Finish) i radi OK. A FF je lepo ponudio i novu verziju FireBug ekstenzije i sve je prošlo bez problema.

Inače, evo šta kod mene radi (tj. nisam naleteo na ozbiljnije probleme ovih par dana), možda još nekom bude interesantno pošto verujem da su ovi programi "standardni" za velik broj korisnika:

Firefox 2.0.0.1 (+ FireBug 1.01)
Visual Studio 2005 (+SP1, +SP1 Update for Vista BETA)
AVG antivirus 7.5
NetBeans 5.5 (+ Java 1.6)
SQL Server 2005 Express + Management Studio Express
OpenOffice 2.1
MySQL 5.0.27 (+ SQLyog 5.22)
DVD Shrink 3.2
Adobe Reader 7.5
Paint .NET
Acronis True Image 10
Oblivion :)

I još gomila nekih sitnih programčića (TakeColor, PsPad, AnyPassword, Console..)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.02.2007. u 07:43 GMT+1]
[ degojs @ 08.02.2007. 06:24 ] @
Citat:
Problemi se javljaju..:
Nero ispod verzije 7.7.5.1

Upravo sam instalirao Nero Express koji sam bog-te-pitao-pre-koliko-godina dobio kada sam kupio DVD pisač. Radi, doduše reže na max. 4x, ali nije to ni toliko loše ako baš mora Nero pa još tako neka stara verzija. U pitanju je verzija 6.

E da, PowerShell radi samo na Visti Business i jačim. Ništa Home verzije :(

[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.02.2007. u 07:44 GMT+1]
[ osmania83 @ 08.02.2007. 06:29 ] @
Hvala vam puno :)
[ Zoran Rodic @ 08.02.2007. 06:59 ] @
@degojs

Pa nije valjda da Vista nema neku svoju opciju za rezanje diskova?
Ova kod XP-a bas i nije nesto pa sam se ponadao da ce to malo usavrsiti.
[ Milan Gligorijevic @ 08.02.2007. 07:56 ] @
Može disk da se reže i iz Viste, probao sam par puta i lepo je radilo.

Lista programa koji rade pod Vistom mnogo je duža od liste programa koji ne rade. Glupo je očekivati da svaka verzija jednog programa radi. Zašto bi neki nero koji je izašao pre par godina radio pod Vistom?
[ mysybername @ 08.02.2007. 09:27 ] @
U firmi imam 10 racinara ASUS VINTAGE AH-1
3200+ AMD 64
512 MB DDR
Integrisana grafika ATI X300

Dobio sam 10 licenci za Vistu, ali ne mogu da se odlucim da li vredi sa ovim racunarima prelaziti na nju.
Nadogradnja racuna ra ne dolazi u obzir jer ih ima 10. Da li da ipak zadrzim XP. Savet.
[ mrkidivx @ 08.02.2007. 10:34 ] @
Zadrži XP.
[ Warrior18 @ 08.02.2007. 10:38 ] @
Evo moja Vista ide "liquid" na ovom sistemu:

AMD Athlon XP 3000+ (2,17 GhZ)
512 MB RAM
Radeon 9250

Pozz
[ johnny_hush @ 08.02.2007. 10:54 ] @
Zanima me da li programi koji su radili na xp-u mogu sada komotno da rade i na visti???
[ vaske71 @ 08.02.2007. 13:21 ] @
Citat:
mysybername: U firmi imam 10 racinara ASUS VINTAGE AH-1
3200+ AMD 64
512 MB DDR
Integrisana grafika ATI X300

Dobio sam 10 licenci za Vistu, ali ne mogu da se odlucim da li vredi sa ovim racunarima prelaziti na nju.
Nadogradnja racuna ra ne dolazi u obzir jer ih ima 10. Da li da ipak zadrzim XP. Savet.

Zadrzi XP barem jos 2-3 godine !!!
[ ribar2006 @ 08.02.2007. 13:33 ] @
Pozdrav
dobio sam laptop Acer Aspire 1640Z
Intel M 735 - 1700 Mhz, 2 Mb L2 cachea
1 Gb DDR2
100 GB HDD
Intel 900 Media accelerator grafika sa 128 Mb RAM

i na naljepnici pise Vista capable, mada na sebi posjeduje XP Home

da li ce na ovome da radi vista i kako?

Pozdrav

[ calexx @ 08.02.2007. 19:44 ] @
Citat:
johnny_hush: Zanima me da li programi koji su radili na xp-u mogu sada komotno da rade i na visti???
Neki hoće, neki neće, ja sam počeo da probam i za sada uglavnom rade, osim radmina koji neće da se pokrene ali za njega mi i nije čudno. Malopre sam nabavio novu verziju pa pretpostavljam da će da radi, probaću večeras.
Meni je veći problem da provalim kako da prevaziđem zabrane koje se svako malo jave, čas ne mogu da pokrenem, čas ni samo da kopiram neki fajl. Usput sam našao da ne ide sve u Program Files već na još neka mesta ... možda bi bilo vreme za novu temu gde bi se pisalo o problemima sa pokretanjem programa na Visti i njihovom rešavanju. Ili to postoji a ja nisam obraćao pažnju. ;)

Da ostanem u temi, sutra ću da se pojačam do 1GB a uzeću i novu grafičku da bih malo bolje upoznao Vistu. Pošto moram da uzmem AGP a nemam nameru da nešto preterano plaćam, našao sam 9600pro za <60 pa mi deluje da to nije mnogo za ovu namenu. Trebalo bi da je ona pristojna.
[ Milan Gligorijevic @ 08.02.2007. 19:52 ] @
Mnogo veće dozvole imaš ako koristiš admin nalo.
Control Panel => Administrative Tools => Local Security Policy => Local Policies => Security Options => stavi na Enable "Accounts: Administrator account status"
Kada to uradiš, trenutni nalog koji koristiš možeš i da obrišeš.
[ degojs @ 08.02.2007. 20:44 ] @
Citat:
@degojs

Pa nije valjda da Vista nema neku svoju opciju za rezanje diskova?
Ova kod XP-a bas i nije nesto pa sam se ponadao da ce to malo usavrsiti.

Moze i iz Viste, ja sam jednostavno navikao na Nero Express, pa sam išao da ga instaliram.. Iskreno, baš me briga pošto mi sve skupa rezanje DVD-ova služi da napravim backup My Documents sa vremena na vreme.
[ degojs @ 08.02.2007. 20:51 ] @
Citat:
dobio sam laptop Acer Aspire 1640Z
Intel M 735 - 1700 Mhz, 2 Mb L2 cachea
1 Gb DDR2
100 GB HDD
Intel 900 Media accelerator grafika sa 128 Mb RAM

Radiće OK. Nisam jedino 100% siguran za tu grafičku, ali ako se i desi da nemaš Aero interfejs, big deal, u tom slučaju i jeste bolje da ti isključi isti nego da ga prikazuje i da se sve vuče.
[ calexx @ 08.02.2007. 22:00 ] @
Citat:
mmwc: Mnogo veće dozvole imaš ako koristiš admin nalo.
To sam hteo da izbegnem, kao što linuxovci izbegavaju da rade sa root nalogom. Moj nalog ima admin privilegije pa ću još malo da proverim koliko to može da se sredi. Obično novi OS probam koliko mogu i onda uradim reinstalaciju pa primenim sve što sam saznao. Ako baš ne uspem, sledeći put instaliram virtuelni nalog a ja prelazim u admine. ;)
[ Milan Gligorijevic @ 08.02.2007. 22:18 ] @
Znam da tvoj nalog ima admin privilegije ali imaš veće ako koristiš administrator nalog.

Za sve one koji se pitaju da li bi im Vista lepo radila, tu je program Windows Vista Upgrade Advisor.
Instalirajte ga i pogledajte detaljan opis vaše konfiguracije. Program je težak 6.6MB.
[ Vladokv @ 08.02.2007. 22:46 ] @
Izgleda po svemu ovome da ce se jos dugo terati XP sa vista skinovima (do sledeceg windows-a)
[ milo dete @ 09.02.2007. 08:54 ] @
je, točno, a slijedeći će biti još zahtjevniji od viste...
[ MILAN. @ 09.02.2007. 11:34 ] @
Skinuo sam Windows Vista Upgrade Advisor ali mi na pola skeniranja sistema izbaci gresku da mi je potrebna novija verzija programa.
Od komponenti imam: AMD Sempron64 2800+, 1.25 GB RAM, GeForce 6600GT 256MB, SATA II Maxtor 200GB, DVD-RW Pioneer 111D, integrisanu zvucnu karticu AC 97.
[ plava_motorola @ 09.02.2007. 11:48 ] @
Sta se brines na toj konfiguraciji ima da shljaka ko luda.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 09.02.2007. u 13:22 GMT+1]
[ ilDuceo @ 09.02.2007. 13:32 ] @
Athlon64 3000+
1024 MB DDR2 667
250 GB Sata II
X1600Pro

Radi dobro, ne mogu se pozaliti. Jedino me nervira sto dugo ucitava disk sa filmovima. Jel se to moze nekako iskljuciti, da ucita samo ono sto hocu?
[ kizap @ 09.02.2007. 15:19 ] @
Imam MSI 645E
512 MB RAM
Radeon 9600 pro 128 MB
Celeron na 2.0 GHz

Verzija build 6000 i bez aero luka radilo mi je uzasno sporo, tako da bez 64 bitne konfig. nema price, i bez barem 1GB RAM-a na 800Mhz ne moze da se radi.

Toliko o Visti
[ degojs @ 09.02.2007. 17:29 ] @
^Pa 512 MB je stvarno malo za Vistu, ne znam šta si očekivao..
[ Mr.Back @ 09.02.2007. 18:24 ] @
Sta se bakcete oko Viste, nije nista mnogo bolja od XP, tj samo zahteva da kupis jos pola racunara, a kad pogledas koliko ti se to ispatilo, skontas da si budala... Kad je Xp izasao, pa je stvarno bilo glupo da ostanes na `98, zato sto je to bilo stvarno korak napred... A kad uporedis Xp i Vista, nije ni upola tako... Moja preporuka je ako vec nemas konfiguraciju za vistu, nemoj zbog nje da je pravis... Pozdrav
[ osmania83 @ 09.02.2007. 19:05 ] @
AMD AM2 x2 3800+
Asus M2n32 SLi Deluxe
1024 Mb ddr2 667
ati 1600xt

Vista leti, stvarnbo sam prezadovoljan pricajete sta god hocete ali ide pravo.
Puno pozdrava Osa :)
[ mrkidivx @ 09.02.2007. 19:05 ] @
@mmwc

Hm, onaj "Windows Vista Upgrade Advisor" neće da se instalira na XP sa sp1 samo ako ima sp2.Jesu legendarni...
[ calexx @ 09.02.2007. 19:25 ] @
Ja sam danas uspeo da zakucam Vistu. :)) Trebalo je da narežem drugaru nešto na DVD RW pa sam iskoristio upravo instaliran Nero i normalno narezao. Za svaki slučaj sam to kopirao nazad na hard ... i na 61% je stao. Sačekao sam nekoliko minuta pošto je disk korišćen i nije sigurno da je baš OK ali ništa. Onda se desilo nešto za šta je napisano da neće da se desi, povukao sam prozor od kopiranja i on se razmazao po desktopu. Nije hteo da se otvori Task Manager, na alt-ctrl-del je nudio da ubije task ali se ništa njie menjalo, izvadio sam DVD ali nije bilo promene ... posle 15 minuta sam našao jedino rešenje - reset dugme na kućištu. Restartovao sam XP, ubacio onaj DVD i bez ikakvog problema ga iskopirao na hard.

Nije da nisam imao koristi od ovoga, uštedeo sam oko 150 evra koje sam planirao da potrošim na pojačavanje rama i kupovinu nove grafičke. Od rama sam odustao, ako ne uspeva da iskopira običan DVD na hard, kako će da se ponaša sa nečim komplikovanijim?? Naravno, grafička je takođe otpala, ne daje mi se 60 evra da bih imao priliku da vidim kako mi se prozori kreću u 3d a usput su i malo providni ... a ponekad se zakucaju.

Deluje mi da sam za sada odustao, ostaće koliko da proverim gde se šta podešava i nalazi ali ništa više od toga.
[ degojs @ 09.02.2007. 19:48 ] @
^Svaka čast :)

Ja otkako sam nabavio novi kompjuter i Vistu, maximalno ga mučim (dok mi još traje "100% money back" garancija :) sa Visual Studijom, NetBeansom, igrajući Oblivion (pa se prebacujem u Windows i nazad u igru).. i za ovih desetak dana radi super. IE 7 se jednom bio zaglupio (nije hteo ni da se podigne više) , ali sam ga samo resetovao iz Control Panela (Control Panel->Internet Options->Advanced->Reset..) te radi OK opet.

Inače, ja lično imam utisak da je sistem dosta stabilniji - npr. u XP baš nisam smeo tako da se odlučim da u Oblivionu pritisnem CTRL-ALT-DEL i prebacim se u Windows, nešto uradim, pa se vrnem nazad. Ovde to radi bez nekih problema, a u XP bi se zakucala ili igrica ili ceo Windows, itd.
[ stonex @ 09.02.2007. 19:52 ] @
Znači ljudi , prvo morate da razgraničite neke stvari . Vista Ultimate sigurno traži puno resursa ali ne vidim razlog da ne instalirate neku slabiju verziju koja će mnogo bolje raditi . Ja sam na Laptop LG G50 1.4 ghz , 768 mb ram , ATI Radeon xpress 200m 128 mb. instalirao Vista Home Basic i budite uvereni da radi bolje i brže nego XP pro . Pronašao mi je odmah sve drivere osim zvučne koju sam ručno instalirao sa XP driverima . Sezamov ADSL modem sam instalirao sa XP driverima sa Sezamovog CD-a. Taj modem se zbog drivera na XP-u stalno bug-uje i prekida dok se na Visti nije ni jednom izbagovao za 48 sati . Instalirao sam sve programe sa XP-a osim Opere koja više nije htela da radi nego što je htela pa sam inst. FF 2.0.0.1 koji radi bez štucanja . Azureus takodje ne radi . Jedino što me drži još uvek na XP-u je što mi u Visti ne radi NOD 32 . Ako neko još jednom kaže da je Vista lošija od XP-a taj ili je glup ili laže . Napravite posebnu particiju i instalirajte Vistu . Probajte je i istražujte . Sigurno nećete ništa izgubiti , već samo dobiti - novi OS . Toliko od mene .
[ mrkidivx @ 09.02.2007. 20:17 ] @
@degojs

Pa ne može kod tebe i Dimkovića da se zakuca, to samo kod nas običnih korisnika...
[ stonex @ 09.02.2007. 20:26 ] @
Barem se manje zakucava nego XP . A tek je izašla . Pa vidi kakva će biti za godinu dana . XP se i posle pet godina zakucava kao dobar dan . Vista je jednostavno veliki korak napred u odnosu na XP .
[ degojs @ 09.02.2007. 21:14 ] @
@mrkidivx,
Šta da ti radim, ali meni se ne zakucava i radi baš fino :) Ja ni sa XP nisam imao baš nekih problema, a vala i Windows 2000 mi je radio OK. Sorry.
[ Shon3i @ 09.02.2007. 21:15 ] @
AMD Barton 2500+ @ 1.8
ABIT NF7
512MB (2x256) Dual Channel
80GB Western Digital ATA
X800XT AIW AGP

Ocena Viste 3.0, sa aero stylom radi bez problema, bez ikakvog seckanja ili usporenja, jednostavno mi vista radi odlicno, prvo dizi se 2 puta brze od XP-a, drugo krace vreme se instalirala, trece brze ulazi u windows, i mnogo drugih razloga.

BTW imam Vistu Ultimate RTM
[ Pioneerko @ 09.02.2007. 21:54 ] @
oho, to znachi da za mene ipak ima nade, sa mojim sempronom 3000+ i samo 512mb ddr...
[ mrkidivx @ 09.02.2007. 21:57 ] @
@degojs

Ma još nisam isprobao vistu čisto kažem na osnovu komentara drugih koji su imali problema.

Meni isto XP kao i ranije 2000 radi bez problema, zato ga neću skoro ni menjati
[ agvozden @ 09.02.2007. 22:46 ] @
Proizvođači hardvera, uključijući nvidia i aplle, savetuju da se pričeka sa instalacijom Viste.

Mnogo hardvera za sada ne radi sa vistom, pa se preporučuje da se sačeka koji mesec.

Nije mi baš jasna ta nekompatibilnost - veliki broj drivera radi još od nt-a, preko w2k na xp-u
Zabrinjavajuća je i lista softvera koji ne radi. Lako ćemo zameniti Office, ali šta je sa korisničkim programima, pa softver ne razvija samo MS?!

Kod mene Vista radi i sa 512 MB na Celeronu. Radi se o Starter verziji i iako je ocena za računar 1 sve radi bez zastoja. Naravno, aero nije prisutan...

Čini mi se da je mnoge stvari MS ovde prepisao od Linux i Unix sistema.
[ JBalkanBoy @ 10.02.2007. 00:07 ] @

Javljam se iz prve borbene linije.......Koristim Vistu x86 Ultimate od 20.nov.2006.Verovali ili ne kod mene jednostavno klizi, radi brze nego XP SP2
npr.Konvertovanje DVIX U DVD .Film koji traje 90 min.
* U XP za 90 min
* U Vista za 72 min.
Koristim Photoshop, Flash,radim 3D animacije........Radi brze od XP
Index Experience je ocena 4 .....zbog grafike, ostale ocena su blizu 5

Konfiguracija

Intel 3.0 GHz Prescott *(po potrebi 3.6GHz)
Kingston 2x512 dual
S-ATA 160 GB
PCI-E ATI x550 Extreme 512mb
Kompletna konfiguracija je u Hyper Tehnologiji

Jedini problem je microfon,Asus jos uvek nije izasao sa "audio driver", za Vistu

Vista radi na Semptron 2800 sa 512 ram bez problema, ali obavezno mora da da bude Vista Home Basic.Ostale verzije ne rade kako treba.
[ Clement @ 10.02.2007. 01:05 ] @
Konfiguracija: Intel procesor Dual Core 2.6GHz, 2 GB DDR2 memorije, MSI P65 NEO ploča,
Radeon X550.

Instalirao sam ULTIMATE varijantu.

Osim što je grafička karta usko grlo sistema - sve ostalo klizi. Baš fino radi. Iako sam
ljubitelj Linuxa, mislim da je Vista generalno dobro osmišljena i izvedena. Sviđa mi se.

Baza drajvera je impresivna.

Moja prognoza je da će Vista dinamično preuzimati primat što se tiče sfere kućnog OSa.

[ Gajacomputers @ 10.02.2007. 17:36 ] @
sempron 2800+
K8N
512 400mhz
5200
80GB 8 mb kesa

Radi totalno OK jedina zamerka sto logon screen malo duze stoji pri ucitavanju :) ako me razumete .... kad se ulogujem radi ko XP njeni problemi su druge prirode .... al o tome nekom drugom prilikom
[ Deda_Mraz @ 10.02.2007. 21:34 ] @
Vista je vista al' XP je XP

...ako me razumete!
[ Rogy_18 @ 10.02.2007. 22:45 ] @
Citat:
Gajacomputers: sempron 2800+
K8N
512 400mhz
5200
80GB 8 mb kesa

Radi totalno OK jedina zamerka sto logon screen malo duze stoji pri ucitavanju :) ako me razumete .... kad se ulogujem radi ko XP njeni problemi su druge prirode .... al o tome nekom drugom prilikom

Mozes li reci koji su to problemi, jer imam racunar slicnih karakteristika. Pa bih tacno zelio znati sta moze a sta ne moze.. sta ti podrazumijevas pod ok.. i jesi pokusao kakvu igricu da igras.. jel ti mogu svi draiveri.. hvala unaprijed.
[ gogo_drazindo @ 11.02.2007. 12:34 ] @

Na ovoj konfiguraciji je osjetno sporija od XP-a. Ima neki problem sa drajverom za zvuk-neće 5+1.
[ cowie @ 11.02.2007. 13:12 ] @
evo da i ja iznesem svoje iskustvo :)

konf:
celeron D 2,53, 256mb L2
512mb RAM-a (bilo 768, pa izvadio 256)
geForce FX5200, 128mb (dok je bilo 768mb, na propertiesu mi je prijavljivao da imam 256mb ram-a, 128 fizičkog i 128 virtuelnog, skidam modula od 256, virtuelni ram je spao na 64mb)
18GB primary partition

prvo sam instalirao ultimate, probno, radilo je odlično, sama je uključila AERO, neke razlike između XP-a i ultimate nisam osjetio, čak bi rekao da je vista bolje radila (sa aerom)

kad sam izvadio 256mb modul, brzina je osjetno spala, puno je svapirala, HDD samo vrti :)

onda istalirao licenciranu business verziju koja je 10 puta brže radila od ultimate, pretpostavljam zbog rama i servisa kojih nema u business verziji, aero sam ručno uključio, i neke razlike, osim brzine kretanja po startu, s aerom i basicom nisam osjetio, tako da je šmik aero ostao upaljen
za obično korištenje: surfanje, služanje muzike i gledanje filmova, tipkanje u wordu i sl. gluposti 512mb može proć...možda, usporedbe radi, radi kao i XP sa 256mb ;)

tako da mogu reći da business radi odlično s obzirom da sam kratak s ramom, namjeravam ubaciti još gigu ram-a, jer kad čujem HDD da počne svapirat kosa mi se diže :)

ovaj os će ostat na mom kompu dok nešto ne crkne :)

(+): sve :), najbolje od svega je index search, nema više lutanja po programima dok ne nađeš šta ti treba, samo ukucaš prvu riječ programa i dobiješ ga :)
veliki PLUS ready boost opciji koju još nisam isporbao, al kontam uzeti 1gb za tu namjeru jer su im cjene drastično spale, ovdje u bih košta nekih 15-ak eura, IE7 radi mnogo bolje i brže nego na XP-u, mada ostajem vjeran FF
(-): puno zauzima HDD-a, treba joj puno rama, probavao sam neke igrice one starije radi kao i na XP-u, od novih sam ubacio GTA SA i nemoguće ga je igrati, lik se kreće presporo mada je i na XP-u znao trokirati, ali to je samo do graf. igrice ne igram tako da...

tako da, ko je nije probao nek ne piše glupe komentare dok je ne oproba i ne koristi barem 3 dana!

e da, od svog hardware-a jedino mi printer nije instalirala (lexmark z54) ali šupkajući stavio sam driver od z42 koji radi jednako dobro...
[ stipica1 @ 11.02.2007. 17:55 ] @
Imao sam već jedan post ali ga je moderator uklonio, izvinjavam se ako je nekoga uvrijedio to mi nije bio cilj. Sorry.
Dakle moje iskustvo je ovakvo Vista odlično izgleda, na mom novom kompu čak i neloše radi, ali ipak dosta sporije od XP kada se optereti sa 4-5 pokrenutih programa.
Ja sam inače vrlo zadovoljan sa XP, sve mi radi stabilno i brzo i ne namjeravam prelaziti na Vistu do prvog SP-a, jednostavno ne vidim razlog za tako nešto.
[ JBalkanBoy @ 11.02.2007. 22:43 ] @
Kada se optereti sa 4-5 programa, komp. pod Vistom radi sporije a pod Xp ne.......Zanimljivo
Trenutno radim radim efekte u Macromediai Flash i Xara3D istovremeno a M. Dreamweaver je normalno otvoren , jer sajt tu radim, a i Pshotoshop je u funkciji.Muziku slusam u WinMediaPlayer......ako ja dobro brojim to su 5 programa .Sve sam to osatvio sa strane da bi odgovorio na poruku, znaci i internet je u funkciji kao 6 prog....
To sam isto radio i u XP, a sada radim u Visti.......VERUJTE u Visti mnogo brze radim......
[ jerrymouse @ 12.02.2007. 01:15 ] @
amd barton 2500+
512 ddr kingston
msi nforce 2 ultra
msi gForce 2 mx 400

nisam uspeo da instaliram :(((
[ zarelik @ 12.02.2007. 12:08 ] @
AMD Sempron 2600+
1GB Rama 400Mhz
Asus K8VX-se
Grafika 128MB 128bit

Govorim o vista beta verzija:

Vista se instalira do 2 sata, ali lakse nego XP. Nema da sto puta kliknes ovde-onde...
Instalacija mi je zauzela oko 9-10GB HDD-a,
Vista se dizala oko 2 minuta,
U pejdz fajlu mi je stajalo da je zauzeto 523 MB rama i 20-30posto procesora a nista nije bilo aktivno od programa.

Nisam iskljucivao aero i deinstalirao sam je kada mi je Alcohol120 trebao napraviti image disk nije se mogla podignuti.

ja cu jos sacekati pre neko je instaliram...
[ ilDuceo @ 12.02.2007. 13:08 ] @
Da li u Ultimate verziji ima nesto sto bi nama "smrtinicima" zatrebalo, a da toga nema u nekoj slabijoj verziji, tj. da li Ultimate "vuce" vise resursa od slabije verzije ako uzmemo za poredjenje samo one koje imaju Aero?!
[ stipica1 @ 12.02.2007. 13:44 ] @
Čovjek kaže da mu Vista brže radi od XP, lako je utvrditi istinu.
Dakle probajte u pozadini ostaviti download neke datoteke od npr. 1GB, pa onda upalite npr. CoH i vidite što će vam se dogoditi.
Na XP meni to radi normalno, skidam sa rapidshare.com preko Opere, na Visti kada pokrenem igru prijenos u pozadini se prekine. Probano na više novijih igara.
A ja imam 2GB RAMa, mogu zamislit što je sa manje memorije.
Što se tiče rada više programa odjednom, navodiš primjer photoshop, muzika, dreamweaver, i ja koristim slično.
Ali probaj pokrenut Word, Photoshop, Dreamweaver i virtualdub.
Onda kodiraj VOB u divx, pa se prebacuj između programa za izradu weba, ako ti je to brže na Visti onda u mene nešto nije u redu.
Inače nemam ništa protiv Viste, izgleda odlično, ali po meni još nije vrijeme za nju jer ne vidim nikakav dobitak, meni je XP OK.
[ cowie @ 12.02.2007. 16:03 ] @
imam malo rama i nisam osjetio poteškoće u radu više programa odjednom osim svapiranja, mada još nisam instalirao zahtjevnije aplikacije (sql server, visual studio i sl. dreamwaver, fotoshop isl.) ali bez problema mi stoji par foldera otvorenih, MP, word, excel, adobe reader, par razgovora s msn-om, FF i IE, još u system trayu imam net limiter, asus probe, sidebar, nod32...
[ osmania83 @ 12.02.2007. 17:26 ] @
Sto u Visti ne radi DVD kad stavim dvd film nece u cemu je fora
Ozz
[ hakinen @ 12.02.2007. 17:34 ] @
Nisam imao vremena da detaljnije analiziram vistu, ali cinimi se da ok radi na mojoj masini:
sempron 64 2800+ @2200MHz
512 memorije na 440MHz
grafika 6600
zbog memorije ocena racunara je 2,9, pa sam aero morao naknadno da ukljucujem
Nervira me to sto nema drivera za 3com mreznu i audigy zvucno pa nisam presao na vistu, ali cim se pojave drajveri prelazim na nju!!
Napominjem instalirao sam 64-bitnu verziju!!!
Inace nervira me i to sto imam stari monitor, tako da na 1024X768,85Hz ikonice mi deluju kao na 800X600 u XP, znaci normalna rezolucija je 1280X1024 al mi onda monitor radi na 60Hz pa mi smeta ocima :D
Inace sve u svemu utisak je dobar!!
Nego pitanje kad vec pricamo o visti, jel ima negde objasnjenje za aero!! Nije valjda samo aero to sto se prozori minimiziraju lepse, i sto kad se pritisne alt-tab, onako 3d menjaju prozori!! Mora da ima tu jos nekih stvari???
[ Froiibaad @ 12.02.2007. 20:24 ] @
na tom cudu i xp sp2 trza a kamoli vista

admin ga je testirao na 768 mb ram-a i radila je ne preterano sporije od xp-a

ali ko bas zeli da se igra sa 3d-om nek proba sabayon 3.25
[ Deda_Mraz @ 12.02.2007. 20:32 ] @
Ljudi ukratko ako hoćete da vam Vista radi normalno i bez kočenja>>>
Intel 3.4 ghz, grafička na min 256mb, ddr min 2gb to je osnova bez toga sve je lošije od XP-a.
[ JBalkanBoy @ 12.02.2007. 21:04 ] @
Sabayon 3.25 u Linuxu je OK.......ali u Visti.....ajde da vidim kako ces to izvesti...bas me zanima....
[ Miroslav Jeftić @ 12.02.2007. 21:43 ] @
@deda_mraz

Ne preteruj. Probao sam Vistu Business na sledećoj konfiguraciji:

Asus M2NPV-VM
Sempron 2800+
448MB RAM (zbog grafike)
GF 6150 integrisana

Radi solidno za osnovne stvari - net, office i slično. Najveći je problem memorija, u startu troši oko 350 MB, kasnije sa nešto malo instaliranih aplikacija i uključenim aerom oko 400, znači skoro na limitu; ali Aero radi bez obzira na ne tako visoku ocenu grafike (mada nije ni loše). Za one koji ne planiraju HDTV ili neke najnovije igre, nema potrebe za Bog-zna-kakvim grafičkim karticama. Kao što rekoh, čak i na ovoj integrisanoj radi Aero bez nekih vidljivih kočenja i/ili neprijatnosti. Da imam još 512 MB memorije, radilo bi k'o sat. ;)

[ Miroslav Jeftić @ 12.02.2007. 21:49 ] @
Evo šta kaže Microsoft (kopirano iz help-a)

Citat:
Here are general descriptions of the kind of experience you can expect from a computer that receives the following base scores:

A computer with a base score of 1 or 2 usually has sufficient performance to do most general computing tasks, such as run office productivity applications and search the Internet. However, a computer with this base score is generally not powerful enough to run Windows Aero, or the advanced multimedia experiences that are available with Windows Vista.

A computer with a base score of 3 is able to run Windows Aero and many new features of Windows Vista at a basic level. Some of the new Windows Vista advanced features might not have all of their functionality available. For example, a machine with a base score of 3 can display the Windows Vista theme at a resolution of 1280 × 1024, but might struggle to run the theme on multiple monitors. Or, it can play digital TV content but might struggle to play High Definition Television (HDTV) content.

A computer with a base score of 4 or 5 is able to run all new features of Windows Vista with full functionality, and it is able to support high-end, graphics-intensive experiences, such as multiplayer and 3‑D gaming and recording and playback of HDTV content. Computers with a base score of 5 were the highest performing computers available when Windows Vista was released.
[ JBalkanBoy @ 12.02.2007. 21:59 ] @
http://www.microsoft.com/windo...ucts/windowsvista/default.mspx

Posetite ovaj sajt, jako lepo je predstavljena Vista..........normalno od starne Bill Gates i Microsoft Corporation..........1GB RAM je sasvim dovoljno za Vistu.
[ osmania83 @ 13.02.2007. 05:50 ] @
Iskreno ko god kaze da mu vista ide na 512 svaka cast mada ja ne vjerujem ili ne znam koja je vista u pitanju,,, ja imam BUsiness edition i u startu mi uzima 45 posto memorije malo nessto da krenem da radim 60 posto a na arhiviranju full kompresija sa enkripcijom uzelo mi 97 do 100 % memorije mada sam mogao sve da radim dodatno da surfam itd... nije zakocilo odradilo je svoj posao...
A masina je
64 am2 3800+
1 giga ddr2
1600xt
tako da ono mada mi bolje radi nego xp...
[ Deda_Mraz @ 13.02.2007. 10:36 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: @deda_mraz

Ne preteruj. Probao sam Vistu Business na sledećoj konfiguraciji:

Asus M2NPV-VM
Sempron 2800+
448MB RAM (zbog grafike)
GF 6150 integrisana

A ja sam terao vistu na III, 384 rama i duplo manje herca nego ti... Nije poenta bila u tome nego da ako hoće neko da oseti full snagu Viste mora i da se otvori za nove komponente. Vista može da ti radi na kojoj god konfiguraciji hoćeš, samo je pitanje kako će ti raditi i koliko sporo će otvarati aplikacije, botovati, instalirati.

Citat:
osmania83: Iskreno ko god kaze da mu vista ide na 512 svaka cast mada ja ne vjerujem ili ne znam koja je vista u pitanju...

Zašto misliš da Vista ne može da ide I ispod 512? Pročitaj citiran post u ovom postu i moj gornji pasus. Pitanje je onda ŠTA možeš da radiš na takvoj Visti, slušanje muzike preko winamp-a (pošto bi ti WMP srušio sistem) i kuckanje tekstova u notepad.
[ Miroslav Jeftić @ 13.02.2007. 11:02 ] @
Rekao sam zato što si ipak preterao ovde:

Citat:
Deda_Mraz: Ljudi ukratko ako hoćete da vam Vista radi normalno i bez kočenja>>>
Intel 3.4 ghz, grafička na min 256mb, ddr min 2gb to je osnova bez toga sve je lošije od XP-a.

Da bi radilo normalno i bez kočenja, trebalo bi da bude sasvim dovoljno 1GB memorije i neka osrednja grafička kartica. Ovako kako si napisao moglo bi se pomisliti da je optimalno jedno 4GB sistemske memorije i 512 grafičke (pošto si kao minimum stavio 2GB i 256MB), što nije baš tako.
[ ilDuceo @ 13.02.2007. 11:44 ] @

Sasvim lepo radi!

Athlon64 3000
1024 MB DDR 667
250GB Hard
X1600Pro
[ #Ninja# @ 13.02.2007. 18:43 ] @

Vista mi na ovome radi fino. Aero uopšte ne usporava sistem jer ga pogoni grafička kartica, a ne procesor. Inače, ovo je starija verzija Pentim 4 procesora, FSB je na 533 MHz, a memorija radi na 266 MHz.

Evo nekih detalja iz Viste.

Jačina zvuka se može riktati za svaku aplikaciju posebno:

Windows Firewall with Advanced Security - moćan firewall, ali komplikovan za prosječnog korisnika:

Alat za testiranje memorije:

IIS 7:

[ gogo_drazindo @ 13.02.2007. 20:20 ] @
Prvi put Vistu RC1 verziju sam probao sa:
-Intel Celeron D 2,4 GHz
-DDR 256 MB
-nVidia MX 4000 128MB
Naravno, instalaciju nije bilo moguće izvršiti bez 512MB RAM-a ali sam posudio od druga i kada sam instalirao vratio na 256MB. Mogao sam je isprobati, malo se zezati, tj. čisto viditi kako izgleda. Sporo je otvarala prozore ali ipak može eto i sa 256MB.
Danas imam 768MB ram-a, može se solidno raditi ali sporije od XP-a. Pokrećem 3DS MAX 9, auto cad 2006, radi lijepo.
Aero ne radi zbog grafike.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 13.02.2007. u 21:33 GMT+1]
[ agvozden @ 13.02.2007. 22:08 ] @
Ovde je bilo pitanje najmanja konfiguracija za VISTU!

Očigledno da može da se digne i sa 512 MB.

Ostaju dva pitanja:

1. Veliki spisak programa i hardvera koji ne radi
2. Da li stvarno postoji potreba kupovati jaku mašinu samo da bi vista proradila.
Ne kapiram baš... Čemu to služi.

Treba rešavati pitanja kako konfigurisati softver da radi stabilno sa što manje resursa. Recimo XP u stanju mirovanja pravilno konfigurisan za normalnu upotrebu treba da vuče 80 MB.

Da li ovde softveraši guraju hardveraše ili se radi o dilu proizvođača harvera i softvera?

[ Miroslav Jeftić @ 13.02.2007. 22:21 ] @
Citat:
agvozden:
Ostaju dva pitanja:

1. Veliki spisak programa i hardvera koji ne radi
2. Da li stvarno postoji potreba kupovati jaku mašinu samo da bi vista proradila.
Ne kapiram baš... Čemu to služi.

1. S obzirom da je u prodaji tek dve nedelje, smatram da je to donekle normalno i očekivano, slično je bilo i kada se XP pojavio.
2. Naravno da Vista nije sama sebi svrha. Prilikom kupovine bilo softvera, bilo hardvera, svako bi trebao da ima u vidu svoje potrebe i zahteve, kao i to da li će dotični proizvod (hardverski ili softverski) uspešno zadovoljiti potrebe. Stihijska kupovina, bilo da je u pitanju OS, laptop, grafička kartica itd, retko ima smisla.
[ degojs @ 14.02.2007. 00:23 ] @
Citat:
Recimo XP u stanju mirovanja pravilno konfigurisan za normalnu upotrebu treba da vuče 80 MB.

Koliko mi se čini, delovi Viste su pisani u .NET-u, a to podrazumeva da je memorija "zauzeta" sve dok garbage collector u .NET-u ne odluči da je počisti. Ne znam baš koliko je onda baš ispravno gledati tu potrošnju memorije, kao što je to nekad bio običaj.
[ rourke @ 14.02.2007. 02:51 ] @
Na laptopu Core Duo 2Ghz, 1GB, X1600 dobio sam 4.2

XP mi leti na tom racunaru i po prvi put u zivotu sam potpuno zadovoljan brzinom na nekom racunaru, pa mi se ne prelazi na Vistu iako ovaj index i nije los. Jedino sto mi se svidja na Visti je networking, sve ostalo je manje-vise ista stvar.
[ Gonzo983 @ 15.02.2007. 21:18 ] @
Verovali ili ne! imam sledecu konfiguraciju sa kojom odlicno radi vista full 2007.
AMD Athlon 800MHz Thunderbird
768 MB rama na 400 MHz
GForce FX5200 128MB 128bit

I tako napravio sam da vista radi kao sat. Nema zasad nikakvih problema.
Ako zelite savjet slobodno pitajte, dosta toga znam o TuneUp za racunala.
[ JBalkanBoy @ 15.02.2007. 21:56 ] @

Imam jedan problem ako znas kako da ga resim.U XP koristio sam My Network Places, Add Network Places. U prezentaciji ubacio sam fotografije, pomocu programa Web Album Generator preko My Network Places.Procitao sam ceo Help Viste,ubio sam se trazeci, nigde nisam pronasao to sto mi treba.......Ako slucajno znas gde se nalaze, bicu ti zahvalan. U Network and Sharing Center ne mogu da nadje......inace koristim Vistu Ultimate

[Ovu poruku je menjao JBalkanBoy dana 15.02.2007. u 23:07 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao JBalkanBoy dana 15.02.2007. u 23:08 GMT+1]
[ ilDuceo @ 16.02.2007. 00:00 ] @
Citat:
Gonzo983: Verovali ili ne! imam sledecu konfiguraciju sa kojom odlicno radi vista full 2007.

Lepo je sto radi, ali verujem da XP radi MNOOOGO bolje! Zato...sto muciti komp sa Vistom, kad je XP sasvim u redu!

Citat:
Gonzo983:
AMD Athlon 800MHz Thunderbird
768 MB rama na 400 MHz
GForce FX5200 128MB 128bit

Aero?? Tesko zar ne?
[ Zogldi @ 16.02.2007. 23:40 ] @
AMD Sempron 2800+,DDR 768Mb,G Force 5200,HDD MAXTOR 80Gb,MB N2U400.Vista ultimate edition leti ko avion,vjerovali ili ne!
[ stonex @ 17.02.2007. 17:37 ] @
Prvo , kako se uključuje opcija za ove leteće prozore ?

Drugo , ko ima problema sa driverima http://www.drivershq.com/Features.aspx
[ gogo_drazindo @ 17.02.2007. 18:58 ] @
Mislim da je ALT+TAB ali kod mene nece zbog graficke, ne mogu ukljuciti Windows Aero temu.
[ ivanmil @ 18.02.2007. 02:33 ] @
Imam sledeću konfiguraciju:
-AMD Sempron64 2800+
-GeForce 6600 256MB
-1GB RAM-a
-160GB HDD.
Trebalo bi sve da šljaka vrlo dobro, ako ne i odlično. Međutim, ovde negde sam naišao na post po kome postoje dve verzije Vista Ultimate, jedna za 32-bitne, a druga za 64-bitne procesore. Kako sad to razlikovati? Je l` to jasno naznačeno ili ne? Ja sam mislio da je sve to jedna te ista Vista Ultimate, pa da ona sama prepozna o kom procesoru se radi. Molim vas da mi neko razreši ovu dilemu.
Mislim da je Ultimate najpotpunije rešenje, kao što je i XP Professional bio bolji od Home Edition-a. Mada Vista ima čak 6 verzija, tako da je izbor i preveliki. Jedino mi se ne sviđa Home Basic, nekako mi je prilično očerupana.
[ osmania83 @ 18.02.2007. 07:58 ] @
odes na mein computer kliknes desni klik na ono najzadnje dole postavke ili kako vec na njemackom eignenschaften otovri ti se i pokaze ti koji ti je procesor ram itd i dalje gledaj pokaze ti i koji je sistem. tako ces znati koji je sistem mada 64 ili 32 isto ti se pise... probao sam obba rade super tako jedino 32 bitno zbog aplikacija je kao bolji... ali drivere skoro pa sev imas i za 64 bitni kao i 32 bitni
pozz
[ degojs @ 18.02.2007. 09:20 ] @
Citat:
Prvo , kako se uključuje opcija za ove leteće prozore ?

Ne uključuje se, samo lupi Win + TAB..
[ Milan Gligorijevic @ 18.02.2007. 10:12 ] @
Kod slabijih mašina nije po default-u uključen pa je potrebno to ručno uraditi.
[ zonic @ 18.02.2007. 12:30 ] @
Vista radi fenomenalno na ovoj konfiguraciji sa svim efektima , brze od XP , internet kao da imam ADSL , evo i ocena za komponente :

Windows Vista (TM) Ultimate

Processor AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ venice 4,1
Memory (RAM) 1,00 GB 4,5
Graphics RADEON X550 pce (Microsoft Corporation - WDDM) 4,1
Gaming graphics 383 MB Total available graphics memory 3,7
Primary hard disk maxtor 5,3

System
--------------------------------------------------------------------------------

Manufacturer MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD
Model MS-7125
Total amount of system memory 1,00 GB RAM
System type 32-bit operating system
Number of processor cores 1
64-bit capable Yes

Graphics
--------------------------------------------------------------------------------

Display adapter type RADEON X550 pce (Microsoft Corporation - WDDM)
Total available graphics memory 383 MB
Dedicated graphics memory 128 MB
Dedicated system memory 0 MB
Shared system memory 255 MB
Display adapter driver version 7.14.10.830
Primary monitor resolution 1152x864
DirectX version 10.00 DirectX 9.0 or better

[ ivanmil @ 18.02.2007. 14:21 ] @
Dakle, ipak postoje dve verzije Vista Ultimate, 32 i 64-bitna?
[ Boe @ 18.02.2007. 15:11 ] @
imas kod svake od tih 6 verzija viste 32bit i 64bit verziju.
[ bossy @ 18.02.2007. 17:26 ] @
Ja se izvinjavam, ali ako nekome nije problem neka mi napiše sve vrste Viste i šta koja podrazumeva, mnogo bi mi značilo:)
[ Boe @ 18.02.2007. 18:01 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista_editions_and_pricing
[ saja1968 @ 18.02.2007. 18:02 ] @
Vozdra!!

Trenutno imam graficku GeForce4 400MX i planiram je mjenjati (cemu je vakat tome je i vrijeme ;-)
E sada pitanje , koja bi mi graficka odgovarala a da mi i Vista radi solidno bar onaj dio sto ovisi od
graficke..Samo neke skromnije varijante (mislim jeftinije) dolaze u obzir..

Hvala
[ bossy @ 18.02.2007. 19:41 ] @
Boa, zahvaljujem:)
Koliko sam skontala, za moje potrebe ili Enterprise ili Ultimate. Vidim da ste dosta komentarisali oko ove dve verzije, a ja molim da mi neko da samo konkretne odgovore na dva pitanja:

1. Koja je razlika u praksi za ove dve verzije, konkretno me zanima grafika i multimedija?
2. Večita dilema, konfiguracija. Trenutno imam 2.4ghz, 512 rama, i 128mb grafička, desk računar, i završavao mi je posao sa XP. Kontam da ne trebam ni da probam da instaliram Vistu na njega. Jasno mi je da je to slabo, pa sad razmišljam o nekoj kupovini. Pošto planiram putovati na malo duže, uzela bih neki lap za moje grafičarske potrebe...Zanima me, da li bi konfiguracija 1.8gbz dual core, 1gb rama, hdd 80gb, i neka bolja varijanta grafičke karte izgurala Vistu Ultimate na lap topu?

Vidim da po Bg ima na ulici da se kupi Vista, posto sam na dial upu, od skidanja sa neta nema ništa, pa ako je neko slučajno na isti način pazario Vistu, ako nije frka da na pp podeli samnom gde tačno, čisto zbog pouzdanosti, da znam da će da radi...

Zahvaljujem svima i izvinjavam se ako se ponavljam i pitam gluposti, ne zamerite, sve je zbog nedostatka vremena:)
Pozdrav
[ Boe @ 18.02.2007. 20:31 ] @
@bossy
ad 1.) razlika izmedju enterprise i ultimate je u glavnom da kod ultimate verzije imas "media centar" i "ultimate extras". enterprise verzija je namjenjena za preduzeca tako da je ista kao i business. tvoja graficka zadovoljava rad sa vistom. sto se tice nekih multimedijalnih stvari - sve je isto, nema razlike. ako ne planiras da pokreces unix aplikacije i da gledas tv na kompu onda slobodno izaberi home premium.

ad 2.) ako namjeravas da nabavis vistu na nelegalan nacin onda cisto sumnjam da ce ti solidno funkcionisati. predlzem ti da ne kupujes laptop ako ti stvarno nije potreban, nego kupi jos najmanje 512mb rama za taj desk i legalnu verziju viste. sve ostale komponente zadovoljavaju rad sa vistom. za nekoliko mjeseci ce da padnu cijene mobilnim kompjuterima sa bluray odnosno hd-dvd drajv-ovima i tek tada bi ti se isplatilo da kupis laptop.
[ Miroslav Jeftić @ 18.02.2007. 20:37 ] @
@bossy

1. http://www.microsoft.com/windo...dowsvista/editions/choose.mspx

2. Da

@bossy i svi ostali

Uzdržite se od rasprava o nelegalnim načinima nabavke i svemu ostalom na tu temu, jer će biti izbrisano.
[ ivanmil @ 18.02.2007. 22:06 ] @
Hvala svima na odgovorima.
I za kraj, još jedno glupo pitanje: Da li se u Beogradu mogu naći 32 i 64-bitna verzija Viste Ultimate odvojeno, ili su na jednom DVD-ju, pa korisnik izabere koja mu treba?
[ Boe @ 18.02.2007. 22:59 ] @
@ivanmil
naravno da se moze naci vista i u beogradu jer microsoft ima sjediste u srbiji.
http://www.microsoft.com/scg/

verzije su na posebnim diskovima. samo kad kupujes ultimate onda dobijes oba diska.
[ ivanmil @ 18.02.2007. 23:11 ] @
Hvala.
[ bossy @ 19.02.2007. 21:13 ] @
@Boa, zahvaljujem još jednom mnogo:)
Lap savakako moram uzeti, samo ne sada, jer u septembru putujem, tako da imam vremena za tu kupovinu, pa mogu sačekati ako misliš da će im pasti cena.
Što se tiče ram-a, videću da uzmem još makar 512mb jer vidim da se može naći za 30e što je ok. Ne isplati mi se ulagati u desk računar jer ću godinu dana biti otsutna od kuće, a ne mogu ga poneti sa sobom. To mi je najveći problem. A za legalnu Vistu, malo mi je mnogo da dam 300e, koliko vidim da je cena, ali dobro, gledaću da se nakako snadjem i nabavim Ultimate, pa da isprobam.
@Miroslav Jeftić
Izvinjavam se, i hvala na odgovorima:)
[ Boe @ 20.02.2007. 00:26 ] @
@bossy
- kao prvo: lijepo pise "Boe" a ne "Boa"!

- kao drugo: ako namjeravas da tako dugo budes odsutna onda nemoj sada nikako kupovati vistu za desk nego kupi laptop tek u septembru i mozda dobijes vistu uz njega. raspitaj se gdje moze da se nabavi dobar laptop i da se dobije uz njega legalna vista OEM.
[ osmania83 @ 20.02.2007. 06:51 ] @
@bossy
sada je u svaki lap top vista i to home premium editiom dobijes barem ove koje kupujes u Austriji cak bi mogao/la i 20 posto da jeftinije prodjes... imas ih extra dobri ne znam na sta se lozis koju masinu....
http://geizhals.at/?o=53 pogledaj site malo imas i za AT i za EU...
vista ultimate kosta 170 eura
a home basic oko 60 do 70 eura...
[ Srbin75 @ 20.02.2007. 09:36 ] @
Evo i mene na Visti Home Premium imam masinu to jest Notebok Amilo M1437G solidno radi mogu reci cak i malo brze nego XP sto se tice Licence u Svajcarskoj su oko 160 Evra za windows Ultimate i oko 100 Evra za Home Premium koji imam ja .
[ Boe @ 20.02.2007. 11:44 ] @
@osmania83
a ti ces kao da remontujes u slucaju kvara i da garantujes dvije godine da ce funkcionisati?
[ osmania83 @ 20.02.2007. 13:43 ] @
Ako mislis na Laptop mislim da ima acer ili neka poznatija firma koja je zatupnik u SCG ili, ja sam kupio laptop u AT i to Acer i u BH sam ga odnio i oni su ga popravili (monitor nije radio nesto) niti su mi ni marke uzeli... neki zastupnici acera
a koliko ja vidim da ima u SCG
Asus pogotovo....
pozz

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.02.2007. u 08:50 GMT+1]
[ Boe @ 20.02.2007. 16:58 ] @
tako moze, ali ti je windows koji dobijes uz njega na njemackom!
[ Kuntz @ 20.02.2007. 17:30 ] @
Vistu koristim od prvih verzija koje je covek mogao da skine sa neta. Sad konacno imam retail i 32-u i 64-u verziju.

Moje iskustvo sa Vistom je za sada pozitivno. Govorim samo za retail 32-u verziju. 64-u verziju nisam jos hteo da instaliram dok ne izadju drajveri za moj pacenicki sagem fast 800 modem ili dok ne kupim ruter. Jedini problem koji sam uocio (dali je to problem) jeste sto posle boota, kada mi se pojavi desktop, moram da sacekam jos nekih 30 sekundi da bi win poceo da funkcionise. Kao da postoji jos neki proces koji radi neko vreme nakon start windowsa. I hard se cuje da sljaka za to vreme (Ne verujem da se to jos uvek ucitava sam sistem jer mi START i meniji u njemu normalno funkcionisu) Na sta god da kliknem, pokrenem neki program, ako hocu da ispraznim recycle bin, operacija se ne izvrsava dok ne prodje tih otprilike 30 sekund. Nakon toga sve sto sam pokrenuo se pali/izvrsava. Programi koji mi se pale zajedno sa windowsom isto se tako ne startuju odmah. Npr kaspersky. Ali i tu ima jedna zackoljica. Recimo adslmon za adsl konekciju se odmah ucita. Nabavio sam tweek vista program. Stvarno je opsiran ali ni to mi nije pomoglo mnogo. Pokusao sam da nadjem neki proces koji bi moga biti uzrok tome.

Nisam primetio, kada konacno prodje tih 30sec, da nesto koci. Sve se otvara odmah, brzo i ni jednom do sada nisam imao neki crash cak i sa softverom za koji je vista rekla da moze da ima problema jer nije kompatibilan. Npr. prilikom instalacije ACDSee9 vista izbaci da softver nije kompatibilan i da moze da prouzrokuje nestabilnost. Sve radi kako treba.

Sve ostalo je za sada za svaku pohvalu. Iako sa giga rama radi odlicno ipak cu uzeti jos giga. Od viska glava ne boli.

Konfiguracija:
Intel Core 2 Duo Conroe E6400
Asus P5B-E ploca
Muzicka integrisana SoundMAX (proizvodjac vec izbacio drajvere za obe viste i radi sve bez problema mada i sama vista skonta muzicku)
1Gb DDRII Kingston HyperX
320Gb Segate SataII
Leadtek 7600gt 256Mb DDRIII
Pioneer 111D DVD

[ duxy @ 20.02.2007. 21:16 ] @
Windows Vista - Ultimate Edition,32 bit

Masina:
Intel Pentium 4 - 640 @ 3700Mhz
Abit AA8
DDR2 2048 MB
Sapphire x850xt pci-e
Audigy 2 ZS
itd...

Sva podesavanja na max,trenutno aktivnih procesa 70 (!!!),upaljena TV kartica,antivirus i jos gomila gluposti u tray-u,zauzece memorije-920 MB,procesora 6% !
U poredjenju sa WIN XP-nebo i zemlja,u korist Viste naravno,cisto subjektivan dozivljaj :-)
U pocetku je bilo 'laganih' problemcica sa drajverima,konkretno za zvucnu i Tv karticu,kao i za Bluetooth adapter,ali sad je sve reseno,apsolutno stabilno radi,svakodnevno se 'apdejtuje',ako ima sta da se skine naravno i...to je to!
Masu programa i starijih igrica normalno radi,negde sam citao da se ljudi zale da im igre slabije rade,manji FPS,kod mene je sasvim drugaciji utisak,zvuk apsolutno bolji na Visti,iako Creative muku muci sa novim drajverima,nikako da ih izbaci...
Za ljude sa slabijim masinama postoji i 'Home Basic' varijanta,30 dana 'trial',cisto za probu :-)
[ osmania83 @ 21.02.2007. 09:01 ] @
Citat:
Boe: tako moze, ali ti je windows koji dobijes uz njega na njemackom!

jest na njemackom je
mada moze se naruciti i na engleskom... a na nasem ne vjerujem...
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2007. 09:37 ] @
Citat:

Sva podesavanja na max,trenutno aktivnih procesa 70 (!!!),upaljena TV kartica,antivirus i jos gomila gluposti u tray-u,zauzece memorije-920 MB,procesora 6% !

Nije moguce direktno porediti zauzece memorije u Visti i XP-u posto Vista ima daleko agresivniji prefetching - tj. ucitavanje stvari koje ces verovatno startovati pri samom bootu - time se zauzme memorija na pocetku, ali se izbegava dodatno ucitavanje sa diska.
[ Boe @ 21.02.2007. 21:27 ] @
Citat:
jest na njemackom je
mada moze se naruciti i na engleskom

za to nisam znao. mozes li mi navesti neku firmu u austriji kod koje moze da se kupi laptop i da se dobije legalna verzija windows viste oem na engleskom uz njega?
[ Milan Gligorijevic @ 21.02.2007. 21:47 ] @
@Boe, @osmania83

Nastavite preko privatnih poruka. Reklamiranje na forumu nije dozvoljeno, a kupovina laptopa je off topic u ovoj temi.
[ bossy @ 21.02.2007. 22:41 ] @
@Boe
Izvini za grešku za nick, kao što već rekoh, umor čini svoje, pa molim te ne zamjeri:) I još jednom zahvaljujem za info!
@osmania83
Hvala za savet!
Znam da Acer ima svoje predstavništvo u Bg, ali koliko sam videla na njihovom sajtu, oni prodaju lapove uglavnom sa Linuxom.
Svakako ću gledati da uzmem neko rešenje sa Vistom, bila sam kod drugara juče koji je instalirao Vistu, znači na 512mb i dual core, radi super!
Oduševila sam se dizajnom, a iz prve ruke, i čula drugove utiske da je uglavnom zadovoljan kako radi.
[ duxy @ 22.02.2007. 20:28 ] @
Mislim da sto se Viste tice 'Language Pack' nije problem,kada ga apdejtujes dobijes opciju da skines i jedan od 15 razlicitih,pa ko voli nek' izvoli...
[ osmania83 @ 23.02.2007. 05:43 ] @
Moze i tako...
[ Kolins Balaban @ 23.02.2007. 16:22 ] @
Evo da i ja dam svoj komentar, posto sam jucer instalirao Vista Business verziju. Imam PIII na 1GHz, 256MB Kingston RAM-a(PC133) + 128 MB(nekog lijevog, PC100) tako da mi sav RAM radi na 100MHz, ploca je intelova sa 815 chipsetom (AGP 4x), graficka je NVIDIA MX4000 128MB, imam dva diska, jedan je WD 20GB (na njemu je jos uvijek XP+SP2), a na drugom je Vista, a u pitanju je Maxtor od 40GB na 7200 obrtaja, sa dvije particije. Instalacija je trajala oko 45min, i prosla je bez problema, s tim da sam particiju na koju cu je instalirati morao preformatirati u NTFS, jer nece na FAT32. Prepoznala je sav hardver, sem web kamere, ali mi je ponudila upadate, i tu sam dobio i taj driver. Za startovanje sistema je potrebno 1 min i 45 sec, a pretpostavljam da ce ici na oko 2 min, kad instaliram sav potreban softver, jer za sad imam svega par programcica. Na disku je u startu zauzela oko 6,7GB. Konfiguracija je dobila ocjenu 1 (uhhh sto propado, srecom pa nisam u skoli :) ) radi grafike. Saljem u prilogu kako to izgleda kod mene. Pozz svima
[ bossy @ 26.02.2007. 00:38 ] @
Ljudi, nabavila sam Vistu ultimate!:)
Jedino što me zanima na koji način mogu da zadržim xp, i da instaliram vistu kao drugi operativni sistem?
Da li mi ponudi tu mogučnost pri samoj instaliciji ili?
Da li moraju biti na različitim particijama?
[ nvukelic @ 28.02.2007. 21:25 ] @
Mozes da imas instalirana oba, to se zove dual boot, ali moraju da budu instalirani na razlicitim particijama, tako da prvo napravi jos jednu i na nju instaliraj Vistu. Prilikom podizanja sistema ces nakon toga imati opciju da izaberes koji Windows zelis da pokrenes.
[ osmania83 @ 03.03.2007. 06:25 ] @
Samo da kazes da je jos izasao Vista manager 1.0.9 proban je i radi extra. Ubrzava aplikacije i radi svoj posao... potpuna kontrola nad vistom
A vista ko vista je extra nesto napokon sto je MS napravio aplikacije 40 posto brze rade i puno stabilnija a ne kao sot neki kazu kao neka sminka...
pozz
[ Skyline_GTR @ 03.03.2007. 10:31 ] @
Gospodine Jefticu!

Zamolio bih objasnjenje kakve veze doticne teme imaju sa naslovom ove diskusije - ako biste me udostojili odgovora obzirom da ste moj komentar brze bolje obrisali sa izgovorom da je komentar promasio temu.

Zahvalan!

---------------

Mislim da ce bas proci podosta vremena do dobre verzije Viste po meni bar 3-4 godine !!!
----------------
AMD Athlon64 3000+box
1.81GHz
448 DDR2 533MHz (integrisana grafika)
X1600 pro 256/256 PC-X
Kako li bi shljakala na ovoj konfiguraciji
----------------
Šta je na visti (izuzev izgleda) tako dobro da je ljudi instaliraju? Stvarno bih voleo da znam
----------------
Normalno, vista će prvo proći test fazu i kod običnih korisnika a onda sve zavisi od nabavke nove konfiguracije, potreba, itd.

-----------------
I kako ti se cini @Nibble@ da li ti zavrsava poslove kao Win XP ??? da li ti radi brze ???
-----------------
[ osmania83 @ 03.03.2007. 12:19 ] @
Citat:
Skyline_GTR

----------------

-----------------
-----------------

Imas pravo da mislis sta zelis ali ne kontam ljude koji pricaju o visti a nisu ni probali. Ovaj post nije za filozofiranje nego da se razmijene iskustva ko je sta uradio i kako je frceralo. I ako si od pocetka citao Mislim vidio si ko je god vistu stavio bio je zadovoljan jer brze radi od XP-a. I stabilnije radi od XP-a.
ILi ono u XP treba mu 2 min da se ugasi... mislim to je kod viste sve rijeseno. Vista jest da jede memoriju i procesor ali zato radi svoj posao kako treba. I sta je extra uradjeno u Visti znaci kad se pokaze desktop onda je sve gotovo mozes da pokreces sta hoces nema vise cekanja. A kod XP sto me zivciralo podigne desktop pa dok ucita tray pa onda da disk uradi nesto treba mu jos 2 minute. Prema tome mislim prvo probajte i onda mozete da diskutujete vista jest sminka i sminka je super uradjena ali jedan jako ozbiljan OP za mene koji ima sve sto treba da ima. I IE7 je stabilan nevjerovatno sto me je zacudilo. Ali radi svoj posao sto je i ok.
Problem ternutno drivera mislim ja nemam sve sto sam trazio nasao sam radi extra i prema tome i to je gotovo, tako ljudi
mislim da je win XP ok bio ali vista ima da ga pojede...
Viva La Vista :)

[ Miroslav Jeftić @ 03.03.2007. 14:27 ] @
Citat:
Skyline_GTR: Gospodine Jefticu!

Zamolio bih objasnjenje kakve veze doticne teme imaju sa naslovom ove diskusije - ako biste me udostojili odgovora obzirom da ste moj komentar brze bolje obrisali sa izgovorom da je komentar promasio temu.

Zahvalan!

Tema je Windows Vista minimalna konfiguracija, kao što i sâm naziv kaže. E, sad, šta si ti napisao:

Citat:
Pitanje sta ce meni koji moj Vista? Da gledam kako iskacu meniji i kako nestaju na foru MAC-a? Ako pricamo o trenutnom prelasku ne dolazi u obzir. Sto se tice kozmetike - to mogu i na XP da stavim.

Imam Style XP i imam Vista temu;
Vista Dock;
ClocX;
TuneUP 2007 preko koga sam promenio icons - i sta meni vise treba tu? Eto napravio sam graficki fazon viste i imam i dalje XP ---- Sto rece decko iznad proci ce dobrog vremena da stavim vistu na sistem. U sledecih godinu-dve planiram samo da menjam procesor koji je trenutno najsporiji od svega u sistemu - najverovatnije Intel Core Quad - e tada ako se Vista pokaze u pravom svetlu - obzirom da cu menjati memoriju, procesor i plocu i OS ce da leti napolje - sve dok vista ne pokaze da vredi nista ja ne menjam jer ovako radi sve savrseno.

pozdrav svima

Znači, nema blage veze sa temom. Naročito ovaj deo "sta ce meni koji moj Vista? Da gledam kako iskacu meniji i kako nestaju na foru MAC-a? Ako pricamo o trenutnom prelasku ne dolazi u obzir. Sto se tice kozmetike - to mogu i na XP da stavim." više liči na provokaciju nego na argumentovan stav. Da li tebi treba Vista ili ne i zašto ("koji moj" kao što si se elokventno izrazio ) , je tvoj lični izbor, takođe i da li ti računar dobro radi pod XP-om ili ne, malo ima veze sa minimalnom konfiguracijom za Vistu.
Sve ovakve i slične poruke će biti momentalno brisane, bez daljih objašnjenja. Što se tiče ostalih postova koji su blagi offtopic, mogu se donekle tolerisati ili će biti uklonjeni kad se bude sređivala tema. Pitanje "kako će Vista raditi na xx konfiguraciji" i sl. je sasvim validno.

[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 03.03.2007. u 15:41 GMT+1]
[ Goran Mijailovic @ 03.03.2007. 15:42 ] @
Molim clanove da se drze teme, ili cu biti primoran da zakljucam istu dok se ne procisti od offtopica.

Hvala.
[ zoomtronic @ 03.03.2007. 20:26 ] @
Radi bez problema i ne tako sporo na sempronu 2.0 GHz 512MB Ram-a Geil, i malo je veći page file, inače ne smara toliko koliko svi pričajuč inače vista ultimate edition
[ zoomtronic @ 05.03.2007. 21:35 ] @
Vista dolazi sa daleko većim brojem drivera, a iz ličnog iskustva tvrdim da prepoznaje sav hardver
bez dodatnog instaliranja drivera, generički poseduje već oko 40,000 drivera
[ miroslav_joksimovic @ 05.03.2007. 22:28 ] @
Dokaz da nije tako su starije 3Com-ove mrezne kartice za koje ne postoje drajveri a za XP i ako nadjes, ne rade na Visti ali nebitno je to, svuda ima izuzetaka, tako i za Vistu.
Sto se tice konfiguracije, kod mene je sledeca:
Intel Pentium D 950, 3.4GHz Dual core, 2x2MB cache;
Kingston 2GB DDR2 667 (4x512MB);
Asus P5B-E;
SATAII 250GB, Seagate, 16MB cache-a;
Nvidia 7800GTX PCI-E;

Vista leti i ne zalim se, igre rade bez problema iako nisam neki gamer.

POZDRAV
[ calexx @ 05.03.2007. 23:21 ] @
Naravno da nije tako, mnogo toga ne da nije imalo drajvere u samoj Visti nego uopšte nisu ni postojali pa se čekalo da izađu. Na neke se još čeka.
[ osmania83 @ 06.03.2007. 05:58 ] @
POzz svim ekipama :)
hej de mi recit pod win vista koliko je rama potebno za BT2 ili WOWcraft i takote igrice Carbon nprj,
sta kazu vasa iskustva
hvala
[ Deda_Mraz @ 06.03.2007. 12:27 ] @
Pod Vistom je malo drugačija situacija, kod nje ti je bitnije da imaš jaku grafičku karticu nego DDR.

Support for DirectX 9 graphics with:
• WDDM Driver
• 128 MB of graphics memory (minimum)
• Pixel Shader 2.0 in hardware
• 32 bits per pixel

Inače bilo bi poželjno da imaš min 1 ili 2gb ddr-a ako hoćeš da ti Vista lepo radi i usput da igraš igrice!
[ nmilosev @ 06.03.2007. 14:33 ] @
Čudno, ja imam 1024mb (256mb na grafičku), Grafičku Ati Radeon X200M(shared) i procesor Celeron M na 1.6GHz i Vista radi brzo, mnogo brzo, brže nego XP, mada nisam je ja ni mnogo opteretio, samo desetak programa instaliranih..
[ KORKI @ 08.03.2007. 16:57 ] @
Da li mi mozete reci kako bi vista radila na ovoj konfiguraciji i sta bi trebao da menjam ili dodam
Procesor amd sempron 2600 radi na 1.82
Graficka asus radeon 9550 game edition 256 mb 128 bit
Memorija 256 kingston 400 mhz + 256 kingmax 400 mhz
izdvojio sam posebnu particiju od 27 gb
Znaci drajveri nisu potrebni?
[ mjokic @ 08.03.2007. 20:27 ] @
A da li neko zna da li vista moze da se pokrene na Intelovoj maticnoj ploci d865gbf?
[ Reljam @ 08.03.2007. 20:56 ] @
Memorija je najbitniji deo. Ja bih rekao da je 1 GB RAMa minimalna kolicina za normalan rad, sa 512 ce se bas gusiti.

Ako vec zelis da teras Vistu sa 512 MB, nadji neku brzu USB flash memoriju i koristi to za ReadyBooost cache.
[ Dejan2003 @ 12.03.2007. 10:25 ] @

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 12.03.2007. u 12:01 GMT+1]
[ ton_majstor @ 12.03.2007. 11:02 ] @
A šta će ovde Linux, majke ti?

Super su fore, inače.

Pozdrav!
[ Dejan2003 @ 12.03.2007. 17:42 ] @
Sta radi prezentacija linux OS-Ubuntu na temi Windows Vista min conf, paaa upravu si, ali ja sam to postavio ovde da se uporedi Ubantu i Vista: aero, 3D effects, flying, etc...

Samo poredjenja radi...
...a da je dobra dobra je : ))
[ Miroslav Jeftić @ 12.03.2007. 18:13 ] @
'Ajde nek' ostane, ali svako dalje pominjanje Linux-a na ovoj temi će biti brisano jer je offtopic.
[ osmania83 @ 12.03.2007. 18:23 ] @
Moerator ostavi ovu temu pls
hej ekipa ko je snimao ovo
samo se pitam koju masinu ovaj lik ima jer ubija sve leti nevjerovatno...
DObra fora...
[ Reljam @ 12.03.2007. 18:38 ] @
Advocacy forum! :)

Nije stvar u tome da li mozes da rotiras desktop na min configu, vec da li ce kompjuter pristojno da ti radi kada dignes 10+ procesa (messenger, icq, email, itunes, itd.). Zbog toga sam gore napisao da treba da imas barem 1 GB za komforan rad.
[ Miroslav Jeftić @ 13.03.2007. 22:58 ] @
To bi bilo to što se tiče ove teme - mislim da je više nego dovoljno jasno šta je minimalna konfiguracija za Vistu, te nema svrhe više razglabati. Za one koji su se tek sada uključili u prenos da ponovimo da je rezultat sledeći:

Ploča: Iole novije će biti podržane, drajveri za >=nforce3 postoje, za nforce1 i 2 ne, ali neki tvrde da nforce3 može da se iskoristi u tom slučaju.
Procesor: Bilo koji od novijih procesora je ok; trenutno najjeftiniji procesor u većini cenovnika, Sempron 2800+ dobija ocenu veću od proseka.
Memorija: Minimalno 512MB da biste uopšte instalirali, 1GB da biste udobno radili.
HDD: Bilo koji noviji disk dobija maksimalnu ocenu.
Grafika: Bilo koja novija kartica (i integrisane) koja podržava directX 9.0 i Shader 2.0 će biti dovoljna da pokrene Aero, ali ako ste fan igara ne očekujte čuda ako koristite integrisana rešenja.
Zvuk: Ako imate CMI čip, imaćete verovatno problema sa x64 Vistom, za Audigy 2 seriju su izašli finalni drajveri
Periferije: Ako nema drajvera za vaš štampač/skener/etc. u većini slučajeva (ne u svim) će raditi drajveri sa XP-a.

Ako imate nešto bitno (ali zaista bitno) da dodate, možete poslati pp moderatorima i biće dodato u temu.