|
[ mmilcic @ 03.02.2007. 13:42 ] @
| Pitanje je vrlo prosto! Sta uzeti?
Nije problem razlika u ceni, niti mala razlika u nivou shuma, vec me interesuje koji od ova dva uredjaja je u globalu bolji proizvod. Da li vredi face detection i da li ima najava za novi model u klasi 9000 sa fd oznakom?
I ne pitajte me za namenu! Samo zelim svestran fotoaparat. |
[ Abdee @ 03.02.2007. 13:56 ] @
Face detection je cudna stvar. Naime, nekom vredi a nekom ne. Zahvaljujuci tom sistemu one "obicne" porodicne fotke mogu da budu mnogo bolje jer aparat pored ostrenja na lica, na istim odredjuje i ekspoziciju i to fino radi.
S9600 ima neke fine stvari (papuca za blic, bolje kontrole, pokretni displej) ali bih da sam na tvom mestu ipak uzeo S6500. Jednostavno ces manje novca izgubiti ako se odlucis da ga zamenis za neki DSLR... (;
[ Backy @ 03.02.2007. 13:58 ] @
http://www.elitesecurity.org/t235701
evo bez pitanja o nameni...
dal su bitni manuelni modovi? ako jesu, 9600 ima blagu prednost zbog kontrolnog točka...
fd meni ne služi ničemu jer koristim center af...
u globalu je 9600 ipak klasa više od 6500
@Abdee
zar nekom kome treba svestran aparat, a nije mu bitna razlika u šumu, treba slr? bitniji mu je live-view i veliki raspon objektiva za male pare ;)
[ mmilcic @ 03.02.2007. 14:36 ] @
Prelazak na DSLR me ne zanima. Ipak su to skupe igrackice!
Procitao sam mislim sve moguce testove vezane za s6500fd i s9500/9600 i cini mi se da sto vise citam, sve vise ne znam za koji aparat da se odlucim. Posto nemam nameru da menjam aparat narednih 1000 godina, logicniji izbor mi dodje 9600 zbog naprednijih opcija. Ja jesam pocetnik u vodama digitalne fotografije, pa mi za pocetak auto modovi deluju jednostavnije. Ali vremenom bi presao i na manuelne modove.
@Backy
Kazi mi, kao korisnik s6500 modela, da li si zadovoljan kvalitetom izrade i da li ti ponekad zahvale stvari koje nudi 9600?
[ Backy @ 03.02.2007. 15:51 ] @
jedina stvar koja mi je stvarno zafalila je kontrolni točak... izrada je po mom mišljenju odlična za te pare, imam osećaj da aparat mnogo toga može da podnese.
mislio sam da će mi pokretni ekran nedostajati (pre ovoga sam imao pentax 33lf), ali sam primetio da mnogo više koristim tražilo od ekrana.
za spoljašnjim blicem još uvek nemam potrebu...
dakle kad bi s6500 imao kontrolni točak i kad bi srebrnom fd dugmetu mogla da se promeni namena (npr photometry kao na 9600) meni bi to bio savršen aparat.
[ TrifunTrifun @ 21.03.2007. 10:46 ] @
Juce sam se u radnji dva sata dvoumio oko ovog pitanja ( i jos bi dva da prodavac, opravdano, nije poceo da pokazuje znake nervoze). Citam ovaj dio foruma vec neko vrijeme, ali se nisam ukljucivao u diskusije posto sam potpuni amater. Uglavnom sam vremenom dobio sve odgovore koji su me interesovali.
Zakljucio sam da mi je kao potpunom amateru koji zeli prilicno da napreduje najbolje rijesenje s6500fd. Prethodno sam od drugara pozajmio s9500 i koristio par dana i odusevio se aparatom. Mozda ne toliko kvalitetom slika (to je ionako plod mog neznanja, a ne loseg aparata) koliko kontrolama na samom tijelu aparata (narocito zato sto ne volim menije). Tu je pala konacna odluka - kupujemm Fuji s6500fd :
- ima skoro isto tijelo,
- jos bolji senzor
- nema opcije za eksterni blic, ali mi on ni ne treba
- nema pokretni ekran (bilo bi lijepo, ali nije strasno) i
- kosta 100e manje.
Ali, ali, ali .... Kad sam u radnji uzeo prvi put s6500fd; utiske cu redom navesti:
- kada se uzme s6500fd odmah se osjeti da je tijelo manje nago kod s9500 i ne lijeze tako idealno u ruku kao s9500. No dobro, nije strasno. Nije mi se svidio ni onaj prkidac za ukljucivanje aparata, ne zapinje za prst kao na s9500.
- ogroman ekran, mnogo veci i bolji nego na s9500. Ali s9500 ima pokretan ekran sto mi je znacajnije. Jedino ostaje da je rezolucija bolja na s6500fd. Recimo da je ovdje nerijeseno. -------Ostaje 0:1 za Fuji s9500.
- odmah prebacim na elaktronsko trazilo i odmah veliko razocarenje. Ocajno je! a neuporedivo ga vise koristim od ekrana.---------0:2
- uzmem da okinem par fotografija i pocnem da cackam parametre, kad sljedece razocarenje - nema onog kontrolnog tockica. Sve se moze podesiti preko menija koji su do zla boga komplikovani (bilo je u radnji i par profi fotografa, pa ni oni nisu mogli da nadju neke opcije, iako su se ljudi bas potrudili). No ovo se nauci tako da nije strasno, ali opet cini mi se da dok nadjem i promjenim te opcije po menijima prodje godina. Drzao sam aparat veoma kratko u ruci mozda sve ovo moze da ide brzo kad se nauci, ali ne vjerujem. ----------Ovo bi bilo 0:3
- onaj navoj za stalak je plastican, a ja bih bas da ba koristim. Vjerujem da je to kvlatetna plastika (sigurno nije bolja od metala) pa necu dati poen s9500.
- mogucnost ugradnje eksternog blica (bas mi i nije primaran, ali cu ga jednom sigurno pozeljeti) -----------0:4
- senzor bolji na s6500 (o tome koliko je bolji ne znam da kazem, ali mi je prodavac rekao da je rezlika u generacijama; mislim da je daleko od toga da je drasticno bolji. To je prodavcu bila glavna stavka zasto da uzmem s6500. >Pored one da je narucio u radnju 2 aparata s6500, a da se prva musterija vec predomislila i nije htjela da ga uzme, a s9600 je morao da narucuje iz BGa :) Voljio bih cujem Vase misljenje o ovoj razlici u kvalitetu senzora.---------1:3
- cijena --------- 2:4
I tako odlucim da probam i s9600. Poslije podne me nazvao prodavac da je aparat stigao u radnju i opet odem. Uzmem s9600 u ruke - i odmah taj mnogo prijatniji osjecaj nego kod s6500. Prvo opazanje veci i bolji ekran nego na s9500, prodavac kaze da su malo radili i na optici i to je to - kraj mog dvoumljenja.
Nekako se na forumu provlaci poredjenje s6500 i s9600, pa se cak i govori o tome da je s6500 bolji. To me je malo bunilo. Kakva firma izda aparat 100e jeftiniji (a bolji) i time ubije prodaju svog skupljeg modela. Na jednom mjestu Nebojsa Milanovic i kaze da je s9600 citava klasa iznad, ali ovu poruku bi trebalo bar iskopirati na sve stranice na kojima se o ovoj temi prica.
Suma sumarum - s9600 je robusniji ljepse lezi u ruci, ima dobar ekran i jos pokretljiv i IMA NA SAMOM TIJELU MNOGO DUGMADI ZA MANUELNA PODESAVANJA sto rad cini mnogo brzim, moze se nakaciti eksterni blic, metalni navoj za stativ. Sve ovo po meni vrijedi 100e razlike u cijeni.
Kako sam prelomio. - Rekao bih da su tri stvari prevagnule u korist s9600
1. Aparat sem kupio na duge staze i prilicno bi mi smetalo da pri koriscenju imam stalno taj osjecaj da mi na tom tijelu nedostaje par dugmica koji mi olaksavaju rad.
2. Elektronsko trazilo koje je neuporedivo bolje na s9600
3. Pokretni ekran koji je veci i bolje rezolucije od onog na s9500. Optimalne je velicine. Mislim da uopste nema potrebe za onako velikim ekranom kao na s6500. Cak mi ne odgovara tako veliki ekran. Prekriva skoro citavu zadnju stranu aparata pa mi se cini da ga je teze cuvati od grebanja.
Evo prenio sam vam nacin kako sam ja dosao da zakljucka o ovoj kupovini. Da jos jednom napomenem, ja sam amater, i mozda sam neke zakljucke pogresno donio pa ih zato sa rezervom prihvatite. Nadam se da ce vam bar malo pomoci u izboru!
[ Vole Domu @ 21.03.2007. 12:27 ] @
steta sto se cesce ne ukljucujes u rasprave,
Citat: TrifunTrifun: pa se cak i govori o tome da je s6500 bolji.
ma nema govora o tome, onaj ko kaze da je 6500 bolji se prosto receno ne razume....
Citat: TrifunTrifun: Kakva firma izda aparat 100e jeftiniji (a bolji) i time ubije prodaju svog skupljeg modela.
upravo tako, te velike firme ulazu milione u marketing i poslovnu strategiju i ovakvi propusti se ne desavaju...
6500 je losiji aparat, ali je 100EUR jeftiniji i sve se svodi na to da tebi
a meni npr. ne vredi,
ja bih uvek uzeo pre 6500,, sto ne znaci da je aparat bolji....
PS zasto cas govoris s9500 a cas s9600
[ lancia88 @ 21.03.2007. 18:10 ] @
Pozdrav,
eto, tako...nisam ni pretpostavio da ce mi bas toliko zivotno trebati taj eksterni blic i sad citave egzibicije da ga dodam na 6500. Jednostavno, pravilno definisanje vlastitih zahteva, pa i onih perspektivnijih i dugorocnijih, najvise stede novac. Tesko je sada preracunati tih 100 eura razlike u mojoj situaciji, zaista tesko.....ali tako je ispalo, sta da se radi, sada - snalazenje.
[ TrifunTrifun @ 21.03.2007. 18:18 ] @
Citat: Vole Domu:PS zasto cas govoris s9500 a cas s9600
Predpostavljao sam da ce djelovati zbunjujuce. Kao sto sam rekao nedavno sam od drugara posudio s9500 pa sam uporedjivao njega sa s6500, jer ga bolje poznajem. Ovaj s9600 sam juce kupio i nisam ga stigao ni pogledati (1000 obaveza). Ni u radnji ga nisam mnogo probavao jer je skoro identican sa s9500. Jedina primjetna razlika je u ekranu.
P.S. Maloprije primjetih na naljepnici na aparatu pise MADE IN JAPAN. Znam da velike firne itekako vode racuna o kvalitetu i kada izmjeste pogone u siromasne zemlje. Cini mi se da sam negdje procitao da i veliki Nikon proizvodi aparate u Tajlandu. Ali ipak lijepo je vidjeti da je aparat napravljen u Japanu. Mozda je to znak da Japanci dosta ocekuju od ovog aparata i da ce uciniti sve da odnjeguju ovaj svoj brend:)
[ Vole Domu @ 21.03.2007. 19:50 ] @
aha kapiram sad! a sto se made in japan tice, mislim da stvarno nema neke razlike, nego eto svakom je drago kad vidi da su bas njegov model proizveli u japanu (ili sam ja samo ljubomoran sto je moj s5600 iz kine :)
[ TrifunTrifun @ 23.03.2007. 23:31 ] @
U uputstvu za s9600 na 13-oj strani pise:
Do NOT use manganese or NI-Cd batteries.
A prodavac mi je savjetovao bas te da uzmem. Ipak sam uzeo SANYO Quick Charger (Ni-MH) jer ste njih najvise pohvalili. Ne znam zasto ovo pise u uputstvu ali evo neka ostane kao informacija ovdje da obratite paznju. Mozda ce neko znati i odgovor.
[ kobac66 @ 25.03.2007. 09:11 ] @
Citat: TrifunTrifun: U uputstvu za s9600 na 13-oj strani pise:
Do NOT use manganese or NI-Cd batteries.
I u pravu su. Ove prve su obicne budjave baterije (koje ni u daljinski ne bih stavio) a druge bi cak i mogle da prodju ali ako su neke vrlo kvalitetne posto imaju obicaj da se greju kada aparat povuce zescu struju.
[ prof. Vlada @ 25.03.2007. 11:23 ] @
Pitanje: Moze li se na S6500fd iskljuciti quick review ( image display) posle svake snimljene fotografije, ili se snimljena slika pojavljuje 1.5 sekundu.... na 9500 i 5600 je to moguce iskljuciti.
Na nekim sajtovima sam procitao da ne moze, da je ogracineno na 3 ili 1,5 sec. sto je glupo jer se i na starijim modelima preview posle snimljene fotografije moze iskjluciti.
[Ovu poruku je menjao prof. Vlada dana 25.03.2007. u 13:25 GMT+1]
[ Backy @ 25.03.2007. 12:29 ] @
ja sam sad pokušao i nisam uspeo... možda cozmo_im zna...
od ponuđenog imaš pomenute 1,5 i 3sec, continious (dok ne pritisneš back) i zoom(continious)
[ prof. Vlada @ 25.03.2007. 12:36 ] @
AOO, pa nije mi jasno zasto iz softvera iskljucuju takve stvari.... zasto jednostavno nisu stavili OFF kao na ostalim modelima, nego moras da pogledas fotografiju svaki put kad napravis snimak!
[ icko.nom @ 25.03.2007. 12:53 ] @
Meni je logicno da pogledam sta sam snimio,uradices to pre ili kasnije,ja sam postavio na "continuos" pa ako ne zelim odmah da vidim "mog zatvaraca delo" promptno pritisnem OK i nastavim dalje.
[ muamert @ 17.08.2007. 16:33 ] @
Evo da ne otvaram novu temu, da se samo nadovezem na ovo sve. Procitao sam sve na ovom forumu o S6500 vs S9500/S9600. Jos vise sam zbunjen nego sto sam prije bio. Kontao sam kupiti S6500 i imam trenutno novac za njega, onda nakon ovog citanja, kontam da malo pricekam i da kupim S9600, ali onda nadjem na netu i o Nikon-u D40 (DSLR). Pa, kakvi su vasi savjeti, da li da sacekam do negdje nove godine i kupim sebi D40. Inace volim kad god imam priliku uslikati finu fotku. Gdje god idem van svog grada, a ponekad i u gradu, aparat je uz mene. Imao sam S5600 i stvarno je aparat bio dobar. Prodao sam ga i bio uvjeren da kupim S6500, a onda ovo sve procitam i...dilema. Pa eto, iskusniji savjetujte me.
Jos da dodam, da sam nasao u oglasima Olympus E1, za 300 eur, sta mislite o njemu, da li se isplati....
Unaprijed Vam hvala.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao muamert dana 17.08.2007. u 18:12 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao muamert dana 17.08.2007. u 18:12 GMT+1]
[ lancia88 @ 17.08.2007. 17:47 ] @
Pozdrav,
problem kod 6500 je u tome sto nema mogucnost eksternog blica (9600 ima stopu i okidanje ali ne i ostatak mada je i to dosta bolja opcija), i sto nije DSLR :)
Tako mozda i treba da posmatras stvari, ako si bio zadovoljan varijantom koju je nudio 5500, onda je 6500 skroz OK izbor, ako zelis nesto vise ali i zahtevnije, tu je D40 takodje bez razmisljanja. Upamti da DSLR vuce za sobom uvek nove novcane izdatke, naprosto, takva mu je koncepcija. Vec za neko vreme zasmetace sto D40 nema motor, pozeleces eksterni blic, ponudice se povoljno neki bolji objektiv, svasta nesto ce samo traziti novac i novac i to tiho, latentno, skoro neprimetno. Ipak, uvek ces imati pricu o kvalitetnijoj fotki nego sa 6500 izborom. Naravno, ostaje da to sve izvagas....
[ muamert @ 18.08.2007. 09:49 ] @
Citat: lancia88: Pozdrav,
problem kod 6500 je u tome sto nema mogucnost eksternog blica (9600 ima stopu i okidanje ali ne i ostatak mada je i to dosta bolja opcija), i sto nije DSLR :)
Tako mozda i treba da posmatras stvari, ako si bio zadovoljan varijantom koju je nudio 5500, onda je 6500 skroz OK izbor, ako zelis nesto vise ali i zahtevnije, tu je D40 takodje bez razmisljanja. Upamti da DSLR vuce za sobom uvek nove novcane izdatke, naprosto, takva mu je koncepcija. Vec za neko vreme zasmetace sto D40 nema motor, pozeleces eksterni blic, ponudice se povoljno neki bolji objektiv, svasta nesto ce samo traziti novac i novac i to tiho, latentno, skoro neprimetno. Ipak, uvek ces imati pricu o kvalitetnijoj fotki nego sa 6500 izborom. Naravno, ostaje da to sve izvagas....
Pa to je to, ja sada zelim najbolje. Zato kontam da li se isplati sacekati par mjeseci i kupiti D40. Sto se tice kupovanja dodataka, pa OK to sam i kontao u buducnosti, polako. Sada namece pitanje da li zbog Nikona vrijedi sacekati tamo negdje do nove godine,skoro 4 mjeseca. Nisam profesionalac, samo zelim da imam sto bolje fotke, a i nesto i naucim o tome. Zelim da mi to u buducnosti bude neka vrsta hobija. Sada bas nemam previse vremena za hobije, valja fax privesti kraju, ali u buducnosti...
Jos jedno zahvaljujem na odgovorima.
Pozdrav
[ lancia88 @ 18.08.2007. 10:09 ] @
Pozdrav,
tako je, ja samo predocavam ono sa cime se susreces kada ulazis u svet DSLR-a, nikakvih namera nema za nagovaranjem ili odbijanjem, sam presudjujes da li je to ono sto zelis.
Ipak, u tom svetu, narocito ako tek pocinjes, postoje izvesne smernice od kojih odstupanje moze biti finansijski bolno, nesto je realno, nesto opet ambijentalno vezano za domace navike i "narodna predanja", te tako taj D40 iz nekih bizarnih razloga dolazi na listu na, moguce veoma, nezasluzeno mesto. Razmislices da li odgovara njegova fizicka velicina (khmm, velicina?) ali i ostale mogucnosti, trenutno za slicnu cenu na istom tom mestu koje je ocito resilo da kvari posao specijalizovanim prodavcima, mozes naci i 350D sa nesto vise MP, nesto meksim fotkama itd. ali sa manje upotrebljivim kit-objektivom, opet tema za vaganje. Naravno, jos dva proizvodjaca danas nude po slicnoj ceni svoje proizvode kod nas pa i to sad stvara zbrku za odlucivanje ali prava zbrka dolazi tek kada se polovnjaci umesaju u izbor. Tada vec za iste novce mozes dobiti i kvalitetnije aparate i objektive, prica se siri i prakticno joj vise nema kraja...eto, malo da razmislis dodatno :)
[ muamert @ 20.08.2007. 21:17 ] @
Citat: lancia88: Pozdrav,
tako je, ja samo predocavam ono sa cime se susreces kada ulazis u svet DSLR-a, nikakvih namera nema za nagovaranjem ili odbijanjem, sam presudjujes da li je to ono sto zelis.
Ipak, u tom svetu, narocito ako tek pocinjes, postoje izvesne smernice od kojih odstupanje moze biti finansijski bolno, nesto je realno, nesto opet ambijentalno vezano za domace navike i "narodna predanja", te tako taj D40 iz nekih bizarnih razloga dolazi na listu na, moguce veoma, nezasluzeno mesto. Razmislices da li odgovara njegova fizicka velicina (khmm, velicina?) ali i ostale mogucnosti, trenutno za slicnu cenu na istom tom mestu koje je ocito resilo da kvari posao specijalizovanim prodavcima, mozes naci i 350D sa nesto vise MP, nesto meksim fotkama itd. ali sa manje upotrebljivim kit-objektivom, opet tema za vaganje. Naravno, jos dva proizvodjaca danas nude po slicnoj ceni svoje proizvode kod nas pa i to sad stvara zbrku za odlucivanje ali prava zbrka dolazi tek kada se polovnjaci umesaju u izbor. Tada vec za iste novce mozes dobiti i kvalitetnije aparate i objektive, prica se siri i prakticno joj vise nema kraja...eto, malo da razmislis dodatno :)
Puno hvala na odgovorima i pomoci. Ma znam evo danas sam tek malo pogledao za taj Canon D350, uh svaki dan sve vise pitanja i sve sam zbunjeniji. Sto se tice polovnjaka, posto pisem iz BiH, ovdje ih je vrlo malo i vrlo su skupi. Za nove da i ne govorim, za D40 mi traze oko 800eur, dok vidim u Srbiji je oko 500 eur, zbog toga sam u jos vecoj dilemi. Ovdje kod nas se Fuji S6500 moze uzeti za 500eur. Pljacka. Eh sada jod jedno pitanje, moze li kakva preporuka za kupnju digitalca na internetu. Negdje ovdje sam nasao da neko preporucuje stranicu http://www.bhphotovideo.com, pa eto ako jos ko zna neku, koja je pouzdana, molio bih.
Lancia88, jos jednom hvala za pomoc
Pozdrav
[ Vole Domu @ 20.08.2007. 22:45 ] @
zar nemas nikakav nacin da dodjes ovamo?
ili nekoga da mu dash kesh?
mislim da ti se to vise isplati pogotovu sto je internet kupovina u zemljama poput nasih i dalje nesigurna...
inace svaka preporuka za S6500 u medjuvremenu sam presao na taj aparat i vise nego zadovoljan sam
sto se mene tice poboljsanja (u odnosu na S5600) koja mi najvise odgovaraju su:
manual focus ring
mehanicki zoom
super macro mod (moze da fokusira na 1cm)
objektiv sa startom na 28mm
(naravno i bolji senzor)
[ lancia88 @ 20.08.2007. 23:57 ] @
Pozdrav,
nema na cemu, Vole domu je zaista pravo pitanje postavio, definitivno bi najbolje prosao kada bi nekako dosao do Beograda recimo, sad posebno kad procitamo cenovnu ponudu kojom standardno raspolazeh u BiH.
[ muamert @ 21.08.2007. 07:28 ] @
Pa to mi i jest problem. Nemam nikakve rodbine u Srbiji niti nekih dobrih poznanika. Eh da ja dodjem tamo ,jednostavno nemam vremena, jer ispiti krecu za par dana, a sada je grcevita borba za upis 4. godine, tako da i ta opcija otpada. Jedino mi ostaje opcija, posto imam rodbine u Njemackoj, da vidim da preko njih pokusam kupiti. Vidim i tamo su dosta povoljne cjene, a ovdje u BiH mi ne pada na pamet da kupujem. Kontao sam da je u RS jeftinije nego u federaciji, ali nista, prilicno slicne cjene. A, sto se tice internet kupovine, pa i meni to izgleda nekako labavo, jer da ja unaprijed platim svojih tesko zaradjenih 500 eur i onda cekam da mi dodje na adresu...Sto se tice S6500, vjerujem da je dobar, ali nekako kontam da sacekam negdje do nove godine pa da kupim Nikon D40 ili Canon 350D. Jer ipak zelim da imam otvorene opcije, sto se tice mog fotografisanja, kasnije ako terba kupiti i dodatni objektiv i blic. Jer ako kupim S6500, vjerovatno cu za godinu mozda gledati da ga zamjenim, jer vecina naskoji bi zeljeli fotografiju kao hobi, tezi ka SLR-u.
Hvala Vam na odgovorima.
Pozdrav
[ Paramecijum @ 22.08.2007. 17:37 ] @
Danas saznam da je neki moj ortak bacio Fuji 6500 i prešao na S3.
On je inače fotograf-amater koji pravi stotine snimaka dnevno, putuje mnogo na sve strane i neprekidno slika.
E, sad, njegov problem je bio, kako kaže, dramatično veliki broj škart snimaka (pogrešna blenda, promašeno oštrenje...), tvrdi da je to umelo da pređe 50% posebno u situacijama velike dinamike, kontrasvetla i pri upotrebi krajnjih granica zuma.
[ broker @ 22.08.2007. 17:53 ] @
Pogresio je.
[ Paramecijum @ 22.08.2007. 19:16 ] @
Po onome što mi je pokazao, zaista S3 deluje superiorno u krajnjim telepoložajima.
Broj detalja je mnogo, mnogo veći. Izgleda da stabilizacija čini čuda.
[ broker @ 22.08.2007. 21:04 ] @
Imao sam S3IS a sada imam S6500fd. s6500fd je superioran u svakom pogledu osim sto nema sve dzidze kao S3IS.
[ cozmo_im @ 22.08.2007. 21:10 ] @
Citat: Paramecijum: Po onome što mi je pokazao, zaista S3 deluje superiorno u krajnjim telepoložajima.
Broj detalja je mnogo, mnogo veći. Izgleda da stabilizacija čini čuda.
Axa...
http://forums.dpreview.com/for...forum=1012&thread=24473051
P.S. Moje slike su u pitanju
[ lancia88 @ 23.08.2007. 10:36 ] @
Pozdrav,
ne znam, meni su ove linkovane slike iz Zoo vrta zaista poznata 6500 impresija iako ja, doduse, nisam nikada bas uspeo da ovakve uradim (to nije samo do tehnike, naprotiv) ali su sa tim aparatom vestiji od mene pravili ovakve snimke.
Tesko da ce biti do modela 6500 sve nabrojano a navodno problematicno, mozda do konkretnog primerka ili pre do samog rukovaoca (ovo zadnje preferiram kao opciju iz licnog iskustva, just for the record).
[ Paramecijum @ 23.08.2007. 12:25 ] @
Čovek je rekao da su njemu najbitnije telemogućnosti, realno zum na S3 je dosta veći i možda zaista bolji u krajnjem opsegu.
Postoji jedan vrlo prost test za proveru stvarnih mogućnosti teleobjektiva, a to je slikanje Meseca.
Negde sam video solidan snimak Meseca koji su ponudili ljubitelji Fudžija (mrzi me sada da ga tražim), i on mi je bio osnovni pokretač za preporuku tog aparata, ali kada sam video šta od iste scene može da ponudi S3 pokoleban sam.
Ljudsko oko je lako prevariti; postoje tehnike da se dobije sjajnoizgledajući ludačkioštra slika sa 2-3 Mp aparatima koja na ekranu izgleda perfektno, ali je prazna u gustini koju nudi za bilo kakvu nadogradnju. Fudži je sjajan opsenar i treba to imati u vidu, verovatno najviše nudi u tom cenovnom rangu za porodična i turistička slikanja, čak i dalje mislim da bih pre nekom totalnom amateru preporučio Fuji nego S3, ali nisam tako ubeđen da su krajnji rezultati u smislu golog kvaliteta snimaka na Fuji strani.
Ovaj Mesec je uznemirujuće dobar, on ukazuje na superiornu optiku kod S3 a to u mnogim graničnim okolnostima može da daruje boljitak kakav realno većini amatera nije potreban, ali ako nekome jeste, onda je to to.

[ cozmo_im @ 23.08.2007. 13:02 ] @
@Paramecijum....
Nasmeja me sa tim mesecom... Malo kreativnosti cini cuda:
Ovo je slikano sa Nikonom 3100 (3mp, da, da 3 megapiksela)... kome objektiv pasuje tacno na kakav god oces teleskop:))))
Slikao sam mesec i sa Fujiem, IZ RUKE i okacicu na forum cim dodjem kuci da ne bude da "niko nije sliko mesec s Fuji"...
Zasad, uzivajte u malom, prastarom Nikonu 3100 (ima EXIF slika da se vidi da ne lazem):

[ Paramecijum @ 23.08.2007. 13:17 ] @
Zanimljivo, to sa slikanjem kroz teleskop, ali čega je to znak?
Da objektiv od 110 mm i žižne daljine od 2 metra uparen sa Nikonom daje bolju sliku nego S3. Dobro.
Ajde da vidimo tvoj Mesec slikan direktno s Fudžijem, sve što sam ja imao priliku da vidim iz te kombinacije je drastično slabije od ovog S3.
Ja nigde ne tvrdim da je S3 bolji, samo sam rekao da možda daje bolju sliku pod određenim uslovima i da ukoliko je to nekome bitno razmisli i o tome.
Snimanje mrzovoljnih životinja koje se izležavaju u zoovrtu je smešan fotografski posao i ne treba da bude merilo za bilo šta.
[ cozmo_im @ 23.08.2007. 13:33 ] @
@Paramecijum
Fuji je bolji u svemu. Slikanje zivotinja... exexexe... pa nije poenta u tome sta slikas... vec nivo detalja koji se vidi na slici... da ne opterecujem forum sa kacenjem cropova... a tu je i RAW format...
S3 sve i da hoce ne moze toliku kolicinu detalja da izvuce. I sam objektiv nije neki na S3 (to vuce korene jos od S2)... isti je i na S5... ne kazem da je los... ali je daleko iza Fujia u svakom smislu...
Uostalom, zasto ne odes u Zoo vrt pa nam pokazes S3 na delu?
Opticka stabilizacija pomaze samo u odredjenim stvarima... sta cemo sa ovim? Kada uopste nema svetla? Kada moras da dignes na ISO800 da bi dobio 1/8 ili 1/9s? Mozda stabilizacija ucini neko cudo ali ce zato, kod S3, slika grcati u kolornom sumu, bez detalja, bez dinamike, ispranih boja, mrlja jedna...
A ovako to radi Fuji (ako ste bili u prostoriji gde su zmije, znate koliko ima svetla, tu je ISO1600 neki optimum...):
(P.S. slika nije umetnicki domet, ima refleksije od stakla). ISO 800, na jedvite jade oko 1/9s (znaci 1 sekunda na ISO100 ili ISO200 tu ne pomaze ni IS, moras na minimum 800 ili 1600 a to je totalno neupotrebljiv ISO na bilo kom Canonu a da nije DSLR):
Crop 100%:
Nivo detalja je veci nego na S3 na ISO200...
[ Paramecijum @ 23.08.2007. 13:34 ] @
Citat: cozmo_imZasad, uzivajte u malom, prastarom Nikonu 3100 (ima EXIF slika da se vidi da ne lazem):
A exif je tačno garancija ni za šta.

[ broker @ 23.08.2007. 13:45 ] @
Bobane, veruj, kada imas S3IS i S6500FD jedan od drugog, prvo sto primetis to je kvalitetnija slika na Fuji-ju.
[ Nebojsa Milanovic @ 23.08.2007. 13:45 ] @
Ej, ljudi, ne preterujte...
Zilion puta ispričana priča.
Postoje i Fuji-ljupci koji se kunu u sve Fuji modele i Fuji-mrsci, koji pored S 3 IS ne bi pogledali S6500. Sada je izašao S 5 IS koji je još jači i razlika u ceni ih ne interesuje.
Na primer, na veštačkom svetlu Fuji će teško moći da da ovakvu sliku:
100% crop:
Sa druge strane, 28mm i mehanički zum su nekome keva...
Ukusi su različiti...
[ vlada01us @ 23.08.2007. 14:04 ] @
Citat: Ukusi su različiti...
Jeste, kao i samo koriscenje aparata. Neko je profi-polu, ili se lozi da jeste, neko je amater i skljoca za svoju dusu. Iz kola, camca, malog na Dunavu, u jednoj ruci drzi pivo, u drugoj aparat. Talasi ljuljaju. Deca u camcu, pa u vodi. A on skljoca li skljoca. Pa koji ce aparat dati bolju sliku u takvim uslovima. Onaj sa IS, ili bez?
[ cozmo_im @ 23.08.2007. 14:09 ] @
@Nebojsa...
Mozemo do sutra... meni tvoj primer ama bas nista ne govori... kao ni ovi nasi sa mesecom.
Ukusi jesu razliciti, ali se mora priznati ko ima kvaliteniju sliku sa vise detalja... i zna se koja je ciljna grupa za S3 koja za Fuji...
Ja bih reko, na osnovu svog iskustva da s6500 daje mnogo realnije boje i toplotu svetla na slici nego bilo koji Canon (mislim kad se slika odstampa)...
pa cak i mali Nikon je to radio bolje.
P.S. Znas cime se bavim (izmedju ostalog digitalna obrada fotografija sa svih uredjaja), i mislim da imam dovoljno iskustva za onu recenicu iznad. Ja nikad ne verujem monitoru, verujem pipeti...
[ xigma @ 23.08.2007. 14:10 ] @
"S3 sve i da hoce ne moze toliku kolicinu detalja da izvuce. I sam objektiv nije neki na S3 ..."
Objektiv na S3 je veoma kvalitetan. Fine boje i kontrasti kod Canona su dobrim dijelom posljedica kvalitetnog stakla i konstrukcije objektiva.
[ cozmo_im @ 23.08.2007. 14:12 ] @
Citat: vlada01us: Jeste, kao i samo koriscenje aparata. Neko je profi-polu, ili se lozi da jeste, neko je amater i skljoca za svoju dusu. Iz kola, camca, malog na Dunavu, u jednoj ruci drzi pivo, u drugoj aparat. Talasi ljuljaju. Deca u camcu, pa u vodi. A on skljoca li skljoca. Pa koji ce aparat dati bolju sliku u takvim uslovima. Onaj sa IS, ili bez?
Onaj bez IS. IS je neupotrebljiv kada se slika pokret, pogotov ako deca skacu, trce a camac se ljulja. Tu je sto veci kvalitet slike na visim ISO vrednostima (zbog vece brzine zatvaraca da bi se uhvatio pokret) itekako potreban.
A ako amater slika slike na izlozbi onda nek uzme aparat sa IS.
[ cozmo_im @ 23.08.2007. 14:13 ] @
Citat: xigma: Objektiv na S3 je veoma kvalitetan. Fine boje i kontrasti kod Canona su dobrim dijelom posljedica kvalitetnog stakla i konstrukcije objektiva.
Netacno. Pogledaj coskove pri studijskim primerima, kao i celokupnu ostrinu po piskelu, distorzije i slicno.
Objektiv je OK ali ne i "veoma kvalitetan". Tih dimenzija i tog raspona nikad ne moze biti "veoma kvalitetan".
Canon procesiranjem slike dobije dobar rezultat namesten da izgleda "vau" na ekranu, sto je lose za stampu (kad radi slike u foto radnji recimo).
[ vlada01us @ 23.08.2007. 14:21 ] @
@cozmo_im
Pa ja nisam pomenuo slikanje dece. Niti pokreta. Decu sam pomenuo samo kao osobe koje non stop ljuljaju camac. Cas se penju, cas skacu u vodu. A moze se slikati bilo sta sa reke, zar ne? Dakle koji je aparat upotrebljiviji za takve stvari?
[ Zarko Silic @ 23.08.2007. 14:30 ] @
U tele podruciju je IS nezamenljiv. Cesto ni stalak ne pomaze koliko IS (nocno slikanje sa prometnog mosta ili nadvoznjaka).
[ xigma @ 23.08.2007. 14:44 ] @
Citat: Netacno. Pogledaj coskove pri studijskim primerima, kao i celokupnu ostrinu po piskelu, distorzije i slicno.
Objektiv je OK ali ne i "veoma kvalitetan". Tih dimenzija i tog raspona nikad ne moze biti "veoma kvalitetan".
Canon procesiranjem slike dobije dobar rezultat namesten da izgleda "vau" na ekranu, sto je lose za stampu (kad radi slike u foto radnji recimo).
Ne gledam samo oštrinu, već boje i kontraste koje daje objektiv. Uporedi recimo 18-55 kit i 17-40 L objektive na 350D. 17-40 L nije neki šampion oštrine ali razlika u bojama i kvalitetu slike je nebo i zemlja između ova dva objektiva, iako je korišten isti procesor.
Među 1/2.5" senzorima S3 je vjerovatno najbolji aparat, ali poređenje sa Fujijem se na kraju svede na subjektivne preferencije.
[ broker @ 23.08.2007. 14:49 ] @
Mozda jeste subjektivno, ali kada sam uzeo S3IS bio sam blago receno razocaran - sumom, bojama i nedostatkom detalja. S6500fd me je potom pitanju zadovoljio.
[ Zarko Silic @ 23.08.2007. 15:01 ] @
Citat: broker: Mozda jeste subjektivno, ali kada sam uzeo S3IS bio sam blago receno razocaran - sumom, bojama i nedostatkom detalja. S6500fd me je potom pitanju zadovoljio.
Mozda si imao los primerak S3?
Susreo sam se sa nekoliko primeraka i S3 i 6500, i nisam primetio da tako znacajno zaostaje za S6500 koliko se to moze procitati na ovom forumu. Par ljudi u mojoj okolini koriste ove aparate i ovo sto Paramecium kaze skoro da ima pavo. Kad god je malo zesci zum slike sa Fujia su potresene.
Ili ste vi veliki majsori sa celicnim rukama ili su ovi ostali nervozni 
[ mmilcic @ 23.08.2007. 15:12 ] @
I ja stvarno ne vidim potrebu za prepucavanjem oko toga dal je bolji Fuji s6500fd ili Canona s3 (jos uz to i naslov teme je malko drugaciji...)  Aparati su dva sasvim razlicita sveta...
Citat: zarsilic: U tele podruciju je IS nezamenljiv. Cesto ni stalak ne pomaze koliko IS (nocno slikanje sa prometnog mosta ili nadvoznjaka).
Ne znam koliko bi tu uopste bilo potrebno tele podrucije i IS? Valjda bi tada slikao u sirokom uglu, sa ekspozicijom od par sekundi i na stalku? Ili mozda pogresno zamisljam tu sliku sa nadvoznjaka...
Citat: broker: Mozda jeste subjektivno, ali kada sam uzeo S3IS bio sam blago receno razocaran - sumom, bojama i nedostatkom detalja. S6500fd me je potom pitanju zadovoljio.
Mmmm... Da... Zadovoljstvo... Ja moram da pazim na svog Fudzija da mu moja zena ne bi naudila. Pruza mi i suvise zadovoljstva... 
[ Zarko Silic @ 23.08.2007. 15:17 ] @
Citat: mmilcicNe znam koliko bi tu uopste bilo potrebno tele podrucije i IS? Valjda bi tada slikao u sirokom uglu, sa ekspozicijom od par sekundi i na stalku? Ili mozda pogresno zamisljam tu sliku sa nadvoznjaka...
Svejedno kako snimas. IS je koristan i na stalku.
Za ono vezano oko naslova teme, se slazem.
[ mmilcic @ 23.08.2007. 15:28 ] @
Verujem da IS zlata vredi, zato se i radujem sto je Fuji konacno sustigao ostale i poceo sa Dual IS stabilizacijom.
[ Vole Domu @ 23.08.2007. 16:08 ] @
sad samo neka mi neko objasni, za koji vam treba IS na stalku osim ako ne slikate za vreme zemljotresa?
podesis parametre, stavis 2 sec timer, i onda cekas...
i svaka fotka mirna, tome valjda i sluzi stalak, moze i 30 sek ekspozicija da bude sve je mirno, sta ce ti IS????
[ Zarko Silic @ 23.08.2007. 16:27 ] @
Na mostu i na vetricu, ne.
[ vlada01us @ 23.08.2007. 16:30 ] @
Citat: Danas saznam da je neki moj ortak bacio Fuji 6500 i prešao na S3.
On je inače fotograf-amater koji pravi stotine snimaka dnevno, putuje mnogo na sve strane i neprekidno slika.
E, sad, njegov problem je bio, kako kaže, dramatično veliki broj škart snimaka (pogrešna blenda, promašeno oštrenje...), tvrdi da je to umelo da pređe 50% posebno u situacijama velike dinamike, kontrasvetla i pri upotrebi krajnjih granica zuma.
Podsetio bih i na ovu temu
http://www.elitesecurity.org/t...ki-procenat-mutnih-fotografija
Posto niko ne odgovori na pitanje o slikanju iz camca, auta...
Kao amater, covek u godinama, ne zelim da ucim o fotografiji, hocu da fotografisem sve na auto, ne zelim da kupujem stalak... Da li je fotografija bolja sa aparatima koji imaju IS (ne mislim na S3IS, nego uopste), ili bez?
[ Abdee @ 23.08.2007. 16:38 ] @
Citat: IS je koristan i na stalku.
Nece biti. IS i stativ se uopste ne mirisu...
[ Zarko Silic @ 23.08.2007. 16:55 ] @
Na monopodu do 1s se vrlo lepo mirisu. Cesto u gradskim uslovima nije ni potrebna duza expozicija.
[ Abdee @ 23.08.2007. 17:02 ] @
Monopod je druga prica...
[ F F F F @ 28.12.2007. 16:47 ] @
i koji je zaljučak ? koji fotoaparat pravi bolje fotke? , oštrije sa manje šuma? ..dvoumim se šta da uzmem... gledajući slike sa s6500, kao da su lepše, oštrije, a sa s 9600 kao da su mekše...(što mi se ne sviđa) ne znam da li je to samo do fotografa ili do fotoaparata... znači moj dosadašnji zaključak je da s6500 pravi bolje slike, a s9600 ima više profesionalnih funkcija (više podseća na dslr) ... i dalje ne znam za šta da se odlučim.. recite ako grešim da je kvalitet slika bolji kod s6500? (znam da s6500 ima bolji senzor)
[ mmilcic @ 29.12.2007. 18:33 ] @
Sta ja znam. Kako vreme prolazi, sve vise mislim da i nema neke drasticne razlike u slici. Kad smanjis sliku sa 9600 na velicinu od 6MPix ona izgleda sasvim drugacije. I sum se manje primecuje...
Moja ti je preporuka da ne biras izmedju njih na osnovu slike (jer je razlika neznatna), vec po tvojim potrebama i njihovim mogucnostima! U svakom slucaju, ustedeces dosta novca sa s6500fd. 
[ F F F F @ 30.12.2007. 09:39 ] @
... mada novac i nije toliko bitan pošto mogu da nadjem s9600 po veoma povoljnoj ceni (barem mislim da je povoljna), i sve me srce više vuče ka s9600.. možda zbog svih tih handy funkcija ili šta ja znam, još pogotovo ako kažete da nema neke razlike u kvalitetu slike ...
[ Zarko Silic @ 30.12.2007. 09:59 ] @
s9600 je bolji aparat od 6500. U to nemojte sumnjati.
6500 ima sa samo onaj famozni sum na visokom ISO-u. Sve ostalo je na strani 9600-ke.
[ Nebojsa Milanovic @ 30.12.2007. 10:07 ] @
Priče da je S 6500 bolji aparat po forumima puštaju ili oni koji ih prodaju, ili oni koji nemaju pojma o čemu pričaju.
[ F F F F @ 31.12.2007. 13:14 ] @
e ubedili ste me da uzmem s9600 .. i can't wait !!
e sad, ne znam da li je dozvoljeno pričati o cenama ovde, ali našao sam ovaj aparat u Mađarskoj za 370 evra (kad se dobije nazad onaj njihov PDV (20%) izadje 310 evra) ... mislim da je to najjeftinija varijanta, pošto gledajući cene na domaćim sajtovima, ne mogu da ga nadjem po toj ceni (310 e) .. ili grešim?
[ Zarko Silic @ 31.12.2007. 16:16 ] @
To sto gledas u HU ne znaci da imaju. Naime, cesto se desi da im sajtovi nisu azurirani. Postoji jos jedan problem: kako vratiti AFAu ako u Madjarskoj kupujes preko neta?
[ F F F F @ 02.01.2008. 10:15 ] @
u madjarskoj sam uzeo i fujifilm s5600 i sve je bilo ok sa AFA-om, (digitcam.hu ako nekoga zanima) i tamo mislim da uzmem i s9600.. inace ja nemam taj problem sa AFA-om posto zivim blizu granice ..
[ Zarko Silic @ 02.01.2008. 10:43 ] @
Gledao sam njihove cene i nisu nista povoljnije od nasih. Cak su i vece.
Sto AFAe tice, ako si blizu granice onda to isto mozes da napravis sa PDVom pa si na istom.
[ F F F F @ 02.01.2008. 13:32 ] @
ok kazes da su slicne cene sa nasim, ajde onda reci mi gde da kupim kod nas s9600 za 310 eu ?
[ Zarko Silic @ 02.01.2008. 13:51 ] @
Ja sam mislio da ti zelis kupiti nov aparat a ne refusovan.
[ F F F F @ 02.01.2008. 14:04 ] @
naravno da pricam o novom aparatu .
[ Zarko Silic @ 02.01.2008. 14:12 ] @
Ajde postavi link da vidimo. Cisto zbog dezinformacije.
[ F F F F @ 02.01.2008. 14:39 ] @
.. pretrazi malo digitcamov sajt, pa ces pronaci da s9600 kosta 78500 forinti + AFA sto je = 306.15 eura po danasnjem kursu (1 huf = 0.0039 eur)
[ Zarko Silic @ 02.01.2008. 17:38 ] @
Mozes traziti koliko hoces, ali toga nema.
Pretrazi ti malo nase banere pa ces naci 365 - PDV= 313 Eura. Kurs ne treba preracunavati.
[ F F F F @ 02.01.2008. 18:17 ] @
:) na ovom forumu toliko ima prepametnih ljudi, da mozgovi kipe na sve strane.. zasto se prepucavas samnom ? u redu je rekao si svoje i sad peace, necu da ti navodim direktan link do tog fotoaparata, ako te zanima pronaci ces ga, ali vidim da to ne zelis nego samo teras po svom. ok peace :) ja cu ga kupiti za te pare i to je to .
p.s. i reci mi samo kako da dobijem nazad pdv kod nas ??? to nisam znao da vracaju
[ Zarko Silic @ 02.01.2008. 18:43 ] @
Ja i ne pisem zbog tebe posto vidim da si beznadezan slucaj vec zbog ostalih koji citaju i koji ne nameravaju da komplikuju sebi zivot. Neko to voli, a neko ne (pogotovo za par evica). Cista psihologija.
Zato sam namerno insistirao da se ovo istera do kraja.
Citat: F F F F: necu da ti navodim direktan link do tog fotoaparata, ako te zanima pronaci ces ga, ali vidim da to ne zelis nego samo teras po svom.
Naravno da neces jer on ni ne postoji. Oni su taj aparat imali pre mesec dana a sad vise ne.
Evo ti link gde ima pa gledaj.
http://www.argep.hu/product_392233.html
AFA se od NET prodavnica teze (ili nikako) dobija nazad i procedura je slozenija. O garanciji i da se ne govori. Veoma lose iskustvo imam po tom pitanju.
Sto se tice ESa. Takvo je pravilo. Ako se nesto tvrdi onda je to potrebno argumentovati.
[ F F F F @ 02.01.2008. 19:00 ] @
vidim težak si :) ja hvala bogu imam super iskustvo sa njima i uvek dobijem nazad noavac od AFA-e, a nisam ni pričao o direktnoj kupovini preko neta, nego odeš lepo kod njih u prodavnicu i lepo platiš i dobiješ aparat. jednostavno.
a da ne dužimo dalje evo ti direktan link
http://digitcam.hu/termekek/di...trazoom/fujifilm_finepix_s9600
[ anon157690 @ 03.01.2008. 00:35 ] @
Hej, F F F F,
los mi je mađarski (steta sto nema engleska varijanta sajta) ali verujem ti na reč, ne tako davno studirao sam u SU i imam tu dosta prijatelja.
Da li bi bio možda zainteresovan za neki dill da uzmeš dva komata fudžija S9600 i jedan prodaš meni. Spomenuo si cenu od cca 306€ što je vrlo povoljno, nažalost ja bi mogao da izdvojim tek nekih 10-tak € više za tvoju uslugu, naime nameravao sam ovih dana da uzmem S6500fd dok ih još ima na tržištu pa sve gledam da nagrebem nekako lovu i sve mi nekako sporo to ide ali ovakva prilika za S9600 je predobra da bi se propustila (ako su u pitanju novi nofcati aparati).
Ovog meseca, tu pred kraj, svakako moram doći u SU pa ako si zainteresovan možeš se javiti na moj mail tatatiraETgmail.com (ofkors ET je @:)
Pozdrav i sretna nova godina svima :))))
[ TrifunTrifun @ 04.01.2008. 08:42 ] @
Ja bih da prodam svoj s9600. Aparat skoro da nisam ni koristio. Imao sam jedan problem sa senzorom i nosio sam ga na ciscenje.
Jos je pod garancijom.
Ako nekoga interesuje neka se javi na PM. Dao bih njega i karticu od 2gb za 300e.
P.S. Proveo sam Novaka sa drugarom koji je dobio D80 nedavno. E sad jos lijevi bubreg i imacu ga i ja, uh!!!
[ Kresoje @ 04.01.2008. 13:18 ] @
Dosta polemike se vodilo, mada mimo teme, Fuji vs Canon S3 IS. Samo da dopunim.
Fuji F9600 / F6500 spram vecine prosumera (pa tako i spram Canona Sx IS) imaju jednu retku tehnicku prednost, a koja se ovde ne naglasava: raspon zizne daljine pocinje od 28 mm.
Vlasnik sam Canon S1 IS vec 2-3 godina i ispucao sam hiljade fotografija. Najvecu frustraciju dozivljavao sam kada neki pelepi predeo ili neka gradjevina ne mogu u celini da stanu u kadar. To se, naravno, moze resiti spajanjem vise snimaka u jedan, ili mozda, dodacima na objektiv, ali nij to to.
[ F F F F @ 04.01.2008. 16:49 ] @
e bas zbog toga sam i ja odlucio da uzmem ovaj fotoaparat.. jeste da nije 18 mm, ali naspram sadasnjeg 38 mm wide-a koji koristim na s5600 28mm je mnogo bolje!
[ anon157690 @ 07.01.2008. 20:34 ] @
Kako izgleda originalno pakovanje Fuji fotoaparata S serije, znam da je zelena kutija sa slikom samog fotoaparata ali kako je zatvorene ili "zapečaćena" jel ima neku nalepnicu ili je cela u celofanu ili tako nešto, mislim, ko garantuje da aparat nije korištem i nakon što se bivšem vlasniku iz nekog razloga nije svideo, vraćen u kutiju i prodaje se kao nov ???
Ako se pitate odakle tolika paranoja :) pa samo ću reći da se na forumima može svašta pročitati, mislim da je ponekad bolje i ne rovariti po internetu ...
I još jedno pitanje, kako snimate panoramske slike pošto mu je navoj pomeren, ja sam mislio da naprami neki mali adapter, plastiku sa dve rupe, šraf na fotoaparat i rupa za stativ tako da se aparat onda okrece po osi koja prolazi kroz objektiv...
[Ovu poruku je menjao Fliz dana 07.01.2008. u 21:56 GMT+1]
[ TrifunTrifun @ 07.01.2008. 20:47 ] @
Eto ti sad!!! Kutija uopste nije zelena vec crna :)
[ crnibombarder @ 07.01.2008. 21:13 ] @
Fuji S-serije dolazi u crnoj kutiji na kojoj je slika fotoaparata. Sam aparat je spakovan u najlon kesu na kojoj je stiker sa koga spadnu slova "fuji" kad se prvi put odlepi.
Mislim da preterujes Fliz, svi prodavci u BG koje poznajem su vise nego korektni. Veruj mi da uopste nije tesko, cak ni laiku da prepozna polovan, rabljen fotoaparat.
p.s. zamisli situaciju, potencijalni kupac zeli da kupi fotoaparat, nikad ga pre nije video, drzao u ruci, otpakuje ga, covek ga pogleda, proba, zakljuci da mu se ne svidja iz nekog razloga i ne kupi ga, i sta sad? Da to mozda nije polovan fotoaparat?
Na "zapadu" je to drugacije, postoje izlozeni test-modeli koji sluze samo za probanje, i posle se pordaju po 50% nizoj ceni, ali daleko smo mi od zapada.
[ StORM48 @ 07.01.2008. 21:19 ] @
Da, kutija je crna.
Baš sam se uverio pre neki dan.
I postoji nalepnica, kako kaže crnibombarder.
Pozdrav
[ anon157690 @ 07.01.2008. 22:29 ] @
Citat: Mislim da preterujes Fliz, svi prodavci u BG koje poznajem su vise nego korektni. Veruj mi da uopste nije tesko, cak ni laiku da prepozna polovan, rabljen fotoaparat.
Sto se preterivanja tiče verovatno si u pravu :) ali da ima raznih prodavaca stvarno ih ima, svašta sam već doživeo.
Nemojte zameriti,
Pozdrav
[ zoxy @ 08.01.2008. 06:57 ] @
Ko je ikad kupovao mobilni telefon u ovoj drzhavi, normalno je da ima ovakve tripove....
[ anon157690 @ 08.01.2008. 22:16 ] @
Citat: zoxy: Ko je ikad kupovao mobilni telefon u ovoj drzhavi, normalno je da ima ovakve tripove....
Ovo je sad offtopic ali svi mobilni telefoni u našoj državi su api-drpi-trange-frange-muljaj porekla.
[ anon157690 @ 11.01.2008. 23:19 ] @
E kakav sam smor, ne mogu da verujem, čak i sam sebe smaram, nije trebalo da pijem guaranu sad bi već spavao :)
Dakle, dok čekam da prorade ovde prisutni dileri da bi ja pazario s6500fd, čitam tako tekstove, razmišljam i polako me
fata panika, a šta ću ja zapravo s tim aparatom, nikad nisam imao fotoaparat i sad odjenom da uskočim u presumer,
nemam nameru da slikam za lovu, svadbe, sahrane i ostala veselja :) nemam pojma šta je balans belog ili kako se
tumači histogram mada mi jednačine sa više nepoznatih nisu problem :))) ali mi se ovaj "fotić" baš sviđa.
Ajd sad, recite vi meni, ima li ovaj aparat prednosti u "uperi i slikaj" upotrebi nad recimo višestruko jeftinijim canonom A560?
Odlična stvar bi bila kada bi 6500fd mogao da se isto tako jednostavno upotrebljava kao A560 i da daje bolje fotke
u varijanti "out of the box", znači otpakujem fotoaparat, ubacim baterije&xD i slikam bez nekog posebnog znanja,
kasnije ću ja već naučiti o manuelnim modovima, svukao sam već neke knjige Djuliana Belica-Škola fotografije,
.... ali ako je odma na početku potrebno mučiti se da bi dobio kakve takve fotke onda mislim da neću biti srećan kupovinom...
P.S. Može li neko objašnjenje (link ili pdf) u kojim uslovima prirodnog/veštačkog osvetljena se koristi blic a kad ne.
pozdrav
[ Skaarj @ 11.01.2008. 23:47 ] @
Znaci nisam jedini koji je imao tu dilemu :)
U mom slucaju opredelio sam se na kraju za Canon a560. Prijatelj je nedavno uzeo taj fuji i drzao sam ga u rukama slikao i eksperimentisao malcice ali sam skontao da trenutno nemam znanja ni dovoljno vremena da naucim kako da izvucem maksimum iz aprata kakav je Fuji s6500fd. a560 ima i nesto manuelnih podesavanja i sada pomalo citam kojesta i ucim sta i kako da koristim. Ubacio sam i cuveni CHDK firmware za ovaj canon i sada imam i Live histogram. Dok ja naucim kako da pravilno koristim aparat cene entry level dSLR aprata ce pasti na nivo ovog Fujija...
[ wiz011 @ 12.01.2008. 02:59 ] @
Fliz, sa tvojom dilemom ja bih bio blizu da izvedem zaključak kao Skaarj. Ja, recimo, sudim da imam i znanja i vremena da iz 6500fd izvučem maksimum, ali u mom slučaju sam sebi postavio pitanje "koliko često bih takav, relativno glomazan, foto aparat vukao sa sobom?" Bila bi zaista katastrofa da puknem tolike pare na prosumer a na kraju se ispostavi da 90% fotki snimam sa mobilnim, jer kod sebe nisam imao nikakav drugi foto aparat.
Istini za volju, ja ozbiljno razmatram kupovinu ovog foto aparata (tj. on je kandidat, pored još nekih, videćemo šta će & da li će biti). Kod kupovine foto aparata nisu presudne samo tehnikalije, nego i pitanja šta ćemo slikati, koliko često, s kakvom svrhom... S moje tačke gledišta kupovati prosumer da bi se koristio samo kao point&shot idiot je besmisleno.
Ne zaboravi da fotke nisu samo manuelni modovi, nego i kadriranje, kompozicija, osećaj za pravi motiv, za ugao, za boje... To se može vežbati i sa Mustek plastikancem.
Ipak, posle mog katastrofalnog iskustva sa Canonom A570 IS ja ne mogu eksplicitno ikome da preporučim kupovinu nečega iz A5xx serije.
Ukratrko za blic... Blic množe da se koristi kao glavno i kao dopunsko svetlo. U toj point&shot upotrebi on je praktično uvek glavno svetlo. U ovim drugim ulogama ugrađeni blicevi mogu samo ograničeno da se koriste. Kvalitetan eksterni blic može da se koristi i kao dodatno difuzno svetlo, pa čak i po danu (John Hedgecoe navodi neke zanimljive primere upotrebe blica na dnevnom svetlu).
[ Nebojsa Milanovic @ 12.01.2008. 11:03 ] @
Apropo eksternog blica, danas u toku dana će biti prilike da se pročita mnogo više o njegovoj upotrebi ;)
[ Zarko Silic @ 12.01.2008. 11:24 ] @
Citat: wiz011:Ipak, posle mog katastrofalnog iskustva sa Canonom A570 IS ja ne mogu eksplicitno ikome da preporučim kupovinu nečega iz A5xx serije.
To nije nista neobicno. Ni jedan proizvodjac nije imun na ove stvari pa ni Canon. Od primerka do primerka ima razlike.
Pri kupovini malo morate imati i srece.
[ Nebojsa Milanovic @ 12.01.2008. 12:04 ] @
heh, dobih već par pitanja u vezi sa prethodnim postom.
Mogućnost priključka spoljnog blica je odlučujuća prednost S 9600 u odnosu na S 6500. Lično, u toj klasi dimenzija ne bih ni razmatrao aparat bez te opcije. Šteta je samo što nema "pametni" TTL kontakt za blic, nego samo obični, ali rekoh već, crvena olovka projektanata je previše radila.
Koga zanima, ovde može videti razlike sa i bez spoljnog blica na aparatu te klase.
[ wiz011 @ 12.01.2008. 18:45 ] @
Mala digresija, ali kad smo već kod bliceva... Imam neki eksterni blic, nije neka poznata marka ali bio je čudo tehnike kad je kupljen. On ima i dugme za manuelno okidanje, svrha tog dugmeta nije snimanje nego kalibrisanje senzora na blicu pomoću koga određuje jačinu bljeska. Palo mi ja na pamet da bi možda moglo da se snima sa dugom ekspozicijom a da se ovim blicem naokolo više puta "opaljuje" (direktno, prema zidu itd) i da bi to moglo stvoriti efekat mnogo bogatijeg svetla. Da li je realno ovakvo očekivanje? Problem je i to što nisam siguran koliko bi puta za 15s ovaj blic mogao da se napuni i opali, bojim se ne mnogo.
[ agw.mile @ 19.01.2008. 20:41 ] @
Citat: wiz011: On ima i dugme za manuelno okidanje, svrha tog dugmeta nije snimanje nego kalibrisanje senzora na blicu pomoću koga određuje jačinu bljeska. Palo mi ja na pamet da bi možda moglo da se snima sa dugom ekspozicijom a da se ovim blicem naokolo više puta "opaljuje" (direktno, prema zidu itd) i da bi to moglo stvoriti efekat mnogo bogatijeg svetla.
To je veoma stara tehnika. Cesto su je koristili speleolozi za snimanje pecina, zato jer ne mogu da nose puno opreme. Moze se koristiti i za rasvetljavanje ostalih velikih objekata u potpunom mraku.
Aparat se postavi na stativ, ekspozicija se postavi na beskonacno, a onda se seta okolo i rucno okida blic.
Koristilo se nekada i za sliknje efekta pokreta.
[ wiz011 @ 20.01.2008. 16:48 ] @
Znam da je stara tehnika, često se praktikovala i sa nekim reflektorom, još možda češće nego sa blicem (takvo osvetljavanje je lakše kontrolisati nego blic). Novo je to što ja nemam pojma kako bi to ispalo sa nekim Canon digitalcem iz A serije, tu ima puno otežavajućih okolnosti:
1) Nemam beskonačnu ekspoziciju nego samo 15s.
2) Čini mi se da bi u mnogim slučajevima slike bile preeksponirane
3) Za 15s ako nemamo blic koji se baš brzo puni ne možemo ne znam koliko puta da opalimo
[ agw.mile @ 21.01.2008. 20:43 ] @
Citat:
1) Nemam beskonačnu ekspoziciju nego samo 15s.
Pa onda moras da kupis aparat sa beskonacnom ekspozicijom.
Posto je ovo Fuji tema, samo da kazem da 9500 (pretpostavljam i 9600) ima "B" . Za 6500 ne znam. A ima i navoj za pravi pravcati zicani okidac (za 6500 ne znam)
[ StORM48 @ 21.01.2008. 20:51 ] @
I S9600 ima bulb.
Pozdrav
[ Backy @ 21.01.2008. 21:17 ] @
s6500 nema ni navoj ni bulb
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|