[ anon315 @ 15.06.2003. 02:10 ] @
Ukoliko moze da pomogne, u pitanju je 198. zadatak iz ispitne zbirke iz oet-a. (naizmenicne struje)

Slika mreze je irelevantna, ali tekst nije, evo kako on glasi:

Imamo poznate kompleksne vrednosti naponskog generatora, impedansi i znamo faktor snage pretezno kapacitivnog prijemnika impedanse Zp. Treba odrediti tu impedansu tako da njegova aktivna snaga bude maksimalna. Kolika je ta maksimalna snaga ?

Evo sta sam uradio i u cemu je problem:

U cilju primene teoreme o prilagodjenju snage, kolo uproscavam Tevenenovim generatorom, gde uspesno odredjujem Et i Zt, a samim tim i
impedansu prijemnika (konjugovano kompl. od Zt)

Problem nastaje u dobijanju max. snage. Kako imam izraz za kompleksnu imepdansu prijemnika, to automatski "ocitavam" vrednosti R i X. Kada sa tim parametrima pokusam da izracunam snagu, dobije se pogresan rezultat.

Medjutim, ukoliko X i R ne ocitavam direktno sa izraza za kompleksnu impedansu, vec ga racunam preko faktora snage, tada se dobije ispravan rezultat.

Ono sto ustvari meni nije jasno je to da se X i R razlikuju u slucajevima ocitavanja sa izraza za impedansu i racunanja preko faktora snage, jer nikad mi ne bi palo na pamet da R i X racunam tako kad vec imam kompleksnu impedansu gde se oni odma' vide !!!

Kako je ovo moguce ??? Ukoliko su potrebni detalji, onda recite pa cu se iscimati da dam i sliku mreze i konkretne podatke ...

tnx
[ filmil @ 15.06.2003. 13:27 ] @

Mislim da je „štos“ u tome što ti je fiksiran faktor snage na potrošaču. Ti primenjuješ rezultat ali to važi samo u slučaju da možeš slobodno da izabereš i fazu i moduo impedanse potrošača, što u ovom slučaju ne možeš da uradiš (faktor snage ti je dat tako da ostaje da se izabere samo moduo impedanse!). Dakle u opštem slučaju traži se tzv. bezuslovni ekstremum po modulu i fazi potrošača, dok je u tvom slučaju u pitanju uslovni ekstremum samo po modulu. Eto i razlike.

Ako crtaš fazorski dijagram, onda uzimaš zajedničku struju kao orijentir. Nacrtaj napon na potrošaču pod uglom od (kapacitivan potrošač) i napon na rednoj impedansi izvora koja je pod uglom od u odnosu na pravu paralelnu sa pravcem fazora struje. Njihov zbir u opštem slučaju neće biti kolinearan sa strujom, ali ćeš videti kako promenom samo modula impedanse potrošača možeš namestiti da napon i struja izvora budu u fazi.

Nadam se da sam „metodom Filipa Višnjića“ uspeo da napipam objašnjenje, bez slike.
[ anon315 @ 15.06.2003. 15:45 ] @
Dobra ti je metoda :-) Tnx.

Da rezimiram, u opstem slucaju kada mi nije dat faktor bih mogao da uradim ovako nesto ? A sada nisam mogao jer sam uzeo za impedansu ustvari impedansu tevenenovu ciji je faktor drugaciji ?

pozdrav
[ filmil @ 15.06.2003. 17:52 ] @
Upravo tako. je maksimum na domenu dok se tebi traži maksimum na (fiksirano jer je potrošač kapacitivan).

f