[ srdjan milic @ 04.02.2007. 21:33 ] @
Zelim da pokrenem ovu temu jer sam bio u prilici da nesmotrenim operacijama unistim hard disk, a smatram da je vazno da sebi rascistim nekoliko stvari u vezi particija i delova hdd na kojima radi windows i u isto vreme resim problem. Mislim da sada ne mogu da se setim svih pitanja koja zelim da postavim tako da cu se truditi da kroz diskusiju sa clanovima ovoga foruma (unapred hvala im) rascistim neke nedoumice..... Masina je notebook toshiba koja ima gforce go 7600 grafiku sa svojih 256 rama (mislim da je 128 i share 128), mada mislim da vrsta kompjutera ne igra nikakvu ulogu... Prvo i meni najvaznije imam problem sa particijama na hdd... Posto slika govori vise od hiljadu reci postavljam sliku mog sadasnjeg stanja na hdd, slika je ono sto mi prikazuje particion magic (ili pretpostavljam bilo koji drugi program slicne namene, da ne ispadne da forsiram PM)... http://static.elitesecurity.or.../1458137/sadasnje%20stanje.JPG Sa slike se moze videti da imam samo jednu particiju od nekih mozda 80 gb i da ima neka koja zove se type 88 od oko 256 mb prostora od kojih je sve popunjeno. 1. pitanje. Sta je to sto je na kraju diska i sto nije nikako formatirano, tj. nema niti ntfs niti fat32 format type...Mogu li to da obrisem ? 2. Sta je to logicka a sta je extended particija, i koja je od njih aktivna, i mogu li imati dve aktivne na sistemu, ili dve logicke ili vise aktivnih ? 3. Medju mojim drugarima se vodi rasprava da li je bolje koristiti disk menagment koji je ugradjen u win ili specijalizovan software da se srede particije, jer je najbolje resenje ipak ono koje je ugradio microsoft ? 4. Pokusao sam da simuliram kroz PM (part. mag.) ono sto je meni potrebno da imam na hdd a to su tri particije (stavljam sliku kako primer), pa me zanima da li su koraci koje ce program da odradi u redu, ili treba nesto drugacije da se uradi....(redosled operacija se vidi na slici u desnom uglu) http://static.elitesecurity.or...4/1458137/Zeljeno%20stanje.JPG 5. Zasto mi je predlozio extended particiju 6. Gde se nalazi na hdd MBR, i moze li on da se unisti nepravilnim particionisanjem, jer su mi rekli da sam jednom to uradio. Postoji li backup MBR ili na neki nacin lock mesta gde se MBR nalazi Pozdrav i unapred vam hvala ako ova tema zazivi Milic Srdjan [Ovu poruku je menjao srdjan milic dana 05.02.2007. u 07:28 GMT+1] [Ovu poruku je menjao srdjan milic dana 05.02.2007. u 07:28 GMT+1] mmwc edit: uklonjeni img tagovi zbog prevelikih slika [Ovu poruku je menjao mmwc dana 07.02.2007. u 13:11 GMT+1] |