[ FreeSpace2 @ 05.02.2007. 08:40 ] @
Evo ovako, pravim neki svoj skin koji ce izgledati kao oni prozori u Windows Visti(Dodao sam sliku pa je mozete pogledati).
Ja bih takav skin napravio tako da bih postavio sliku (TImage) i smanjio joj opacity, ali samo njoj, niti jednoj drugoj kontroli, dok bi TForm bio transparentan a ostale kontrole, dugmad, editi,... bili normalni! Dali je to moguce-podesiti TImage neki opacity i kako?
[ obucina @ 05.02.2007. 23:20 ] @
Možes probati sa graphic32 bibliotekom, ali mislim da nećeš uspeti.
Kada TForm postaviš za transparentan, sve kontrole postaju transparentne.
Ali ipak probaj...
[ viking13 @ 06.02.2007. 10:22 ] @
Citat:
FreeSpace2: Evo ovako, pravim neki svoj skin koji ce izgledati kao oni prozori u Windows Visti(Dodao sam sliku pa je mozete pogledati).
Ja bih takav skin napravio tako da bih postavio sliku (TImage) i smanjio joj opacity, ali samo njoj, niti jednoj drugoj kontroli, dok bi TForm bio transparentan a ostale kontrole, dugmad, editi,... bili normalni! Dali je to moguce-podesiti TImage neki opacity i kako?

Ako Windows Blinds to može da izvede, znači da može, samo je pitanje kako.

Na način o kome ti pričaš, sigurno ne. Ako smanjiš opcity formu, smanjio si ga i svim kontrolama.

Iskopiraj Themes unit u svoj folder pa se igraj sa njim.

Obrati pažnju na TThemeServices.HasTransparentParts, TThemeServices.PaintBorder i TThemeServices.DrawEdge.

Nikad nisam preterano ulazio u to kako to sve radi, ali je suština da ako hoćeš da se igraš sa skinovima, to je pravo mesto za start.
[ FreeSpace2 @ 08.02.2007. 07:05 ] @
ne, niste shvatili. Ja nisam htio smanjiti opacity formu, nego form postaviti da bude transparentan, a TImage-u smanjiti opacity.

Odakle da iskopiram Themes unit?
[ FreeSpace2 @ 08.02.2007. 09:43 ] @
nasao sam!
[ obucina @ 08.02.2007. 22:53 ] @
Citat:
FreeSpace2: ne, niste shvatili. Ja nisam htio smanjiti opacity formu, nego form postaviti da bude transparentan, a TImage-u smanjiti opacity.

A kako mislis da postavis transparentnost a da ne menjas opacity? Transparentnost je providnost, a opacity je neprovidnost - ako menjas jedan, menjas i drugi. 100% Transparentan = 0% Opacity.
[ FreeSpace2 @ 09.02.2007. 07:27 ] @
Delphi ima demo koji se zove AlphaBlendMenus. Uzeo sam taj demo, form postavio transparentnim(u object inspectoru postavite da je formin color "clFuchsia", pa za TransparentColorValue takodjer "clFuchsia" te za TransparentColor - True!)
Svaka komponenta na formu koja je obojena sa bojom "clFuchsia" biti ce prozirna, a koja nije nece! Prilozio sam sliku da je to moguce; e sad umjesto POLU prozirnih menu-a, trebala bi neka slika biti poluprozirna!