[ RAIN--SONG @ 05.02.2007. 21:37 ] @
Naime kupljen je polovan monitor na kojem nije bilo izvjesnoga problema no on se je poceo pojavljivat nakon kupnje koji dolazi do izrazaja pri gledanju crno-bijelih filmova koji postaju mjesavina crno-crveno-bijelih filmova. Sada zna li itko kako rijesiti taj problem. Nije do softvera jerbo se problem dogadja i kada se pristeka na laptop. Radi se o monitoru s katodnom cijevi.

Zahvaljujem na rjesenju.
[ buljko @ 05.02.2007. 22:08 ] @
Mozes li na monitoru da dobijes cisto zelenu boju? Odradi u nekom programu zeleni kvadrat i proveri. Ako je nema, verovatno je kvar u RGB stepenu (ili KC), ako je slaba, onda je problem u oslabeloj katodnoj cevi. Moze se, donekle, kompenzirati pojacanjem zelene (smanjenjem intenziteta crvene) ili nekom drugom kombinacijom u RGB izlaznom stepenu.
[ skijash @ 06.02.2007. 10:46 ] @
Crvenkasta boja se nekad javlja usled loseg video kabla (koji gubi kontakt). Probaj da mrdas kabl, i ako se menja slika to je tvoj problem.
[ RAIN--SONG @ 07.02.2007. 12:18 ] @
Petominutnim mrdanjem video kabla u svim smjerovima nije doslo do nikakve promjene sto ce valjda reci da nije do njega. Nadalje zeleni kvadrat u paintu nije rezultirao njegovim nepojavljivanjem dok se pak meni cini da bi moglo biti do nekako dolazi do izrazaja u sivkastim nijansama. Btw kako se kompenziraju izvjesne boje.
Hvala na odgovorima!
[ buljko @ 07.02.2007. 12:51 ] @
Ako se kvadrat ne pojavljuje u zelenoj nego nekoj nijansi sive, onda ti ne radi G stepen u RGB kolu. Probaj sa zamenom tranzistora (ili IC) u RGB izlaznom stepenu. Kompenzacija boja se vrsi podesavanje trimer-potenciometara za svaku boju (ako ih ima) u RGB stepenu. Koji je monitor u pitanju?
[ DarkHorus @ 07.02.2007. 14:05 ] @
tako je. mada, ne zuri sa time. probaj prvo sa potenciometrima (zahteva rastavljanje monitora), jer u podosta slucajeva ovo delimicno ili mnogo pomogne. nekada se mora pribeci cak i smanjenju na "kruznim" podesivacima (sta li su vec) oko same katodne cevi. to nije nista novo kod monitora koji su pri kraju svog radnog veka.
[ Mister_rap @ 07.02.2007. 14:13 ] @
Vjerovatno da kod tebe nije isti slucaj ali meni su zvucnici od 2 x 80 koji si bili relativno blizu monitora pravili ovakav problem.
Kad sam ih uklonio slika je bila normalna.

Pozdrav.
[ RAIN--SONG @ 07.02.2007. 19:52 ] @
Ma ne krivo ste me razumjeli. Ne pojavljuje se meni zelena u sivoj nego siva postaje crvenkasta. A zvucnika nema u blizini pa nije do njih. Nadalje pitanje glede kompenziranje boja. Kako se to cini?