[ tosa11 @ 06.02.2007. 05:59 ] @
Da li postoji razlika u XD memorijskim karticama? Razmisljam da kupim karticu od 2 GB, ali ne znam da li za Fuji s6500 odgovara kartica XD sa oznakom "Olympus" ili moram da kupim karticu sa oznakom "Fujifilm"? I da li postoji razlika u brzini XD kartica?
Molim za savet!
[ crnibombarder @ 06.02.2007. 08:08 ] @
Pozdrav,
razlike u brzinama izmedju XD kartica postoje,tako trenutno najbrze od 1GB i 2GB nose oznaku "type H",dok je kod nas 2GB moguce naci samo "type M".I jedna i druga ce ti biti dovoljne da Fuji S6500fd radi kako treba.
Ovde imas listu kompatibilnosti kartica/aparat :
http://www.fujifilm.com/produc...al/accessories/card/index.html

[Ovu poruku je menjao crnibombarder dana 06.02.2007. u 09:21 GMT+1]
[ tosa11 @ 06.02.2007. 10:09 ] @
Hvala na informaciji.
Buni me oznaka M. Da li je bolje uzeti karticu 1gb ili 2gb bez ikakve oznake (standardnu) ili type M, ima li razlike u brzini i kvalitetu?
[ crnibombarder @ 06.02.2007. 10:24 ] @
Razlike u brzini ima,a u kvalitetu nema.Procitaj:

What is Standard type xD?
The xD Picture Card is an ultra-compact memory media that has been developed jointly by Fuji and Olympus and was introduced in 2002. The name 'xD Picture Card' was derived from "eXtreme Digital" and was chosen to reflect the excellence with which the format would be able to record, store and transport audio-visual information. The standard xD picture card writes at 3.0mb/s and reads at 5.0mb/s.

What is type M?
The Type M xD was released in late 2005 and uses Multi Level Cell (MLC) architecture to achieve higher storage capacities. The Type M xD card suffers some compatibility issues with older cameras (especially video recording). The Olympus card has marginally slower read/write speeds than the their standard card & writes at 2.5mb/s and reads at 4.0mb/s. Fuji Type M xD cards have identical operating specifications to the standard Fuji card.

What is type H?
Olympus Type H xD picture card can attain write speeds of up to 2-3 times faster than the standard or Type M xD Picture Card. Speed is dependent on camera's on board controller & shooting modes. Fuji Type H xD cards use different methods of digital encoding but have identical operating specifications to the standard Fuji xD card.
[ guru @ 06.02.2007. 11:56 ] @
A u praksi, te brze kartice su brze od vecine aparata pa mu dodje na isto. Ono za shta kod aparata brza kartica najvishe sluzi je video, nekima treba brza samo zbog toga.
[ priest77 @ 09.02.2007. 14:27 ] @
Evo tabele preuzete sa wikipedije:
[ kamerman @ 07.06.2007. 18:00 ] @
Imam FUJIFILM xD karticu od 2 GB u aparatu Fuji S6500 fd.Radila je normalno i jednog dana sam nesto uzeo da slikam i posle nekoliko odslikanih fotografija aparat je prijavio gresku sa kraticom.Kazite mi da li je moguce da kartica od 2 GB ne prija aparatu i mozda je bolje kupiti manju ili moze biti nesto drugo u pitanju ? Karticu sam divnim cudom vratio u zivot tako sto sam odradio format i ona se povratila u zivot,ali me plasi da ce se to ponoviti.Na njoj sam inace imao neke slike i one su se izbrisale,ali ne bi bilo zgodno da mi se to desi na nekom putovanju ili u nekoj situaciji kada su mi vredne slike na njoj.
[ Backy @ 07.06.2007. 18:16 ] @
ja imam olympus H karticu od 1gb, i kad mi prijavi error to uvek znači da je nešto upalo u slot... samo izduvam i radi (bez formatiranja)
[ broker @ 07.06.2007. 21:24 ] @
Ma preformatiraj i teraj dalje. Ako se ponovi onda sumnjaj na karticu.
[ kamerman @ 07.06.2007. 23:37 ] @
Pa samo se nadam da vise nece da se ponovi pogotovu u nekom odsudnom trenutku.Lako cu ja format i teraj dalje,ali je problem ako ne prebacim slike u comp,a to se desi.Videcemo sta ce dalje biti.Nego da li uopste treba karticu kad se ubaci u aparat formatirati ili se moze odma slikati na nju.Ja moju nisam formatirao vec sam cim sam je ubacio krenu da skljocam na nju ?
[ broker @ 08.06.2007. 09:07 ] @
Moje iskustvo ja da treba preformatirati. Skoro sa svakom karticom sam imao problem slican tvom vrlo brzo nakon kupovine, i svaki put se posle formatiranja problem nije vise pojavljivao. To mi se desilo i sa S3IS i s6500fd.
[ kamerman @ 08.06.2007. 21:51 ] @
O.K. hvala na odgovorima.Nadam se da ce posle ovog formata i kod mene biti sve uredu na dalje.Pozdrav.
[ Barboza @ 12.06.2007. 11:34 ] @
Citat:
Backy: ja imam olympus H karticu od 1gb, i kad mi prijavi error to uvek znači da je nešto upalo u slot... samo izduvam i radi (bez formatiranja)

Isti problem sa Fuji xD 2gb type M u 6500, samo...

ne znam sta bi moglo da upadne u taj slot posto je uvek zatvoren i ne prljam aparat? Pre bih rekao da ta kartica ima problema se pregrevanjem. Prijavljuje gresku redovno kod cestih okidanja za redom, na suncu i temperaturi kakva je danas npr. Isto tako, cim "odmori" desetak sekundi van slota, posle radi bez ikakvog formatiranja. A format svakako radim posle svakog prebacivanja fotki na komp.

Ovo bas zna da dovede do ludila kad propustis akciju zbog jbne vruce kartice (i dok duvas u nju k'o u tanjir supe zamisljas kako je lomis, grizes, gazis...). Ako se desava samo sa 2gb onda svakako treba uzeti manju pa makar u vise primeraka. A ako je do aparata i ako masa sa 9600 nema slicnih problema, onda eto razloga zasto dati 100e vise.

Voleo bih da cujem da li se nekom desava ovo drugoj kombinaciji osim s6500fd/xD 2GB?
[ BiiigMuzzy @ 14.06.2007. 16:59 ] @
Citat:
Barboza: Isti problem sa Fuji xD 2gb type M u 6500, samo...

Vrlo interesantno... da li jos neko ima ovakva negativna iskustva? Imam S5600 i 2 kom. od 1GB, a namera mi je da pred polazak na more uzmem i jednu od 2GB. Al sad, kad cujem ovakva iskustva... hmmm... mozda bolje jos 2 kom. pa me makar i malo skuplje izadje.

Da li je ovo generalno problem sa 2GB, ili slucajnost?

Pozdrav!
[ mrkii @ 14.06.2007. 17:29 ] @
da li je kartica SD 1GB Kingston dobra za snimanje videa u aparatu fuji s5700? tu pre svega mislim da li je dovoljna brzina kartice - neko rece da je brzina bitna upravo zbog snimanja videa.
[ crnibombarder @ 14.06.2007. 19:07 ] @
Na tom aparatu radi bez problema.
[ kamerman @ 15.06.2007. 16:31 ] @
Vidim da se tema prosirila tako da nisam bio jedini.Moja kartica je tip M i meni se to u stvari desilo kada sam skljocao vise fotki non stop.Moguce da je u tome problem stvarno ako se greje i da tad pukne.Ako je to onda stvarno nije dobra za leto,a pogotovo za more jer se tek onda greje.Slikao sam iza toga i za sada je ponovo sve dobro,ali nikad se nezna.Obicno te proda kad ti je najpotrebnija.Ajde da cujemo jos nekog sa ostalim Fuji aparatima i njihovim iskustvima.Ja se vec razmisljam da kupujem slabiju karticu posto nisam najsigurniji sa ovom.
[ BiiigMuzzy @ 15.06.2007. 19:23 ] @
Kamerman, znaci, ti prvi put nisi formatirao karticu u aparatu i onda ti se pojavila greska "pregrejane kartice"? Da li ti je sada posle formata sve u redu?

Ja svaku karticu pre prvog koriscenja formatiram iz aparata (S5600 koristim). I (da kucnem u drvo) nisam nikada imao problema. Proslo leto su me na moru lepo posluzile 2 komada od 1GB. A opet, jedan moj drug ima slucaj da nije formatirao karticu od 1GB, a koristio je u E550. Slike je normalno skljocao, ali zato mu je snimanje videa pravilo problem - snimi minut, dva i zaustavi se. Kad sam stavio moju karticu u njegov aparat, sve snima najnormalnije. Onda mu preformatiramo karticu i od tada je i njegova radila normalno. Izgleda da kartice hoce cudno da se ponasaju ako nisu formatirane u aparatu. Da li se tvoja od 2 giga sada normalno ponasa?

Pozdrav!
[ Barboza @ 16.06.2007. 09:31 ] @
Citat:
BiiigMuzzy: Da li ti je sada posle formata sve u redu?...Da li se tvoja od 2 giga sada normalno ponasa?

Kao sto sam gore vec pomenuo, kod mene format ne pomaze. Koristim ga umesto 'delete all', sto ce reci svaki put posle prebacivanja fotki na komp i opet mi se zakucava kod npr. 5 do 10 bracketinga za redom i sl. forsiranja upisa.

Mozda bih i uzeo drugu karticu kada bih znao da je do velicine, ili mozda do tipa kartice (h/m)? Ovako, mislim da bi mi usi izrasle kad bi mi se ista stvar desila sa novom xD 1GB typeH.

[Ovu poruku je menjao Barboza dana 16.06.2007. u 10:51 GMT+1]
[ BiiigMuzzy @ 16.06.2007. 09:47 ] @
Ah da, sorry! Promaklo mi je.

Steta Onda cu uzeti 2x1GB. A bas sam hteo da imam i malo vise mesta, zbog eventualnog snimanja videa. Dobro, sta da se radi. Thnx enivej

Pozdrav!
[ kamerman @ 18.06.2007. 08:03 ] @
Nisam formatirao karticu u aparatu kada sam je kupio i ne znam uopste kako mi je to promaklo da uradim.Iza greske sam je formatirao,ali ne znam da li se pregrejala pa zato pukla.Iza toga sam je formatirao u aparatu i iza toga nisam nesto ni slikao,ali mi nije od tad nista brljala.Moram da uzmem pa da ga malo maltretiram ponovo da vidim da li ce se ponasati dobro.Mozda je samo moja greska sto nisam uradio format.Videcemo na dalje.Svi vi koji pricate da nemate problem imate kartice od 1 Gb tako da ne mozemo da uporedimo.
[ dekster2 @ 18.06.2007. 08:30 ] @
@kamerman

Samo polako,o cemu se radi,jer zvucis kao da je aparat upao u vodu a ti pricas ispred ventilatora pa ti sveckaju reci.
Polako,broj do 10. U cemu je problem.
[ kamerman @ 18.06.2007. 22:58 ] @
Citat:
dekster2: @kamerman

Samo polako,o cemu se radi,jer zvucis kao da je aparat upao u vodu a ti pricas ispred ventilatora pa ti sveckaju reci.
Polako,broj do 10. U cemu je problem.

Marsovcima pristup zabranjem.Pa valjda citas o cemu pricamo.Ako imas nesto pametno da dodas onda dodaj.Ne trosi reci na gluposti.
[ sledgeh44 @ 03.01.2008. 13:32 ] @
Prilično stari post al' možda još uvek ima zainteresovanih :-)

Prvo, kartice koje dolaze do nas i koje se kupuju kod "pouzdanih" prodavaca su vrlo često falsifikati! Najlakše je dodati malo ekstra novca i kupiti brand name karticu od renomiranog prodavca! To bi trebalo da reši sve probleme!

Drugo, jedino kad sam primećivao pojavu kakva je opisana ovde je kada fotoaparat ostane bez baterija u toku prebacivanja snimaka iz bafera na karticu ili u toku samog fotografisanja! Nije mi se desilo sa S6500 ali jeste sa nekim drugim modelima... Dakle, ukoliko se problem javlja i sa punim baterijama onda pojma nemam šta bi moglo da bude u pitanju.

Treće, "kartica se zagreva"?! Ajde da ostavimo za momenat fotoaparate na stranu... Imam tridesetak kartica različitih formata i tri - četiri čitača za iste! Još mi se nije desilo da primetim da se neka zagrejala, čak ni pri jednokratnom prenosu velikih količina podataka (2 - 3GB)! E sad, (neki) fotoaparati se zagrevaju prilikom korišćenja ali čisto sumnjam da je to zbog kartice koja ima efektivnih 5 grama a i temperature su u okviru prihvatljivih radnih!

Dakle, moje mišljenje je da rešenje problema leži u prve dve tačke ovog posta... Inače, S6500 bez problema radi sa 2GB...

Pozdrav!
[ crnibombarder @ 03.01.2008. 17:17 ] @
Citat:
sledgeh44Inače, S6500 bez problema radi sa 2GB...

Naravno da radi , ali sa XD Fuji "tip-H" ,
jer na pozadini pakovanja "tip-M" lepo pise da moze imati problema sa S6500fd.
[ anon157690 @ 03.01.2008. 21:18 ] @
Pitanje je samo koji su to "provereni" prodavci. Nema tu pravila, svugde možeš da se za*****, niko više ne može da garantuje originalnos, sve to kineži štancaju.