[ Coboco @ 06.02.2007. 15:13 ] @
Evo sta me interesuje...

koristim Inventor... i postavljam pitanje da li postoji mogucnost da kada udjem u sketch povezem geometriju sa koordinatnim sistemom... ili na primer da se mere odstojanja u odnosu na ose... ma uopsteno da li moze da se koriste ose i koordinatni pocetak ????

ili moram da crtam pomocne linije umesto osa... da li neko ima iskustva...???

Unapred hvala
[ saleng_42 @ 06.02.2007. 18:34 ] @
Može...

Kada otvoriš sketch (ili bilo kada, u sketchu) otvori "Origin" u Model Browseru i koristeći "project geometry" projektuj kordinatne ose ili ravni na ravan sketcha.
[ SlavishaT @ 06.02.2007. 23:03 ] @
Hvala Sale za tu informaciju. Ja sam inace crtao dvije konstrukcione linije iz koordinatnog ishodista, fiksirao ih i zatim geometriju kotirao u odnosu na njih. Taj nacin sa projektovanjem osa je bolji i brzi.
[ Coboco @ 07.02.2007. 08:28 ] @
ne da mi nije palo napamet... svaka cast

e... ali takvim nacinom moras u svakom novom skatchu da projektujes geometriju... dakle opet se svodi na isto...

kao i crtanje konstruktivnih linija... ili mozda ima neka jos opcija... aj... razmislite... u svakom slucaju i ova pomoc je dobro dosla

[Ovu poruku je menjao Coboco dana 07.02.2007. u 11:24 GMT+1]
[ saleng_42 @ 07.02.2007. 17:05 ] @
@Coboco:

Ne vidim problem...svaki put kada to uradiš u okviru istog dela (part-a) to su uvek iste ravni...Ako ti je lakše za orijentaciju, uključi da su ti koordinatne ravni/ose po defaultu vidljive... Možeš i da koristiš "precise input" pa da ukucavaš koordinate slično kao u acad-u...što po malo ubija smisao Iv-a

@Siniša:

Sitan je detalj, može lako da promakne. Drago mi je da sam pomogao

[ Cikman @ 11.03.2008. 11:11 ] @
Ako sam dobro razumeo smara te to sto moras svaki put da projektujes geometriju u novom partu. Resenje tog problema moze da bude:
1. otvoris part
2. projektujes geometriju (ja uvek projektujem YZ i XZ)
3. izadjes iz sketch-a komandom return
4. Part snimis pod novim nekim imenom u direktorijum C:\Program Files\Autodesk\Inventor 2008\Templates

Na ovaj nacin kad krenes na new medju njegovim template-ovima ce da se pojavi tvoj koji ce da sadrzi isprojektovane ravni.

A ako nisam dobro razumeo onda samo treba da ukljucis opciju <Autoproject edges for sketch creation and edit> koja se nalazi u tools/application options/sketch.

Nadam se da sam bio od pomoci

Pozdrav
[ Coboco @ 11.03.2008. 14:02 ] @
aj bas.. slucajno sam naleteo na ovu temu... neocekivano... zaintrigirao me je naslov... kad ono ... ja postavio temu... ali pre godinu dana...
prema tome... samo pogledaj datume ;)

no... druga stvar... to nije losa ideja sto si rekao... ali... to znaci... ako napravim part kao template ... sta sam dobio... fajl s napravljenom skicom... OK... ali sta ako ja hocu da napravim part u nekoj drugoj ravni? Mislis li da treba da imam 3 skice s projektovanim ravnima?

druga opcija <Autoproject edges for sketch creation and edit> ne pije vodu ... jer se njome ne dobijaju projektovane linije... od ravni i osa... vec samo od modela...dakle... opet smo na pocetku... ukratko... moraju se projektovati ravni... sada mi vise nije to problem... navikao sam se... ali i dalje smatram to kao propust Autodeska
[ Cikman @ 11.03.2008. 14:22 ] @
Pogledao sam datume, ali mozda neko drugi osim tebe bude citao pa sam hteo da odgovorim. Never mind... Ja uvek radim prvu skicu u XY ravni i koristim template samo sa jednom skicom. Ne znam zasto bih modelirao part u razlicitim ravnima (bar meni nije nikad trebalo)? Ako je part deo nekog sklopa svakako ces ga ograniciti contstraint-ima.
Ne znam sta tacno pokusavas da modeliras kad su ti u drugim sketch-evima uvek neophodne ravni, ali u svakom slucaju jeste propust Autodesk-a. Ne bi nista skodilo da ih uvek isprojektuje pa makar ti ne trebale nikad.

Pozdrav
[ Coboco @ 11.03.2008. 19:23 ] @
s obzirom da ja radim sa skicama Skelet modeling, meni je potrebno da ne mesam ravni... dakle ako mi treba neka skica u XZ ravni... lakse mi je da je tako odaberem... na kraju krajeva... kome ne trebaju razlicite ravni pri modeliranju partova... to je odlicna ideja ;)
[ tibetanac @ 15.03.2008. 23:13 ] @
Nisi naveo koju verziju Inventor-a koristis. Pretpostavljam neku stariju.
U novim verzijama 11 i 2008 nemora da se projektuje ni koordinatni pocetak ni
ose vec moze da se kotira od samog koordinatnog pocetka.
Kao sto je u SolidWORKSU oduvek bilo.
POZDRAV!
[ Coboco @ 17.03.2008. 09:00 ] @
stavljen je koordinatni pocetak... ne i ose...
prema tome... probaj da odradis simetricnost... s tackom

btw... koristio sam 10,11, 2008, trenutno