[ davidkovacs2 @ 11.02.2007. 16:24 ] @
| Da li postoji kabl koji sa jedne strane ima VGA prikljucak a sa druge Scart?
cekam odgovore.
Hteo bi da postiglem da vidim monitor na tv-u sa ovakvim kablom koji sam rekao....
ZA S-VIDEO I ZA TV-OUT NEMOJTE SPOMINJATI... ZNAM DA IMA I TO ALI JA NEMAM NI JEDNO... NEMOJTE DA DISKUTUJETE O TOME STO NEMAM ITD... CEKAM ODGOVOR SAMO ZA TO STO SAM PITAO...HVALA NA RAZUMEVANJU!
[Ovu poruku je menjao davidkovacs2 dana 13.02.2007. u 21:45 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao davidkovacs2 dana 13.02.2007. u 21:49 GMT+1] |
[ buljko @ 11.02.2007. 16:48 ] @
Postoji ADAPTER, ne kabal ali, mislim da nisi to pitao. Ovde je dat u jednoj temi nacrt takvog kabla ali TO NE RADI!
[ davidkovacs2 @ 11.02.2007. 17:03 ] @
aha......znaci adapter postoji..... onda mi treba samo adapter i izvucem iz monitora kabl , nataknem adapter i onda imam na toj strani scart... jel tako?
(a ko jos ovo cita neka mi odgovori da li postoji takav direktan kabl).......
[ lancia88 @ 11.02.2007. 17:42 ] @
Pozdrav,
auuu.... Citat: buljko: ..... ali TO NE RADI!
Citas li ili hoces sam da se uveris posle kupovine?
Postoji ali ne funkcionise, postoji par verzija ali u najboljem slucaju daju nesto bez boja, ja barem nisam jos sreo nesto sto bezuslovno normalno radi.
[ davidkovacs2 @ 11.02.2007. 17:53 ] @
znaci onda nista  ? ili ipak postoji? ja sam nasao neku semu:
http://www.electronics-lab.com/projects/pc/012/vgascart.jpg
sta mislite jer to valja?
[ davidkovacs2 @ 11.02.2007. 18:26 ] @
Ili cak i nemora to Scart.... Evo ovako:
Imam obicnu integrisanu graficku karticu koja ima samo VGA izlaz za monitor. Nista vise!
I imam TV koji ima Scart i ono za antenu. (Ni na TV-u nemam S-video itd.)
Da li ih je moguce povezati da mi se monitor vidi na TV-u? Ako jeste, kojim postupkom?
MNOGO BIH SE ZAHVALIO NA KOREKTNOM ODGOVORU!
[ Aleksandar Đokić @ 11.02.2007. 19:03 ] @
najlakse...promenom graficke
[ JOJO847 @ 11.02.2007. 19:07 ] @
ti adapteri dodju koliko i graficka sa tv out. Kad ima TV out, lako je. Sa VGA nije :)
[ davidkovacs2 @ 11.02.2007. 19:09 ] @
aha... a koja je neka jeftina graficka sa TV-outom? koja cena? neka od 64MB mi je dosta posto ne igram igrice......
[ davidkovacs2 @ 11.02.2007. 19:15 ] @
Ili jos nesto... Da li postoji samo tv out ? tj. samo TV out kartica koja ulazi u PCI slot? ako postoji , posto je?
ILI mozda da ima neke metode preko USB-a??????
Molim vas pomagajte!!
[Ovu poruku je menjao davidkovacs2 dana 11.02.2007. u 22:56 GMT+1]
[ buljko @ 11.02.2007. 23:05 ] @
Jbt, tebi kao da zivot zavisi od toga! Prvo, ono sto si postovao gore (vgascart.jpg) nije kabal nego adapter (sa aktivnom elektronikom) za koji nisam (i pored interesovanja i na stranim forumima) dobio potvrdu da radi. Drugo, samo TV-OUT kartica, mislim, ne postoji ali zato mozes za 500-600 din. naci neku 16-32MB (TNT, Savage, GF2, SIS-Xabre) koja sasvim korektno odradjuje tu funkciju. Za 1000-1200 din. mozes da biras! Zasto je od svega ovoga napravljen problem... verovatno zbog izbegavanja pretrage!
[ Seme @ 12.02.2007. 10:51 ] @
Pazi ona sema koju si poslao i da radi tebi verovatno nece koristiti. Iz opisa tv - a mi se cini da je starije proizvodnje.Ne znam da li si primetio da se sa vga izlaza ka skartu vodi svaka boja odvojeno.Kada skart ustekas u tv potrebno je da u tv - u (meniju) imas opciju koja cita razlozene boje sa skarta.Znaci cita svaku boju odvojeno i prikazuje je na ekranu.Koliko sam ja informisan obicno se kod starijih televizora moze preko skarta prikazati samo s- vhs signal.Sto znaci da ti ta opcija otpada.Pozdrav
[ davidkovacs2 @ 12.02.2007. 12:34 ] @
Znaci kaliko kosta jedan graficka obicka skroz? 1000din? nije vazno.. neka obicna 16 ili 32MB.... samo mi treba TV Out na njoj.....
[ ksrele @ 13.02.2007. 00:53 ] @
Ta shema radi 100%, ja sam je licno koristio svojevremeno. Sve to lepo mozes da sastavi i ima da radi, samo ima jedna finta. Naime TV ima SROZ drugacije rezolucije i tajminge od PC-a. Ali nije ni to toliki problem. Ja imam program koji nekako pristupa memoriji graficke i menja sliku u Real Time-u i pravi rezoluciju i tajming kakav TV-tu odgovara. Ogranicenje je to sto je taj program star i vise se ne razija i mislim da novije kartice nece podrzavati.
Postoji alternativno resenje, tj postoje dva. Prvo je totlno skupo i komplikovano a to je da nekako hardverski (sigorno negde postoji sema) menjas rezoluciju i tajming signala ali taj uredja MORA biti komplikovan i skup ali te lisava svih mogucih problema softverske prirode.
Druga alternativa je logicnija i laksa samo je pitanje da li ce da radi. Naime, tebi ne treba nikakav poseban softver za karticu za njeno "nagovaranje" da radi na nestandardnim rezolucijama, to mozes da uradis i iz Control Panela graficke kartice.
A sada malo tehnickih detalja:
"Normal video signals you watch on TV screen are generally in composite video or RF (antenna). The picture signal sent out by PC graphics cards (VGA, SuperVGA and newer cards) is analogue RGB signal with separatge sync signals. The picture resolutions vary from computer (typically from 640x480 well above 1024x768) and the broadcast television (nominally 525 or 625 lines in Y direction isn signal, somewhat less visible, resolution in X direction not absolutely defined, usually effective X resolution beteen 300-600 pixels). The picture format used in broadcast TV is interlaces but computer uses non-interlaced ivdeo. And the picture format sync rates are different. The HSYNC rate of TV is 15625 Hz (for PAL and SECAM standards) or 15750 Hz (for NTSC standard). The VSYNC rate is 50 Hz (for PAL and SECAM) or 60 Hz (for NTSC). Original VGA used around 31 KHz HSYNC rate and 60-70 Hz frame rate, nowadays typical values are HSYNC=30-65 kHz and VSYNC=50-120 Hz."
Dakle tebi treba:
625 linija x 300-600 pixela (tako pise u textu); HSYNC: 15625 Hz; VSYNC: interlaced 50Hz
Probaj da nateras karticu da radi u ovim uslovima. Mislim da se moze... Srecno.
A da, evo ti i program pa probaj
[ davidkovacs2 @ 13.02.2007. 20:23 ] @
HVALA... pokusacu.....
Ti si koristio ovu semu. Jelda?
Nego sad kako gledam ovu semu, stvar je u tome sto kod mog VGA kabla (kod monitora) nema sve iglice .... samo rupice na ta 3-4 mesta ..... i te iglice bas trebaju da se povezu..... ali kad budem rastavio mozda budu tamo kablici??
I jos jedno pitanje. Sa kakvim to kablom da spojim te zive?? moze sa obicnim ili treba sa onim sto ima i sencenje?
Unapred zahvalan na odgovoru ksrele-tu!
[Ovu poruku je menjao davidkovacs2 dana 13.02.2007. u 22:12 GMT+1]
[ ksrele @ 13.02.2007. 22:07 ] @
Nisam koristo tu semu, koristio sam onu sto ti je tamo gore na onom linku.
Doduse, prvo sam koristio neku komplikovaniju elektroniku pomocu koje sam RGB i Sihronizaciju spajao u jedan Kompozitni signal (dakle kompozitni video signal je onaj sto ide na Video In Chinch - zuti - prikljucak na TV-u, Videu, itd. a ne RF signal koji ide na antenski prikljucak!!!). U tom sklopu je koriscen neki malo skuplji IC koji je to radio. I tako je isto radilo samo je bilo bez boje. Trebalo je uz taj IC postaviti i neki mali trafo-namotaj-filter za boje, ali ja tada nisam imao pojma sta je to, toga nije bilo na plocici a trebalo je.
I kada sam naucio sta je scart i kakve ulaze-izlaze ima razmisljao sam sta bi se desilo ako bi spojio RGB signal iz PC-a direktno na RGB ulaze TV-a??? Srecom pa sam nasao i shemu gde sam trebao i sihronizaciju malo srediti (jedan digitalni IC) i spojiti na TV SCART prikljucak. A tu elektroniku nisam morao da pravim ponovo jer je vec postojalo na onoj komplikovanijoj plocici koju sam ranije imao (poklonio mi jedan majstor) i iz prve je super proradilo, bez ijednog problema u FULL boji i sve... :)
Kazem jedini je problem rezolucija i sihronizacija. O tome moras da povedes racuna. Mada mislim da ako je TV malo noviji nece mu biti nista, samo neces imati sliku, a inache mozda moze i da crkne ako ne dobija pravu sihronizaciju. Ne razumem se bas previse u TV pa ti ne mogu vise pomoci.
Za spajanje ti je potrebno:
2 konektora - jedan SCART i jedan VGA konektor, oba muska sa iglicama.
Malo koaksijalnog kabla, za video signal se zahteva 75oma, ali moze i onaj obican za audio signale da se koristi. Tachnije, trebace ti 5 kosaksijalnih kablova, ili jedan dugacak izdeljen na 5 delova (10 spojeva - 5 vrucih i 5 masa, oplata, omotacha ili kako vec kazes) od VGA kartice do TV-a >>digresija: znas da GROUND, ili GND u shemi oznachava masu nadam se, e tamo se spaja oplata koaksijalca<<, negde ces morati ubaciti onu elektroniku, znachi tamo ces morati prekinuti samo dva provodnika (zbog elektronike) a ostalo moze da ide direktno kao na shemi. Mada ako si spretan, mozes to i da ubacis u SCART konektor da ne pravis posebnu kutiju, samo ne znam kako ces za napajanje, ali snaces se vec nekako. Ili mozda je bolje da stavis u VGA konektor, samo je on manji malo pa ces morati biti MNOGO spretan. Bolje je zbog napajanja, jer tu ti je komp i njegova napojna sa koje mozes da skines 5v.
I to bi bilo to. Raspored nozica imas, a i pise na konektoru ispod pojedinih nozica brojevi pa ces lako skontati.
Ja ti NIKAKO ne preporucujem da radis bez konektora, mozes da sprzis nesto... oprezno samo, ja ne snosim nikakvu krivicu ako nesto zeznes.
[ buljko @ 13.02.2007. 23:54 ] @
Za pravilan rad, trebace ti (u ovom slucaju) externi generator sinhro impulsa jer ne verujem da ces uspeti da nateras graficku karticu (mozda neku Nvidia sa TvToolom) da radi u 15625/50 rezimu. Proguglaj malo za MC1374 (ako se dobro secam) i vidi za mogucnosti tog chipa.
[ damg @ 14.02.2007. 08:11 ] @
Neke graficke kartice se mogu naterati sa powerstrip-om da generisu 15.5khz/50hz interlaced signal. Na sajtu sa tvtool-om imas i semu prepravke gforce kartica sa tv out-om na rgb. Od skupljih kartica npr. ati aiw x800 ima rgb izlaz. Ako je smisao cele ove price dobiti sto kvalitetniji izlaz iz kompjutera na tv, onda svakako treba izbegavati bilo kakve konvertore; Ostaje ti samo jedno resenje - da nadjes negde polovnu matrox g400 (ili g450) dual head karticu koja ima (najbolji) rgb tv izlaz.
[ ksrele @ 14.02.2007. 11:59 ] @
Nisi damng dobro razumeo coveka. Covek nema nikakav drugi izlaz osim VGA izlaza sa graficke i zeli pre svega sto jeftinije da prodje a da moze da gleda sliku sa PC-a na TV-u. A i najverovatnije ga zanima da sam nesto sklopi sam i da se divi kako to radi a sam je to uradio (doduse mi smo mu dali ideje ali shemu je sam nasao).
Da, probaj sa PowerStrip-om, dobar je to program.
Ali sada nesto razmisljam, sa svakim programom ces imati problema ako imas noviji monitor, ne znam kako ces uspeti da promenis podesavanja jer ce ti se monitor lepo ugasiti kada izadje iz opsega koji moze da "izgura"... ako me razumes... Probaj da uzmes stariji (mnogo stari) monitor i sa njim da odes na te opsege, on se zasigurno nece ugasiti jer znam da sam ja to uspevao sa mojim starim.
Ajd pa javljaj dokle si stigao.
P.S.
buljko ja bi mu preporucio da prvo proba ciste RGB signale da spoji na SCART, mozda i uspe, a ako to ne neka se posle pozabavi sa MC1374 kolom.
[ davidkovacs2 @ 14.02.2007. 13:07 ] @
trebacu da kupim jos jedan VGA kabl... scart sam kupio........ ali jedini problem je da ne znam da spojim ............
Moracu da odnesem kod elektricara.....
[ ksrele @ 14.02.2007. 17:24 ] @
Ha, mogao sam i da predpostavim...
Pa nista, ako ne poznajes majstora moze da ti naplati isto kao da si kupio neku graficku sa TV izlazom.
Samo posto imas integrisanu graficku proveri da li imas AGP slod da se ne zeznes i da kupis graficku a nemas gde da je stavis.
[ davidkovacs2 @ 15.02.2007. 10:34 ] @
Nije problem... tetak mi je elektricar :) .......... a sto se tice slotova na maticnoj ploci ja imam PCI slotove.......
I bolje da kupim neku jeftinu graficku za 500-600 din koja ima TV Out. Od 16-32 MB..... Jer to od prilike 500-600din
moze da se kupi ???
[ buljko @ 15.02.2007. 10:56 ] @
Citat: davidkovacs2: ... a sto se tice slotova na maticnoj ploci ja imam PCI slotove...
Citat: ksrele: ...posto imas integrisanu graficku proveri da li imas AGP slot
Citat: [url=/p1471925] Jer to od prilike 500-600din moze da se kupi ???
Zavisi gde, uglavnom moze, mozda za maaalo vise para. Pregledaj malo oglase ili potrazi kod nekog servisera racunarske opreme.
[ davidkovacs2 @ 15.02.2007. 16:46 ] @
aha........
[ Šahbaz @ 16.02.2007. 15:20 ] @
Da ne otvaram novu temu postovacu ovdje jer mislim da ja imam donekle slican problem.
Na lap top-u imam samo izlaz za monitor znaci bez TV-outa.
Na TV-u scart, s-video, antenski, cinceve (audio i video).
Zanima me da li postoji neki kabal sa kojim mogu spojiti TV sa laptopom?
Ako ne postoji koja mi je najeftinija varijanta za povezivanje?
Pozdrav.
[ ksrele @ 16.02.2007. 15:55 ] @
Da, ti spadas u istu kategoriju samo si ti u jos losijoj poziciji. Naime ti ne mozes da "dodas" karticu sa TVout-om.
Jednostavno, ako se razumes u elektroniku poprati gore navedeno uputstvo.
Kao dodatak na onu elektroniku koja je vec opisana, obrati paznju i na mogucnost dodavanja sklopa koji ce ti praviti S-Video signal koji ces da prikljucis na TV posto imas takav ulaz kazes. Tacnije pronadji na netu i pogledaj PDF od TDA8501 koji je u sustini PAL - NTSC encoder. A sta je to sada pitas se ti. E to ti je integralac koji ti sabira R (crvenu) G (zelenu) B (plavu) komponentu slike i plus jos sihronizaciju u signale koji odgovaraju za S-Video standardu. A imas i MC1377P (ne znam da li ima novija verzija, ali je vrlo moguce) koja RGB+Sync pretvara u prosti Kompozitni Video signal (da ponovim, signal koji se spaja na Žuti Činč na TV-u)... A mozes i da koristis shemu koja je na ovom forumu ako zelis samo da se prikljucis na SCRAT. Ti bar imas vise mogucnosti :)
A naravno, nemoj da se radujes previse jer ni tebi ne gine igrarija sa rezolucijama i osvezavanjima...
Ljudi, voleo bi da ovo neko napravi i proba, da se i ja osecam korisnim na ovom forumu a ne samo da postavljam glupa pitanja... :)
P.S.
Ne znam kako na googletu nista niste nasli kada ima brdo linkova o ovome.
Npr: http://www.tkk.fi/Misc/Electro...ts/vga2tv/psergio_circuit.html je najmocniji sto se ove teme tice, a sigurno ih ima jos na milione...
LJudi tamo su vam sva objasnjenja, a mi smo ovde da cisto uputimo na neke finije detalje...
[ buljko @ 16.02.2007. 17:26 ] @
Samo kao mala napomena, gorepomenuti MC1374 i MC1377 su "par" tj. predvidjeni i dizajnirani za direktnu spregu pa, ako se vec odluci za takav poduhvat, MC1374 je logicnija opcija od TDA8501.
[ ksrele @ 16.02.2007. 18:05 ] @
Naravno, slazem se sa svim ali mislim da je totalno nepotrebno komplikovati sve sa (MC1377) RF Modulatorom za koga, uzgred, treba i motati specijalne namotaje i tra-la-la... A mislim da ima i bolji IC sa istom funkcijom od MC1374 koji sam spomenuo, tj ima isto od Motrole (a mozda i od Philipsa) neki IC koji je mnogo lakse koristiti, zahteva manje maltretiranja oko okolnih delova i uskladjivanja rada...
Ako se MC1374 koristi bez onog spoljnjeg trafojcica (koji se inace moze naci u starim televizorima) sve ce biti OK samo ce davati crno-belu sliku :)
[ davidkovacs2 @ 03.03.2007. 14:58 ] @
Jer ima neke mogucnosti sa USB-om ???
[ ksrele @ 03.03.2007. 23:59 ] @
Hahahahahaa... :-D
Ti mora da se salis? 
Ovde komentrarisemo najjeftinije resenje za sliku na TV-u sa kompa i to po mogucnosti "uradi sam" a ti spominjes USB koji TAAAAKOOO sve komplikuje. Tebi treba graficka kartica na USB portu. Cisto sumnjam da ovo postoji. A i kako postoji cisto sumnjam da je jeftino.
Razmisli malo sta si pitao...
[ davidkovacs2 @ 04.03.2007. 02:21 ] @
:) .... resio sam.... kupicu neku jeftinu geforce 2 16-32MB graficku sa S-Video ....
[ ksrele @ 04.03.2007. 13:14 ] @
Eto super, mada bi vise voleo da si probao da sklopis onaj sklop... :) Salim se naravno...
P.S. Ja bi ti preporucio GeForce 4 MX440, ima mnogo bolju manipulaciju TVout-a. Mozes "zoom"-irati sliku, tj menjati "pan scan" da ti slika ne "izlazi" sa ekrana ili da ne stoji daleko od ivica pa da ostavlja crno pored - tako je na GeForce2 karticama i to me je JAKO nerviralo.
[ davidkovacs2 @ 05.03.2007. 17:32 ] @
hehe... a jer taj geforce 4 sto kazes , ima za tu cenu kao i geforce 2??? :)))))
[ ksrele @ 05.03.2007. 18:27 ] @
Ma nije to skupa kartica. Ja je imam i uskoro cu je prodati i sumnjam da cu za nju da dobijem puno.
[ davidkovacs2 @ 06.03.2007. 13:12 ] @
pa reci cenu koliko se krecu te kartice........
[ LPFM @ 06.03.2007. 13:18 ] @
oko 20evra
[ MRK @ 07.03.2007. 22:25 ] @
Cini mi se da je neko spomenuo DIREKTNO povezivanje RGB pinova sa VGA graficke na odgovarajuce pinove na SCARTu na novijem TVu?! Izvodljivo? Koji su problemi, sinhronizacija...? TV je neki BEKO.
[ ksrele @ 07.03.2007. 23:39 ] @
Pa procitaj sve... nema mnogo...
Ali ako te mrzi u kratkim crtama.
RGB direktno na SCART? Radi, makar meni na GORENJE TV-tu (naravno uz dobru sihronizaciju koja NE IDE DIREKTNO sa PC-a na SCART!!!).
Sihronizacija i rezolucija? Problem! Resenje? E za to moras procitati forum!
U sustini, ovo radi a ako ne radi sklopu se lako doda pod sklop koji ce napraviti da radi slika i na kompozitnom video ulazu i na RF antenskom ulazu....
Za detalje procitaj temu.
Posle procitane teme mozes postaviti pitanje...
[ MRK @ 08.03.2007. 09:57 ] @
ok. posto kazes da to kod tebe radi kazi mi tacno koji sklop si ti koristio za sinhronizaciju, postuj shemu. da li koristis neki prog na kompu da kontrolises rezoluciju, ili sta vec?
[ ksrele @ 08.03.2007. 10:27 ] @
Pa imas, brate sve vislje u ovoj temi. Nije ni velika, jedva dve strane, pa procitaj malo.
Koristio sam tu tamo gore navedenu shemu samo za obrtanje sihronizacije u negativno i nista vise. RGB ide direktno na TV kao i mase. Na kompu sam koristio program, ali jako davno je to bilo pa mi je radilo sa tadasnjom grafickom vec sam zaboravio koja je bila, bez 3D acc i sa 1MB memorije.
Novije mozes da njakas i preko njihovih drajvera i CPanela.
[ MRK @ 08.03.2007. 15:22 ] @
pa procitao sam celu diskusiju, odakle bi inace znao da je neko pomenuo ovo povezivanje, ali sam hteo, posto se samo ti javljas da ti radi sve ok, da kazes koja sema je iskoriscena. a inace trenutno pisem sam mobilnog pa mi malo nezgodno da prelistavam forume i forume.
[ apolon10 @ 20.10.2007. 16:21 ] @
Da li je neko konacno nasao resenje za vga(RGB) to s-video ili composite. Ima li neka proverena sema sa PCB om?
Gde kod nas ima da se kupi takav adapter ili mozda usb grafika ?
Problem je sto ja taj problem imam na notebooku i nemogu da uguram pci/agp grafiku...
Sta mislite o ovoj semici i gde moze da se kupi integralac CXA1645P Video Encoder ?
http://www.nexusuk.org/projects/rgb2svid/circuit
Thanks !
[ Kotuf @ 31.10.2007. 02:06 ] @
Ja imam Tv out, na rx1300 pro ali sam poceo da citam ovaj forum zato sto mislim da je vga2scart bolja varijanta!!! slika sa sVidea na scart je jadna!! a sa sVidea na cinc(zuti) jos jadnija!!! dok mastam o matroxu i originalnpm premieru pro..... veliki pozdrav za pokretaca ove teme!!!!!
[ markoart @ 04.12.2007. 03:46 ] @
[ nedjo_nik @ 05.12.2007. 03:21 ] @
postoji. imaš na internetu milijon podataka i šema i šta se nesnađeš to je obična banalna stvar idi na Google i potraži jednostavno je za napraviti
[ ksrele @ 12.03.2008. 18:35 ] @
Ooo nisam odavno bacio pogled na ovu temu, vidim jos uvek vlada interesovanje za nju, zanimljivo.
Inache (nije na odmet da ponovim) ja sam jedan on onih koji su se igrali sa ovim i moram priznati sasvim uspesno dobio sliku na TV-u.
E sad, par pitanja za one koji su eksperimentisali sa ovim, tj vise za one koji su i napravili neki hardver.
Prvo, koji ste softver koristili?
Tacnije, da li je neko uspeo da stvori sliku na TV-u iz Windows XP-a, pa makar ona bila i crno-bela?
Pri kojoj rezoluciji ste to postigli?
Koji ste softver koristili?
Da li je bilo ogranicenja u broju boja i rezoluciji?
Da li je neko ko ima napravljen sklop voljan da isproba da sam podesi sihronizaciju i rezoluciju slike na grafickoj pomocu PowerStrip programa (ili slicnog koji ima mogucnost manuelnog podesavanja frekfrencija) na PAL standard (HSYNC: 15625 Hz; VSYNC: interlaced 50Hz).
[ Cale2201 @ 26.05.2009. 23:44 ] @
Mozda Nije Mesto za Ovo Pitanje Ali Bi Molio Pomoc Ako Neko Zna!
Mene Zanima Da Li Postoji Nesto (Kabal,Adapter i Dr.) RGB to VGA Ili Scart to VGA?
Sto Znaci Imam Dvd Rekorder Koji od Izlaza Ima RGB i Scart E Pa Zanima Me Dal Mogu Da Ga Povezem Na Monitor?
Unapred Zahvalan Na Odgovoru!
[ dakis @ 27.05.2009. 07:58 ] @
[ ksrele @ 27.05.2009. 14:30 ] @
Nemoj ni slucajno da spajas napajanje na SCART izlaz na DVD Recorder-u!!!!!!
Koliko se meni cini, ova shema je za obrnuti proces, tj kako da se spoji izlaz iz VGA graficke kartice na TV preko SCART-a, stim da se podrazumeva da je rezolucija i tajming dobro podesen na samoj kartici.
A ono sto tebi treba je skoro ne izvodljivo. Jedino sto mozes je da probas da nadjes neki stari monitor (neki prastari) koji moze da radi na 50Hz ali i onda ne znam kako bi rezolucio prilagodio...
Ne znam, neka me neko ispravi ali mislim da je to za laika malo tezi posao.
[ shadow88 @ 31.05.2009. 15:53 ] @
Ljudi pa sto komplikujete stvar toliko, a resenje je tako jednostavno,covek vec ima vga izlaz na kompu,i ima scart ulaz na TV-u, e sad ja sam to kod sebe povezao na sledeci nacin: kupio sam adapter koji me je kostao svega 100 din,a kasnije sam video da ima i za 80 :) koji na sebi ima sa jedne strane scart konektor a sa druge vga, i audio levi i desni kanal, odnosno crveni,beli,i zuti cinc,a s'obzirom da treba da se prenese samo slika, dovoljan je jedan oklopljen kabel koji na krajevima ima cinceve,pa jedan u komp a drugi na adapter koji je ukljucen u TV. inace taj adapter na moje zaprepascenje nema apsolutno nikakvu elektroniku u sebi pa ne zahteva ni dodatno napajanje, a radi :) otvorio sam ga i video da su tankim pf provodnicima pinovi izprespajani direktno,ima samo jedan prekidac spolja koji regulise IN-OUT u zavisnosti kako se okrene adapter tj jel na ulazu ili izlazu uredjaja. dakle to kod mene tako povezano radi, i jos sam povezao malu kolor VGA kameru koja mi je na kapiji pa biram dodatnim prekidacem sta cu da gledam na tv-u dal kapiju ili desktop. da napomenem nesto sto se tice prenosa VGA signala, kad sam ugradjivao kameru kod sebe,govorili su mi da moram provuci oklopljen kabel jer je razdaljina oko 50m. medjutim ja sam provukao obican dvozilni utp kabel i to savrseno radi. inace kabel je onaj plavo beli (telefonski), e sad neka mi neko kaze, u cemu je poenta vuci oklopljen ako radi i ovaj i to radi vec 3 godine.
[ Vesale @ 31.05.2009. 16:05 ] @
Citat: shadow88: Ljudi pa sto komplikujete stvar toliko, a resenje je tako jednostavno,covek vec ima vga izlaz na kompu,i ima scart ulaz na TV-u, e sad ja sam to kod sebe povezao na sledeci nacin: kupio sam adapter koji me je kostao svega 100 din,a kasnije sam video da ima i za 80 :) koji na sebi ima sa jedne strane scart konektor a sa druge vga, i audio levi i desni kanal, odnosno crveni,beli,i zuti cinc,a s'obzirom da treba da se prenese samo slika, dovoljan je jedan oklopljen kabel koji na krajevima ima cinceve,pa jedan u komp a drugi na adapter koji je ukljucen u TV. inace taj adapter na moje zaprepascenje nema apsolutno nikakvu elektroniku u sebi pa ne zahteva ni dodatno napajanje, a radi :) otvorio sam ga i video da su tankim pf provodnicima pinovi izprespajani direktno,ima samo jedan prekidac spolja koji regulise IN-OUT u zavisnosti kako se okrene adapter tj jel na ulazu ili izlazu uredjaja. dakle to kod mene tako povezano radi, i jos sam povezao malu kolor VGA kameru koja mi je na kapiji pa biram dodatnim prekidacem sta cu da gledam na tv-u dal kapiju ili desktop. da napomenem nesto sto se tice prenosa VGA signala, kad sam ugradjivao kameru kod sebe,govorili su mi da moram provuci oklopljen kabel jer je razdaljina oko 50m. medjutim ja sam provukao obican dvozilni utp kabel i to savrseno radi. inace kabel je onaj plavo beli (telefonski), e sad neka mi neko kaze, u cemu je poenta vuci oklopljen ako radi i ovaj i to radi vec 3 godine.
Da nisi malo pobrkao signale VGA / VIDEO !!?
[ elcapetano @ 31.05.2009. 16:22 ] @
ko sto je kolega shadow88 rekao postoji kabel rgb to scart.znam zato sto sam ga ja koristio i lepo funkcionise,naravno ako ima izlaz za rgb na grafickoj
[ Vesale @ 31.05.2009. 16:34 ] @
Citat: elcapetano: ko sto je kolega shadow88 rekao postoji kabel rgb to scart.znam zato sto sam ga ja koristio i lepo funkcionise,naravno ako ima izlaz za rgb na grafickoj
Naravno da ima, ali pročitaj malo pažljivije o čemu je pisao i biće ti jasno da on priča o Video signalu a ne o VGA.
[ elcapetano @ 31.05.2009. 16:47 ] @
ja sam ga koristio za prenos audio i video signala sa resivera na kablovsku stanicu,i on prenosi video analognu komponentu i audio komponentu.tako da radi
[ Vesale @ 31.05.2009. 17:12 ] @
Citat: elcapetano: ja sam ga koristio za prenos audio i video signala sa resivera na kablovsku stanicu,i on prenosi video analognu komponentu i audio komponentu.tako da radi
Pričamo o različitim stvarima, i polemika je besmislena!
[ shadow88 @ 18.06.2009. 21:05 ] @
izvinjavam se, naravno da mislim na video signal a ne na VGA :)
[ dakinet @ 28.10.2009. 08:52 ] @
@shadow88
ti si verovatno mislio na ovo:
S-vhs is dead!
Neverovatno ali realno, juce sam obišao ceo grad i zvao sve vele storove kako bih nasao solidnu grafičku koja na sebi ima TV-out compozitni, S-video. Moja odluka je pala na ATI, tj AMD serije HD4770, ili bar HD4730 ima DDR5 i td... Da se vratimo na temu na sajtu proizvodjača stoji da imaju S-video, medjutim u radnji na kartici je HDMI?! Kasnije sam procitao kod proizvodjača da raspored konektora, DVI, D-sub, HDMI, S-vhs mogu da se razlikuju od modela do modela.
Imam stari tv na kome sam do sada sa stare grafičke slao sliku bez problema, obično pustim klincima crtać dok ja na monitoru radim nešto drugo 
Razumem da tehnika ide napred ali stari dobri S-video je bio odličan.
Razni konverteri koje mozete naći na tržištu, ili nemožete, koji sa jedne strane imaju D-sub(VGA) a sa druge strane RCčinčeve ili ženski S-video mogu da se upotrebljavaju SAMO kod nekih modela kartica gde su proizvodjači iskoristili slobodne pinove na VGA izlazu i kroz njih pustili, kompozitni , ili komponentni analogni video signal.
[ HeYoo @ 27.11.2009. 03:29 ] @
Da li negde postoji spisak takvih kartica koje imaju kompozitni preko neiskoriscenih vga pinova?
Vidim da konektori zavise od proizvodjaca do proizvodjaca i raznih podverzija iako je u pitanju isti model i polako nestaje s-video..
[ Dexxy @ 02.01.2011. 21:54 ] @
Treba mi ovakav kabal za MacBookPro. Imam DVI izlaz. Treba mi DVI to Scart ili S-Video ili da stavim adapter na DVI pa onda VGA to Scart ili S-Video.
[ dedran @ 25.10.2011. 11:15 ] @
[ ZAS011 @ 25.10.2011. 13:28 ] @
Ako na tvom DVI izlazu postoji kompozitni izlaz, nisam siguran a i mrzi me da jurim DVI specifikaciju, onda bi mozda mogao nekako da napravis adapter da kompozitni posaljes na TV. Ako nema, moraces da nabavis konvertor (nisu samo zicke i konektori u pitanju) sa VGA na kompozitni.
Inace, svaka konverzija dovodi do degradacije kvaliteta video signala tako da ce ti gledanje bilo cega na TV-u veoma brzo presesti. Mala rezolucija, sestotinak linija - koliko god PAL standard prica o 625, to okaci macku o rep.
[ dedran @ 02.11.2011. 10:00 ] @
Uzeo sam kabal vga na scart da priključim stari TV na komp i nije sljakalo posto nije postojala šema da ga komp prepozna! Onda sam u oglasima nasao konvertot (nov) VGA na video i s video za 20 €. Prikljucio bez problema i sve radi kao da imam priključena 2 monitora na komp. Jedino sto sam morao zvuk posebno da prevlačim sa komp na TV. Kabal sa jedne strane banana u zvučnike a sa druge dva činča. Prednost mi je bila u tome sto je komp. odmah pored TV-a. Sad se vise ne moram lomtati ispred komp. kad gledam filmove .
http://www.amazon.com/PC-To-TV...=pd_cp_e_2/191-5003840-7842106
Link je samo da vidite kako izgleda konverter. Uz njega dođu svi potrebni kablovi. Napaja se preko USB porta.
[ DarkZero @ 02.11.2011. 12:48 ] @
ja bih licno uzeo tv karticu sa TV out ima takvih za oko 15e dobijes i uredjaj za snimanje a i mogucnost da izbacis na tv
EDIT: nisam siguran da ces moci bez nekog posebnog softvera da izbacis ceo desktop na tv nego samo kroz player koji ide uz tv tuner karticu
[Ovu poruku je menjao DarkZero dana 02.11.2011. u 15:44 GMT+1]
[ zarko.nikolic @ 26.01.2012. 14:34 ] @
Pogledajte moj post o VGA-SCART kablu/adapteru koji sam stavio na http://www.elitesecurity.org/t378857-Hdmi-ili-Dvi-izlaz-na-Scart
[ milekNS @ 27.02.2012. 20:05 ] @
Imam pitanje u vezi SCART adaptera i nije baš vezano za VGA, više standardni problem.
Na tv-u imam SCART konektor pored kojeg piše RGB. Razumem da su na njemu dakle ( valjda ?!) povezani i pinovi za Red-Green-Blue zbog kvalitetnije slike sa DVD uređaja koji opet imaju RGB scart izlaz za razliku video rekordera ranije.
E pošto nemam DVD player niti mi treba, odlučio sam da na TV povežem 3, do 4 kamerice za video nadzor oko kuće, više su mi potrebnije jer je dvorište otvoreno zbog firme u prizemlju i ljudi cirkulišu ( imam 4ch switch pa se sve svodi na "jedan" dakle to nije problem ).
Ono što mene zanima je da li standardni SCART- RCA adapteri poput "najzastupljenijeg" SCART-V49s od 100-tinjak dinara odgovaraju tim SCART -RGB sa tv-a ? Meni treba samo RCA konektor za A/V koji se ako se dobro sećam kao video ulaz nalazi na pinu 20 što već odabira onaj preklopnik na adapteru da li ce raditi kao in/out pa je manje bitno. Ono RGB ne treba da me zanima, jel tako ?
Da bi mi bilo jasnije razlika da zaključim(o), razlika između SCART-AV kakav sam imao na nešto starijem Tv-u i ovog sada SCART-RGB je jedino u tim dodatnim povezanim kontaktima 7, 11 i 15 sa pripadajucim masama da nose RGB. A ostalo, ulaz za video na 20, odnosno 2 i 6 za audio je povezano standardno. Nema drugačijeg rasporeda pinova na tim SCART-RGB ?
Hvala i pozdravljam
[ nedjo_nik @ 27.02.2012. 20:20 ] @
>
--bcaec531420fe07b7104b9f7d507
Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
<div dir="ltr">Moras da pronadjes samo dve zice, a to su jedna za ton ( audio ) druga za sliku ( VIDEO) i naravno nula ili masa koja je zajednic.<br>Ovako, odseces jedno stranu na skartu oslobodis zice a drugu stranu ubodes u TV.<br>
Pomocu instrumenta pronadjes zicu koja je nula, masa i nju vezes tamo gde treba.<br>Sve ukljucis i sada jednu po jednu zicu isprobavas na vido ulazu kamere sve dok ne nadjes sliku<br>Ako sam te razumeo onda je to to. poz<br>
<br><div class="gmail_quote">2012/2/27 milekNS <span dir="ltr"><<a href="mailto: [email protected]"> [email protected]</a>></span><br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
Imam pitanje u vezi SCART adaptera i nije ba� vezano za VGA, vi�e standardni problem.<br>
<br>
Na tv-u imam SCART konektor pored kojeg pi�e RGB. Razumem da su na njemu dakle ( valjda ?!) povezani i pinovi za Red-Green-Blue zbog kvalitetnije slike sa DVD ure�aja koji opet imaju RGB scart izlaz za razliku video rekordera ranije.<br>
E po�to nemam DVD player niti mi treba, odlu�io sam da na TV pove�em 3, do 4 kamerice za video nadzor oko ku�e, vi�e su mi potrebnije jer je dvori�te otvoreno zbog firme u prizemlju i ljudi cirkuli�u ( imam 4ch switch pa se sve svodi na "jedan" dakle to nije problem ).<br>
<br>
Ono �to mene zanima je da li standardni SCART- RCA adapteri poput "najzastupljenijeg" SCART-V49s od 100-tinjak dinara odgovaraju tim SCART -RGB sa tv-a ? Meni treba samo RCA konektor za A/V koji se ako se dobro se�am kao video ulaz nalazi na pinu 20 �to ve� odabira onaj preklopnik na adapteru da li ce raditi kao in/out pa je manje bitno. Ono RGB ne treba da me zanima, jel tako ?<br>
Da bi mi bilo jasnije razlika da zaklju�im(o), razlika izme�u SCART-AV kakav sam imao na ne�to starijem Tv-u i ovog sada SCART-RGB je jedino u tim dodatnim povezanim kontaktima 7, 11 i 15 sa pripadajucim masama da nose RGB. A ostalo, ulaz za video na 20, odnosno 2 i 6 za audio je povezano standardno. Nema druga�ijeg rasporeda pinova na tim SCART-RGB ?<br>
Hvala i pozdravljam<br>
<br>
--<br>
<a href=" http://www.elitesecurity.org/p3065896" target="_blank"> http://www.elitesecurity.org/p3065896</a><br>
<br>
Prijave/odjave: <a href=" http://www.elitesecurity.org/pracenje#244150" target="_blank"> http://www.elitesecurity.org/pracenje#244150</a><br>
<br>
Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!<br>
esauth:244150:2c779fc73b22a774cbf2b4935710736d<br>
[ zarko.nikolic @ 27.02.2012. 20:33 ] @
@milekNS
SCART koji je obelezen kao RGB ne mora ga podrzava kompozitni video signal (AV). Sve zavisi od proizvodjaca.
Obicno proizvodjaci stavljaju dva ili vise SCART konektora, jedan SCART koji podrzava RGB i jedan koji podrzava kompozitni video i s-video. Ili ugradjuju SCART konektore kod kojih mozes u meniju preko daljinskog upravljaca da odaberes koji ces od ulaza da koristis RGB, kompozitni ili S-video (kod starijih TV-a je izbor rezima RGB, kompozitni, s-video bio automatski na osnovu napona koji se dovede na pin 16 SCART konektora na TV-u).
Ako je SCART konektor predvidjen samo za RGB na njega neces moci da povezes kompozitni vide signal (AV) uz poomoc jednostavnog adaptera, zato sto RGB SCART na pinu 20 ocekuje kompozitnu sinhronizaciju a na pinovima 7, 11 i 15 boje dok AV-SCART na pinu 20 ocekuje kompozitni video signal.
Nadam se sam bar malo pomogao.
[Ovu poruku je menjao zarko.nikolic dana 27.02.2012. u 21:45 GMT+1]
[ milekNS @ 29.02.2012. 01:01 ] @
@ Zarko: Hvala na odgovoru, razumeo sam napisano. Samo bih da pitam još nešto a u vezi jedne šeme što sam u međuvremenu našao na internetu nešto na SCART sa RGB signalima
Tekst u donjem desnom uglu kaže na pin 16 od 1-3 (2.5) volta za RGB mode a na pin8 11-12 volti da bi TV odabrao AV ? Postoji li i takva mogućnost? Kao primer recimo šta ako neko hoce na ovaj tv da priključi neki video uređaj , naveo sam videorecorder, neki stariji koji ne koristi RGB, ako sam dobro upoznat, znači praktično tv ne bi taj uređaj prihvatio na SCART priključku i ne bi bilo slike ? Ciljam na to da mozda ako je već na TV-u jedan Skart priključak zar ne bi trebao da bude povezan tako da može da vidi "sve" vrste uređaja koji se mogu povezati na njega ? A uz odgovarajući naponski nivo na pinu 8 da se bira mode koji će TV koristi u tom trenutku ? ( ovo sam isto našao na nekom sajtu: Pin 8 provides function switching. Applying 9.5-12V to the pin will cause a compatible TV or VCR to switch to the AV (SCART) input. It may also switch on the equipment from standby. Applying 0V or leaving unconnected will switch back to TV. Some TV's also use this pin to select the aspect ratio. Applying 5-8V to pin 8 will switch to 16:9 mode. This may be used by DVD players to set TV to correct ratio. Connect ground to pin 14 or pin 18. )
I u krajnjem slučaju može li se desiti šta loše TV-u ako probam prikopčati taj adapter na skart pa zatim i prikopčati kameru na njegov rca izvod za AV? Ako ne bude ništa od toga kupiću neki RF modulator i staviti kamere na program "0" ali živo me zanima da li bih mogao to rešiti i bez modulacije. Hvala još jednom
[ zarko.nikolic @ 03.03.2012. 11:51 ] @
@milekNS
Za izbor rezima rada Composite Video ili RGB, ukoliko TV to podrzava, koristi se samo pin 16.
- CompositeVideo - napon na pinu 16 treba da bude u opsegu 0V do 0.4V
- RGB - kao sto si napisao, napon na pinu 16 traba da bude u opsegu 1V do 3V
Zanci za tvoj slucaj je potrebno da pin 16 vezes na masu
Pin 8 nema veze sa izborom rezima RGB, CompositeVideo. Pin 8 sluzi da TV automatski prebaci na AV ulaz koji odgovara SCART konektoru na koji je doveden signal u 4:3 ili 16:9 rezimu.
A sto se tice probe sa adapterom koju si pomenuo, TV-u ne bi trebalo nista lose da se desi.
[ milossolim70 @ 30.05.2012. 10:33 ] @
Ovo je stari problem za koji postoji resenje:
VGA na SCART (Kabl - adapter za povezivanje PC-a na TV) (9384219)
http://www.kupindo.com/Graficke-kart...je-PC-a-na-TV-
Kabl - Adapter VGA na SCART (VGA2SCART)
Idealno za gledanje filmova na CRT TV (radi i sa LCD, LED i Plazma TV).
Duzina ovog VGA-SCART kabla je oko 3 metra.
Koriscen je UTP CAT5 kabl koji se za ovu primenu u praksi pokazao odlicno.
Potrebno je da TV koji planirate da povezete na PC poseduje SCART prikljucak koji moze da prihvati RGB komponentni signal (skoro svaki TV sa SCART-om podrzava RGB).
Ovaj kabl poseduje elektronsku zastitu koja TV stiti od signala visoke frekvencije sa VGA izlaza PC-a, jumperom se konfigurise rezna frekvencija tako da je moguce podesiti adapter za CSync ~ 15.5kHz (50Hz TV) ili CSync ~ 31kHz (100Hz TV). Nema bojazni da ce visoka frekvencija ostetiti TV tokom dizanja sistema posto zastita sprecava prolaz frekvenciji vecoj od frekvencije podesene jumperom.
Pored zastite, adapter poseduje i integrisano kolo u kojem su sadrzane informacije o radnim rezolucijama, kolorimetrija, gama, sve prilagodjeno za CRT TV. Tako da je podesavanje radne rezolucije jednostavno.
Sa svim ATI grafikama novijim i starijim kao i sa starijim NVIDIA grafikama (do generacije 8xxx) kabl - adapter garantovano radi bez greske.
Kod vecine novijih NVIDIA (od generacije 8xxx i novije) izbor mogucuh rezolucija je suzen zahvaljujuci Nvidia driverima, kod vecine Nvidia drivera interlace rezolucije nisu moguce, tako da su na raspolaganju samo progressive rezolucije 720x288p 50Hz i 800x300p 50Hz (kada se podesi aspect /ratio u programu za pustanje filmova na ovim rezolucijama slika je ekstra). Ima medju novijim NVIDIA grafikama i onih na kojima su moguce interlace rezolucije rezolucije (na primer G102M isprobano i radi na Win XP, kao i GT430 pod Win7 sa drajverom 285.62).
Pod Windows-om XP Intel grafike (uglavnom starije) koje su podrzane u IEGD drajveru sa ovim kablom - adapterom rade bez greske (neophodno je instalirati Intelov IEGD - drajver za grafiku pre nego sto se poveze kabl, ukoliko je potrebno mogu drajver da posaljem kupcu).
Na nekim modelima starijih Intel grafika, sa originalnim drajverom moguce je da ce raditi neke od rezolucija koje su upisane u adapter. Na primer na Mobile Intel GM45 pod Win7 32bit (sa Intel Graphics Media Accelerator Driver for Mobile), rade sledece rezolucije 960x540i 50Hz i 1024x576i 50Hz kao i 1920x540i 50Hz, i slika je odlicna.
Novije Intelove HD grafike (koje nemaju javno dostupan embedded drajver) sa originalnim drajverom nije moguce naterati da rade sa ovim adapterom.
Ukoliko imate standardan 50Hz ili 100Hz CRT TV moguce su sledece rezolucije:
720x288p na 50Hz
720x576i na 50Hz (PAL)
768x576i na 50Hz (4:3)
800x300p na 50Hz
800x600i na 50Hz (4:3)
960x540i na 50Hz (16:9)
1024x576i na 50Hz (16:9)
1440x576i na 50Hz
1920x540i na 50Hz
Sve navedene rezolucije su predefinisane u adapteru.
Ako kupac izrazi zelju da u integrisano kolo upisem neke druge rezolucije (na primer za arcade masinu) ili progressive rezolucije za 100Hz TV i to je moguce, ali je potrebno da me blagovremeno obavesti.
Posto ovaj kabl prenosi sve tri RGB komponente i sinhronizaciju nezavisno, kvalitet slike koji se dobija je primetno bolji nego preko S-VIDEO kabla.
Jos jedna velika prednost ovog VGA-SCART kabla u odnosu na S-VIDEO dolazi do izrazaja ukoliko koristite 16:9 TV, jer sa VGA-SCART kablom mozete na TV da pustite pravu 16:9 (na primer 1024x576i 50Hz) rezoluciju preko celog ekrana.
Kabl moze da bude i duzi ukoliko je potrebno, isprobana je duzina 15m i kvalitet slike je odlican.
Kabl poseduje i stereo audio ulaz preko kojeg se na TV, pored VGA moze dovesti i audio signal sa kompjutera. Duzina kabla za audio ulaz je oko 25cm.
Kabl je isproban i radi na sledecim operativnim sistemima:
Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Ubuntu Linux, Puppy Linux, Geexbox HTPC
(na drugim operativnim sistemima nije isprobano)
Kabl - adapter sam licno projektovao, pravio i testirao, garantujem da je pedantno izradjen i da je ispravan.
Dajem radnu garanciju 7 dana, u tom periodu kupac ima mogucnost mi vrati kabl i dobije novac nazad(troskove transporta snosi kupac).
Ukoliko je kupcu potrebna tehnicka podrska ili savet vezano za podesavanje, moze da me kontaktira preko telefona, email-a a ukoliko je potrebno tehnicku podrsku mogu da pruzim i preko Teamviewer-a.
Kabl saljem po uplati na racun, troskove slanja snosi kupac. Moze i licno preuzimanje.
Fotografiju sam napravio najbolje sto sam mogao, nadam se da cete steci pravi utisak o ovom VGA-SCART kablu. (VGA-SCART kabl koji isporucujem se u nekim detaljima moze razlikovati od kabla prikazanog na slici.
Ukoliko imate pitanja vezano za VGA SCART, slobodno me kontaktirajte preko poruka.
Licno koristim ovaj kabl: ATI Radeon 6790 1GB na TV VIVAX
Slika:
http://forum.benchmark.rs/atta...hmentid=88777&d=1337855430
[ wlada_85 @ 17.01.2013. 13:55 ] @
Znam da je tema stara, ali eto napravih ovaj adapter, ali nikako da podesim komp...
Naime na televizoru dobijem sliku, ostrina slike vrhunska. Ali nikako da namestim da imam samo jednu sluku nego mi je kao ekran podeljen na pola i svaki prikazuje pola ekrana ...
A kako slika govori 1000 reci, stavicu sliku ...
fajl Untitled su mi podeshavanja, a ovaj drugi je kako problem izgleda ... ta slika na tv bi trebala da bude ona standardna iz winXPa ...
Ako moze malo pomoci shta da radim ... Hvala

[ ZAS011 @ 17.01.2013. 14:23 ] @
Scan Rate bi trebalo da ti bude 15.625 kHZ, Refresh Rate 50 Hz.
To je TV standard
[ zarko.nikolic @ 17.01.2013. 15:44 ] @
Koliko znam Powerstrip ne podrzava custom rezolucije sa Intelovim grafikama i sa njime neces moci da nateras Intelovu grafiku da prikaze rezoluciju sa vertikalnim osvezavanjem 50Hz interlace i 15.5kHz horizontalnim osvezavanjem sa 625 vertikalnih linija (PAL).
Ova rezolucija koju dobijas na TV-u kao dve slike jedna pored druge je progressive rezolucija, horizontalno osvezavanje te rezolucije je duplo vece od onoga sto TV ocekuje.
wlada_85 pogledaj tekst koji sam napisao u opisu VGA SCART kabla koji prodajem preko kupinda
http://www.kupindo.com/Grafick...ter-za-povezivanje-PC-a-na-TV-
mozda nadjes neku korisnu informaciju.
[ wlada_85 @ 17.01.2013. 21:24 ] @
IEGD ... Samo josh da izuchim kako se on koristi ... ;)
Hvala ...
[ wlada_85 @ 19.01.2013. 10:52 ] @
Bash sam dosadan ...
Za sada sam uspeo da dobijem sliku preko celog ekrana, samo mi je problem to shto malko podrhtava slika ... Onako kao da shetka gore dole ...
Inache sam drajver odradio u IEGD, a DTD sam nashao na ovoj stranici: http://www.epanorama.net/faq/vga2rgb/calc.html
Probao sam 640x480i za PAL standard, i ne radi lepo.
800x600i za pal standard radi mnogo bolje, ali slika malko podrhrava kao da za jedan piksel ide gore dole, a kao da jedno cm ili 2 je slika veca nego ekran ... prepostavljam da bi bilo lepo da smanjim po y ... Ali nisam siguran kako da podesim sve ove parametre ...
recimo shta je
FRONT PORCH ???
SYNC PULSE
BACK PORCH
prepostavljam da mi treba rezolucija neshto malo manja od 800x600
da kazem da je u pitanju SCHNEIDER STV 2802-T
Hvala puno ...
PS.
evo da stavim podeshavanja koja sam iskoristio za DTD
Modeline "800x600" 15.407 800 808 936 986 600 604 620 628 -hsync -vsync Interlace
[ uart @ 19.01.2013. 15:56 ] @
Probaj sa rezolucijom 720 x 576
Na ovom linku ima informacija o tajmingu PAL video signala: http://martin.hinner.info/vga/pal.html
[ ksrele @ 26.01.2013. 15:01 ] @
Ja sam se mucio sa mojom integrisanom Intel (R) 3000 HD grafikom i nikako da mi dozvoli PAL rezoluciju.
Negde sam procitao da u BIOS-u imam neku black listu rezolucija i jedna od njih je i PAL rezolucija.
TV mi podrzava SECAM ali ni to nisam uspeo da dobijem. Pa sam na kraju odustao.
Druze, mogu li da te zamolim kada se na kraju snadjes da mi napises sta si tacno uradio da i ja probam. Korak po korak, pocev od seme pa drajvera i dodatnih programa i njihovog podesavanja.
[ wlada_85 @ 26.01.2013. 20:07 ] @
Uradio sam nogo toga ...
Shto se drajvera tiche, iegd...
http://www.epanorama.net/faq/vga2rgb/calc.html
link do sajta gde mozesh da napabirchish neke modelineove sa kojima to moze da se natera da radi ...
http://w0rst-hardware.blogspot...0-and-1440x900-resolution.html
Pored IEGDa prochitah da ima i za BIOS neki program gde se bukvalno napishe u BIOS da podrzava neshto ... - nisam puno chitao o tome ali ako nece sa ovim da radi onda cesh morati i to ...
Ja sam posle za moj TV napravio 720x540 rezoluciju... Mada nisam zadovoljan time da tamo gde treba da bude jak kontrast tipa crno-belo na prelazu izmedju slika kao da treperi ???
E sad shto se tiche sheme:
http://pinouts.ru/VideoCables/vga2scart_scheme_pinout.shtml
sa tim da sam mase za RGB vodio odvojeno ...
[ lestanac @ 10.10.2014. 18:00 ] @
Veliki pozdrav drugari,zapravo imam isti problem imam laptop tosibu koja ima samo vga izlaz i plazma samsung koji za ne poverovanje nema hdmi ulaz i ima samo scart ne preostaje mi nista nego da pravim ovaj kabal koliko mogu da zakljucim uzima se lan kabal kategorije 5 jer se dobro pokazao u praksi e sad interesuje me dali mogu da lemim direkto zice sa vga na scart posto postoje dosta semica i nacrta na guglu pritom strah me je da ne opali nesto ili na laptopu ili na video kolu tv-a posto se upucavaju velike frekvencije ili mora da se ubacuje lm1881n sync separator sa napajanjem preko usb-a npr. ili bez napajanja,ili idu neka druga kola kao sto se spominje 74hc86 ne znam sta da krenem da pravim????
veliki pozdrav svima.....
[ vladd @ 10.10.2014. 21:56 ] @
Ja pronadjoh taj kabal, s video prikljucak na scart, pa ako treba, na raspolaganju je..:)
[ lestanac @ 10.10.2014. 23:52 ] @
ma nije problem drugar nego.... laptop nema izlaz na s video nego samo na vga.....
[ ksrele @ 11.10.2014. 20:32 ] @
Nije problem napraviti elektroniku tj zalemiti zice ali meni je softverski problem nepremostiv.
Ako neko moze da mi objasni kako da Intel HD graficku karticu (onu koja je integrisana u Core i5 procesor) nateram da radi u PAL rezoluciji platim mu bar jedno pivo a mozda i vise ;)
[ ZAS011 @ 11.10.2014. 22:06 ] @
Nikako.
[ lestanac @ 11.10.2014. 23:51 ] @
ma ja imam atijev cip na lapu, to mi je olaksica do nekle znam de ce da se softverski natera da baci sliku nego koja je isprobana sema da znam da krenem u rad???
[ ksrele @ 12.10.2014. 18:06 ] @

Ovo ti je najsigurnija shema. Ja sam jedno vreme koristio bas ovaj sklop (kada sam imao staru graficku koju sam mogao da nateram da radi u PAL rezoluciji) i radio je bez ikakvih problema.

I ova ce ti verovatno raditi iako je malo jednostavnija.
Ima shema i gde nema nikakve elektronike izmedju VGA i SCART-a ali to ti vec nebi preporucio.
[ lestanac @ 13.10.2014. 09:10 ] @
ok probacu nije mi tesko,hvala ti u svakom slucaju mnogo si mi pomogao,javljam sta sam uradio :D
http://www.nexusuk.org/projects/rgb2svid/circuit
ni ova nije losa ali je na s-videu,a a on koliko sam negde ovde procitao daje ocajnu sliku...
[ ksrele @ 13.10.2014. 20:00 ] @
Po kvalitetu slike ovako je to poredano (od najlosije do najbolje)
1. Kompozitni video (u narodu poznatiji kao "zuti chinch"), SCART (gde se koristi samo kompozitni video ulaz)
2. S-Video, SCART (gde se koriste 2 nozice: posebno Y i posebno U komponenta)
3. FULL SCART (RGB komponente odvojene+sihronizacija)
4. VGA (skoro isto kao FULL SCART samo sto je mnoooogo veca razolucija)
Znaci da je S-Video BOLJI od obicnog kompozitnog ali je LOSIJI od RGB SCART-a (za koji sam ti ja dao shemu).
A sva ova prva 3 standarda imaju ISTU rezoluciju (kod nas je, dakle, PAL standard: 576x720@50Hz interlaced).
Mozda postoji jos neki analogni video format koji nisam naveo ali ovo su oni najcescni i najstandardniji.
P.S.
E da, zaboravio sam preko antenskog RF kabla. Kao sto se nekad SEGA MEGA DRIVE spajao na TV :). To je tu negde... sve zavisi od kvaliteta RF modulatora i od tjunera u TV-u... ali racunajte da NIAKO ne moze biti boljeg kvaliteta od S-Video sistema.
P.S.2
Inace, i ovu shemu sam koristio, tj isprobao i mogu ti reci da sam imao VELIKIH problema sa dobijanjem boje na TV-u. Bilo je slike ali je bila crno-bela. E sad, ja se ne secam koji sam ja IC koristio ali to je onomad bio PRVI IC koji je radio RGB miksovanje u S-Video.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|