[ vlaiv @ 12.02.2007. 11:49 ] @
Problem je u sledecem:

Posle par dana rada nat pocne cudno da se ponasa i iz jedne aplikacije
http request (sa dosta visokog source porta ~ 40000) ne dobija izlaz na
net.

Posle packet sniffinga sam primetio da windows xp na masini koja radi nat
zapravo ne vrsi funkciju nata vec jednostavno forvarduje pakete na internet interface ...

Znaci salje pakete sa source adresom 192.168.0.xxx ?!?

Interesantno je da u istom tom trenutku internet explorer i ostale sistemske aplikacije
imaju normalno nat funkcionisanje i izlaz na datoj masini kao i ostale masine u mrezi...

Setup je:

1. Masina za izlaz na net 3 mrezna interface-a
- ADSL modem vezan na lan karticu (modem je u bridge modu) ukljucen ICS
- Local area lan (192.168.0.0/255.255.255.0 znaci klasika) (gateway za ostale kompove na mrezi)
- Wireless lan vezan na lan karticu (sluzi samo za remote konekcije u office - portmap na odgovarajuce racunare, nema izlaznih konekcija)

2. Masina sa jednim mreznim interface-om (192.168.0.xxx i gateway na 192.168.0.1) na lokalnoj mrezi
- ova masina ima problem izlaza za datu aplikaciju ...

Dali postoji mogucnost da zbog visokog source porta dolazi do problema ?
Kako se moze podesiti broj simultanih nat konekcija i timeout po neostvarenoj/ostvarenoj konekciji (za slucaj packet loss-a i sl) (u slucaju da je
to problem)

Do cega moze ovo biti i koje je resenje?
[ someone_bl @ 15.02.2007. 14:03 ] @
Pokusaj recimo da instaliras neki od asoftwera koji rade nat npr Kerio WinRoute firewall, ili ako imas mogucnost da dignes RRAS na 2003, pa da probas, da vidis sta se desava
[ vlaiv @ 16.02.2007. 12:07 ] @
Mislim da je problem bio do Nat32 drajvera koji su se bili zadrzali u sistemu

Nesto sam isprobavao sa ovi software-om...

Mada mi se jednom desilo i posle deinstalacije (mada nisam bio odradio reset a to je ipak Win ... :)

Vise se ne pojavljuje tako da trenutno imam krivca ... :)

Ako se ponovi onda cu da se cheshem po glavi ...

Hvala za savet ...

Poz