[ Schima @ 13.02.2007. 18:23 ] @
Dobro, možda sam malo pretjerao sa naslovom, ali što da drugo pomislim.
Evo koji je problem:
-pošto se bavim videomontažom i koristim Canopus Edius, kupio sam i PCI realtime karticu Canopus DVRex RT i DVRex M1 koje idu u paru. To su kartice iz 2002. godine i stajale su tada oko 3.000 Eura. Problem je što se nakon uspješne instalacije i 2 sata normalnog rada pojavi poruka "DVRex M1 card not found". Ničim izazvana, kartica je jednostavno prestala komunicirati sa PC-jem. Nakon tog sam reinstalirao, mjenjao slotove, kompjutore sa drugim pločama, brisao cijele Windowse i ko zna što već ne,.... ali, M1 kartice (jedne od njih) jednostavno nema. Kada startam PC, uredno je pronađe kao new hardware, ali samo kao multimedia controler a ne DVRex M1 kao prvi put. Instalaciju originalnog drajvera ne prihvaća, jer karticu "ne vidi" kao M1. Sada su mi kartice u smeću neupotrebljive. Ali to još nije kraj problema. Kupio sam novu Canopus DVX PCI karticu za istu namjenu za 500-tinjak Eura. Instalcija uredno prošla, 15 dana uspješnog korištenja,... i odjednom: "DVX card not found" - opet ista stvar kao i sa onom prije. Pronađe je kao univerzalni hardver - multimedia controler, ali kao da izgubi vezu sa čipom za identifikaciju. Pa što drugo da uradim nego: harakiri!. Matična mi je ASUS P4G8X, jeli možda stvar u njoj ili loše napajanje,.... ili... nemam više ideja! karticu sam kupio u Salzburgu pa ću je morati tamo reklamirati, ali ipak... žao mi je!

Molim vas da mi pomognete ili preporučite nekog iz ove branše!
[ lancia88 @ 13.02.2007. 19:39 ] @
Pozdrav,

uff, kakav maler, posebno sa ovim karticama, uopste nije naivno. Po svemu napisanom, nesto zaista unistava te kartice ali tesko je prosuditi sta tacno. U montazi na jednoj ovdasnjoj televiziji svojevremeno je bio problem u napajanju i svasta je napravio, ovo sto si naveo mozda je tako nesto ali....nemam cak ni ideju ko bi mogao na daljinu, bez pregleda, da ustanovi o cemu se radi.
[ vaske71 @ 13.02.2007. 20:09 ] @
Oscilacije napona u kucnom napajanju mozda ???
[ JOJO847 @ 14.02.2007. 11:00 ] @
Sumnjam da je sta takvo!
No kad vec pricamo, zanima me imas li jos kakvu PCI karticu u racunalu?
[ lancia88 @ 14.02.2007. 11:29 ] @
Pozdrav,

najverovatnije da ipak ne radi video-montazu takvom opremom sa integrisanom zvucnom karticom pa makar nju bi trebalo da ima u konfiguraciji kao PCI....pretpostavljam iz vlastitog iskustva iz iste oblasti.
[ Schima @ 14.02.2007. 23:18 ] @
Naravno, u PC-u imam i drugih PCI kartica:
- SB Audigy 2 pro zvučna
- PCI to IEEE1394 OHCI
- Teratec sinergy DVB-T
i sve rade već duže vrijeme bez problema. Valjda je ova tako osjetljiva na napone. Vidjet ću što će reći u Canopusu kada odnesem na popravak ovu pod garancijom. Ali sam siguran da je tada ponovo neću stavljati u istu konfiguraciju. I obavezno skupi Power Supply.!

Pozzzz!