[ buda35 @ 13.02.2007. 20:16 ] @
pozdrav svima na forumu!
imam fuji s6500 i ne mnogo iskustva pa bih bio zahvalan ako bi mi neko odgovorio na sledeca pitanja:
1)rezolucija raw je 4048x3036 sto je skoro dva puta vece od 6mp(2848x2136),interesuje me da li je i na koji nacin ta rezolucija interpolirana
i da li bi se kropovanjem tiffa sa 4048x3036 na
2848x2136 dobio isti ili losiji kvalitet slike nego snimanjem na 6mp fine ? koristio sam s7raw,raw therapee i helicon
filter i jedino helicon otvara raw na 2848x2136, kako to?
2)koliki se maksimalni print moze izvuci iz 6mp pri koliko dpi(ne racunajuci kvalitet papira i stampaca)
3)da li bi se bolji veci print dobio koristeci 2x digitalni zoom ili kropovanjem na istu velicinu?
3)dali je neko koristio telekonverter sa ovim aparatom, koji i kako se pokazao?

izvinjavam se na pocetnickim pitanjima, nadam se da ce neko imati strpljenja da mi odgovori. pozdrav!
[ Backy @ 13.02.2007. 21:39 ] @
1. mislim da je u pitanju default rezolucija konvertera... ja sam koristio RawTherapee1.1-pre5 za linux i bile su mi iste takve slike...

2. računaj 300dpi kao optimalan kvalitet... recimo 10% možeš da izvučeš interpolacijom...

3a. kropovanjem naravno, bolje će odraditi posao procesor u kompu nego u aparatu :)

3b. nisam, ja tražim wideangle (fish-eye) konverter
[ Abdee @ 14.02.2007. 09:29 ] @
Konstrukcija Super CCD senzora i drugaciji algoritmi za obradu zahtevaju interpolaciju i naknadno smanjivanje. To se, kada koristis jpeg, desava u aparatu a kad pucas RAW to rade programi za konverziju (neki, a neki "znaju" da je 6MP podrazumevana rezolucija za taj model).

Kvalitet printa i maksimalna velicina stampe zavise od mnogih faktora i negde ces interpolacijom moci da izvuces mnogo (portret) a negde skoro pa nista (neki pejsaz sa puno detalja). Bitno je i koji se algoritam koristi za interpolaciju, Genuine Fractals je nekad primetno bolji od onih "default" algoritama koji dolaze u programima za obradu fotografija.

Sto je veci print, veca je i udaljenost sa koje se fotografija posmatra tako da opusteno mozes da stampas u 180dpi i dobijes veoma lepe A3 printove. Naravno sve to vazi pod uslovom da je fotografija lepo eksponirana, dobro obradjena i da je ISO u granicama realnih mogucnosti malih senzora (do 400 u tvom slucaju).

Evo i nesto u vezi sirokougaonog konvertera:

http://www.dizajnzona.com/foru...amp;view=findpost&p=335465

[ lancia88 @ 14.02.2007. 11:52 ] @
Pozdrav,

interesantno mi je ovo sto si napisao, posebno deo oko interpolacije (u mojim iskustvima ona uvek ima negativan predznak i odredjene rezerve), kao i sirokougaoni konverter ali imam problem prilikom pristupa tom linku.
Da Ti se obratim na tom forumu oko toga? (isti nick je u pitanju)
[ buda35 @ 16.02.2007. 12:14 ] @
ok,hvala.
donekle sam shvatio ali ne sve, potrazicu jos po netu da se bolje informisem.

kod nas sam trazio tele i wide konvertere u cg ih nisam nasao
a u srbiji jedino olimpus i cokin stim sto mislim da olimpus nema 58mm navoj
pa se adapter mora koristiti.
cokin tele je 2x a wide 0.5x oba 58mm.
zbog pravilnika ne smijem da objavim adresu.
pozdrav!