[ Ruthen @ 14.02.2007. 09:47 ] @
| E, ljudi... hitno bi mi trebala pomoc...
Nastavnik Fizike nam povremeno daje neke logichke zadatke... proshli put je bilo zashto, kada prinese magnet donjem delu noge od stola jug s usmeri ka nozi, a kada prinese gornjem, sever se usmeri ka nozi... to sam reshio... Dakle noga od stola je dugo u zemljinom magnetnom polju, a poshto su geografski polovi suprotni od magnetnih, a mi smo na severnoj polulopti... dolnji deo noge od stola se namagnetisao S, a gornji N...
Sada novi zadatak!
Kako uticati na magnetnu ili gvozdenu shipku, magnetom, gvozhdjem, elektromagnetom, nozhem.... bilo chim... tako da se u njoj formiraju 3 pola!!!
dakle duzh shipke da bude NSN ili SNS ili slichno...
molim vas da mi odgovorite shto pre... 
Hvala unapred   |
[ mcetina2 @ 14.02.2007. 10:55 ] @
Pa, u vazduhu oko N pola magneta linije polja idu uvanka.
To znaci da *unutar* magneta, linije polja idu od juznog ka severnom polu.
Ako je spika SNS, linije idu od prvog S do N, a onda od krajnjeg S opet do N. Posto su ove linije suprotnog smera, u centru sipke ce se ponistiti. To znaci da bi preciznije trebali reci SN0NS.
Da bi ostvarili SN0NS treba samo staviti magnet u polje koje ima isti oblik linija magnetnog polja. To ti dodje kvadrupol:
.........^..........
.........|............
.........|............
-------> <--------- --> x
.........|............
.........|............
.........v ...........
gde komad zeleza postavis po x osi tako da mu centar bude u centru krsta. Ovo polje mozes da napravis sa dva strujna namotaja u kojima tece struja u suprotnom smeru (anti-Helmholtz ili quadrupole coils).
Ova sipka ce u stvari ipak biti N po *obodu* centra jer tu polje izlazi uvanka. Takodje, bice definitivno S na krajevima.
Zabavan problem,
Marko
[ Ruthen @ 14.02.2007. 11:24 ] @
Hvala care... pokushacu... ako uspe... kad dodjesh u NS... vodim te na pice...

Svaka ti dala za ovo objashnjenje... samo da te josh pitam ovo... ovi strujni namotaji zhice... jel mislish na solenoide ili neshto drugo...? i jel "uvanka" znachi solja ili tako neshto...
unapred se izvinjavam na neznanju i nerazumevanju...
HVALA!!!

Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.