[ mcetina2 @ 14.02.2007. 11:01 ] @
Pitanje: Da li je na neki nacin moguce drzati mali magnetic u stabilnoj ravnotezi u magnetnom polju? A naelektrisanu, nemagnetnu cesticu u elektricnom polju? |
[ mcetina2 @ 14.02.2007. 11:01 ] @
[ R A V E N @ 10.03.2007. 14:33 ] @
Evo da probam ja za ovo drugo pitanje:električna i gravitaciona sila moraju biti u ravnoteži.
Mada je ovo banalan odgovor,ti sigurno misliš na nešto dublje. [ zzzz @ 10.03.2007. 23:11 ] @
Citat: mcetina2: Pitanje: Da li je na neki nacin moguce drzati mali magnetic u stabilnoj ravnotezi u magnetnom polju? Da.To je u tehnici primjenjeno odavno.Magnetno uležištenje osovinice koja rotira bez mehaničkog dodira. A može se napraviti i kugla "magnetni monopol" koja lebdi iznad neke magnetne podloge.(Ima tema koju je neko pokrenuo po ovom pitanju) [ UrosMG @ 18.03.2007. 00:25 ] @
http://www.physlink.com/estore/cart/LevitatingGlobe1.cfm
Recimo ovaj primer koji sam skoro video na netu. Drugovi i ja smo raspravljali i mislimo da je globus u stvari dijamagnetik... Poz P.S. Marko, koliko vidim iz tvojih odgovora na neke druge teme, ti se bavis fizikom. Sta je onda poenta ovog pitanja?:) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|