[ barum @ 15.02.2007. 00:34 ] @
Pokušavam da napravim jednu CNC mašinu ali gotovi elementi su previše za moj budžet. Nabavio sam step motore i napravio mostove koji ih za sada pokreću samo onako, na prazno. Mehanika mi je sada glavni problem. Gde mogu da se pronađu jeftini linearni lageri. Negde sam čuo da su njihove cene oko 50 evra za komad. Da li je zaista cena tolika? Još su mi rekli da se to pravi od nekog posebnog materijala i zazor je reda mikrometra. Drugim rečima, rekli su mi da nema šanse ja to sam da napravim a oni koji mogu će mi svuda reći 50 evra za komad. Imao sam sreće da pronađem dva identična pokvarena štampača i u njima se nalaze po jedna glatka čelična šipka po kojoj se voze kolica sa mastilom. Svaka kolica imaju dva plastična linearna ležaja za tu šipku. Ako uzmem te plastične i na njih natovarim makar samo bušilicu to neće izdržati dugo. Razmišljam i o tome da uzmem heksaedar šipku i da napravim točkiće od lagera. Tri lagera stežu šipku puta na dva mesta za svaku šinu puta dve šine za svaku osu puta tri ose. To je 36 komada kugličnih lagera. Toliku količinu jednakih nisam pronašao u par prodavnica kad sam obilazio da vidim koja je njihova cena. Ispašće na kraju kao sa 1000 pereca ako svi ovi trgovci nabave količinu… Dalje trebalo bi da se za svaki lager nabavi po čaura na koju lepo naleže bez zazora a kroz koju bi se šrafio navoj recimo M8. Ta čaura treba samo milimetar da bude šira od lagera da bi mogao da se na nju ubaci jedan U profil koji nosi (štiti) po dva lagera unutra. Te čaure nigde nisam mogao da nađem. Pronašao sam čaure koje se koriste kao tipli za beton. One su predviđene da se rascvetaju u rupi kad se u njih utegne šraf. Odsekao sam samo polovinu koja ima urezan navoj tako da bude malo šire od lagera. Ispostavilo se da su te čaure vrlo ekscentrično urezane. To ima grozne posledice po rigidnost ili ako se jako stegne onda je trenje toliko da potpuno onemogući kretanje. Probao sam i odustao. Trebaju mi drugačije čaure. Ove ostaju da čekaju svoju rupu u betonu.

Dakle, gde ima da se kupi i kolika bi trebala da je povoljna cena:
- linearni lageri,
- daske za meso od nekih polikarbonata debele 20 i više mm, ili takve ploče na metar recimo za sudopere i šankove,
- preciznije čaure sa urezanim navojima,
- M12 odstojnik rupa-rupa ili šraf M12 dugačak 20 do 30 mm,
- šrafovi M2, M2.5, M3, odstojnici, ureznice i nareznice za njih,
- i egzotična šrafovska roba uopšte,
- elementi koji se koriste kada se prave klizni prozori i vrata (svuda samo gotov proizvod i neće da mi kažu),
- delovi koji se koriste za popravku pisaćih mašina (maleni lager sa urezanim kanalom, fantazija:)
- providne ploče od polikarbonata 3 do 5 mm (za zaštitu od alata pri radu) - to sam pronašao u jednoj knjižari zelenu A4 formata ne previše providnu sa štipaljkom za papir na vrhu. Ima li prozirnih negde?

Iskreno se nadam korisnim odgovorima koji mogu da pomognu svima koji nešto prave.

Pozdrav, Bojan
[ zage @ 15.02.2007. 08:05 ] @
Da bi prosao sto jeftinije onda treba malo da radi i fantazija .Ja ustvari oko mehanici radim ovu masinu...vidi dole imas ceo plan .Cjela konstrukcija je uradjena od materijala gde ga mozes naci na svakom cosku.Plocasti materijali su uglavnom od medijapana MDF lepo odes u neku stolarsku radnju gde izradjuju namestaj ,das im dimenzije lepo ti oni isecu spojis elementa sa drvaofixsom i strafove(to nece da pusti sigurno...prie be se polomilo na zdravom mjestu nego na ljeljenom ) kad sklopis sve dobro ofarbas i niko ne zna od cega je uradjeno..:) ,vodilice od zeleznih cjevi .....vidi fajl pa ces shvatiti ..Ustvari ja sam i uradio i neke izmene da mi dobio na radnu povrsinu..osa X sam okrenuo da klizi prema unutra...Jeftinije i sam ne znam kako bi prosao ...

P.S. Odavde gde saljem poruku ne mogu da uradim upload ...veceras od kuce saljem ti FILE
[ barum @ 15.02.2007. 10:51 ] @
Te vođice od cevi, koje prečnike si pronašao da odgovaraju? To je vrlo zanimljivo. Ja nisam uspeo da uparim ništa bolje od celog milimetra. Kad su mere knap ono ne mož' da se natakne a kamoli da klizi glatko. Jel to ipak treba da se odnese na neku doradu. I železo, to je gvožđe ili čelik, ne izgleda mi da to ima dobar koeficijent kada se tare o istom materijalu, znaš kako se kreću vozovi i tramvaji, mada oni moraju da imaju ogromnu masu koja razbija tačku dodira u nešto što više liči na ne previše napumpanu gumu kod auta...

Mislim da je sa aluminijumom mnogo lakše raditi a konstrukcija ispadne laka kao pero. Profili od 6 metara ima da se nađu na većim stovarištima i izrežu ti gde želiš. Mislim da nema jeftinijih od jeep comerce, to je blizu BAS-a, robna kuća zapravo a ne samo stovarište. Medijapan sam izrezao za radnu površinu. Nije problem da se nađe i cene su dosta ujednačene.

Pozdrav
[ zage @ 15.02.2007. 17:00 ] @
File ti je u tri djela...otpakuj..acrobat rider...i imas cjeli plan...dimenzije su u incima ...ali po tvome mozes da ih promenis...
?????????
opet problem oko upload...probam malo kasnije
[ maricc @ 15.02.2007. 19:15 ] @
Ako ovo pomogne, dobro je:

Linearne kuglicne lezajeve videh na novosadskoj "Najlon" pijaci po ceni od 700 dinara. Mislim da nema nigde povoljnije. Lezajevi su za osovinu precnika 20mm h6.

Dusan

[Ovu poruku je menjao maricc dana 15.02.2007. u 21:18 GMT+1]
[ barum @ 16.02.2007. 16:41 ] @
Ta cena je itekako prihvatljiva za kuglične linearne jer su oni mnogo komplikovaniji od klizećih. Videću šta mogu da učinim od običnih lagera. Danas sam gledao u prodavnicama i našao 14 komada koji odgovaraju montaži na M6. Ovaj način koji je predložio zage je dosta jednostavniji od moje zamisli o tri raspoređena na po 120 stepeni. Ovde su samo dva pod 90 stepeni ali se lepo upru u šine i nemože da dođe do ispadanja.

Bojan
[ zage @ 17.02.2007. 14:19 ] @
Evo kako sam ti ja izveo to sa Shinama..na redu su bavojna vretena..
[ barum @ 17.02.2007. 14:58 ] @
Ništa bolje nego kad vidiš kako je neko napravio nešto što radi.

Ja sam sada probao da vidim kako bi ovo leglo na kvadratni profil, 10x10 mm, čelik. Treba da nađem nešto što će ga držati rotiranog pod 45 stepeni dok ne nalegnu obe strane. Sad sam se setio da onaj deo sa četiri šrafa za štelovanje samo treba da namontiram na rupu pod 45 stepeni i to bi bilo to. Šta je MDF, neki poseban ili se tako inače zove? Jesi li od medijapana pravio i te delove koji drže šipku sa 4 šrafa sa svake strane. Na internetu sam video da koriste polivinil (bela plastika). Kad se urezuje navoj u metal koristi se prvo burgija recimo 5,2 mm za M6. Jel isto može i za taj MDF. Čini mi se da u ovom materijalu što ja imam, šraf ima da prokliza. Isto mi se čini i za puno drvo. Od čega je taj koji drži tvoju? Nigde ne mogu da nađem one daske za meso od polivinila da ih izsečem za ovu namenu.

Ova šipka na slici je odprilike za X osu, planiraš li istu za Z i Y ose ili neke tanje (lakše)?

Pozdrav,
Bojan
[ barum @ 17.02.2007. 15:04 ] @
Upravo sam video da ima više slika a ne samo jedna.

Fenomenalno!!!

[ zage @ 17.02.2007. 17:01 ] @
MDF je skracenica za mediapan...Djelove koje drze shipke sam uradio od tr\vrde plastike a moze da posluzi i pleksiglas ,ako nemas dovoljnu debljinu spojis dve tanja 1cmm+1cmm=...navoj se moze uraditii u samoj plastici (neki su to i uradili)ali ja sam ugradio metalni navoj u samoj plastici i zalio Shuplinu sa tvrdi lepak(plastika)a gorni navoj sluzi da se zategne na kraju sve da bi ne doslo do odvrtavanja..neki su to uradili i od mediapana...ali ja ne bi to posto to je sitni elemenat pa moze doci do pucanja u slojevima.
Za sve ose planiram istu Shipku (navoj)f10 posto imam tri iste motore pa kad krene vidjecu kako se ponasa pa mozda nesto promenuti...uradim ovo ide ok...onda idemo na nesto veliko i to metalno...a ovo mi valjda posluzi za t\rezanje djelova nesto preciznije oko iducih projekta...prototip je u izradi...valjda cu do prolece..
[ nevac @ 17.02.2007. 18:53 ] @
Sto se tice plastike imas u Poliplastu firma se nalazi u Medakovic naselju, ulicu ne znam. Imaju plastiku kakvo ti srce zeli!
Pozdrav.
[ manijac @ 16.05.2007. 15:00 ] @
zage
Koliko veliki model moze da se obradi ovom napravom ?
[ zage @ 17.05.2007. 08:03 ] @
Radna povrsina masine su X-100cm ,Y-60cmm ,Z-16cm...to su krajnje tacke gde moze da gde ide recimo noz freze...a inace masina je bar po dvadesetak cm veca po sirini i duzini a po visini oko 30cm plus.......Nema neko pravilo samo da se to dobro ucvrsti i izgleda koliko toliko jako sastavljeno...
[ Entoni @ 21.05.2007. 22:40 ] @
Nisam stigao da bas podrobno pogledam sve slikice ali mi se cini da je stepen slobode vodjice veci od 1!!!. daklem teopretski ne bi trebali imati vise od 1 stepena slobode na vodjicama ... no, sve sto radi je jos i bolje ako se prkosi zakonima :-)
[ codec-M @ 26.05.2007. 14:17 ] @
Jedno pitanje ako neko zna. Jel moze da se iskoristi navojno vreteno ali sa Metrickim navojem (60 stepeni)? Imam neke valjane sipke M8 , M10 i napravio bi od mesinga na strugu maticu a navoj bi napravio da ima sto manje zazora e sad pitanje je dal bi ovo bilo dobro za jednu hobi masinicu? Prava navojna vretena sa trapeznim navojem su bruka skupa a ako ovo moje ne moze onda cu raditi sa kaisevima.. Na strugu verovatno ne bi mogao da napravim sam navojno vreteno posto je ipak velika duzina vec se to verovatno radi valjanjem.
[ zage @ 29.05.2007. 08:26 ] @
Ako malo prosetas po netu videces da su ljudi svasta uradili...neko je vec napravio neku cnc masinu bas od onog sta mu je palo u ruke i ipak na kraju to funkcionise...ipak treba da se zapaze neka pravila i malo fantazije,pa sve to moze da profunkcionise.Nije problem kakvo ces vreteno da koristis samo treba kada se postavi matica (zenski navoj ) da se ne javi prazan hod,To moce da se uradi recimo pomocu dva zenska navoja a izmedju njihnda se postavi neka spirala (feder,opruga...kako li vec zovete to)

P.S Od kuce posaljem i slike ...odavde nemogu upload
[ codec-M @ 29.05.2007. 15:43 ] @
Nije ti losa ideja za 2 matice sa oprugom! Zeljno iscekujem slike :) Poz
[ zage @ 29.05.2007. 21:08 ] @
evo raspakuj ovo pa pogledaj sto sam sve nasao po netu u vezi kako uraditi nesto sam od navoja
[ codec-M @ 29.05.2007. 23:34 ] @
Svaka cast ! Hvala ! Ovo mi je dalo neke ideje . Jel si ti radio nesto slicno?
[ cnc-project @ 30.05.2007. 05:12 ] @
fora sa dve matice uz oprugu (odlično je rješenje podložna flexibilna podloška) ili jednom razrezanom na nekoliko mesta koja onda glumi elastičnost su dobra i proverena rešenja

i za jeftin stroj je to OK

ako je mala površina to je odlično i jeftino rešenje

[ zage @ 30.05.2007. 20:39 ] @
Oko navoja cu da uradim ovo sta je prilozeno na slici...mislim da bolje resenje ne moze i biti.Kao sto se vidi jedna matica(navoj je cvrsto fiksiran dok ostali moce malo da se pomera izmedju navoje normalno je opruga koja zateze pokretnu maticu a pomoce malih navoja M3 moze da se malo koregira ako recimo bude jaca opruga da ne bi doslo do prejako zateganje.U sami prostor gde se nalazi opruga napuni se nekom podmazivace (mast ,tvrdom uljem) tako da sve to dobro se podmaze a da napolje ne izadje i bude mrsno.
[ zoran_a @ 10.07.2007. 12:29 ] @
zdravo. sklopio sam cnc sa drajverom lini steper mach 3 i ne mogu da ga probam . ne znam kako da podesim mach 3 seting .molim vas ako volite da mi objasnite kako da uradim to . hvala .i pozdrav
[ zoran_a @ 16.07.2007. 10:41 ] @
hlala .na odgovora .izasao e mach. gde mogu da nagem mach ,i koliko para
[ barum @ 22.07.2007. 23:20 ] @

Mach ima da se nadje na

http://www.machsupport.com/artsoft/index/index.htm

Za detalje oko podesavanja za Linistepper

http://www.piclist.com/techref/io/stepper/linistep/mach3.htm

Pored toga postoji specijalizovani forum

http://www.machsupport.com/forum/

Zelim ti puno srece i bilo bi lepo da nam preneses iskustvo kako radi.

Pozdrav,
Bojan

[Ovu poruku je menjao barum dana 28.07.2007. u 12:24 GMT+1]
[ BosniaCNC @ 19.08.2007. 23:52 ] @
Steta je uloziti trud u izradu nekakve cnc-masine sa konstrukcijom od mediapan ploca.Te ploce su hidroskopne i kasnije ce biti problema.Na svakom stovaristu ima kupiti kvadratnih celicnih cevi od kojih moze da se uradi dobra konstrukcija samo treba pazljivo zavarivati da ne dodje do deformacija.Umesto spiralnih vretena za pomocne pogone mogu se koristiti zupcaste remenice spregnute zupcastim remenjem.
Pozdrav!
[ stojakovicv @ 04.09.2007. 13:42 ] @
nameravam da napravim CNC glodalicu za obradu drveta i graviranje na metalu.

koliko snazne motore da trazim za ove potrebe?

dimenzije stola bi trebale biti negde oko 600x600 mm

gde ima u srbiji da se kupi takvih motora, odnosno da li je za te potrebe moguce iskoristiti motore iz stampaca, fotokopira,...
[ bokisha @ 04.09.2007. 15:21 ] @
Motori iz stampaca i iz fotokopira jesu mocni, ali ne toliko koliko tebi treba.Znaci otpisi ih.
Snaga motora neka ti bude oko 1KW.
A gde da ih nadjes,..., hmm,... vidi po buvljacima i vidi na Bubanj potoku. Imas likova koji rasture CNC i donesu da prodaju i takva roba plane za tili cas.
Moj kolega je kupio neki motoric od ~1kW za nekih 5evra...
Znam da sam prekrsio pravila ovog foruma tako sto sam "reklamirao' mesta gde se mogu nabaviti delovi, ali neka moderator odluci sta ciniti sa ovim.Unapred se izvinjavam.
[ stojakovicv @ 05.09.2007. 09:06 ] @
1 KW ???
jel to jedan motor da bude 1kW? pa ako on radi na 24V i ima 4 namotaja, tu onda svaki namotaj vuce oko 10A!

pogon cu praviti preko sipke sa navojem ...ne znam bas da li tolika snaga treba za sve to?
[ cnc-project @ 05.09.2007. 09:53 ] @
u praksi je za navojno uspona 5mm po okretaju , ako ide direktno dovoljno 1,5Nm (preporuka 4Nm min...da se mirnije spava) ...

steperi u microstepu će odlično poslužiti...
[ stojakovicv @ 05.09.2007. 10:28 ] @
mikrostep?

jel to nacin upravljanja motorom ili sta? mozes li malo da mi pojasnis.

hvala.
[ cnc-project @ 05.09.2007. 12:26 ] @
kako je "koračni" (STEP) motor podeljen na korake od (više vrsta ima)...neka uzmemo 0,9 stepeni po koraku, to ispada da u 360 stepeni daje 400 koraka...
novi driveri i opčenito "bolji" drioveri omogučavaju da motor deli taj korak na manje, u koracima po 1/2, 1/4, 1/5,1/8,1/16,1/32,1/64,1/128,1/256 i više za koračne jurilice koje vrte i preko 24000 rpm...

danas je standardni driver bez ikakavih problema teraju stepere na 4000 rpm...
evo jedna interesantan site sa cenama odličnih drivera i super povoljnih motora...

http://www.pro-tos.de/

[ barum @ 15.09.2007. 20:46 ] @
Potpuno si u pravu ali početnici mogu da probaju sa mnogo jevtinijim rešenjima koja ne sadrže "Microstepping" i slične egzotične novotarije.

Ako uzmete profi vreteno greota bi bila terati ga drajverom u "full step" modu. Ona imaju kuglice koje naležu u navoj i smanjuju trenje na neverovatno malu veličinu. Jedna puna rotacija se kod njih prenosi u hod od desetak milimetra pa je "full step" rotacija skoro milimetar što nije baš upotrebljivo u praksi. Neophodni su drajveri koji stepper mogu da kontrolišu sa preciznošću koju poseduje vreteno.

Pojedine jeftine ručne bušilice imaju motore od 500W i jednostavne regulatore sa modovima za zavijanje šrafova u kojima teraju rotor poljem varijabilne reluktanse. Nevolja je što se motor ne može odvojiti od plastičnog tela pa nema šanse da izdrži višeminutni rad bez dima i nagorevanja rotora.

Ko uzme 1KW motor na 220V mora da nabavi servo koji radi sa bar 220V i može da izdrži tih 1000W. To mu izađe na 5E za motor + 750E za drajver = 755E po osi. Ipak, to je ušteda pošto jedan motor od 1KW sa ugrađenim kočnicama, enkoderom i drajverom (npr. HC-SFS102BK) košta "$1600.00 each" + dostava. Da ne pominjem posebnu prostoriju i njenu zvučnu izolaciju za rad ove mahine te trošak el energije...

Ali ko uzme šipku s navojem (recimo M6x1) onda jedan "full step" pomera alat za dvestoti deo milimetra što je za mene fenomenalna preciznost. Takodje ovaj prenos je pogodan za male motore. Recimo motor iz štampača od 0,2 Nm može da pomera 40Kg nečega. Pomera ga sa malim ubrzanjem ali ga pomera. Drajver može maksimalno 2A i ima ga svuda po netu za samogradnju:

http://www.fromorbit.com/projects/xyz/xyz.php

Pozdrav
Bojan
[ vjovica @ 30.09.2007. 22:11 ] @
Ok je sve ovo sto pisete!
Ok je i driver!
ALI nigde naci adekvatnu plocu koja spaja te drivere i veze ih na komp!!

Nasao sam neku ali ima kontroler PIC12c509p!!!

Moze li neko da mi kaze nesto o ovom kontroleru!!
Da li treba da se programira i cime!!!

Pozdrav!
[ Rendisha @ 30.09.2007. 23:01 ] @
90% tih drajvera je radjeno za direktno prikljucivanje na paralelni port - znaci ne treba ti nikakva "adekvatna ploca". Breakout boards sluze kao "elegantnije" resenja za prikljucivanje na PPort, da ne bi sve lemio na zice od paralelnog kabla. Druga stvar je da neke maaalko ozbiljnije imaju ugradjene optokaplere da ne bi doslo do proboja "visokih" napona (u slucaju kvara) pa da se unisti port ili mozda i cela maticna ploca. Sve ostalo sto jos ozbiljnije imaju su neke dodatne opcije bez kojih se uglavnom moze.

Ovde - http://pminmo.com/ mozes naci dosta toga sto se tice i drajvera i bboardova. Konkretno http://www.pminmo.com/wiki/index.php?title=DIY4axisinterface je jedno jednostavno i sasvim OK resenja.
[ barum @ 01.10.2007. 08:59 ] @
Slažem se. Paralelni port može direktno da prenosi signale STEP i DIR. Postoji problem sa XP-om zbog baferovanja komunikacije. U odredjenom periodu (oko 1 sekunde) javlja se lag nakon čega nagomilani podaci pojure brze nego sto treba. Postoje drajveri koji su napisani da reše ovaj problem. Elegantno rešenje je Linux sa programom emc2 ili upotreba starijeg windowsa koji ne pravi pitanje oko direktnog pristupanja portu. Kod emc2 (Linux) konfiguracija moze da izgleda ovako:

Optoklaperi čuvaju matičnu ploču PC-a od elektro šokova

Profi rešenje bilo bi investiranje u pravi motion kontroler kao recimo:
http://www.vitalsystem.com/web/motion/motionLite.php

Pazdrav!
[ zrnce @ 24.10.2007. 12:12 ] @
Ja sam napravio cnc mašinu i dobro mi radi. Sada me interesuje nešto drugo.Koju profesionalnu mašinu bi mi preporučili da kupim isključivo za graviranje drveta (duborez). Dimenzije bi trebale biti oko 1000x700x100. Pogon step ili servo. Volio bi da mi savjetuje neko ko ima takvu mašinu ili radi na njoj.Ja sam gledao malo to po internetu, ima toga puno, ali mene interesuje iskustvo iz prakse. Ako možda neko prodaje neka se javi. Javio se stric iz amerike pa možda će da me časti :).
poz zrno
[ barum @ 28.10.2007. 19:34 ] @
Nažalost, ova tema je za početnike.
[ cyberm @ 30.10.2007. 13:17 ] @
Pogledaj ovo, sa step motorima, prvi film je ono sto tebe interesuje:

http://www.youtube.com/watch?v=gyCwqB1QUJs

http://www.youtube.com/watch?v=RctndyASLzY

http://www.youtube.com/watch?v=zZQ4KCHP1Q8
[ zrnce @ 30.10.2007. 19:28 ] @
Ko ima ovo i koliko košta? Čini mi se da je ovo pravljeno.Nešto slično ja imam. Samo malo manje. Čini mi se sporo.
l.p čedo
[ cyberm @ 30.10.2007. 22:10 ] @
Ja sam je napravio: Konstrukcija je celicna, a sve komponente ISEL-ove.

Elektronika je http://www.audiohms.com

Edit: Dodao sam proizvodjaca elektronike

Sad sam je udomio i pravim nove dve.

Radni prostor je 1850 X 1100 X 250 mm

Brzina obrade na snimku je 1 m/min, a pustao sam je kroz medijapan do 1.5 m/min

Jog je 3 m/min (to je na drugom snimku)

PS: Daj boze da imas toliko posla da ti brzina obrade bude usko grlo

[Ovu poruku je menjao cyberm dana 01.11.2007. u 13:40 GMT+1]
[ e-motion @ 31.10.2007. 12:49 ] @
Veliki pozdrav za cyberm-a,

Sve komponente jesu ISEL-ove osim upravljačke elektronike. Elektronika je sa www.audiohms.com

Pozdrav,
e-motion
[ ekser @ 26.12.2007. 19:24 ] @
Gdje se mogu kupiti jeftino kuplunzi za stepper motore ili ako ima neko ideju kako napraviti.

Još me zanima gdje se može kupiti carbidna glodala za graviranje mesinga, aluminijuma.... i izradu PCB-a.
[ mgak @ 27.12.2007. 10:55 ] @
kuplunge mozes kupiti u flexmatiku, beograd.
majke jevrosime 22
neverujem da mozes napraviti sam kvalitetno kuplung,a i ne znam dali ti se i isplati jer ovde dobijes i amortizujocu gumu-plastiku u 3 tvrdoce pa mozes experimentisati koja ti odgovara...pozzzz Zoran
[ cyberm @ 27.12.2007. 12:46 ] @
Ako je neka jeftina/probna masina moze da se koristi kratko gumeno crevo i dve selne kao spojnica (kuplung)...
[ ekser @ 27.12.2007. 18:21 ] @
mgak: znaš li možda koja je cjena kuplunga kod flexmatik-a.
[ mgak @ 27.12.2007. 22:42 ] @
Cjene za
MS 160 Ncm koračni motor (br.art.: 473041) cjena 151,00 EUR/kom
MS 300 Ncm koračni motor (br.art.: 4730461) cjena 203,00 EUR/kom
MS 135 HT koračni motor (br.art.: 470550) cjena 86,00 EUR/kom
MS 200 HT koračni motor (br.art.: 470580) cjena 107,00 EUR/kom
MS 300 HT koračni motor (br.art.: 470820) cjena 197,00 EUR/kom
MS 600 HT koračni motor (br.art.: 470850) cjena 284,00 EUR/kom
MS 900 HT koračni motor (br.art.: 470880) cjena 366,00 EUR/kom

Kuglično navojno vreteno 25x5 mm, L=1295, obrađeni krajevi (br.art.: 211144 2129) cjena 143,00 EUR/kom
Kuglično navojno vreteno 25x5 mm, L=395, obrađeni krajevi (br.art.: 211144 2039) cjena 104,00 EUR/kom
Kuglična navojna matica 25x5 mm (br. art.: 213700 0005) cjena 81,00 EUR/kom
Blok za kugličnu maticu 25x5 mm (br. art.: 213700 9001) cjena 29,50 EUR/kom
Čistač za kugličnu maticu (br. art.: 613503) cjena 8,40 EUR/par
Kuplung (br. art.: 218003 0100) cjena 37,20 EUR/kom

U ponudi imamo bradnu glavu 1 kW, frekventna regulacija do 24000 o/min, bez frkventnog pretvarača... Uz nju dobijet i zateznu maticu i ključ (br.art: 47610 1124) cjena 614,00 EUR/kom
Čahure za taj motor su oko 20,00 EUR/kom

Linearna vodilica MLF3, L= 1200 mm (br.: art: 235004 0119) cjena 86,00 EUR/kom
Linearne sani WS 3/70(br.: art: 223103 0070) cjena 39,00 EUR/kom
LW 7 (br.: art: 223012) cjena 86,50 EUR/kom

Ekscentar (br.: art: 222 007) cjena 21,80 EUR/par
Koncentar (br.: art: 222 006) cjena 21,80 EUR/par
[ Rendisha @ 28.12.2007. 22:53 ] @
Jos jedan izvor - http://www.sah.co.yu/Cene/Rotacioni_enkoderi.pdf
[ Bobiska018 @ 29.12.2007. 18:46 ] @
pozdrav!

imam za prodaju:
stepere 1A 9,5v, 86x86x48
stepere 1,4A, 4,5v, 86x86x62
stepere 3A , 86x86x62
stepere 86x86x94
stepere 6,7A 3v, 86x86x126

DC motore Amtek 20v
DC motore Indijana general 24v 7,5A
DC motore sa reduktorom

i jos raznih delova...

[ openbox @ 07.02.2008. 08:02 ] @
Pozdrav ljudi,

ja nameravam da napravim CNC ali sa obicnim dc motorima (sa eknoderom) umesto koracnih.
Mislim da je tako bolje, takodje mislim da je bolje da se sve napravi od plastike...

uskoro stize slika sklopa iz proe-a...
[ barum @ 13.02.2008. 20:13 ] @
Ja sam naišao na probleme sa rotiranjem navojnog vretena pošto se kuglični ležajevi koji ga drže izmene oblik kad se stegnu šrafovima i kuglice se blokiraju. Moraću da pravim neke ozbiljnije nosače za ove ležajeve. Osa se jako teško kreće i često gubi korake pa razmišljam o čupanju enkodera iz miša, ali to kasnije, kad budem sastavio ovo čudo.

Koje enkodere koristiš? Kakvo navojno vreteno i kako planiraš da ga fiksiraš.
[ openbox @ 28.02.2008. 17:50 ] @
Cao ljudi, za sada necu komentarisati cene... nego evo moje varijante cnc_rutera:
[att_img]
[ Bobiska018 @ 28.02.2008. 20:35 ] @
Pozdrav!!

Zanimljiva ideja mada mi nije bas naj jasnije kakomislis da povezes ona dva DC motora na drajver koji idu paralelno na jednoj osi, ali to je vec tvoj problem. Kolika je velicina masine u pitanju i ako nemas DC motore mogo bih ti ponuditi neke motore koji vec imaju na sebi enkoder. Kuglicna navrtka ako se previse stegne hoce da se koci, zato napravite kuciste pa sve to lepo upakujete i pritegnete i nece biti problema.
DC drajver je prilicno skup tako da je bolje razmisliti mozda o step motorima ako nije neka velika zahtevnost za rad masine.
[ barum @ 02.03.2008. 20:24 ] @
@openbox, ovi elementi koje nazivaš "stubovi" su izgleda specijalni elementi. Mislim, nema ih u nekoj standardnoj ponudi, nego ćeš morati da napraviš dobar nacrt i da nosiš kod livca-metalostrugara. To može da bude vrlo skupa izrada. Imaš li ideju gde mogu da se pronađu već izliveni kvardri od aluminijuma. Aluminijum u profilima ima cenu oko 350 Din. / Kg. Jesi li se raspitivao koliko koštaju pojedine faze mašinske obrade?
[ openbox @ 04.03.2008. 22:14 ] @
poz...

Citat:
kakomislis da povezes ona dva DC motora na drajver koji idu paralelno na jednoj osi

I ne mislim, jer mislim da napravim sopstveni drajver (ili ti celu elektroniku po svojim potrebama) koja ce sinhronizovati dva motora.

Citat:
nema ih u nekoj standardnoj ponudi, nego ćeš morati da napraviš dobar nacrt i da nosiš kod livca-metalostrugara. To može da bude vrlo skupa izrada

Da upravu si, toga nema standardno, to sam mislio da napravim od plastike jer je jeftina za obradu a i crteze nije tesko dobiti jer sam sve radio u proe, tako da 2d se dobije za ~10min :-).

Inace proe je jako zgodan jer moze sve parametarski definisati, pa sam i ja tako. Dakle, dimenzije nisu fiksne i mogu ih menjati po svojoj zelji, tako eto i primera sa "malim" dimenzijama cnc-a.

[att_img]

ostale slicice su karakteristicni preseci i 2d crtez stuba (dimenzije su samo kao primer).
Inace, ja sam masinac tako da mislim da to od plastike ne bi trebalo da bude skupo.

[Ovu poruku je menjao openbox dana 04.03.2008. u 23:32 GMT+1]
[ barum @ 07.03.2008. 20:54 ] @
Gde misliš da nađeš te cigle od plastike da ih obrađuješ? Jel misliš da uzmeš granule na kilogram pa da ih sam pretopiš u kvadar željenih dimenzija? Mene više zanima gde ima da se nađe aluminium u sličnim blokovima mada bi mi dobrodošla i informacija o plastičnim masivnim blokovima dok ne nađem aluminijum da se poslužim.
[ Bobiska018 @ 07.03.2008. 22:18 ] @
Kojih dimenzija bi trebali biti blokovi od aluminijuma
[ openbox @ 08.03.2008. 08:45 ] @
Ima plastike za struganje (bele boje, ne znam da li ste to ikada videli, ima toga po gvozhdjarama...) ja sam video fi0.2x1m. To uglavnom strugari koriste ali sto ne bi na glodalici napravili "cigle" od njih... i mislim da je najjeftinije resenje plus mislim da ima dovoljno krutosti u toj "ciglji" potrebno za cnc...
[ barum @ 09.03.2008. 12:50 ] @
Citat:
Bobiska018: Kojih dimenzija bi trebali biti blokovi od aluminijuma

meni bi trebalo 6 komada 60 mm x 60 mm x 20 mm.

Citat:
openbox: Ima plastike za struganje (bele boje, ne znam da li ste to ikada videli, ima toga po gvozhdjarama...) ja sam video fi0.2x1m. To uglavnom strugari koriste ali sto ne bi na glodalici napravili "cigle" od njih... i mislim da je najjeftinije resenje plus mislim da ima dovoljno krutosti u toj "ciglji" potrebno za cnc...

Citat:
fi0.2x1m

Misliš prečnik osnove valjka je 20 cm? Zanimljivo. Gde da uzmem to?
[ Rendisha @ 09.03.2008. 20:37 ] @
Za plastiku pogledaj http://www.politerm.co.yu/ - imali su uvek dosta restlova u obliku cilindara, sipki, ploca...
[ barum @ 11.03.2008. 16:47 ] @
@ Rendisha
Hvala za ovaj link. Imaju i ploče proizvoljnih debljina na rezanje od PP i od PE. Baš ono što treba. Sutra ću da zovem da pitam.

Ako je neko čuo i za druge slične firme ne bi bilo loše da se zna. Ne verujem da je jedina ova kod nas.
[ Bobiska018 @ 11.03.2008. 20:03 ] @
Pozdrav!!

Proverite cenu kod mene ima tih materijala okruglog precnika na otpadu duzine i do metar verovatno je jeftinije nego sto je u radnjama mogu proveriti za vikend koja je cena ali mislim da je precnik oko 120 mm mozda i veci.
[ barum @ 15.03.2008. 11:17 ] @
Pitao sam Politerm i cena za plastične ploče se izražava po kiloramu i režu željene debljine na potrebne dimenzije.

Cena za PP je 270 din/Kg. I za ostale materijale cena je slična.
[ openbox @ 16.03.2008. 22:17 ] @
Sto se mene tice (a ne bih da hvalim firmu) ekstra jeftino ;-)
[ lakoni23 @ 06.08.2008. 21:36 ] @
Pozdrav svima,
Poceo sam malo da googlam na temu CNC u kucnoj radiosti i naleteo i na ovu temu na ES. Sto se tice plastike koju trazite najbolji vam je koterm. To je tehnicka plastika koja se koristi za izradu zupcanika, matica..... Nije nesto skupa a ima odlicne tehnicke karakteristike. Nisam siguran Da ste jos uvek aktivni ali ako ima nekog ja zapocinjem projekat pa cu vam uskoro okaciti i neke slike.

@ Bobiska018
jel imas jos uvek te step motore?
[ Bobiska018 @ 10.08.2008. 06:15 ] @
Pozdrav Laki... javi se na [email protected] konkretno sta te interesuje i odgovoricu ti brzo.
[ barum @ 30.08.2008. 21:59 ] @
E, pa ja sam zaboravio da objavim ovde. Napravio sam svoju CNC mašinu. Sve uglavnom od metala. Prava stvar. Plastika jedino spaja vreteno sa osovinom stepera jer sam mislio da tu treba bar malo da elastičnosti.

Dimenzije radnog prostora su 300x500x200 a mašine oko 600x800x700. Kretanje je praktično bešumno ali zato motor alata ubija na mestu koliko je bučan i u praznom hodu a kamo li kad mu podmetnem nešto za rad. Svi ukućani se prepadnu kad pustim da radi nešto.

Driver sam pravio svoj u protel-u od uparenih L297+L298N i prva verzija je imala malo zbijeniji raspored pa je negde bilo preslušavanja i motor je nepodnošljivo skičao dok radi. Posle sam pravio drugu verziju i ona je ispala kako treba. Ipak se po malo čuje visokofrekventni pisak kad drajver radi sa čopovanjem preko enabe linija. Kada se prebaci u mod da čopuje preko ABCD linija pištanja nema i sve se mnogo manje greje. Ta konfiguracija je i ostala na snazi sa halfstepom. Svaki driver ima svoj oscilator i nije iskorištena linija za sinhronizaciju. Uprkos tome nema vidljivih problema sa električnom rezonansom.

Motori su prilično mali, iz epson štampača, 1A max mada rade prilično dobro i sa 560 mA bez primetnog grejanja.

Softver sam pisao sam i to mi je prilično vremena oduzelo. Implementirao sam linearnu i cirkularnu interpolaciju, imam ramping aceleraciju od početka i kočenje na kraju segmenta. Do 80 uzastopnih pokreta se baferuje u RAM-u mikrokontrolera. Ostatak koji ne radi mikrokontroler sam prebacio na PC. Tako na primer heliks realizujem preko spline-a. U stvari, b-spline sam realizovao u mikrokontroleru odmagh posle proste linearne interpolacije i prava je šteta što g code ne poznaje b-sline-ove pa da imam kontrolu nad jednim od najnaprednijih funkcija svog firmvera. G code interpreter podržava izraze, petlje uslovna grananja, procedure. Trenutno radi u dos šelu ali radim i na GUI verziji programa sa OpenGL vizuelizacijom.

CNC radi prilično dobro. Imam malo problema sa alatom. Mala čeona brusilica/bušilica Einhell BSG135 sa navojem 5/16 32tpi (UNEF) došla je u kompletu sa četvorostranom čeljusti za 1/8 inčne alate i gomilom konkretnih alata od kojih neki zaista nikad neće imati primenu (oštrač za makaze, ha ha). Kada se stegne burgija od 3,2 mm ona je na vrhu ekscentrična čitav milimetar. Nabavio par novih držača (vidi wikipediju, termin Machine Collet za sliku) za 3,2mm i čak jedan za 2,4mm i minijatrrnu glavu za burgije 5/16-32 (od 0,4 do 4mm). Sa svima se alati (burgijice) vrte ekscentrično. Dakle, zaključio sam, osovina na ovoj imitaciji dremela je iskrivljena ili nije nikada ni bila dobro narezana.

Upotrebljivi su samo vrlo kratki alati (burgijice, freze, dijamanti...) jer se ekscentričnost skoro ne primećuje do 1cm dužine.

Već sam uspeo da napravim prvi PCB koji radi sa svojim CNC-om. Softver koji generiše g-code sam pisao sam i za sada radi samo sa protelom (Altium DXP). Nevolja je što nigde nema finih alata koji bi mogli da uklanjaju bakar. Tek jedna minijaturna freza od 0,6 mm koju sam kupo na pijaci od nekih koji govore ruski. To se raspalo posle desetak centimetara rada. Još sam pronašao dijamantski alat za zubare. Nadam se da će rez sa njim da bude manji od 0,5 mm da bi mogla pločica što preciznije da se rutira. Alat koji je uspeo da proizvede prvu funkcionalnu PCB sam strpljivo pravio sam od parčeta HSS-R burgijice koje se inače ne lome lako same nego sam morao da se potrudim da je slomim.

Pravio sam i kućište za kuglični ležaj. Kompenzacija prečnika alata je neverovatno precizna. Iz prvog pokušaja je prečnik otvora lepo odgovarao ležaju.

Plastika za obradu ovako visokom broju obrtaja (16000-20000 u zavisnosti od raspoloženja EPS-a) jednostavno ne dolazi u obzir. Probao sam i dobio sam mašinu koja pravi nešto slično šećernoj vuni na vašarima samo što nije šećer nego polikarbonat. Leti u svim pravcima i isteže se u paučinu koja samo treba da se navrti na drvce. Strašno, da nije bilo zgodnih pregrada da se stave kad je počelo da leti, bilo bi žalosnog struganja sa zida na pretek. Ah da, u prvih pola sata rada je na čeonoj brusilici izgoreo potenciometar koji je koliko toliko regulisao broj obrtaja preko izvesnog trijaka. Intervenisao sam izbacivanjem đubreta od potenciometra (500K) i stavio diodu u nadi da ću dobiti oko polovine posega brzine ali motor sa diodom radi kao na maksimalnom broju obrtaja a bez diode još i brže što može da ga ošteti.

Na kraju, mislim da sam sa Z osom od 30 cm preterao. Stvarno upotrebljavam hod koji je manji od 5 cm. Ostatak je vrlo nezgodna stvar jer Z osa ima produženje na dole koje je dodatnih 25 cm. Metal se na ovim dužinama primetno elastično ponaša. Kada pravim PCB problem se ispoljava kao 0,2 mm koja zavise od pravca iz kog se dolazi na mesto i nerepetitivnost postaje vidljiva golim okom (maksimalno dva puta ta 0,2 mm, znači do 0,4mm, i to je više nego dovoljno da PCB ima spoj među vezama). Sada konstruišem mnogo čvršću Z osu koja neće da se toliko uvija i ima hod od samo 80mm i produžetak od samo 100mm na dole koliko stvarno mora. Sada kada imam CNC to ide mnogo brže. Neke rupe koje sam nekada sa mnogo truda jedva uspevao da izbušim sa preciznošću pozicije od milimetra sada se jednostavno pozicioniraju sa desetim delom mm. Treba doraditi držanje materijala da nekako bude zaista precizno. Stavio sam drvenu čeljust da kad uhvatim aluminijum ne izgrebem površinu. Ali drvo ima manu što se neravnomerno sabija i to je za sad glavni izvor varijacije.
[ DusanC @ 02.09.2008. 17:02 ] @
Mogu li da znam razlog sopstvenog razvoja upravljacke jedinice?
Mnogo posla, a vec ima gotovih resenja.

Hvala
Dushan
[ barum @ 02.09.2008. 19:31 ] @
Mislim da se to tako nije činilo na početku. Prvo je bafer za paralelni port ispao slabo upotrebljiv. To bi se moglo zvati jednim od gotovih rešenja koje sam mogao da priuštim. Onda sam počeo sa mikrokontrolerom i hajde da uradim ovo, hajde i ono. To je napredovalo polako i stalo tek kad sam završio mehanički deo mašine. Glavni problem je bio gde pronaći materijal i neophodni periodi da se budžet ponovo oporavi od svake investicije.

[ Bobiska018 @ 18.09.2008. 06:58 ] @
Pozdrav Bojane

...na svojim greskama se najbolje uci , to sam i a iskusio isto ....sto je najgore zna po nekada da bude jako skupo praviti greske....