[ smrt @ 05.09.2001. 11:30 ] @
Ima li nekoga da mi malo pojasni kakva je razlika izmedju c/c++ sa Visual Studio-m i c/c++ na unix-platformi. Ja sam malo radio C sa Visual Studio-m pa sam nesto cuo 'makefile', 'QT'........Sta da cinim, sta da radim, ne znam ti ni sama....
[ Vojislav Milunovic @ 05.09.2001. 15:09 ] @
Pa nista u sustini sintaksa jezika je ista. Na UNIXu ako radis systemsko programiranje imas oko 180 SYSCALLova koje ces koristiti (lako se pamete,pogotovo sto vecina njih ima ime kao poznata komanda (chmod,kill,chroot ...). Makefile je nacin da automatizujes kompajliranje svih filova u jedan.
to se koristi ako imas gomilu src filova pa onda svaki od njih kompoajliras u .o i onda sve .o ulinkujes u jedan executable fijl ;o) To je sve sto radi makefile samo auitomatizovano.
QT je GUI biblioteka na kojoj se bazira KDE ako se ne varam ;o)
[ mack @ 05.09.2001. 15:56 ] @
A ima li negde da se skine dobra referenca za unixove syscall-ove?
[ smrt @ 05.09.2001. 15:56 ] @
Ma u redu je sa syntax-om ali okolina me zbunjuje. Ne mogu obicni "Hallo world" da napravim.......
[ Gojko Vujovic @ 05.09.2001. 16:03 ] @
Evo ti jedan hello world za pocetak, samo prati korake:Code:


[email protected]:~$ cat > test.c <<EOF

> main(){ printf("Hello World!n"); }

> EOF

[email protected]:~$ make test

cc -O -pipe -march=k6  test.c  -o test

[email protected]:~$ ./test

Hello World!

[ Ivan Tanasic @ 05.09.2001. 20:05 ] @
Citat:
mack je napisao:
A ima li negde da se skine dobra referenca za unixove syscall-ove?

code.box.sk
odes na c/c++ pa na knjige cinii se..
Tamo imas unix system calls and subrutines, il tako nesto (knjiga u html formatu)
[ leka @ 05.09.2001. 21:05 ] @
Heh, "okolina" je ono sto uvek j*** Windows "programere"... Zasto? - Lenji su pre svega, ne znaju da pronadju ono sto svaki prosecan Linux korisnik zna da pronadje (i zna gde da trazi).

Da si se dakle potrudio da pronadjes neki dobar IDE (Integrated Development Environment) nasao bi sijaset takvih. O pomenutim stvarima recimo JA licno pisem skoro svake nedelje na www.LINUKS.org-u, linux.co.yu ekipa takodje na svom (www.linuxserbia.com) sajtu pise o takvim stvarima, trebalo je samo u Internet Exploderu (koji verovatno koristis) otkucati URL od pomenutih nasih sajtova, u search ukucati IDE (ili recimo ici na: http://www.linuks.org/search/s...?category=software.development) ... Ja zaista nemam nista protiv Windows Programera i Windows korisnika, ali alarmantna pojava je koliko su oni lenjivci i sto bi moja baba rekla "gotovani"...

O okruzenjima o kojima se pise na nasim sajtovima i koja su popularna u svetu pomenucu samo neke, obicno dam i URL kad ovako nesto pricam, ali sada NAMERNO necu! Dakle: MOTOR (konzolni IDE), VDKBuilder (slican Borland C++ Builder-u), FLTK (jedino za koji cu da dam URL: http://www.fltk.org jer je moj favorit , KDevelop, KDEStudio (skoro ISTI kao M$ Developer Studio), SourceNavigator, Anjuta (!!!fantazija!!! pratim razvoj ove aplikacije od pocetka i mislim da ce to da postane No 1. za razvoj GTK/GNOME aplikacija), ...

Eto toliko, ako se neko setio neceg nek me dopuni

Pozdrav

[ random @ 08.09.2001. 19:26 ] @
Gojko, samo dva saveta:

1) Lakše ti je da koristiš ^D kao EOF karakter nego da koristiš << redirekciju (ovo potonje se koristi samo u šel skriptovima).

2) Optimizovanje Hello World programa pri kompajliranju je, da se tako izrazim, a pretty lame thing to show off with :o).
[ Vojislav Milunovic @ 09.09.2001. 00:36 ] @
Citat:
random je napisao:


2) Optimizovanje Hello World programa pri kompajliranju je, da se tako izrazim, a pretty lame thing to show off with .[ Gojko Vujovic @ 09.09.2001. 03:14 ] @
Citat:
random je napisao:
Gojko, samo dva saveta:1) Lake ti je da koristi ^D kao EOF karakter nego da koristi << redirekciju (ovo potonje se koristi samo u el skriptovima).Jasno, ali ucinilo mi se zanimljivo i u tom trenutku mi je palo na pamet da bih mogao tako da ga koristim da bi bilo citljivije kad postavim na forum, kad sam gde i sta pritisnuo..

Citat:

2) Optimizovanje Hello World programa pri kompajliranju je, da se tako izrazim, a pretty lame thing to show off with :o).


K'o da je bitno, ovako najbrze dodje do rezultata koriscenjem make... najmanje se kuca ;)