[ ilDuceo @ 20.02.2007. 00:41 ] @
Nisam znao gde da postavim temu, a mislom da bi ovde bila najprikladnija! Imam 40 pitanja za prijemni ispit za ekonomski fax iz predmeta informatika! Vecimu odgovora znam, ili bar mislim da znam. Za one koje se dvoumim ili ne znam mi treba strucno misljenje. Stoga molim sve koji nisu sigurni ili nemaju pojma sta treba da napisu da ni ne pisu nista! Pa da pocnem: Jedna napomena, napisacu pitanje i ponudjen odgovor, a moj Konacan odgovor (slovo) cu napisati velikim slovom! U nekim pitanjima postoje 2 tacna odgovora, a gde je povucena donja crta, treba dopisati odgovor! 3.Jedinica kojom se meri brzina procesora zove se: _____Hz_______(Herc) 5.Sta su EDITORI? ______________________ Ovo mi nije bas najjasnije sta treba da se napise 6.Sta je modem? __Hardverska komponenta koja sluzi za povezivanje racunara na internet___ (da li je to dovoljno?) 10.Sta je osnovna odlika i znacajni napredak racunara cetvrte generacije: a)koriscenje vakumske cevi b)vrlo velika integracija (VLSI) C)zasnivaju se na tranzistorima 13.Prema povrsini na kojoj se nalaze racunari u mrezi, mreze se dele na: ______________________ (ovo ne znam bas ni malo) 16.Prvi uspesan racunar opste namene zove se: A) PENTIUM b) ENIAC c) IBM 12. INTRANET!! je? _____________________ (nikad cuo) 24. Baferi su: a)vrsta magistrale b)delovi RAM memorije C)vrsta vitrualne memorije 30. Definicija WWW: ____________________ 31. Tvorac prve racunarske masine koja je mogla da sabira i oduzima je: a) Blez Paskal b) Carls Bejbidz C) Robert Nolan 33. Aritmeticko logicka jedinica je hardverski uredjaj? DA ne 35. Na maticnoj ploci nalaze se tri tipa memorije. Koja? ROM, RAM, Hard Disk (to je moj odgovor) 36. Navedite sta pripada kategoriji sistemskog softvera? a) OS (moji odgovori) b) Drivers c)______ 37. Sa stanovista broja korisnika koji istovremeno mogu da koriste isti racunar, racunari se dele na: A) jednokorisnicke i visekorisnicke b) graficke i komandne (mada mi i B zvuci kao moguc odgovor) c) multimedijalne i linijske 38. U racunaru postoje tri tipa magistrale. Koje? a)_______________ b)_______________ c)_______________ 39. Programi za rad sa tabelama spadaju u : a) aplikativne programe b) deo sistemskog softvera C) baze podataka 40. Kako se naziva skup komunikacionih protokola na kome se bazira internet? A) TCP/IP b) WWW c) DMBS Toliko za sada! Imam jos par pitanja, ali to cu postaviti kad dobijem odgovor na ova! Hvala vam unapred i molim za pomoc!:) [Ovu poruku je menjao ilDuceo dana 20.02.2007. u 02:03 GMT+1] |