[ Scorpion_KG @ 20.02.2007. 21:04 ] @
Zanima me kako se prave biblioteke u C-u posto me mrzi da svaki cas opet kucam neke funkcije i josh neke zaje*ancije. |
[ Scorpion_KG @ 20.02.2007. 21:04 ] @
[ Buffy @ 20.02.2007. 21:56 ] @
zavisi kakve ti biblioteke trebaju. Imas staticke i dinamicke( dll). Staticke se za vrijeme povezivanja( linkovanja) modula povezu sa tvojim kodom u jedan izvrni fajl, dok dinamicke biblioteke su u *.dll obliku, odnosno njih moze da poziva svaka aplikacija kojoj su potrebne funkcije iz te biblioteke.
Vjerovatno su ti potrebne samo staticke biblioteke. One su *.a ekstenzije kod gcc-a, a *.lib kod ms-ovih i borlandovih kompajlera( ako me sjecanje ne vara). E sad kako ces napraviti staticku biblioteku zavisi i od okruzenja koje koristis. Vecina okruzenja podrzava pravljenje statickih biblioteka, pa vjerovatno i tvoje. Naravno, ne smijes da pises main funkciju jer ovo nije izvrsni fajl, vec samo biblioteka, odnosno set funkcija. Kad napravis tu svoju aplikaciju, na kraju bi trebao da imas *.a( ili *.lib) datoteku i jednu ili vise *.h datoteka( u zavisnosti koliko si ih napisao, jer su ti potrebne deklaracije funkcija za kasnije projekte). Pozdrav! [ Scorpion_KG @ 21.02.2007. 00:33 ] @
Izvini ali da li mozes da mi napises neki primer za to posto nisam siguran da sam te bash razumeo. Hvala
[ Buffy @ 21.02.2007. 12:25 ] @
pa na primjer napravis jedan static library projekat( npr. dev-cpp) i u njega dodas func.h i func.cpp fajlove.
Code: //func.h //deklaracije funkcija int func(int a); Code: //func.cpp #include "func.h" int func(int a){ return 0; } E, kad ovo kompajliras dobices *.a fajl( to je u stvari staticka biblioteka). Sad ovu biblioteku mozes koristiti u drugim projektima, tako sto ces je linkovati sa nekim drugim modulima i bibliotekama. Pronadji malo vise informacija na net-u. Pozdrav! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|