[ ledeni @ 22.06.2003. 01:34 ] @
Intreresuje me na koju foru mogu kao obican korisnik da pokrenm kao root odredjeni program... mislim, da mi trazi root lozinku (privilegije) za startovanje tog programa... |
[ ledeni @ 22.06.2003. 01:34 ] @
[ caiser @ 22.06.2003. 01:47 ] @
Za te svrhe postoji magicna komanda su. :)
Code: $su password: #progy ili Code: $su -c "progy" password: [ ledeni @ 22.06.2003. 11:59 ] @
Hvala caiser, ali nije to to...
Izgleda da nisam dobro objasnio stvar. Hocu da startujem program, koji ne moze da se startuje iz konzole, znaci da ja kao user, iz Command line-a "ukucam" program, i da mi on zatrazi root lozinku za njegovo startovanje, ili da na primer kliknem na ikonu i da mi zatrazi root pass... U KDE-u mi je to radio, trazio mi je za odredjene progz-e root privilegije, mislim na pass da bi modifikovao neke sys stvarcice, a u GNOME mi ne radi tako, znaci ja bih da mi u GNOME isto trazi root pass pri startovanju takvih progz-a Hvala unapred... [ caiser @ 22.06.2003. 15:11 ] @
Citat: ledeni Hocu da startujem program, koji ne moze da se startuje iz konzole, znaci da ja kao user, iz Command line-a "ukucam" program, i da mi on zatrazi root lozinku za njegovo startovanje, ili da na primer kliknem na ikonu i da mi zatrazi root pass... Cek malo, prvo kazes da ne moze da se startuje iz konzole (sto ja na linuxu jos uvek nisam video :) a posle kazes da ga startujes tako da sto ga pozoves sa komandne linije (aka konzola :). Sta je od ta dva? Otprilike znam na sta mislis. Ali mislim da je to specificnost KDE okuzenja i da ne moze da se izvede u GNOME-tu. :( Ako ga startujes iz konzole onda nema problema, su resava stvar, ali ako hoces preko ikonice onda je malo teze izvodljivo. [ Iksen @ 22.06.2003. 18:05 ] @
Citat: Hocu da startujem program, koji ne moze da se startuje iz konzole svaki program moze da se startuje iz konzole, treba eventualno da mu sa xhost dozvolish pristup X-u Citat: znaci da ja kao user, iz Command line-a "ukucam" program, i da mi on zatrazi root lozinku kao shto chovek reche: su -c neki_program a mogao bi eventualno da namestish da se klikom na ikonu pokrece: xterm -e su -c neki_program pa ti iskochi xterm u kome ukucash shifru i startuje se program, ali onda ti xterm stoji iza dok god ti radi taj program ... Citat: U KDE-u mi je to radio, trazio mi je za odredjene progz-e root privilegije koliko sam shvatio, mislish na kdesu program, kuca se "kdesu neki_program" i izadje prozorche u kome mozesh da ukucash shifru ... ako imash insaliran kde moze ovo da se pokrene iz gnome-a ali nije udobno, verujem da se moze iskopati negde programche za gtk koje radi to isto ... [ ledeni @ 22.06.2003. 18:15 ] @
Citat: koliko sam shvatio, mislish na kdesu program, kuca se "kdesu neki_program" i izadje prozorche u kome mozesh da ukucash shifru ... ako imash insaliran kde moze ovo da se pokrene iz gnome-a ali nije udobno, verujem da se moze iskopati negde programche za gtk koje radi to isto ... E ovo je to sto mi je trebalo, izgleda da ja nisam bas uspeo da dobro objasnim svoj problem... Zahvaljujem se Iksenu, a i Caiseru... fala vi... Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|