[ MarcoMachievelli @ 21.02.2007. 14:45 ] @
Namera mi je da u narednih nekoliko meseci kupim novo racunalo koje ce mi iskljucivo koristiti za muzicku produkciju.Ovde sad ne bi zeleo da sad pitam od vas da mi predlozite tu i tu konfiguraciju ,nego me zanima jedno konkretno pitanje u vezi procesora. Posto su evo skoro dve godine pravi bum dualcore procesori , u vezi sa tim zanima me koliko su programi za muzicku produkciju poput Sonara , Cubase-a i ostalih slicnih optimizovani za rad sa ovim procesorima .Npr. u jednom casopisu procitao sam testove za Intelov D820 i njegov singlecore rodjak koji radi na istom taktu Pentium 530 . U radu sa 3D Studio Max 8 ubrzanje je znacajno i iznosi i do 70%,nesto manji rezultat je kod Photoshop-a do nekih 10-15% , dok recimo kod igara se to i ne primecuje.Kakva je situacija sa muzickim programima , koliko oni i koliko zaista koriste oba jezgra? Recimo isto tako jedan poznati nas forum na temu muzicke produkcije nudi svoje daw resenje za 1000 evra sa d 805 procesorom , i tamo spominju neki test u Nuendu , koji ovaj procesor lako savladjuje dok vecina singlecore procesora to ne bi mogla.Ako se uzme u obzir da je doticni procesor iz low end serije dualcore procesora - kosta oko 90 evra (ne kazem da je los , naprotiv) onda bi mogao da zamislim kakve bi tek razultate postizali mnogo jaci modeli , npr . nadolazeca Conroe serija , za koju kako vidim po recenzijama siba AM2 modele u multimediji. |