[ b.bojana @ 24.02.2007. 15:55 ] @
Bila sam pre dve godine u Italiji. Tamo nisam mogla da napunim ni telefon, a kamoli da koristim peglu. Oni tamo imaju drugacije uticnice od ovih nasih. Uskoro putujem u Francusku i znam da je moguce da mi se to dogodi i tamo. Cula sam da postoji neki adapter za to ali ne znam kako se to tacno zove i gde moze da se kupi. Pomozite mi!
[ Milan BG @ 24.02.2007. 20:51 ] @
Ima tih adaptera po prodavnicama koje prodaju Samsonite proizvode, i uopšte tamo gde se prodaju potrepštine za putovanja.
[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2007. 21:06 ] @
Koliko me pamcenje drzi, u Francuskoj su uticnice iste kao i u Srbiji.

Bar u hotelima, da se ogradim :)
[ lord Vader @ 24.02.2007. 23:01 ] @
A kakve su u Italiji? Ko još ima iste kao Italijani?
[ Milan BG @ 25.02.2007. 21:07 ] @
Evo odličnog sajta na temu: http://kropla.com/electric.htm

Koliko vidim, u Francuskoj je kontakt za uzemljenje nešto drugačiji, što znači da bi svi tanki utikači bez uzemljenja trebalo da rade.
[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2007. 21:28 ] @
Izgleda Italija i Francuska koriste muski ("treci") pipak za uzemljenje koji se nalazi na samoj uticnici.

Vecina elektricnih aparata napravljenih za EU trziste podrzavaju oba standarda (prepoznaju se tako sto imaju rupu iznad prikljucaka za struju na utikacu) - jedino ako je nesto proizvedeno ekskluzivno za Srbiju mozda nema rupu - takve uredjaje je opasno koristiti, jer cak i da nekako izbusite rupu - uredjaj nece biti uzemljen (osim ako ne povezete prikljucke za uzemljenje sa strane na utikacu sa muskim pipkom na uticnici)

Kao sto Milan rece, (skoro) svi uredjaji koji nemaju uzemljenje (tanki) bi trebalo da rade, osim ako nisu izliveni tako da potpuno legnu na shuko uticnicu.
[ 1r0nM4n @ 27.02.2007. 14:46 ] @
(Ako nekoga zanima, pošto nije u pitanju EU)
U Švajcarskoj se koriste utičnice iste kao i naše. Lično sam se uverio :)

p0z
[ codec-M @ 27.02.2007. 15:34 ] @
Ne znam u kom si delu svajcarske bio ali ja sam bio u nemackom i tamo su drugacije uticnice. Iste su kao nase samo sto ima 3cu zilu izmedju(slicno telefonskom konektoru) koju kod svakog utikaca odsecemo i onda pashe kod nas.
[ 1r0nM4n @ 28.02.2007. 11:44 ] @
Bio sam u Bazelu..
[ zica49 @ 14.01.2015. 12:51 ] @
Tema jest vec odavno fosil :)
Budim je iz razloga jer mi je negdje ostao odapter kao sa slike (svicarski aparat na nasu suko utiucnicu).
[img][/img][att_img]
[ zica49 @ 14.01.2015. 16:13 ] @
Izvinjavam se htio sam upload slike i nestalo stuje sve do sada.. Znaci treba adapter da se svicarski aparat usteka u nas shuko.
[img][/img][att_img]
Trebao bi kupiti to u mojoj blizini BiH nema nista...
[ deki111 @ 14.01.2015. 16:21 ] @
Ako ti nije hitno, naruči od Kineza:
http://www.aliexpress.com/item...e-more-secure/32267335760.html
[ deki111 @ 14.01.2015. 16:40 ] @
Nisam video da je odvalio cenu.

Mislim da ovakav univerzalni adapter završava posao, a lako se nabavlja kod nas.

[ Trick Fix @ 14.01.2015. 17:27 ] @
Citat:
zica49: iz razloga jer mi je negdje ostao odapter .....

-Odap-Ter ti NE treba !!!.........ti Si mlad "Jablan" !....da bi vapio za ...tamo negde :-)

Citat:
zica49: treba adapter da se svicarski aparat usteka u nas shuko

Ako je " Swiss" aparat na istom naponu (240Vac) onda, lepo i polako :
Odsečeš kraj tog kabla i staviš našu "Viljušku"....
-i, šta bi tu Trebalo da prestavlja problem ? (Garancija? ...ili šta ? )

Ako nije tako, onda ima "Zavrzlama", već mi je poznato......
[ zica49 @ 14.01.2015. 18:07 ] @
U pitanju je instrument za ispitivanje i mjerenje elektricnih nstalacija.
Uredjaj je certificiran i ne smijem bas odsjeci steker i staviti neki nas,to bi potegnulo za sobom masu neke izmjene papirologije i gubitka rmena ali i novca. Znam da se ne bi nista bitno promijenilo ali ja nisam krovna institucija koja potpisom i stembiljem kaze da je to okej.To sam kupio ljetos doslo iz svicarske. Poslije onih silnih poplava pojavila se potreba za tim i zaradilo se. U izvornom je bio adapter,ali smo to zagubili ili je ostalo prilikom nekog mjerenja.
[img][/img][att_img]