|
[ goranvuc @ 24.02.2007. 01:50 ] @
| Svaka vama cast, ali na mom racunaru nikad necete naci Total Commander. Razloga je puno, a osnovni je to sto nemam nameru da se navikavam da se oslanjam na program kojeg nemam na svakoj Win konfiguraciji, pa da onda dolazim u situaciju da se blamiram i da ne mogu nesto da uradim kod korisnika zato sto sam ja navikao na TC, a korisnik nema instaliran TC, pa mu ga onda ja instaliram (kao - cinim mu uslugu), pa ga onda teram da uci da radi na TC (kao - cinim mu uslugu), pa onda...
Znam da ce mnogi zbog ovog "osuti drvlje i kamenje", ali stvar je u principu, ne mogu da shvatim da je postalo cudno sto neko ne koristi TC, kao TC je standard itd. pa se onda desi sledeca situacija: Dodje serviser, donese racunar kod korisnika (ja bio prisutan) i kaze: "Jao, zaboravio sam da donesem TC, sad neces moci da proveris da li ti radi mreza", ja ga pitam (misleci da ima tu neka caka kod win): "pa zar ne moze kroz win explorer, u adresbar-u otkucam \\Racunar i to je to", a on: "Nisam to znao, ja koristim TC". Ili drugi primer, gde se ljudi iznenade sto ne koristim Nero u XP za rezanje, vec radim kroz Win Explorer sa Copy\Write (pa valjda su zato to i izmislili). Ili treci slucaj, sto koristim IE za ftp upload, nisu znali da to tako moze, oni to rade preko TC ....
Dakle, mislim da nije profesionalno navikavati se na TC i nametati TC drugim korisnicima, nemam nista protiv da se koristi TC za privatne namene, ali nemojte me ubedjivati da nisam normalan sto ne koristim TC, kada ga svi koriste (sto je vrlo problematicna izjava, cija se tacnost da proveriti) - ljudi, nemaju svi instaliran TC, a ako vi ne znate da se snadjete na Win-u ako nema instaliran TC, zar ne mislite da ste negde nesto pogresno naucili?
Eto, a sad napred sa kritikama, ja nisam mogao da se suzdrzim.
|
[ petersonic @ 24.02.2007. 02:32 ] @
Citat: goranvuc:
Eto, a sad napred sa kritikama, ja nisam mogao da se suzdrzim.
Od mene pohvala.
Lepo si reko, ne treba se preterano navikavati na programe mada nije ni lose znati kako se neki koriste.
Ja licno TC samo koristim za kopiranje fajlova jer kad preko njega kopiram znam da ce 100% da se prekopiraju jer mi se desavalo da Explore to ne uradi dobro, pogotovo ako ima dosta fajlova.
[ Shadowed @ 24.02.2007. 03:00 ] @
@goranvuc. Ovde si otisao upravo u soprotnu krajnost u odnosu na tog servisera. Zapravo, potrebno je prvo nauciti kako stvari rade u samom operativnom sistemu a zatim i kako uz pomoc programa koji je napredniji i koji povecava produktivnost. Znaci, jedno po jedno a ne samo prvo.
Cinjenica je da TC (ili neki slican program) povecava produktivnost u odnosu na rad sa Windows Explorer-om i to sto ne zelis da ga koristis ti je samo steta. Kao sto je i tom serviseru stata sto nije prvo naucio da koristi Windows.
Ukratko, treba nauciti odgovarajucim redosledom vise stvari i koristiti onu koja nejvise odgovara.
[ goranvuc @ 24.02.2007. 07:29 ] @
Citat: Shadowed:Cinjenica je da TC (ili neki slican program) povecava produktivnost u odnosu na rad sa Windows Explorer-om i to sto ne zelis da ga koristis ti je samo steta.
Ja nigde ne poricem da TC nije produktivniji od Win Explorera, ali jos jednom navodim zasto ga nikad necu koristiti: zbog prirode svoje profesije puno radim na racunarima svojih korisnika, pa smatram da je u najmanju ruku korektno i stvar osnovne kulture (a u zadnje vreme i licenciranja) da ne instaliram TC kod svakog svog korisnika "da bi meni bilo ugodno", a ponekad je to i stvar efikasnosti i vremena: kada bih imao toliko vremena da na svakom racunaru svog korisnika instaliram TC i podesavam ga, da bih ga mozda 2-3 puta upotrebio OK, ali to nije tako.
Sta mislite kako bi to izgledalo kada bih OS od svakog korisnika prilagodjavao sebi?
Za privatnu upotrebu TC je OK, ali u mojim i slicnim scenarijima mislim da nije dobro da se navikavate na TC, jer vam ta navika moze biti samo smetnja, sve sto moze u TC uglavnom moze i na standardan (MS predvidjen nacin) tj. u 99% slucajeva, a ovaj 1% kad se desi lepo je znati da se moze resiti preko TC ili na neki drugi nacin, ali je to onda vec stvar znanja i iskustva.
Meni je osnovna smetnja i motiv da reagujem ovde to sto sam vise puta bio u situaciji da se ljudi iz struke zgrazavaju nad cinjenicom sto ja ne koristim TC vec WE, kao da se podrazumeva da svi treba da koriste TC - Da svi treba da koriste TC, Microsoft bi ga vec kupio i delio uz OS instalaciju. Zato mislim da je kao i kod muzike ili hrane: ukusi su razliciti.
[ zoran_dojkic @ 24.02.2007. 11:01 ] @
Total Komander početnike i obične korisnike jako zbunjuje i za njihove potrebe je sasvim suvišan. Ne preterujem kada kažem da je TC za amatere isto što i Linux u odnosu na Windows. Kada su prvi put videli fascikle na radnoj površini, kliknuli su na jednu i ona se otvorila, a da nisu imali pojma da su pokrenuli Windows Explorer, niti im je to bitno. Kada kliknu na neku plavu disketu dožive šok i ako uopšte nešto pitaju, to je, kako se ovo gasi. Malo pribraniji pitaju: a što je ovo sve duplo. Isti slučaj je sa NeroStart Smartom. Brže-bolje moram da im objasnim da se koristi samo Data CD/DVD i ništa više, osim brisanja CD/RW diskova. E, onda im je malo lakše. Moje mišljenje je i da insistiranje na originalnom interfejsu takođe nije isparavno od strane stručnjaka. Ukoliko neko traži da mu se instalira srpski interfejs, ne treba ga odvraćati. Vrlo često se u regionalnim opcijama ostavlja SAD, što je besmisleno i kada neko ko je sam instalirao Windows i smatra da se razume u računare vidi kod mene Gmail nalog na ćirilici, ne može da se načudi. Otvaranje Linux Particija TCom iz Windowsa ne koristim, jer ne može da upisuje na ext3. Partition Magic sa komandom Browse to radi bez ikakvih ograničenja.
[ skynet @ 24.02.2007. 13:58 ] @
Citat: goranvuc
Dodje serviser, donese racunar kod korisnika (ja bio prisutan) i kaze: "Jao, zaboravio sam da donesem TC, sad neces moci da proveris da li ti radi mreza"...
Za ovog "servisera" si potpuno u pravu, kao i za ostale primere sto si naveo. I potpuno se slazem s tobom. Covek je trebao da nauci da radi prvo sa Windowsovim alatima, a tek posle da radi sa dodatnim alatima kakav je TC.
Za ostalo si totalno promasio temu, sto bi rekla moja bivsa profesorka srpskog jezika.
...Dakle, mislim da nije profesionalno navikavati se na TC i nametati TC drugim korisnicima...
Kao prvo, ne vidim sta tu nije profesionalno sto neko koristi TC? To je samo dodatni alat koji poboljsava produktivnost, kako rece jedan od diskutanata ovde i olaksava posao. Sto se tice nametanja drugim korisnicima, ovde niko nije pomenuo da namece TC drugim korisnicima koji ga ne koriste. Ok, tvoj izbor je da ne koristis TC i to postujem, to je tvoja stvar sta ces od alata da koristis. Zasto toliko kritikovati korisnike koji ga koriste?
...pa smatram da je u najmanju ruku korektno i stvar osnovne kulture (a u zadnje vreme i licenciranja) da ne instaliram TC kod svakog svog korisnika "da bi meni bilo ugodno", a ponekad je to i stvar efikasnosti i vremena: kada bih imao toliko vremena da na svakom racunaru svog korisnika instaliram TC i podesavam ga, da bih ga mozda 2-3 puta upotrebio OK, ali to nije tako...
Sto se licenciranja tice, TC je 99% funkcionalan i ako se koristi u "trial varijanti" da je uslovno tako nazovem. Jedino sto ima u licenciranoj verziji, a nema u "trial" je ne postojanje Encrypt opcije za zipovanje fajlova, a i nema dosadnog splash skrina gde mora da se klikne na broj. Tako da licenciranje u ovom slucaju nije problem.
Ja cu sve da uradim da bih posao zavrsio najefikasnije sto mogu, pa samim tim cu i da koristim alate koji meni najvise odgovaraju. TC uvek instaliram kod korisnika da bi bas meni bilo ugodno i da bih sto je moguce brze i efikasnije zavrsio posao. Ja korisnika ne teram da uci TC, a i ne zanima me da li korisnik u svom radu koristi TC ili Explorer. Ako zeli da mu ostavim TC, ja cu da mu ostavim, ako zeli da ga deinstaliram, ja cu da ga deinstaliram. Kraj price. Niko nikog ne tera da koristi TC.
Sto se tice vremena koje je potrebno za instalaciju i podesavanje, to traje jako kratko, tako da ti ni taj argument nije na mestu. Napravio sam sopstveni power pack, sa mojim podesavanjima i sa svim potrebnim dodatnim pluginovima koji mi trebaju (i ne trebaju) tako da nemam nikakvu potrebu za bilo kakvim dodatnim podesavanjem.
Sta mislite kako bi to izgledalo kada bih OS od svakog korisnika prilagodjavao sebi?
Ovde nije rec o prilagodjavanju OS-a, vec je tema TC. Ako ti se ne svidja TC, to je ok, ali nemoj pljuvati po TC-u, samo zato sto ga ne koristis i sto ti se ne svidja.
Citat: Meni je osnovna smetnja i motiv da reagujem ovde to sto sam vise puta bio u situaciji da se ljudi iz struke zgrazavaju nad cinjenicom sto ja ne koristim TC vec WE, kao da se podrazumeva da svi treba da koriste TC - Da svi treba da koriste TC...
Nemoj da te nerviraju takvi ljudi. Koristis ono sto ti odgovara da koristis. Neko koristi TC, neko WE, neko nesto trece i to je stvar potreba i navike. I o tome ne vredi raspravljati. Sve ovo me podseca na one cuvene rasprave o tome ko je bolji Commodore 64 ili ZX Spectrum ili PC ili Amiga i slicne teme.
Da svi treba da koriste TC, Microsoft bi ga vec kupio i delio uz OS instalaciju.
Ne daj Boze da se ovo desi. :) Pu, pu, pu... :)
[ goranvuc @ 24.02.2007. 14:54 ] @
@skynet, izvini ako nisam bio dovoljno jasan sto se tice nametanja TC drugim korisnicima. Kada sam to rekao mislio sam na praksu da se u PC servisima prilikom kupovine ili servisiranja racunara "po default"-u instalira TC, a korisnici pocetnici navode i podsticu da ga koriste - pre nego sto su naucili neke druge osnovne stvari. Sto se tice "pljuvanja po TC", ja nigde u mojim komentarima nisam "pljuvao po TC", niti mi je to bila namera.
Sto se tice profesionalnosti, mislio sam bas kao sto sam i rekao na profesije slicne mojoj a ne na sve korisnike.
Da ponovim, razlog za moje javljanje je bio to sto sam primetio odredjenu praksu u IT svetu koja je vezana za TC i zeleo da izrazim svoje misljenje o tome, a oni koji me znaju na forumu znaju vrlo dobro da nikada "ne pljujem" ni po cemu.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 25.02.2007. u 11:17 GMT+1]
[ Shadowed @ 24.02.2007. 17:09 ] @
goranvuc, ja se slazem sa tobom oko toga da je neprofesionalno (i lose uopste) da serviser instalira TC ako nije tako dogovoreno (ili dogovor instalacija win-a + korisni programi), da nije u redu terati druge da ga koriste, da nije u redu da instalira TC kada dodje nekom da popravi nesto itd.
Ono u cemu se ne slazem je da iz navikavanja na koriscenje TC-a sledi da neces umeti da koristis racunar bez njega. To ce se dogoditi samo ako si naucio na TC pre nego sto si naucio kako se bez njega radi i u tom slucaju jeste problem ali je uzrok tome druga greska (redosled radnji).
Eto, na to se odnosila moja primedba a tvoji komentari su naravno korisni jer se prodiskutovalo i o tom aspektu pa su iznesena nova misljenja pa se moze ponesto i nauciti :)
[ vlada01us @ 24.02.2007. 18:59 ] @
Citat: Ja cu sve da uradim da bih posao zavrsio najefikasnije sto mogu, pa samim tim cu i da koristim alate koji meni najvise odgovaraju. TC uvek instaliram kod korisnika da bi bas meni bilo ugodno i da bih sto je moguce brze i efikasnije zavrsio posao. Ja korisnika ne teram da uci TC, a i ne zanima me da li korisnik u svom radu koristi TC ili Explorer. Ako zeli da mu ostavim TC, ja cu da mu ostavim, ako zeli da ga deinstaliram, ja cu da ga deinstaliram. Kraj price.
@skynet
Pa nisi u pravu. Ja sam totalni laik za racunare, i jednom prilikom mi je dosao serviser, i covek 'ladno poceo da instalira TC. Kada sam ga upitao sta to radi, kaze da mu je lakse preko TCa. Pa sta to mene briga sta je njemu lakse. Ja placam da mi nesto zavrsi, a ne da instalira ono sto ja ne znam sta je, da bi njemu bilo lakse. I naravno nismo mogli da se dogovorimo, pa je posao odradio drugi lik.
[ SlobaBgd @ 24.02.2007. 20:26 ] @
@vlada01us
Tu se ne slazem sa tobom! Serviser ne moze da obavi neku intervenciju na operativnom sistemu bez odgovarajuceg programa. Kako mislis da ti ukloni viruse ako ne instalira antivirus program? To je generalna opaska za rad servisera i instaliranje programa. Ako vec zoves servisera, ne ogranicavaj ga u radu. Sam kazes da si laik. Je l' tako reagujes i kod automehanicara ili lekara?
A sto se tice Total Commandera, on moze da radi kao standalone aplikacija, znaci bez instalacije. Posle intervencije, samo se obrise i nema tragova koriscenja, repova u registry bazi i slicno.
[ skynet @ 24.02.2007. 22:03 ] @
...izvini ako nisam bio dovoljno jasan sto se tice nametanja TC drugim korisnicima. Kada sam to rekao mislio sam na praksu da se u PC servisima prilikom kupovine ili servisiranja racunara "po default"-u instalira TC...
Tu se slazem sa tobom, i ja sam protiv bilo kakvog nametanja, ali zbog losih servisa i servisera, nema razloga biti protiv nekog programa. Nema potrebe da brises poruke, ja sam liberalan i uvek sam voljan da cujem drugacija misljenja. Barem se u par stvari slazemo i ako nista drugo, manje iskusni korisnici iz ove diskusije mogu da nauce da je prvo potrebno savladati osnovne Windowsove programe, pa onda ako zele mogu da prosire svoje znanje dodatnim programima.
Citat: vlada01us
Pa nisi u pravu. Ja sam totalni laik za racunare, i jednom prilikom mi je dosao serviser, i covek 'ladno poceo da instalira TC. Kada sam ga upitao sta to radi, kaze da mu je lakse preko TCa. Pa sta to mene briga sta je njemu lakse. Ja placam da mi nesto zavrsi, a ne da instalira ono sto ja ne znam sta je, da bi njemu bilo lakse. I naravno nismo mogli da se dogovorimo, pa je posao odradio drugi lik.
Dragi imenjace, kompjuter je tvoje vlasnistvo i naravno da mozes da ne dozvolis da serviser instalira neki program. Ali ti gresis, ovaj, silno gresis sinak i to je potpuno besmisleno. Sam kazes da si laik i zato pusti coveka da odradi posao kako mu je lakse. Uvek mozes da mu kazes da kad zavrsi, da deinstalira to sto je instalirao. Zamisli situaciju da sada ja majstorima koji su mi uvodili kablovsku televiziju "ne dozvolim" da koriste Bosch busilice, vec samo da koriste Hilti busilice u mom stanu. To je totalno besmisleno. Svako radi sa alatima koji mu odgovaraju i sa kojima misli da ce brze, efikasnije i lakse zavrsiti posao.
[ calexx @ 24.02.2007. 22:19 ] @
Citat: goranvuc: Svaka vama cast, ali na mom racunaru nikad necete naci Total Commander. Razloga je puno, a osnovni je to sto nemam nameru da se navikavam da se oslanjam na program kojeg nemam na svakoj Win konfiguraciji, pa da onda dolazim u situaciju da se blamiram i da ne mogu nesto da uradim kod korisnika zato sto sam ja navikao na TC, a korisnik nema instaliran TC, pa mu ga onda ja instaliram (kao - cinim mu uslugu), pa ga onda teram da uci da radi na TC (kao - cinim mu uslugu), pa onda... Da li da pretpostavim da za pisanje tekstova koristiš WordPad a za rad sa slikama Paint? Za muziku verovatno Sound Recorder a browser je IE?
Nije ovde u pitanju moda ili nametanje nečega drugom korisniku, meni je recimo uvek bilo lakše da fajlove kopiram Dos Navigatorom nego da pišem komandu za to. Slično za sve ostalo, ako postoji alat koji mi omugućava lakši rad i mnogo više opcija, nema razloga da ga ne koristim. Naravno da uvek sve mogu da uradim i bez njega, nekad (vrlo retko) lakše pa ga u takvim slučajevima i ne koristim ali ne znam zašto bih ostalo radio na teži način. Jednostavno, uz TC se većina poslova lakše uradi i koristim ga maksimalno. Citat: goranvuc: @skynet, izvini ako nisam bio dovoljno jasan sto se tice nametanja TC drugim korisnicima. Kada sam to rekao mislio sam na praksu da se u PC servisima prilikom kupovine ili servisiranja racunara "po default"-u instalira TC, a korisnici pocetnici navode i podsticu da ga koriste - pre nego sto su naucili neke druge osnovne stvari. Ovo baš ne razumem, da li su korisnici dogovorili i platili da se TC instalira? Da li im TC smeta da koriste WE, IE i ostalo, osim što im zauzme par MB na hardu? Meni se ne sviđa što im u tim servisima uvale neku gostovanu instalaciju, 50 najboljih programa na svetu i na hiljade fontova sa našim slovima pa sada može da se kuca ćirilica i latinica, što, jelte, bez toga ne može. :( To je navođenje na pogrešan smer a ubacivanje TC koji može da pomogne i korisniku i nekom serviseru mi ne smeta. Jedini problem je što je 95% tih servisera na nivou onog koga si pomenuo. :(
Inače TC uopšte ne mora da se instalira, može da se pokrene sa CD-a ili fleša i to radi. Ne ostavlja ni tragove za sobom.
[ vlada01us @ 24.02.2007. 22:59 ] @
@SlobaBgd
Citat: Ako vec zoves servisera, ne ogranicavaj ga u radu. Sam kazes da si laik. Je l' tako reagujes i kod automehanicara ili lekara?
Ma jock. Kod mehanicara, treba da mi se zameni letva volana na audiu, a on kaze pri ruci mi je letva od pezoa, pasuje, bice sve ok, pa ja sam majstor...Nemoj da me ogranicavas u radu... I da, naravno, treba cutati, jer je on majstor-serviser. Ajde molim te.
@skynet
Zamisli ti situaciju kada ti uvode kablovsku, ti kazes 'ocu preko krova, a on, ma nee, busicu ti zidove, lakse mi je tako, pa ako ti ne bude odgovaralo, okrpicu rupe... Ti kazes "alatom", pa kakav si majstor ako znas da radis samo jednim alatom, pa bio to hilti, bosch, ili tc???
[ petersonic @ 24.02.2007. 23:23 ] @
Ja vise ne vidim smisao ove teme. Bolje je bilo da se tema nazove "Total Commander za ili protiv"
Svaki serviser ili obican korisnik koristi program bez obzira dal to bio TC ili neki drugi program da mu omoguci sto jednostavniji i brzi rad na racunaru. Sad dal je TC koristan program? Po mom misljenju jeste, jer sa TC mozes da uradis mnogo brze neke stvari nego iz samog WIN. npr: Multi-Rename Tools, Split File, Compare By Conten, CD Tree.... itd (vreme je novac  ) takodje ima dosta slicnih programa kao sto su TC.
Jedno pitanje kakav je to serviser koji ne zna da ne mora da instalira TC vec moze da pokrene sa flasha, a sto se tice samog konfigurisanja TC pa dovoljno je samo ga jednom iskonfigurisati i sacuvati fajl C:\WINDOWS\wincmd.ini i posle ga samo zameniti prilikom instalacije TC, a ako se pokrece preko flesa sve ostaje kako je i bilo prilikom zadnjeg podesavanja.
[ SlobaBgd @ 24.02.2007. 23:46 ] @
@vlada01us
Da ne bi više razvodnjavali temu, bilo bi lepo od tebe da nam daš osnovne lične podatke (ime i prezime i adresu) da znamo šta nas čeka ako neki serviser dođe da interveniše na tvom PC-u, kolima ili klima uređaju. Ili da se čovek lepo s tobom dogovori koji alat i materijal treba da ponese, jer zaboga, ti se pitaš kako on treba da radi svoj posao! A ko onda daje garanciju za urađeni posao, ti ili serviser?
Da se razumemo, poštujem svačije mišljenje o ma kom problemu, što naravno ne znači da moram da se slažem sa njim. To pravo priznajem i tebi, dokle god je u pitanju akademska i argumentovana rasprava. Takođe da se nadam da nećeš uzeti za zlo što oponiram tvojim stavovima. Ovde smo da iz mnoštva mišljenja i stavova naučimo nešto, i ti i ja i ostali. Uostalom, kažeš da si laik za kompjutere. Hajde da ponovo popričamo o ovome kad budeš smatrao da više nisi laik, važi?
I opet ode tema o Total Commanderu u offtopic! Džabe smo krečili, ovaj pisali!
[ calexx @ 25.02.2007. 00:02 ] @
Citat: vlada01us: Zamisli ti situaciju kada ti uvode kablovsku, ti kazes 'ocu preko krova, a on, ma nee, busicu ti zidove, lakse mi je tako, pa ako ti ne bude odgovaralo, okrpicu rupe... Ti kazes "alatom", pa kakav si majstor ako znas da radis samo jednim alatom, pa bio to hilti, bosch, ili tc??? Dođe majstor i izvadi bušilicu a ti ... neeee, moraš onom ručnom da mi ne bi smetao a ni struju ne troši. Briga me što ćeš onda da bušiš nedelju dana a ne pet minuta. Ako si platio majstoru da uradi, valjda je važno kako to završi a ne kako će da radi. Drugo pitanje je koliko onaj serviser zna ali ako si ga izabrao, pusti da sam odabere kako će da radi.
[ vlada01us @ 25.02.2007. 01:45 ] @
Da, ja se izvinjavam zbog OTa. U stvari najvise me iritira onaj stav, ja sam "majstor" i ja radim kako ja hocu!
E sinak, nece moci, ja te placam i ti radis kako ja kazem. Ako ti se ne svidja, dovidjenja. U ovoj zemlji su svi u nekom ego-tripu, kao da su bogom dani da urade nesto, i svi treba da im se klanjaju. Ako neko nesto prigovori, to je padanje u nesvest. Pa zaboga, ja sam majstor!!! Sta je to sa likovima ovde? Bio to neki serviser, mehanicar, ili sl. Sta kazes @calexx, nije vazno kako se radi!!! Znas li sta si rekao? Svasta.
I ne, nisam bas toliki laik, i ja koristim tc, samo sam hteo da cujem reakcije tzv."servisera", koji od neke instalacije, ili kako neko rece, ciscenja racunara od virusa, naprave nauku, i predstavljaju se maltene kao da su odradili win. ili sl.
Izvinjavam se jos jednom.
Pozdrav svima.
[ NenadSM @ 25.02.2007. 05:43 ] @
Evo i mene..
1. Total Commander je odlican program.
2. Niko nikog ne tera da ga koristi ako nece.
3 Koriste ga ljudi koji se PC racunarima bave jos od vremena DOS-a i Norton Commandera ili Dos Navigatora, pa im je TC bio sasvim prirodno naslednik.
4. Nek mi bilo ko kaze da je folder lakse kreirati iz Windows Explorera nego iz TC:
WE - File >> New >> Folder >> unosenje naziva foldera..
TC - F7 i unosenje naziva...
Uporedjivati automehanicare, molere, majstore za kablovsku sa ovom temom je u najmanju ruku besmisleno.
5. Ako vec sve znate o racunarima zasto zovete servisera ?????
6. Kome god sam ga instalirao niko ama bas niko nije trazio da ga obrisem vec me pitao cemu to sluzi i nakon kratkog uputstva ga i dan danas koriste...
7. Svako ima svoj ukus i pravo da koristi sta hoce i kako hoce...
8. Od skora koristim i Linux i prva stvar koju sam instalirao nakon samog sistema je bila sta drugo nego Krusader - Linux klon TC...
[ Iksi @ 25.02.2007. 10:05 ] @
Pozdrav! U redu je ako neki software mora da se koristi da bi se zavrsio
neki posao ali tc stvarno ne mora da se instalira jer se sve skoro moze
zavrsiti i uz pomoc explorer-a. Meni je sve jedno koristio tc ili explorer
mada u radu kod kuce vise koristim explorer. E sada recimo druga je prica
sto ja kod korisnika moram da instaliram jaws screen reader da bih uopste
mogao da koristim racunar pa samim tim da kod korisnika sredim ono zbog cega
sam dosao.
Ovaj problem sam resio memory stick-om Stavim bukvalno sve programe koji
mogu da se pokrenu kada se prosto iskopira instalacijski folder na stick,
dakle ne zavise od registrya i to je to. Jedini je problem sto mora da se
instalira jaws video intrcept ali on ne ostavlja nikakve tragove i nakon
zavrsetka posla obrisem i njega i sve ostale tragove iz registry-a uz pomoc
narator-a.
p. s. izvinjavam se ako je poruka bila malo duza i ako sam malkice skrenuo
sa teme, mada mislim da nisam :))
[ vlada01us @ 25.02.2007. 12:43 ] @
Citat: NenadSM:
4. Nek mi bilo ko kaze da je folder lakse kreirati iz Windows Explorera nego iz TC:
WE - File >> New >> Folder >> unosenje naziva foldera..
TC - F7 i unosenje naziva...
Ti za kreiranje novog foldera otvaras tc? Zar nije lakse i brze desni klik, new...
[ Shadowed @ 25.02.2007. 14:06 ] @
Ne, TC stoji u startup-u :)
[ gluepower @ 25.02.2007. 15:17 ] @
Ja sam to jednom davno instalirao
nije mi bilo jasno sta mi je sad to lakse u odnosu na explorer
malo se igrao i obrisao. a ne bi ga ni bio instalirao da ga nisu u Vidi casopisu nahvalili samo tako
dobio je bio sansu, prekomplikovan na prvi pogled, nije user friendly, obrisano
[ Iksi @ 25.02.2007. 15:25 ] @
ili za brze na tastaturi alt plus f, pa w pa uneses naziv...
[ axx420 @ 25.02.2007. 15:28 ] @
Za mene:
Total Commander ZA
Za korisnika:
Total Commander MENI SVEJEDNO
Citat: vlada01us: Ti za kreiranje novog foldera otvaras tc? Zar nije lakse i brze desni klik, new...
Da, desni klik pa čekaj..., pa izaberi New pa dugo dugo čekaj... pa onda izaberi folder pa unesi ime.
TC je već otvoren na mestu koji gledam i F7 je puno brže rešenje.
Ako to ne razumeš onda nisi koristio TC (na šta imaš puno pravo).
Za takve korisnike na USB-u imam TC i - problem rešen!
[ StORM48 @ 25.02.2007. 15:54 ] @
Koliko off-topic odgovora na jednom mestu, da se čovek ozbiljno zamisli...
Ja bih zaista voleo da mi neko objasni kako je to jednostavnije koristiti explorer umesto TC-a i zašto se TC-u prebacuje da je samo "komplikovan višak", kad je po filozofiji rada stariji od explorera dvostruko, a osim toga, razmišljanje u fazonu "šta će mi to kad imam ovo" je stvarno... ne znam.
Zašto se vozite kolima, kad bilo koju distancu možete prevaliti i peške?
Mislim, koliko je koraka potrebno napraviti u exploreru da bi se promenila ekstenzija proizvoljnog fajla? Kako se radi multisplit velikog fajla u exploreru? Kako raspakovati rar arhivu? Kako izvesti multiple rename? 110 vrsta sortiranja, savršeno logična i jednostavna selekcija pojedinačnih fajlova ili određene grupe fajlova... pretraga na milion načina... you name it!
Sve ovo se, naravno, može izvesti sa dodatnim alatkama (RenameIt, WinRAR itd), ali onda dolazi do kolizije između nastalog stanja i prvobitne ideje "šta će mi to, kad imam bla, bla..."! Jer, ako mi neko objasni da je bolje imati 22 alata za 23 operacije, nego jedan za sve, onda u redu. Slažem se.
Mislim, OK - nekome ne treba. Ali, čini mi se da ni to nije baš neko opravdanje - u vreme kada je pronađena struja, mnogi su rekli "ma kome bre to treba!?". Drugim rečima, nemaš ideju koliko je nešto dobro, dok se barem malo ne potrudiš i pokušaš da shvatiš šta to ljudi vole kod TC-a. Mnogi instaliraju, startuju, učini im se prekomplikovanim i onda obrišu, a stvarnost je UPRAVO SUPROTNA! TC je hiljadu puta jednostavniji od explorera, samo mu treba pružiti više od par dana da se pokaže.
A fazon sa serviserima i nastupom u stilu "on ima da popravlja kako mu ja kažem..."... Eh, nemam reči - bolje mu onda reci da i ne dolazi. Zamisli situaciju da odvezeš auto kod autolimara i kažeš - "Ej, nemoj da sam Te video da dodiruješ moj auto brusilicom i čekićem! Popravljaj ga isključivo lanenom krpicom!". Mislim, what the F!?
off-topic: Zbog prirode diskusije, čini mi se da je ova tema pre bila za advocacy, nažalost.
Pozdrav
[ calexx @ 25.02.2007. 16:37 ] @
Citat: vlada01us: Sta kazes @calexx, nije vazno kako se radi!!! Znas li sta si rekao? Svasta. Možda je to nekome svašta ali ako ja oteram auto recimo majstoru da mi zameni auspuh (baš to uskoro radim pa mi palo na pamet), nije moje da mu određujem da li će stari da skida okastim ili viljuškastim ključevima ili će jednostavno da ga odvali. Ako sam već izabrao majstora, onda se ne mešam u njegov posao pošto sigurno bolje od mene zna da uradi. Zašto si ti uopšte zvao onog servisera pa mu određuješ kako da to uradi? Ako ja nekome opravljam PC/OS/bilošta, nema šanse da mi određuje kako da to uradim. Ako zna bolje, neka sam uradi. Citat: vlada01us: Ti za kreiranje novog foldera otvaras tc? Zar nije lakse i brze desni klik, new... Desni klik gde? Na desktopu? Neću novi folder na desktopu. U Firefoxu? Ni tu nema New Folder. Desni klik gde?
[ Fuzz @ 25.02.2007. 16:49 ] @
Pa u win explorer-u na proizvoljnoj lokaciji...mislim u cemu je problem?
[ vlada01us @ 25.02.2007. 17:12 ] @
@calexx
Pa eto, recimo ja hocu na desktopu novi folder.
A za rad, ti mislis da si jedini, najbolji, pa niko ne sme da ti odredjuje sta hoce za svoj novac? Onaj koji placa bira, a ne ti. I ne sekiraj se, svako ima svoju cenu.
@axx420
"TC je već otvoren na mestu koji gledam i F7 je puno brže rešenje."
Slazem se, ali poenta je da tc mora da bude otvoren da bi radio! Startup, shortcut, nebitno. Ti moras da ga otvoris da kreiras folder. Ili je to neka magicorama :)
[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2007. 17:38 ] @
Ja koristim FAR - text mode rula :-) Ali samo kada mi treba neka kompleksnija operacija sa direktorijumima i fajlovima - lakse mi je da startujem NC-style file manager i odradim posao, nego da se zezam sa Explorerom i clipboardima...
Doduse za standardne stvari kojima se bavi vecina korisnika, verujem da je TC potpuno nepotreban.
@Vlada - ne znam u cemu je tvoj problem, serviser je duzan da ti vrati racunar u istom stanju - dakle, on moze da koristi TC ako mu je potreban za posao, i da ga posle deinstalira - ako ti to neces da dozvolis, to je malo bizarno... no dobro, servisera imas bar dosta, pa ces naci nekog ko ne koristi TC - ako ti je vec toliko bitno :)
[ vlada01us @ 25.02.2007. 18:03 ] @
@Ivan
Nemam ja nikakav problem. Valjda si citao moje postove u ovoj temi. Slazem se sa tim sto si rekao. Problem je u tome sto neki misle da su bogom dani, i da ne sme nista da im se kaze u vezi njihovog rada. Ono kao, ja radim kako ja hocu, i kraj price. Svasta. TC je uopste nebitan, bar za mene, u ovoj prici.
Sto se tice TCa mislim da je sve stvar subjektivnog misljenja. Npr. StORMu48 je lakse da rar raspakuje preko tca. Meni je lakse desni klik, extract... Ukusi su razliciti.
Pozdrav svima.
[ sergio2matrox @ 25.02.2007. 18:36 ] @
Naravno, ukusi su različiti, ali kada se radi o Moneu, Pikasu, štrudli ili viskiju.
TC ima pooodosta prednosti, i tu je stvar potpuno čista, bar što se mene tiče.
[ axx420 @ 25.02.2007. 19:38 ] @
Citat: vlada01us Slazem se, ali poenta je da tc mora da bude otvoren da bi radio! Startup, shortcut, nebitno. Ti moras da ga otvoris da kreiras folder. Ili je to neka magicorama 
Alo, pa i Windows Explorer mora biti pokrenut da bi izabrao desni klik ili ti sve što radiš trpaš na Desktop.
Citat: Ja sam totalni laik za racunare, i jednom prilikom...
Citat: I ne, nisam bas toliki laik, i ja koristim tc, samo sam hteo...
Citat: Nemam ja nikakav problem. Valjda si citao moje postove u ovoj temi. Slazem se sa tim sto si rekao. Problem je u tome sto neki misle da su bogom dani...
Molio bih te pregledaš svoje postove pošto si jednom laik a jednom nisi, jednom koristiš TC a jednom ne - dogovori se već jednom. Ti izgleda više od svih misliš da si bogom dan 
[ skynet @ 25.02.2007. 19:50 ] @
Citat: vlada01us
...Ti kazes "alatom", pa kakav si majstor ako znas da radis samo jednim alatom, pa bio to hilti, bosch, ili tc???
Nisam nigde rekao da znam da radim samo sa TC. Meni je sve jedno, sa cim radim, ali mi je sa TC-om lakse i koristim ga kad god mogu, jer mi je sve objedinjeno na jednom mestu, zasta bih inace morao da koristim gomilu drugih programa. Pa sta ti se onda vise svidja, da ti serviser instalira samo TC ili da radi bez TC-a i da ti instalira jos 7 drugih programa? Poenta je bila u tome da je sve jedno koji program ili alat koristis, vazno je da se posao efikasno zavrsi. I stvarno mi nije jasno, sto ti toliko smeta sto ljudi koriste TC? Serviser dodje, instalira sta mu treba, kada zavrsi posao deinstalira programe sto su mu trebali, vrati ti popravljen kompjuter. I u cemu je problem tu? Tebe niko ne prisiljava da koristis nesto sto ne zelis. A koje ce programe serviser da koristi to je njegova stvar.
[ cynique @ 25.02.2007. 19:51 ] @
Ja ne znam is it just me, ali meni je TC ružan ko noć. Otkad sam naišao na Directory Opus, ne tražim alternativu.
[ vladared @ 25.02.2007. 19:57 ] @
Usput, kako ćeš znati da je serviser uopšte koristio TC na tvom kompjuteru? Stojaćeš mu nad ramenom? Zanimljivo...
Elem, ja koristim računar mnooogo dugo. Pamtim ja i Windows Commanderam i DOS Navigatora i Norton Commandera i PCT (PC Tools)... Šta da kažem? Kada sam ja počinjao miš nije bio obavezna oprema na računaru. Navikao sam da radim sa tastature i mnoogo sam brz u tome (ebi ga, znam čak i daktilografiju ;) ). Koristim i Linux i u njemu Midnight Commande (mc) i Krusadera, ALI koristim i Explorer i Konqeror i ko zna šta ne sve. Ponekad ih koristim zbog njihovih karakteristika, a ponekad samo zato što su mi pri ruci. Svako je od njih dobar na svoj način i ne vidim zašto je bitno šta majstor koristi kada ti opravlja računar? Koliko znam bitan je rezultat? Ili je možda bitno da mu ti izvadiš alate kojima će raditi posao a on da se snalazi sa tim??? Voleo bi da vidim kako bi recimo onda odradio password recovery za recimo outlook express, ili backup harda koji ti je iznenada crko, ako ne koristi alate koje on smatra da je potrebno. Ono što je Ivan rekao. Nije bitno kako je to uradio, bitno je da ti je vratio računar u zatečenom stanju, samo popravljen.
[ skynet @ 25.02.2007. 20:03 ] @
Citat: cynique
Ja ne znam is it just me, ali meni je TC ružan ko noć. Otkad sam naišao na Directory Opus, ne tražim alternativu.
Secam se Directory Opusa! 
Sjajan program. 
Koristio sam ga jaaaako davno jos na Amigi 500. 
Eh, to su bila lepa vremena kojih se sa setom secam  .
[ Mitrović Srđan @ 26.02.2007. 10:02 ] @
Skoro nikad ne koristim TC jednostavno stvar navike (licne).
Volim explorer navikao sam se radu u njemu osecam se kao
kod kuce :)
[ zoran_dojkic @ 26.02.2007. 10:44 ] @
Preko, preče, a okolo bliže. Nekome je lakše da ide korak po korak i da ne pamti gomilu pečica, a neko voli da ima sav računar odjednom pred sobom.
[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 26.02.2007. u 18:52 GMT+1]
[ mLAN @ 26.02.2007. 11:51 ] @
<offtopic>
Citat: vladared: Usput, kako ćeš znati da je serviser uopšte koristio TC na tvom kompjuteru? Stojaćeš mu nad ramenom?
Po postojanju wincmd.ini fajla u windows direktorijumu. Čak ćeš znati i u kojom je direktorijumu boravio kad je napustio TC. :)
</offtopic>
[ Shadowed @ 26.02.2007. 11:57 ] @
Dojkicu, kakvi su to silni crack-ovi tamo?
[ vladared @ 26.02.2007. 13:01 ] @
Citat: mLAN: <offtopic>
Po postojanju wincmd.ini fajla u windows direktorijumu. Čak ćeš znati i u kojom je direktorijumu boravio kad je napustio TC. 
</offtopic>
ha ha ha... sem ako ga ne obrišem.
[ Dragan Varagic @ 26.02.2007. 17:46 ] @
Baš interesantna tema, ali mislim da ima puno "praznog hoda". Pre puno godina sam se bavio obukama za rad na PC-u pa sam obavezno predavao WE, a TC sam počeo da koristim mnogo kasnije (kao WC) zato što sam jednostavno uvideo neke prednosti za akcije koje su mi bile u tom momentu bitne (kraj devedesetih) - brzo pregledanje i rad sa različitim arhivama (zip, arj...) i rad sa različitim FTP nalozima.
Tokom poslednjih nekoliko godina, primetio sam na različitim kompjuterima svojih prijatelja i saradnika TC, gde je u slučaju manjine ovaj program instalirao neko drugi zbog sopstvenog korišćenja, pa je program tamo ostao, a ne koristi ga vlasnik. U većini, korisnici su samostalno došli do sličnog zaključka kao i ja, a tip su osoba koje probaju, odvagaju, pa vide da li da koriste program ili ne.
Kao što je ovde više vas reklo, sve je stvar izbora, a oni korisnici kompjutera koji imaju sklonost ka isprobavanju programa, i imaju potrebe kod kojih se evidentno pokaže da TC bolje odrađuje te akcije, koriste TC.
[ rj444 @ 27.02.2007. 10:48 ] @
Licno koristim TC od 1997. godine (tada se zvao WC) i koristicu ga uvek jer produktivnost koju sa njim postizem je mnogo veca nego sto bi bila da koristim WE.
A poceo sam da ga koristim tako sto ga je instalirao drugar kod mene, jer ja tada nisam znao skoro nista o racunarima i mislim da mi je ucinio ogromnu uslugu.
Citajuci ovu temu nasmejao sam se slatko tome kako ljudi na Total Commanderu ispoljavaju svoje frustracije prema majstorima, serviserima... Da je meni potreban PC serviser da mi odrzava racunar ja bih cutao i ne bih kritikovao ono sto ne poznajem. goranvuc je mozda lose postavio ovu temu, svesno ili nesvesno napadajuci TC umesto da okrivi ljude koji insistiraju na tome da svako treba da koristi TC. Problem je u ljudima, a ne u TC.
Pojava da se mnogi cude tome sto neko ne koristi TC upravo govori o njegovoj popularnosti i rasprostranjenosti.
Takodje sam uocio jos jednu logicku gresku u zakljucivanju nekih ljudi. Veliki je problem postojanja TC na racunaru kod korisnika koji ga ne koristi i koji bespotrebno zauzima 4-5 MB prostora, a nije problem to sto vecina ima instaliran full office paket od 500MB-1GB, pri cemu povremeno koriste word da otkucaju nesto. Ako vam nesto ne treba, obrisite to, a ne govorite kako je taj softver nepotreban jer vama ne treba, isto kao sto ne treba govoriti da je neki softver apsolutno svima potreban jer nije.
P.S. Izasao je TC7pb4 za one koje to zanima 
[ dava @ 03.03.2007. 09:54 ] @
Sjeca li se neko vremena DOS-a, pa izlazak NC-a, pretece danasnjeg TC. Ja se slazem da TC nije za svakoga, ali ako ste napredni korisnik, onda steta vasa sto ne koristite TC.
Ok da ne bi sada pricali prazne price, hajde da napisemo prednosti jednog programa nad drugim(TC vs WExplorer)
Za TC:
- Mnogo jednostavnije/preglednije kopiranje (narocito u slucajevima kada kopirate puno fajlova odjednom, pa naletimo na ostecen file, TC nam predlozi Skip, dok Explorer pukne pa ti ganjaj odakle da krenes ponovo kopirati da ne bi zakacio taj osteceni file)
- Zipovanje/rarovanje da ne spominjem :)
- Opcija Compare Directory
- Opcija Kompare by content :O
- Sinhronize dirs
- Razni plugin-ovi (za zavirivanje u razne vrste fajlova sa Ctrl-q. slike, office files itd...
- Mnogo bolja preglednost kad se radi sa fajlovima/folderima
- Koristenje raznih precica pomocu tastature (trebali kome moj mis da mu prodam, star je godinu dana, a nije nista presao:) )
- FTP
- Split files
- Kreiranje precica do cesto koristenih putanja na disku
Neko je spominjao kad sjednes na drugi racunar na kojem nama TC :) Ja ukljucim svoj USB Flesh na kojem imam kopiran folder totalcmd (program) i samo startam Totalcmd.exe, i imam total commander sa svim svojim podesavanjima :)
A kad sam primoran odlicno koristim i WExplorer (da ne pomislite da sam jedan od onih servisera sa pocetka teme)
Manimo se prica o losim serviserima jer i ja bih mogao o njima do sutra da pricam.
Hajde sad iznesite prednosti Explorera
ps: zoran_dojkic nemoj prepadati ljude :)
[ musicmaster @ 06.03.2007. 02:22 ] @
Shto se mene lichno tiche, navika mi je da radim SVE SHTO MOGU iz explorera. Ono shto ne mogu, naravno stari dobri TC je uvek tu. Mali, brz i efikasan. Imam chak oko 200 i neshto megabajta zipovanih, rarovanih plug-inova za njega. Listr, FS, bla, bla, bla. Jedan sam od onih koji smatraju da svaki rachunar treba da ga ima. Ja recimo rezem data CD/DVD diskove iz njega. Samo zato shto mnogo lepo koristi date kolichine rama. Mnogo manje resorsa zauzima nego 'nashminkani' nero ili tupavi explorer koji, za divno chudo nikada nije zakazao u toku rezanja iz njega, hmm ...
Za sve koji koriste TC a ne mogu da smisle explorer, a ne znaju za ovu caku, evo:
Start -> Run command (taster windoza + r) -> "gpedit.msc" (Group Policy)
Unutar GP-a sledetje:
Local Computer Policy -> User Configuration -> Administrative Templates -> System
Sa desne strane pronadjite "pravilo" Custom User Interface.
Desnim klikom izaberite properties, pa enabled i upishite "TOTALCMD.EXE" , naravno bez navodnika.
Restart i chudo!
[ dava @ 08.03.2007. 12:43 ] @
Da li neko mozda zna neku prednost WE?
[ musicmaster @ 08.03.2007. 22:51 ] @
Da.
Mnogo vishe puca nego rival, tako da mozesh bolje da se nauchish o OS-u preko njega.
[ degojs @ 09.03.2007. 15:04 ] @
Citat: Da li neko mozda zna neku prednost WE?
Instaliran je na svakom Windowsu, tako gde god da se nađeš - tu je. Meni je to lično velika stvar, jer se relativno često zadesim za drugom radnom stanicom tj. serverom, fizički.
Iskreno, meni radi prilično OK, mada, moglo bi i malo bolje, što jes' jes'.
[ Zoran Rodic @ 09.03.2007. 17:22 ] @
Da li neko ume da izvuce logicku zakonitost cut/copy/link opcija u exploreru?
Evo danas, morao sam preneti sadrzaj desktopa i MyDocuments sa jedne na drugu masinu.
Napravio sam jedan direktorijum na desktopu kako bi njega kasnije provukao kroz NEro
Prevlacenjem jednog fajla u taj folder dobio sam kopiju tog fajla dok je originalni ostao na istom mestu.
Selektovanjem vise fajlova i prevlacenjem u taj direktorijum dobio sam prakticno rezulatat cut/paste.
Jedan fajl je odmah prevucen na USB disk
Rezultat?
dobio sam shortcut tog fajla.
Verovatno je to plod nepoznavanja tih zakonitosti, ali zbog toga sam svojevremno i presao na NC pa kasnije na Wc tj Tc.
[ Voodoo @ 09.03.2007. 17:49 ] @
Drag'n'drop sa lokacije na lokaciju na istom disku radi premeštanje.
Drag'n'drop sa lokacije na lokaciju na različitim diskovima radi kopiranje.
E sad, ovo važi za fiksne diskove, moguće da se shortcutovi prave na removable drajvovima, mada ne bih znao sigurno pošto toga nije bilo kad sam pamtio šta koji posao radi (u vreme Windowsa 95 :D ).
[ degojs @ 09.03.2007. 19:28 ] @
@alkion:
kada označiš fajlove/foldere pritisni DESNO dugme i prevuci ih gde hoćeš. Kada otpustiš desno dugme dobićeš meni:
Copy Here
Move Here
Create Shortcuts Here
Cancel
i tako nema zabune. Ja se ne sećam kada sam poslednji put prevlačio fajlove levim dugmetom upravo zbog tog "problema", a kasnije kada sam i saznao ovo objašnjenje gore, prevlačenje desnim dugmetom mi je toliko prešlo u naviku da nisam ni promenio.
[ Zoran Rodic @ 09.03.2007. 19:41 ] @
@degojs
Posle toliko godina da saznam za ovo 
Doduse, zaista ga ne koristim cak ga izbegavam, ali ovo sam ipak morao znati
MAda tu opciju oduvek koristim na linuxu, ali je tamo na levi taster.
Thanks, ovo donekle popravlja sliku 
[ Zoran Rodic @ 09.03.2007. 21:33 ] @
Hm, da, jos nesto.
Naime, vec dugo koristim neregistrovanu instalaciju bez ikakavih problema a nisam jedini kome ne smeta opcija 1, 2 ili 3 pri startovanju programa
Uocio sam istu pojavu na racunarima Ministarstva finansija
I to vec duze vremena i koliko vidim nema nikakvih restrikcija
Ima li neko informaciju o ogranicenjima i razlici izmedju reg* i nereg* instalacije
Mozda neke napredne funkcije?
[ Rafael Pupovac @ 11.03.2007. 14:33 ] @
Citat: alkion: Ima li neko informaciju o ogranicenjima i razlici izmedju reg* i nereg* instalacije
Mozda neke napredne funkcije?
Koliko sam primetio, osim izbora 1,2,3 kod neregistrovane verzije, ne postoji ni jedna druga razlika u odnosu na registrovanu verziju. Cak i ukoliko postoji razlika izmedju nekih opcija, verovatno vecini korisnika nisu ni potrebne te opcije.
Razlog zbog kojeg ja koristim prvenstveno TC je FTP - ovde sije WE za 10sekundi na 100 metara :)
[ dava @ 12.03.2007. 07:53 ] @
Citat: musicmaster: Da.
Mnogo vishe puca nego rival, tako da mozesh bolje da se nauchish o OS-u preko njega.
Ha ha, ova je dobra.
Citat: degojs: Instaliran je na svakom Windowsu, tako gde god da se nađeš - tu je. Meni je to lično velika stvar, jer se relativno često zadesim za drugom radnom stanicom tj. serverom, fizički.
Iskreno, meni radi prilično OK, mada, moglo bi i malo bolje, što jes' jes'.
To mu i nije neka prednost, spomenuli smo da se TC moze nositi na USB disku sa svim personalnim podesavanjima.
A to, moglo bi malo bolje, moze objasnjenje, jer ovo je ipak tehnicki forum pa bi bilo dobro da iznesemo neke konkretne cinjenice i razloge.
[ zoran_dojkic @ 12.03.2007. 11:09 ] @
Pored postojeće instalacije na hard disku, uradi se još jedna na USB i to je sve. Pojaviće se još jedna prečica, ili ako na USB-u postoji instaliran Portable Apps Menu, može da se pokrene i odatle. Svaki se podešava posebno, isto ili različito.

[ degojs @ 12.03.2007. 13:36 ] @
Citat: To mu i nije neka prednost, spomenuli smo da se TC moze nositi na USB disku sa svim personalnim podesavanjima.
S tim da je sve češća pojava da je USB jednostavno isključen na radnim stanicama, a da ne pominjem da ključeve nekad nemam kod sebe i slično.. Niti mi se drnda sa tim zbog kopiranja par fajlova ili foldera. Šta kad koristim Remote Desktop, itd, itd..
[Ovu poruku je menjao degojs dana 12.03.2007. u 15:58 GMT+1]
[ zlaja018 @ 16.04.2007. 01:02 ] @
Pozdrav svima na forumu!
Moram prvo da kazem da već dugo čitam poruke sa ovog foruma, i da do sada nisam imao nameru da se učlanjujem, ali sam se učlanio čim sam video ovu temu.
Moje (subjektivno) mišljenje je da je TC mnogo brži za rad, i mnogo pouzdaniji od Explorera, i što je još bitnije, dogradiv, ali ima jednu manu, koju ste verovatno svi koji ga koristite uočili. Ako se desi da CD(DVD) čitač neće da pročita ubačen disk (dešava se često, s obzirom na uslove čuvanja istih), OS odmah zaglavi. Ne dao bog da u tom trenutku izvadite disk iz čitača, ne gine vam reset (ako vam se ne čeka 10 minuta)!
Malo je off, ali ako neko zna kako to da rešim bez da žrtvujem DMA, neka rekne.
Pozdrav!
[ Mister Big Time @ 16.04.2007. 01:16 ] @
Citat: Svaka vama cast, ali na mom racunaru nikad necete naci Total Commander. Razloga je puno, a osnovni je to sto nemam nameru da se navikavam da se oslanjam na program kojeg nemam na svakoj Win konfiguraciji, pa da onda dolazim u situaciju da se blamiram i da ne mogu nesto da uradim kod korisnika zato sto sam ja navikao na TC, a korisnik nema instaliran TC, pa mu ga onda ja instaliram (kao - cinim mu uslugu), pa ga onda teram da uci da radi na TC (kao - cinim mu uslugu), pa onda...
Apsolutno. To mu dodje kao da neko danas ne zna da koristi Windows, a razbija Linux.
NC/WC/TC jeste nesumnjivo korisna alatka, ali problem je kao i u svakoj navici - navika je druga priroda pa otuda razlog sto neko ne zna da nadje komp na LAN-u preko Explorera kad mu nema TC i ostalih basic stvari...
Sa druge strane ne valja ni druga krajnost 'kako cemo lako cemo' kako je navedeno da se iz IE koristi FTP. Mozda za one koji se slabo snalaze pa im IE omogucava user friendly win okruzenje... ali to nije tema ovde.
P.S. Kako je slatko gledati TC geek-ove kako se muce da kopiraju fajl iz Explorera zato sto ne mogu da ga instaliraju zbog administrativne zabrane.
[ zlaja018 @ 17.04.2007. 23:44 ] @
Da ne bi sad citirao hiljadu ljudi:
Onaj ko sredjuje tudje racunare, a koristi TC, mora da ga ima sa sobom (danas je USB flash postao nezaobilazna alatka)! I taj koji to sredjuje, ne sme da dozvoli da ima problem tipa permisije - ako coveku sredjujes kompjuter, pa TI si mu administrator. Ako je u pitanju korporacijski racunar sa iskljucenim USB-ima, onda je to sigurno uradio neko ko je u toj korporaciji placen za to. I neka upravo taj sredjuje njihove racunare.
S druge strane, onaj ko ima problema sa TC-om zbog administrativne zabrane, imace ga i sa WE-om. Niko te ne sprecava da instaliras TC u My Documents.
Ja dajem glas Total Commanderu. A dao bi mu 3 glasa, kad bi mu sve opcije bile dokumentovane!
[ Mister Big Time @ 19.04.2007. 22:12 ] @
Protiv.
Ljudi na sta ovo lici - voli me ne voli me?  Dajte malo argumenata...
[ dava @ 24.04.2007. 09:44 ] @
Dobri ljudi ponovicu vam jos jednom da Totalcmd ne trazi instalaciju. Drzis ga na USB-u i samo startas. Ok, degojs, iskljucen USB, nema veze ja ga imam na CD, svom servisnom CD na kojem imam jos hrpu alata. Startam ga odatle :) Valjda nosite bar jedan CD kad idete srediti racunar? A ako su ukinuli i CD bilo bi samo dobar dan - dovidjenja.
Citat: Mister Big Time:
P.S. Kako je slatko gledati TC geek-ove kako se muce da kopiraju fajl iz Explorera zato sto ne mogu da ga instaliraju zbog administrativne zabrane. :D
Ja iskreno nikad nisam sreo nekoga ko koristi TC, a nezna koristiti Explorer, ali ako je to jedino vase opravdanje... :)
Naveli smo toliko prednosti TC nad Explorerom, a na ovom forumu smo da bih nesto naucili... pa ucite ljudi.
A ovi sto su protiv a ne znaju ni sami zbog cega, e to je vec druga prica... mozda za neki drugi forum ;)
[ mr.marvin @ 25.04.2007. 00:05 ] @
Za ili protiv? Svakako za, ali ne stalno.
TC koristim (poredjeno po ucestalosti):
- Kada treba da nesto obavim kao administrator. Racunar koristim iskljucivo kao user i TC mi je nezaobilazan u baratanju sa raznim podesavanjima sto se tice administracije (onda kad mi je napor da stiskam WIN + L i mijenjam nalog). Desni klik, properties, u target C:\WINDOWS\system32\runas.exe /user:admin C:\totalcmd\TOTALCMD.EXE i voila...
- Kada treba da radim sa FTP serverom. TC je izuzeto funcionalan i nista mi vise od njega ne treba za ovo.
- Kada treba da pregledam diskove sa mnogo zip/rar fajlova. Pregled je izuzetno jednostavan zbog automatskog prikaza u drugom dijelu prozora.
- Kada treba da obrisam fajlve koje kao user ne mogu
- Kada traba da promijenim nazive fajlova a broj istih je povelik.
Kopiranje vrsim u WE sa CTRL + C/V/X, a cesto baratam sa TAB i ALT tasterima. Stvar navike...
Uzgred, po meni je najjednostavniji nacin da se napravi novi direktorijum na disku iz TC: md naziv_foldera; ovo cesto koristim.
[ degojs @ 25.04.2007. 03:15 ] @
Citat: Ok, degojs, iskljucen USB, nema veze ja ga imam na CD, svom servisnom CD na kojem imam jos hrpu alata. Startam ga odatle :) Valjda nosite bar jedan CD kad idete srediti racunar? A ako su ukinuli i CD bilo bi samo dobar dan - dovidjenja.
Ne, ne nosim. Još mi samo fali da vucaram sa sobom CD, pogotovo na poslu.
Gledaj, meni WE radi sve OK i nema boga da ga menjam, a namerno sam uzeo pre da ga koristim više, baš zato što je na svakom kompjuteru. Možda mora koji put da se klikne više, meni lično ne smeta. A na svakom je kompjuteru što mi je velika prednost.
Uopšte ne sporim da TC bolji alat i da je na svakom Winu, koristio bih ga sigurno. Kako nije, piši propalo :)
Druga stvar, ne znam kako bi ovi što održavaju mrežu gledali na to da ja uzmem tek tako da pokrećem (ili, još gore, instaliram) neki softver koji oni nisu odobrili? Ne znam baš.. pogotovo po serverima? A još mora i da se plati?
[ Black_eyed @ 25.04.2007. 13:58 ] @
Okoreli TC user, sta da kazem. Krenuo sa NC pod DOS-om 5.0, ko je tamo izbegavao file managere ima je bas viska vremena.
Ali znam i WE sasvim dobro da bih mogao da uradim sve sto i treba na bilo kom racunaru. Zbog legalizacije softwera bio sam jedno vreme prinudjen da izbrisem sve ne legalne programe (uklucujuci i TC). Isprobao sam bar 10-tak razlicitih free file-managera i nisam nasao nista sto radi problizno kao TC.
Kada se radi sa arhivama TC jednostavno nema premca, ulaziti u arhive kao u direktorijume i imati sve mogucnosti za manipulaciju sa fajlovima to je opcija koja je meni najznacajnija.
Ako vam TC izgleda prekomplikovano onda bi trebalo da sebe svrstavate u pocetnike i onda bi ovu tvdnju mogao da razumem. TC nije alat za pocetnike.
[ Časlav Ilić @ 25.04.2007. 15:30 ] @
Rekao bih da se u poređenju Total Komandera i Vindouz Eksplorera ovde javljaju dva različita pitanja. Jedno je prosta „opremljenost“ Total Komandera različitim korisnim alatkama, a sasvim drugo je osnovni način upravljanja datotekama — jednoprikazni kopiraj/iseci-nalepi sistem prilagođen celokupnom „osećaju“ radne površi, prema dvopanelskom prikazu orijentisanom ka istorijski osnovnoj funkciji kopiranja i prebacivanja datoteka iz jedne u drugu fasciklu.
Kad je reč o opremljenosti, to poređenje zapravo i nema mnogo smisla, kao da se poredi, recimo, Noutpad i Ultraedit. Ali, Noutpad i Ultraedit ipak pripadaju istom konceptu programa za uređivanje teksta.
Znači, ono što je meni zanimljivije, jeste ovo drugo poređenje, osnovnog načina upravljanja datotekama. Do pre jedno četiri godine, i ja sam dvopanelski sistem smatrao superiornim, koristeći takve programe od Direktori Opusa na Amigi, preko Norton Komandera i Total Komandera u DOSu/Vindouzu, do Krusejdera pod Linuksom.
Međutim, nešto se tu interesantno dogodilo. Još od Total Komandera, a to se nastavilo i sa Krusejderom, moj tipičan način upotrebe ovih programa bio je takav da mi je uvek stajalo pokrenuto po par primerka, svaki sa svoja dva panela, između kojih sam sumanuto šetao i stalno žonglirao fascikle između desnog i levog panela u određenom primerku. To, hm, nije bilo baš optimalno.
E onda sam malo po malo počeo da čačkam po Konkeroru, koji je KDE-ov podrazumevani menadžer datoteka. Ko ne zna, u osnovnom obliku, on je sasvim nalik Vindouz Eksploreru; klikne li se na „Moji dokumenti“ ili „Moj računar“ na radnoj površi, otvara se poznato prozorče sa belom pozadinom i krupnim ikonama datoteka i fascikli poređanim okolo. Pa onda standardno kopiraj-nalepi, prevlačenje, i tako to.
Međutim, ovo se može itekako podesiti, i koristiti u više jezičaka. Obično mi tako u Konkeroru stoji otvoreno po nekoliko jezičaka sa različitim fasciklima, u kojima je podešen listajući prikaz (tj. ne krupne ikone, nego imena sa detaljima). Raspored i sadržaj jezičaka se može snimiti kao određena sesija, npr. meni su uvek otvorena dva primerka Konkerora, jedan sa „opštom“ sesijom (domaća fascikla, fascikle sa projektima na kojima trenutno radim, ono što pristiže s kh, kh, nekih mreža, itd.), i drugi sa jezičcima za čitanje HTML tekstova (pošto je Konkeror istovremeno i veb pregledač). Takođe, Konkeror čuva sesije kada se odjavim, i otvara ih „gde sam stao“ kada se ponovo prijavim.
Što se funkcionalnosti Konkerora tiče, ona je sasvim na nivou Krusejdera kao predstavnika tradicionalnih dvopanelskih programa (pošto oba u stvari koriste pozadinske KDEove servise). Od onoga što je meni bitno: kao običnim fasciklama rukovanje arhivama, FTP, i posebno, SSH vezama; pregledi različitih datoteka (teksta, slika, filmova) u oblačićima; te pomenuto čuvanje i pamćenje sesija.
Kao šlag na tortu, Konkeror je dostupan gde god je makar najosnovnije od KDEa instalirano, što je bar u mom slučaju do sada bilo na svakom računaru. Tipična upotreba s neke leve mašine pri kojoj bih se zatekao: da se domognem određene datoteke sa neke od „mojih“ mašina (SSH zahvatom).
[ tosa @ 30.05.2007. 06:01 ] @
Od Norton Commander-a pa do danas, razni Commanderi (TC danas) su jedini programi koje nikada ne gasim.
Kad vidim kako neki verni korisnik windows explorera kopira fajlove... 
[ mr.marvin @ 31.05.2007. 15:47 ] @
@tosa
>Kad vidim kako neki verni korisnik windows explorera kopira fajlove...
Ti se zgrozis, dodje ti da povratis, sta od toga? I sta uopste znaci ovo gore? I kako to "vjerni korisnik" kopira fajlove, posto ih ima nekoliko nacina?
[ dava @ 01.06.2007. 12:22 ] @
Halo ljudi pa moja zena koristi TC, a vama kao nekim serviserima, IT profesionalcima, administratorima ili sta ste vec, tezak i komplikovan.
[ tosa @ 01.06.2007. 12:47 ] @
Citat: mr.marvin:I sta uopste znaci ovo gore? I kako to "vjerni korisnik" kopira fajlove, posto ih ima nekoliko nacina?
Sporo :)
[ degojs @ 01.06.2007. 14:17 ] @
Wow impresionirani smo... A koje je to tvoje prolazno vreme sa fajlovima? 1000 u minuti? :)
[ degojs @ 01.06.2007. 14:17 ] @
Citat: Halo ljudi pa moja zena koristi TC, a vama kao nekim serviserima, IT profesionalcima, administratorima ili sta ste vec, tezak i komplikovan.
Nije mi ni težak ni komplikovan već jednostavno - nepotreban.
[ mr.marvin @ 01.06.2007. 15:18 ] @
@tosa
>Sporo :)
I meni je sporo pokretati TC, kad u Win imam desni klik pa zatim "send to", but hey, stvar izbora. Istina, pomocu TC se neke stvari zaista brzo rade, ali nisam iskljuciv po tom pitanju.
@dava
>Halo ljudi pa moja zena koristi TC (...)
He... Kad zena koristi TC prosto se ne usudjujem pitati da li ti koristis WE, jer bi se tad nemetnula sumnja ko u kuci nosi pantalone, ko pije a ko vodu nosi :)) Sala, sala :D
[ musicmaster @ 02.06.2007. 03:56 ] @
Imate "gpedit.msc" u RUN.
Odete tamo, malo izmenite neke stvari, i vrlo prosto.
Default "SHELL" ne mora da bude Windows Explorer ili "explorer.exe"..... slobodno moze biti i "totalcmd.exe".....
[Ovu poruku je menjao alkion dana 05.06.2007. u 08:42 GMT+1]
[ tosa @ 05.06.2007. 02:18 ] @
Ja nisam upoznao ni jednu osobu koja je posle probanja nekog komandera mislila da je bespotreban.
Ovde se pitanje svodi na "ko je probao", ko jeste kaže da je potreban, a ko nije...
[ Zoran Rodic @ 05.06.2007. 07:50 ] @
Procistio sam temu koliko sam mogao od komentara koji nisu sadrzali vise od pukog izjasnjavanja Za ili Protiv
Ko hoce da se ukljuci u diskusiju neka makar procita prve stranice ove teme i na osnovu toga donese odluku da li je to svrsishodno ili ne.
PS
Ajde, momci umete Vi ovo bolje ;)
[ Časlav Ilić @ 05.06.2007. 10:12 ] @
Citat: tosa: Ja nisam upoznao ni jednu osobu koja je posle probanja nekog komandera mislila da je bespotreban. Ovde se pitanje svodi na "ko je probao", ko jeste kaže da je potreban, a ko nije...
Hm, ne rekoh li ja par poruka gore da sam godinama koristio dvopanelaše, pa batalio. :)
[ degojs @ 05.06.2007. 16:35 ] @
Citat: Ovde se pitanje svodi na "ko je probao", ko jeste kaže da je potreban, a ko nije...
Evo sad već znaš dvojicu koja su probala pa ništa nešto :P
[ tosa @ 06.06.2007. 01:49 ] @
Uživajte, i ja ću - u svojoj efikasnosti.
[ hajduk7 @ 06.06.2007. 03:05 ] @
Ja sam vec jednom rekao da sam za,ali ne znam sta se to moderatorima nije svidelo u mojoj poruci pa su je obrisali. Evo navescu sam jedan razlog zasto gotivim a mogu mnogo razloga da nevedem zasto mi se taj prog svidja. Npr. nemam ga instaliran na kompu a ja hocu da kopiram sa diska u komp. Znaci ja moram prvo preko My computer da otvorim disk particiju pa tu onda copy pa paste na odredjeni deo. Na TC lepo imam dve strane jedna disk particija druga tamo gde kopiram samo kliknem copy i t o je to.
[ tosa @ 06.06.2007. 07:53 ] @
Klikneš F5 i gotovo :)
Baš me zanima šta rade korisnici kada treba da kopiraju fajlove koji u imenu imaju neku reč (primera radi).
Nešto kao "*ime*.e?", kako li se to selektuje u eksploreru? :)
[ goranvuc @ 06.06.2007. 08:06 ] @
Pa obelezis folder -> desni klik -> Search -> upises kriterijum (npr "ime" - nisu potrebni joker karakteri) i to je to (naravno, trazi i po subfolderima), pa onda rezultate CTRL+A.
Nije da ne moze ako si na to mislio 
[ tosa @ 06.06.2007. 14:39 ] @
Odnos obavljenih radnji (klikovi i slično) i učinjenog posla je
daleko veći kod eksplorera - na to sam mislio.
[ goranvuc @ 06.06.2007. 16:05 ] @
Hajde, hajde, nisi na to mislio, mislio si da ne moze, priznaj
Evo ti kod u VB-u koji je izbrojao 6 operacija (razradio sam ih kao Ford u svojim fabrikama):
Code:
Dim BrojOperacija As Integer
BrojOperacija = 0
If Operacija = "DesniKlik" Then BrojOperacija = BrojOperacija + 1
If Operacija = "KlikNaSearchNaContextMeniju" Then BrojOperacija = BrojOperacija + 1
If Operacija = "UpisKriterijuma" Then BrojOperacija = BrojOperacija + 1
If Operacija = "KlikNaDugmeSearch" Then BrojOperacija = BrojOperacija + 1
If Operacija = "CTRL+A" Then BrojOperacija = BrojOperacija + 1
If Operacija = "CTRL+C" Then BrojOperacija = BrojOperacija + 1
Tebi ostavljam da upises kod na kom hoces jeziku za broj operacija u TC.
Mislim, stvarno, cak jedna operacija vise, strasno!!!
[ mrle 011 @ 06.06.2007. 22:36 ] @
mlataranje misem tamo-amo, desni klik itd. sa stanovista efikasnosti za iole zahtevniju manipulaciju fajlovima je, najblaze receno, neozbiljno.
99% operacija totalcmd-om se moze uraditi tastaturom.
ako se svo baratanje fajlovima svodi na to da double-kliknes na folder "filmovi", pa na neki svajceneger mega-turbo hit, ili na folder muzika, pa na neki seka/ceca/stoja.mp3, onda je potpuno svejedno koji fajl menadzer koristis.
[ goranvuc @ 07.06.2007. 01:36 ] @
Pa "desni klik" je samo slikoviti prikaz, ima taster i za to - kad kazem to mislim na kontekstni meni (jedino ako nisi toliko "gadljiv na Microsoft" pa si pri kupovini tastature trazio iskljucivo onu koja nema taj taster, znas valjda koji). Za sve ostale navedene klikove takodje postoji keyboard shortcut, ne moram valjda i za njih da navodim ...
Dakle, ja sam se malo salio, a sve u cilju da pokusam da objasnim da ovo bas i nije srecan primer, a da ima takvih primera gde "ovde nesto moze, a tamo ne moze" imas i na jednoj i na drugoj strani, a kod svih koji su krenuli da ih navode samo se ispostavljalo na kraju da "ipak moze" ali oni to nisu znali (pardon ako gresim, oni koji su to znali mogli su i da navedu da znaju da moze).
Ja sam ovu temu i zapoceo, pa ako mogu da primetim: Mislim da je ovde vise "Za ili protiv" anketa, jer niko ovde nece nekog ubediti da "predje na drugu stranu", tako da je na kraju sve stvar ukusa. Ono sto je kod mene uvek na strani za je, kao i na pocetku:
1. Ima ga na svakom Win-u.
2. Integrisanost sa OS (uglavnom kada idete u bilo kom programu na bilo koji file dialog - eto Vas kako koristite Win Explorer - ne mozete mu pobeci).
3. Kada ga malo bolje upoznas i nije tako los.
4. Vise volim "Folder view" kao levi panel
...
[ tosa @ 07.06.2007. 02:34 ] @
Citat: mrle 011: mlataranje misem tamo-amo, desni klik itd. sa stanovista efikasnosti za iole zahtevniju manipulaciju fajlovima je, najblaze receno, neozbiljno.
99% operacija totalcmd-om se moze uraditi tastaturom.
ako se svo baratanje fajlovima svodi na to da double-kliknes na folder "filmovi", pa na neki svajceneger mega-turbo hit, ili na folder muzika, pa na neki seka/ceca/stoja.mp3, onda je potpuno svejedno koji fajl menadzer koristis.
Da ne ponavljam ovo isto :)
Citat: goranvuc: Pa "desni klik" je samo slikoviti prikaz, ima taster i za to - kad kazem to mislim na kontekstni meni (jedino ako nisi toliko "gadljiv na Microsoft" pa si pri kupovini tastature trazio iskljucivo onu koja nema taj taster, znas valjda koji). Za sve ostale navedene klikove takodje postoji keyboard shortcut, ne moram valjda i za njih da navodim ...
Shift-F9 = Context menu, daleko od toga da sam gadljiv, samo ne volim da čekam.
Što se broja operacija tiče, evo kopiranja fajlova sa bilo kojom maskom:
- Stisnem "+" na tastaturi
- Otkucam masku i pritisnem enter
- Pritisnem F5 (primetićeš da nema miša u priči)
Dakle, maska + tri dugmenta na tastaturi.
Evo kopiranja fajlova bez maske:
- Stisnem "*" na tastaturi
- Pritisnem F5 (primetićeš da i dalje nema miša u priči)
Dakle, dva dugmeta na tastaturi.
Brže, jednostavno, ne može.
[ goranvuc @ 07.06.2007. 03:02 ] @
Ma OK, ali koliko brze 2 ili 3 sekunde? Ja nisam ni zapoceo temu da bih se prepucavao, a i ne nastavljam je zbog toga. Ako treba da javno priznam da je TC brzi, evo priznajem, ali kao sto sam rekao: niti cu ja tebe ubediti, niti ti mene, niti ce ovde iko ikog "naterati na svoju vodenicu".
Naslov teme je "Total Commander ZA ili PROTIV". Ja sam na otvaranju teme naveo razloge protiv TC, a sada sam naveo razloge za WE, ja necu koristiti TC nikad, ili jos bolje sve dok on ne postane sistemski fajl menadzer (sto mu dodje nikad).
Pozdrav!
P.S.
Kopiranje fajlova bez maske: CTRL+A, CTRL+C
TC=2:WE=2
CTRL+C - standardna precica za kopiranje u svim windows programima
F5 - sta to bese?
Da li shvatas poentu?
[ tosa @ 07.06.2007. 05:35 ] @
Citat: goranvuc: Kopiranje fajlova bez maske: CTRL+A, CTRL+C
F5 - sta to bese?
Da li shvatas poentu?
Ti ne shvataš poentu a veoma je jednostavna.
Izostavio si klikove mišem - TC=0:WE=ubaciti proizvoljan broj.
2-3 sekunde * mnogo operacija dnevno != zanemarljivo.
Da li želim da te ubedim? Ne, ovo je namenjeno manje zadrtim korisnicima.
[ goranvuc @ 07.06.2007. 06:59 ] @
OK, nek ti bude tvoja zadnja ;) Inace, sto se ovog tice mozes mi dati pridev zadrt sa velikim, podebljanim i podvucenim slovima i necu se ljutiti. A da ces ikoga "prevesti na svoju vodenicu" ovde - tesko.
Brate mili, ispada da TC useri po ceo dan stalno "nesto pomeraju" fajlove, pa na ovaj nacin sveukupno ustede cak 5 minuta svoga vremena dnevno.
Poenta se odnosila na "standard against no standard", a ne na brzinu, stvar je principa, a ne detalja.
[ markantz @ 07.06.2007. 08:43 ] @
Kopiranje fajlova bez maske: CTRL+A, CTRL+C
F5 - sta to bese?
Sa ovom komandom su ti fajlovi na clipboardu. Ako zelis da ih stvarno negde iskopiras moras ili prethodno da otvoris jod jedan prozor WE ili da misem klikces dok ne dodjes u odredisni folder pa onda jedno CTRL+V.
BTW: F5 je standardi funkcijski taster za kopiranje kad jos nije ni postojao WE, mozda cak nije postojao ni Win3.11
Dodao bih jos neke stvari koje niko nije pomenuo:
1. Pretraga unutar arhiva (ZIP, RAR...)
2. ALT+SIFT+slovo_po_slovo - pozicioniranje na fajl sa slovo_po_slovo pocetkom imena.
3. Otvaranje tektualnih fajlova (koji nemaju ektenziju TXT) jednostavnim pritiskom na F3 a editovanje na F4. Ova opcija zna da bude vrlo korisna. Koliko treba minuta da otvoris fajl "hosts" iz WE?
4. Pluginovi za pristup fajl sistemu za sve poznatije mobilne telefone i PDA-ove :) bez potrebe za instalacijom nekih "sarenih" programa koje proizvodjaci telefona obozavaju
5. Pluginovi za veliki broj fajl sistema.
6. Mogucnost rada sa tabovima
7. Prikazuje mi prvo foldere pa onda fajlove (po defaultu)
8. Mozes da pogledas velicinu svih folder vrlo jednostavno ALT+SHIFT+ENTER
9. Sve je mnogo preglednije, brze i obavlja se sa tastature
Pozdrav
[ tosa @ 07.06.2007. 09:26 ] @
Ne bih izostavio ni ugrađeni FTP klijent, pa onda divni ctrl+B koji
omogućava stvari koje se u eksploreru mogu uraditi neuporedivo sporije.
Fino je to kada neko kaže da je probao TC, a u stvari ga je pokrenuo,
pogledao, verovatno ga/je zbunile silne opcije ili je bila konstatacija
kako opcija u stvari nema (klasična lenjost neotvaranja help fajla) itd...
...i batalio!
Držim samo jednu stvar u start-up folderu - TC
TC == "Total Convenience"
[ markantz @ 07.06.2007. 09:46 ] @
Citat: tosa: Ne bih izostavio ni ugrađeni FTP klijent, pa onda divni ctrl+B koji
omogućava stvari koje se u eksploreru mogu uraditi neuporedivo sporije.
Fino je to kada neko kaže da je probao TC, a u stvari ga je pokrenuo,
pogledao, verovatno ga/je zbunile silne opcije ili je bila konstatacija
kako opcija u stvari nema (klasična lenjost neotvaranja help fajla) itd...
...i batalio!
Držim samo jednu stvar u start-up folderu - TC
TC == "Total Convenience"
UUU da to sam zaboravio da napomenem (mislim na CTRL+B).
Takodje sam zaboravio na ALT+"+" (na num. tastaturi)
Kad sam poceo da korisitm TC (tad je bio WC) video sam da mi skroz odgovara i pogledao sam Keyboard shortcuts, svaku isprobao i zapamtio. Kad radim neke komplikovanije operacije nad fajlovima, ljudi koji me gledaju a ne znaju da koriste TC kazu da im se zavrti u glavi i da im uopste nije jasno sta radim. Oni bi polako Copy - Paste ili bi "vukli" misem :)
To ti je kao kad prvi put otvoris AutoCAD, vidis da ne mozes nista da uradis, a posebno da odstapas i kazes da je AutoCAD cisto s....e!
[ goranvuc @ 07.06.2007. 09:59 ] @
Pa dobro ljudi, koristio sam ja Volkov Commander, F5 nije usvojen kao standard, tako da ...
Citat: markantz:Kad radim neke komplikovanije operacije nad fajlovima, ljudi koji me gledaju a ne znaju da koriste TC kazu da im se zavrti u glavi i da im uopste nije jasno sta radim.
Ahaa, znaci sad su otkriveni skriveni motivi - pa vi ga koristite da bi impresionirali publiku
Pozdrav!
[ tosa @ 07.06.2007. 10:57 ] @
Citat: goranvuc: Pa dobro ljudi, koristio sam ja Volkov Commander, F5 nije usvojen kao standard, tako da ...
Da nije Ctrl-C po ISO standardu? :D
Komentari su ti genijalni, da nismo na forumu drugačije bih iskazao svoje mišljenje o takvima kao što si ti...
[ goranvuc @ 07.06.2007. 11:16 ] @
Covece, sta se ti sad nesto ljutis? Kako sad da shvatim ovaj zadnji komentar: "takvi kao sto si ti", pa kakav sam to ja? Trudim se da svo vreme u nekoj polusali dajem licne komentare na ovu ocigledno "zapaljivu temu", nikog nisam vredjao ni omalovazavao, a ti sad pretis, kao da sam tebe nesto licno vredjao, ili sta?
Na kraju svake moje poruke je bila rec "Pozdrav!", kao znak pozitvnog stava prema ucesnicima diskusije. Sto se mene tice slobodno izrazi svoje misljenje o meni, ja o tebi nemam jer te ne poznajem i nismo pricali o nama vec raspravljali na temu "Total Commander ZA ili PROTIV".
Da si pratio ovu temu od samog nastajanja, znao bi da sam svojevremeno i ponudio da sklonim svoje komentare ukoliko nekom smetaju, znaci nisam dosao ovde da nekog nerviram, tema je i zapoceta jer sam hteo da ukazem da "aman, ljudi, ima nas koji ne koristimo TC, niti cemo, a ne znaci da ranije nismo pa da ne znamo kako je to dooooooobar program!"
[ markantz @ 07.06.2007. 11:47 ] @
Total Commander -DEFINITIVNO ZA
Off-topic: Ala se zakuvalo, da organizujemo neki fajt :) Znak prepoznavanja ce biti majca sa znakom ZA ili PROTIV :)))
[ goranvuc @ 07.06.2007. 12:19 ] @
Sto se mene tice, "peace", ja ovde dolazim da se razonodim, a ne da se nerviram.
Pozdrav!
[ tosa @ 07.06.2007. 12:48 ] @
Ono čega ti nisi svestan je da je za poznavaoce TC-a samo ime teme čist flame.
"Pozdrav!"
[ goranvuc @ 07.06.2007. 12:53 ] @
"Pozdrav!" i tebi.
P.S.
Nisam ja kumovao temi, vec je nastala razdvajanjem originalne teme na ovu i ovu http://www.elitesecurity.org/t212269-SVE-Total-Commander tako da sam posredno doprineo razmeni iskustva korisnika TC.
[Ovu poruku je menjao goranvuc dana 07.06.2007. u 14:17 GMT+1]
[ axx420 @ 07.06.2007. 16:07 ] @
Citat: goranvuc: Kopiranje fajlova bez maske: CTRL+A, CTRL+C
F5 - sta to bese?
@gorane, najgore je od svega što kritikuješ proizvod koji ne poznaješ.
Da li si probao TC? Koliko je meni poznato Ctrl+A i Ctrl+C savršeno funkcioniše u TC - ako baš želiš "ISO".
ok, ne sviđa ti se, na to imaš pravo ali za kritiku bi ipak trebao malo da probaš koristiti TC - ko zna, možda ti se i svidi
Zbog čega koristim TC?
- netreba mi miš
- svejedno je da li radiš sa folderima, fajlovima, zip arhivama ili ftp-om - osnovne komande su iste
- pregledan je, sve što mi treba zauzima tačno jedan ekran (nema drag-drop prozora, traženja po taskbaru i Alt-Tab)
Naravno, sve ovo može i preko WE ali... nekako mi je lakše sa TC... šta znam
Nema TC na računaru, nema veze, imam USB ili CD. Računar nema ni USB ni CD i obavezno moram da koristim WE, nije problem, nisam mutav. Ponekad jednostavno mora da se pritisne Win+E, ništa strašno.
Pozdrav!
[ goranvuc @ 07.06.2007. 16:29 ] @
Pa dobro ljudi, ko ovde cita sta pisem: Da li sam ja igde kritikovao Total Commander kao program, molim da citirate delove gde sam to ucinio.
Procitajte jos jednom moje komentare, i sta sam od prvog do poslednjeg komentara pisao, nigde ne postoji nijedna recenica, ALI NIJEDNA gde kritikujem kvalitet i funkcionalnost doticnog programa. Meta moje kritike i ono sto me navelo svojevremeno da nacnem celu temu je bila LOSA PRAKSA, kao i AROGANCIJA, CUDJENJE I GADJENJE pojedinih korisnika TC koje sam sretao kada naidju na nekog ko eto, NE KORISTI TC, vec windows explorer (da li vam se svidja formatiranje?) kao da su oni "straight" a ja sam, eto "gay"
Nastavak diskusije je bio uglavnom u tonu hvalospeva ovom revolucionarnom programu koji nije promenio svoj revolucionarni interfejs jos od prvog Volkova kojeg sam imao pod rukama 1995 (ne znam kad se bas pojavio), pa preko NC koji me je puno puta "vadio" u DOS-u, ali bre, to je istorija, to su navike, da li je neko ovde cuo za izreku "voda koja stoji pocinje da zaudara nakon odredjenog vremena"? U ovoj struci (mislim na IT) gde se stvari tako brzo desavaju i menjaju vi se i dan danas kunete u 55-og klona nekog fajl menadzera koji potice jos iz mracne DOS ere i za kog ste se zalepili i vezali.
Jedno moram da vam priznam: mnogo vas je ovde, puno vise nego sto sam ocekivao.
uklonjen deo odgovora koji ima uvredljiv ton, na sugestiju @axx420
[Ovu poruku je menjao goranvuc dana 07.06.2007. u 18:33 GMT+1]
[ vejin @ 07.06.2007. 16:50 ] @
Nastavak diskusije je bio uglavnom u tonu hvalospeva ovom revolucionarnom programu koji nije promenio svoj revolucionarni interfejs jos od prvog Volkova kojeg sam imao pod rukama 1995 (ne znam kad se bas pojavio), pa preko NC koji me je puno puta "vadio" u DOS-u, ali bre, to je istorija, to su navike, da li je neko ovde cuo za izreku "voda koja stoji pocinje da zaudara nakon odredjenog vremena"?
Pa nisam baš primeti ni da se WE nešto revolucinarno promeni, i za njega važi izreka koju si naveo
[ goranvuc @ 07.06.2007. 16:51 ] @
Slazem se, ali nije on u naslovu teme 
[ vejin @ 07.06.2007. 17:10 ] @
Izvinjavam se čitao sam postove ali ne i naslov.
[ vaske71 @ 07.06.2007. 17:18 ] @
Protiv !
Tacka.
[ axx420 @ 07.06.2007. 17:29 ] @
Citat: ...nigde ne postoji nijedna recenica, ALI NIJEDNA gde kritikujem kvalitet i funkcionalnost doticnog programa.
Tačno. Nisi naveo "TC nevalja zato što koristi F5", ostavio si to nama da zaključimo iz: "F5 - sta to bese?"
Citat: Za privatnu upotrebu TC je OK, ali u mojim i slicnim scenarijima mislim da nije dobro da se navikavate na TC...
Citat: Ja sam na otvaranju teme naveo razloge protiv TC, a sada sam naveo razloge za WE, ja necu koristiti TC nikad, ili jos bolje sve dok on ne postane sistemski fajl menadzer (sto mu dodje nikad).
Dakle, nisi ti "kritikovao" TC samo nisi mogao da se suzdržiš.
Citat: Eto, a sad napred sa kritikama, ja nisam mogao da se suzdrzim.
Cenim tvoj stav da nećeš iz inata da koristiš TC ali ovo čita puno korisnika i ne treba da im to bude razlog pri odluci TC: ZA ili PROTIV.
Takođe te molim da ne svrstavaš ljude, ako već nemaš neki dobar argument - nemoj zbog toga nikoga vređati.
Pozdrav! 
[ goranvuc @ 07.06.2007. 17:36 ] @
@axx420, ispravio sam gornji odgovor, tj. prihvatam tvoju kritiku - ni ja ne volim da me svrstavaju u odredjene kategorije.
Pozdrav!
[ dava @ 08.06.2007. 08:17 ] @
U ovoj struci (mislim na IT) gde se stvari tako brzo desavaju i menjaju vi se i dan danas kunete u 55-og klona nekog fajl menadzera koji potice jos iz mracne DOS ere i za kog ste se zalepili i vezali.
???? Sta bi trebalo ovo da znaci?
Sto se ne bi vezali za nesto korisno i dobro.
Ljudi nemojte biti primitivni i, da ne kazem zadrti, u svojim ubjedjenjima, prihvatajte dobre stvari :) (bez uvrede)
Evo konkretan primjer, covjek je protiv ni sam ne znajuci zasto i jos je stavio tacku kao da kaze: to je moj konacni odgovor.
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2007. 09:53 ] @
Citat:
Nastavak diskusije je bio uglavnom u tonu hvalospeva ovom revolucionarnom programu koji nije promenio svoj revolucionarni interfejs jos od prvog Volkova kojeg sam imao pod rukama 1995 (ne znam kad se bas pojavio), pa preko NC koji me je puno puta "vadio" u DOS-u, ali bre, to je istorija, to su navike, da li je neko ovde cuo za izreku "voda koja stoji pocinje da zaudara nakon odredjenog vremena"? U ovoj struci (mislim na IT) gde se stvari tako brzo desavaju i menjaju vi se i dan danas kunete u 55-og klona nekog fajl menadzera koji potice jos iz mracne DOS ere i za kog ste se zalepili i vezali.
Hajde ne sviraj please.
Ti 2-window file manageri ubrzavaju rad sa fajlovima u odnosu na tradicionalni Windows Explorer i koriste ih ljudi koji cesto rade dosta operacija sa fajlovima i to je to. Kao sto postoji mali milion raznih utility-ja za Windows/Mac, dobar deo njih i te kako ima svrhu; zato i postoje i ljudi ih placaju.
U tome je i poenta softverske industrije. Ljudi koriste TC i slicne jer im ubrzava posao, i to niko ne moze poreci - kao sto mnogi ljudi koriste specijalizovane editore za pisanje koda ili shellove za rad sa sistemskim komandama zato sto su tako najproduktivniji. Zasto bi menjali navike i prelazili na nesto sto im ocigledno usporava rad? Svasta.
Sto se tice tvoje opaske za interfejs, ona je totalno pogresna. Mogu da primetim da je Windows Explorer interfejs tj. nacin rada star isto koliko i koncepcija dvo-prozorskih file managera, kao sto je i koncepcija word processora ista od kad postoje word processori - nesto sto je dobro se obicno ne menja - dosta stvari koja postoji na danasnjoj Visti ili Mac OS X-u i te kako potice iz "mracne DOS ere" samo je nasminkana i dovedena na tehnicki nivo 21-vog veka.
I ja koristim FAR ponekad - kad mi zatreba, a imam Vistu, Office 2007 i vrlo moderan hardver. Zasto? Pa zato sto mi je lakse da sa "insert" dugmetom i "+"-om izaberem tacno ono sto mi treba da prenesem na portabl USB nego da misem selektujem i klikcem po Explorer prozoru/prozorima (ruka mi je na tastaturi). Brze mi je i to je to. Ne kunem se nesto posebno u FAR niti smatram da su takvi programi neophodni - ali za neke odredjene operacije su jednostavno daleko efikasniji.
Isto kao sto koristim i 2-prozorsku FileZilla-u da recimo uploadujem nesto na interni FTP server - zato sto je brze i efikasnije nego da nabadam fajlove sa CTRL+levi klik i onda da paste-ujem u neki deseti FTP prozor koji cu da nadjem tako sto cu da recikliram prozore sa ALT+TAB. Jednostavno, gubljenje vremena - kad moze brze.
[ Zoran Rodic @ 08.06.2007. 11:04 ] @
Primeticu da mi korisnici Windows explorera vrlo cesto prebace shortcut na USB umesto celog fajla.
Ima tu za njih dosta nejasnoca
tako da uvek moram postaviti dodatno pitanje u vezi postojanja strelice u donjem levom uglu potrebnog fajla 
Meni je skoro degojs otkrio prevlacenje sa pritisnutim desnim tasterom, ali ja stvarno ne mogu svakome da objasnjavam to.
Tako da, mnogo sam sigurniji kad mi TC user napuni USB disk nego "Prozoras"
Recimo, dosta cesto imam potrebu da koristim multi rename funkciju
Kako se to radi u exploreru?
30-ak komada fajl.ispp za sekund prebacim u fajl.zip
Konqueror je slican exploreru, ali cu uvek u konzoli otkucati mc i koristiti cari dvo-panela
Donekle, nije stvar explorer/TC vec u navici i sklonostima.
A reci da je interfejs los zato sto je kao Volkov `95 ... hm ... los primer
Koliko dugo se pravi automobil na 4 tocka
[ degojs @ 08.06.2007. 14:29 ] @
Priča ide u pogrešnom smeru.
Nema potrebe da nam, korisnicima WE, nabrajate šta TC može, a WE ne. Svi se slažemo da TC ima više mogućnosti.
Ali, kako već rekoh, ja lično nisam primetio da me WE smara, usporava i slično. Meni je takav alat (TC) bespotreban, isto kao što je nekim potreban. I ja bih imao nešto u tom fazonu da po ceo dan kopiram fajlove :) Mada, teško da bi to bio TC pošto ima besplatnih programa.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.06.2007. u 16:09 GMT+1]
[ degojs @ 08.06.2007. 14:45 ] @
Citat: Meni je skoro degojs otkrio prevlacenje sa pritisnutim desnim tasterom, ali ja stvarno ne mogu svakome da objasnjavam to.
Al zato možeš da im objašnjavaš TC?
Citat: Recimo, dosta cesto imam potrebu da koristim multi rename funkciju
Kako se to radi u exploreru?
Hmm? Ne znam šta tačno misliš, ima to u WE, ali verovatno nije ono što ti treba :)
Zato instaliraj neku ekstenziju za WE. I onda lepo desni-klik i odabereš opciju i eto. Npr. MRename.
Citat:
30-ak komada fajl.ispp za sekund prebacim u fajl.zip
Send To - > Compressed folder..
A ako imaš instalirane programe tipa 7-zip, svi će da, opciono, dodaju sve potrebno u meni koji se dobije na desni klik.
[ Zoran Rodic @ 08.06.2007. 16:25 ] @
Citat: degojs: Send To - > Compressed folder..
A ako imaš instalirane programe tipa 7-zip, svi će da, opciono, dodaju sve potrebno u meni koji se dobije na desni klik.

Ma, ne to
Nisam bio dovoljno jasan
Na kraju meseca skinem sve izvode sa servera i oni imaju extenziju .ispp, jer je to neko tako smislio
U stvari, to jeste .zip fajl ali ga je njihov program preimenovao
E onda ja moram sve to da preimenujem u .zip pa da ga otpakujem kako bi dosao do .pdf-a
A na kraju meseca skidam sve u paketu da bi to strpao na CD
A dnevno ih dobijam u papirnom obliku
Babuska sistem
Citat: degojs: Al zato možeš da im objašnjavaš TC?
Veruj mi da nisam imao prilike do sada
Da li je intuitivno ili pohadjaju kurseve, ne znam
Ovo sto ja obilazim po Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija, svi pice TC
Valjda su im dojadile precice na USB diskovima
[ SlobaBgd @ 08.06.2007. 21:43 ] @
^
Mora da je Kristijan Gisler izuzetno zadovoljan što je prodao toliko licenci za TC Vladi Srbije!
[ vladared @ 08.06.2007. 21:50 ] @
ljudi, tako je sve jedno šta koristite, ako je posao urađen. upravo tamo negde pre 6 - 7 strana sam i to rekao, a način na koji ćeš nešto da uradiš je totalno nebitan. bitna je produktivnost. glupava je tvrdnja da ako znaš tc ne znaš we i obratno. zaboga, ja koristim jedno 5-6 programa (u zavisnosti na kom OSu radim) i verujte mi da mi je sve jedno u kome radim. TC jeste veoma konforan ako želiš da na jednom mestu imaš upravljanje fajlovima (bilo lokalno bilo, recimo preko ftp-a bilo kompresovano, bilo ne). oni ljudi koji drže ruke na tastaturi (kao npr ja) više vole tc. we jeste svuda (u windowsu), i zbog toga je zgodan, i većina ljudi koji koriste mišove verovatno će ovo odabrati kao neko razumno rešenje.
[ SlobaBgd @ 08.06.2007. 21:59 ] @
Primećujem da ova polemika ide u pravcu TC vs WE, a niko zapravo ne nalazi ozbiljnu manu TC-u osim argumenta da TC nije Microsoftov proizvod i da nije sastavni deo Windows OS-a ili da se po defaultu ne integriše u shell (mada je i to moguće).
[ Zoran Rodic @ 08.06.2007. 22:04 ] @
Citat: SlobaBgd: Mora da je Kristijan Gisler izuzetno zadovoljan što je prodao toliko licenci za TC Vladi Srbije! 
Cas broj 1.
1. Kliknete na malu crveno plavu disketu
2. Potvrdite 1, 2 ili 3, zavisno sta Vam kaze
3. ...
Toliko o njegovoj sreci
[ SlobaBgd @ 08.06.2007. 23:52 ] @
Ne želim da budem licemeran, (poslednji sam koji će nekom držati pridike o pirateriji  ) ali lepo piše:
Shareware-version
You have the right to test this program for a period of one month.
Ili kampanja za legalizaciju softvera važi samo za Microsoft? Tim pre jer se radi o vladinim ustanovama koje itekako 'apse prodavce piratskih CD/DVD-a po Srbiji!
Odosmo u offtopic, vratimo se na temu.
[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 09.06.2007. u 01:06 GMT+1]
[ dava @ 28.06.2007. 07:49 ] @
Eto, jesmo li se dogovorili koji je bolji. Hajde sad fino instalirajte TC i povecajte produktivnost (imace te vise slobodnog vremena) :)
[ degojs @ 28.06.2007. 09:10 ] @
Citat: Primećujem da ova polemika ide u pravcu TC vs WE, a niko zapravo ne nalazi ozbiljnu manu TC-u osim argumenta da TC nije Microsoftov proizvod i da nije sastavni deo Windows OS-a ili da se po defaultu ne integriše u shell (mada je i to moguće).
I nije besplatan.
Dakle, samo te 2-3 "sitnice."
[ SlobaBgd @ 29.06.2007. 22:03 ] @
Pa "besplatniji" je od Windowsa! Možeš legalno da ga koristiš i posle probnog perioda (više o tome na TC Forumu), a čik to uradi sa Windowsom - legalno!
[ NenadSM @ 09.07.2007. 01:26 ] @
Pa sta to znaci - ako se nesto integrise u Win ja to moram da koristim?????
Ajde mi reci da svi imate legalan Windows???
Mene licno iritira bas to sto je integrisano u Windows a radi traljavo ili nikako!!!
Npr. Windows Media Player - a ja slusam mp3 - Winamp
Notepad - tek posle Windowsa 98 dobio precicu Control- S za snimanje fajla - koristim PSPad
Messanger - to njesra mi ne treba i ide mi na zivce sto se dize sa Outlook-om
Windows Movie Maker - njesra
Paint - cemu sluzi?
Pinball - koji debilizam
Wordpad - sta ce mi???
IE - svaka glupost sa web-a ti sj.be Home Page i jos svasta nesto...
[ |zira| @ 12.07.2007. 17:31 ] @
TOTAL COMMANDER
cista nostalgija ljudi zato je tema i pokrenuta. furka na WINCMD etc.. NC .. svima
nedostaju stara PC vremena :)
evo moje analize:
TOTAL COMMANDER: koristimo ga da se pokazemo "c00l" pred nekim ljudima
a u stvari nekad samo otezava stvari, nije ono sto ocekujemo
WINDOWS EXPLORER: lol? poslije win 98 zaboravio sam i da postoji.
koristim klasicni 2x click my computer itd itd... a nek govori ko sta hoce.
[ SlobaBgd @ 12.07.2007. 20:33 ] @
Klikneš na My Computer, selektuješ 20-tak fajlova da bi ih sve odjednom preimenovao i klikneš... Gde?
Ili hoćeš da raspakuješ iso arhivu, klikneš na My Computer, nađeš taj iso fajl i onda klikneš... Gde?
Ili hoćeš da vidiš prewiev dwg fajla, ili doc ili html ili xml ili pdf ili dbf... Klik na My Computer i šta onda?
A što se tiče očekivanja, TC je mnogo više nego što sam očekivao.
[ gordon_beneth @ 12.07.2007. 23:19 ] @
Citat:
WINDOWS EXPLORER: lol? poslije win 98 zaboravio sam i da postoji.
koristim klasicni 2x click my computer itd itd... a nek govori ko sta hoce.
I koji ti se program otvori kad dvoklikneš my computer ???
[ Dejan Lozanovic @ 13.07.2007. 11:20 ] @
Citat: gordon_beneth: I koji ti se program otvori kad dvoklikneš my computer ???
Krusader , ili gnome nautilus  u zavisnosti da li je podignuto KDE ili gnome okruzenje 
[ degojs @ 13.07.2007. 20:32 ] @
Citat: Dejan Lozanovic:
Krusader , ili gnome nautilus u zavisnosti da li je podignuto KDE ili gnome okruzenje
Ozbiljno? A kod tebe levo piše:
I znači klikneš na My Computer, a ono Krusader ili Nautilus? How yes no.
Evo ga.. još jedan kao Linuxovac, a ovamo ne izlazi iz Windowsa :-)
[ aleksandar.dragojlovic @ 13.07.2007. 21:08 ] @
Total Comander je fantastican program i prvi koji instaliram na bilo kom racunaru... Cesto imam potrebu da nadjem neki kod ili deo teksta, i u TC-u to uradim za minut... Da ne pominjem gomilu drugih funkcija koje on ima. Naravno, moguce je naci adekvatne zamene, bilo da su Microsoft-ove ili ne. Ali imati sve te opcije u jednom programu?! Hmm. "Total Comander je fantastican program i prvi koji instaliram na bilo kom racunaru..." !!!!!!! Da.. Na bilo kom racunaru i bilo kom Windows-u (drago mi je da na Visti radi, kao i na ovom XP-u)...
[ SlobaBgd @ 13.07.2007. 23:46 ] @
@degojs:
Verujem da je Dejan Lozanovic uneo malo sarkazma na račun člana |zira|, tako da ne bi trebalo njega prozivati zbog komentara o TC-u. Uostalom, pogledaj one grdne smajlije u njegovoj poruci!
gordon_beneth je (čini mi se) hteo da kaže da je i prozor My Computer u stvari - Windows Explorer, tako da |zira|-in komentar o Win Exploreru jednostavno ne pije vodu.
PS: Moje izvinjenje što tumačim tuđe poruke.
[ Dejan Lozanovic @ 15.07.2007. 11:51 ] @
Citat: degojs: I znači klikneš na My Computer, a ono Krusader ili Nautilus? How yes no.
Evo ga.. još jedan kao Linuxovac, a ovamo ne izlazi iz Windowsa :-)
Cuj na poslu mi je jos uvek windows zbog nekih zavisnih DLL-ova, ali uskoro cu biti sposoban da se migriram na linux. A kod kuce je druga prica tu nema windowsa uopste. Bitno je da je Java svuda :)
[ z@re @ 19.07.2007. 02:41 ] @
Tastatura u sposobnim rukama je mnogo, mnogo brzi interfejs od misa. Sve reinkarnacije NC-a dopustaju kompletnu operaciju tastaturom.
[ |zira| @ 22.07.2007. 21:21 ] @
da me ne bi tko pogrešno razumjeo prije davno sam koristio Norton Commander i sad također imam Total Commander
ali ga koristim samo u specijalnim slučajevima, jednostavno nije više podoban za "JEDNOSTAVNE" operacije npr.
prebaci taj dokument u taj folder etc.., ali kad je u pitanju MASA nečega onda je kralj, ali ja rijetko dođem do takve situacije.
[ kizman @ 29.07.2007. 17:26 ] @
Duga je rasprava, nisam sve citao pa ne znam da li sam propustio i da li je neko spominjao, ali kako da otvoris CMD u zeljenom folderu kroz IE bez nekog plug-ina?
To mi stalno treba, i za to je TC "zajebao vek" - Alt+C, D i eto ga
Da ne spominjem sto browsujes ZIP, RAR itd. kao da je file system - kopiras u ZIP, brises iz ZIP-a a da skoro i ne primetis razliku izmenju ZIP i obicnog folder-a.
Plus queue copy...
Plus shortcut-i za folder-e, itd, itd.
Ja licno uvek kopiram TC kod klijenta, bez instalacije i koristim ga, jer sam skontao da mi tih 2 minuta kopiranja stedi posle sate i sate posla sa IE, koji smatram alatom za americke domacice.
[ degojs @ 30.07.2007. 15:22 ] @
Citat: Duga je rasprava, nisam sve citao pa ne znam da li sam propustio i da li je neko spominjao, ali kako da otvoris CMD u zeljenom folderu kroz IE bez nekog plug-ina?
A kako da otvorim Total Commander ako nemam instaliran Total Commander?
Doduše, nismo baš pričali o IE, više je bilo reči o WE.
[ dava @ 01.08.2007. 14:30 ] @
Dobro @degojs znas dobro sta covjek pita.
Citat: degojs: A kako da otvorim Total Commander ako nemam instaliran Total Commander?
Pa jednostavno: ukljucis USB stick i startas TC koji si predhodno kopirao na USB.
Ili samo kliknes na Removable Disk (USB), a autorun odradi posao. :)
[ dava @ 03.09.2007. 11:13 ] @
Imam jedno pitanje za korisnike WE.
Kako pomocu WE trazite fajlove koje sadrze neku rijec - pretrazivanje po sadrzaju? Recimo da fajlove .sql, frm ... itd.
Da li vam to govori nesto?
[ goranvuc @ 03.09.2007. 11:20 ] @
Eto kako ne poznajete sistem koji koristite
Desni klik na folder -> Search -> i upises kriterijum u "A word or phrase in the file"
Niste me jos uvek ubedili, a i tesko da cete ikada.
[ dava @ 03.09.2007. 14:38 ] @
Citat: goranvuc: Eto kako ne poznajete sistem koji koristite ;)
Eto kako ne poznajete sistem koji koristite - kazem ja tebi ;)
I sta kad tako pretrazujes? Koje fajlove tada Win pretrazuje?
Napravi .sql, frm, cs, resx ,csproj... ili bilo koji da nije .txt, .doc, .log, .pdf pa probaj pronaci rijec!
[ goranvuc @ 03.09.2007. 15:05 ] @
Znam ja to, evo ti i objasnjenje: http://support.microsoft.com/kb/309173 gde je i resenje.
[ dava @ 03.09.2007. 20:59 ] @
HaHaHa smijem se grohotom. Prva recenica glasi:
Using the "A word or phrase in the file" search criterion may not work
Zar je lakse modifikovati registry i skidati taj update ili jednostavno instalirati TC cija instalacija inace traje 30s.
Niste me jos uvek ubedili, a i tesko da cete ikada.
Ne moze tebe niko nagovoriti na TC ako ti neces, mi samo hocemo da ti pomognemo. 
[ goranvuc @ 03.09.2007. 21:10 ] @
Hvala na pomoci, nije mi potrebna i nisam je ni trazio, sasvim mi lepo ide i bez egzotike tipa TC, kako nas narod kaze "ponudjen ko pocascen".
[ pantic68 @ 04.09.2007. 22:19 ] @
Osam strana ni oko cega. Explorer se ne moze porediti sa TC, moze i bez njega ali ne vidim zasto bi. X puta sam instalirao i podesio racunar bez misa a ponekad i sa poluispravnom tastaturom. Znaci sve moze ali treba biti mazohista.
Sto se tice pametnjakovica koji ne bi dozvolili da se TC instalira na njihov racunar takvih problema nemam jer ne idem po kucama. Lepo donesu racunar kazu sta im treba i kad je gotovo budu pozvani. Plate i nose. Ako im se ne svidja sledeci put neka traze drugog. A ne da mi vise nad glavom i palamude.
Inace sasvim lepo radi sa cd-a ili usb-a i ne mora da se instalira.
[ dava @ 07.09.2007. 08:41 ] @
A tek TC Power Pack 1.7, ko nije probao nega ga instalira. Izmedju ostalog posebno mi se svidja sto moze da preuzme permisije od recimo drugog admina koji ima password i iskljucivo on pristup nekom folderu. 
[ Robinzon Kruso @ 18.01.2008. 16:50 ] @
Cemu sluzi taj TC ????
[ night-shift @ 19.01.2008. 00:46 ] @
Command Prompt zakon bre!
[ dava @ 19.01.2008. 09:07 ] @
Možda bi lakše bilo nabrojati čemu ne služi ;)
Citat: Command Prompt zakon bre!
Sadmo mi reci kako, recimo, kopiras fajlove, znači uvjek otvaraš komand prompt i kucaš
Code: copy C:\docume~1\... D:\folder\...
Zakon ???
[ Monk Psycho @ 19.01.2008. 20:37 ] @
here's my 2c:
Nagovorio sam devojku da ga koristi (uspesna operacija iako je bila jako tvrdoglava, sad kaze da joj stedi vreme)
Svi noobovi i laici koji su poceli da ga koriste isto ne izlaze iz njega (barem u mojoj okolini)
Ne solim nikome pamet, ali TC ce bar da mi spreci RSI (repetitive strain injury)
pitanje za gorana
Sta kad u sistemu nemas search (nliteovan windows)???
Toliko polemike o parcetu softvera koji je tezak do 10 mb i koji je toliko na trzistu da mu je zivotni vek jednak zbiru zivotnog veka svih m$ proizvoda
I stvarno mi nije jasno shta si ovim hteo da dokazes???
Da TC ne treba koristiti???
Po meni sve sto stedi vreme i obavlja posao brze nego ostalo rado cu koristiti
E da da ne zaboravim,
Pozdrav
P.S Opera rules joj sto bih voleo da se pokrene opera vs firefox cisto da ljudi imaju prilike da mi dokazuju kako se sve moze uraditi iz ff-a (mali off)
[ Vladimir Malic @ 23.01.2008. 14:54 ] @
Iako može legalno da se koristi i posle probnog perioda, rado sam potrošio pare na njega.
[ Ivan Dimkovic @ 19.06.2008. 21:07 ] @
Evo da ponovo ozivim temu...
Elem, napravih kobnu gresku - pokusao sam da bekapujem oko 1.5 miliona fajlova preko Windows Explorera u Serveru 2008 - sa jednog diska na drugi...
Posle preko 12 sati rada, Windows je rekao "Out of memory"
Razlog? 67 hiljada otvorenih FILE handle-ova od strane Windows Explorera...
Sta reci, Windows Server - ocigledno Microsoft ne misli da ce korisnici koristiti ovo djubre, tj. Windows Explorer za kompleksnije operacije sa fajlovima #@)(&*@##@
TC vs. Windows Explorer? No brainer... Mada ja i dalje vise volim FAR ;-)
[ dr ZiDoo @ 19.06.2008. 21:19 ] @
Kad vec ozivljavamo.
Porvalio sam da ljudi sve vise koriste winscp kao file manager za upravljanje lokalnim fajlovima. Ja ga koristim za FTP/SFTP i stvarno je odlican, odavno nije bilo boljeg softwera, radi savresno, podrzava masu stvari, live editovanje eksternim editorima, integracija sa Putty-em (savresno).
E sad ne znam jel ima takvih problema, ima li neko neko lose iskustvo sa winSCPom?
[ mrle 011 @ 19.06.2008. 21:46 ] @
Citat: dr ZiDoo: Kad vec ozivljavamo.
Porvalio sam da ljudi sve vise koriste winscp kao file manager za upravljanje lokalnim fajlovima. Ja ga koristim za FTP/SFTP i stvarno je odlican, odavno nije bilo boljeg softwera, radi savresno, podrzava masu stvari, live editovanje eksternim editorima, integracija sa Putty-em (savresno).
E sad ne znam jel ima takvih problema, ima li neko neko lose iskustvo sa winSCPom?
ghisler ne ugradjuje SFTP zbog nekih zakona i tako tih sr@nja,
ali postoje neki TC plugini za SFTP.
ja sam imao problema i sa tim pluginima za TC, a i sa winscp-om.
vidim fajlove, al' ne mogu da ih kopiram, ili tako nesto bese ..... vise se ni ne secam.
uglavnom, dobitna kombinacija je TC kroz putty-ja i vozdra raja.
i TC i putty se mogu napraviti da budu portabl aplikacije, isto k'o i winscp, za nosenje na usb stick-u i tako to.
[ Predrag Supurovic @ 20.06.2008. 07:15 ] @
Probao sam ali na TC nikako ne mogu da se naviknem. alat mog zivota je FAR. U njemu cak radim i sajtove :)
Za kopiranje, probaj Total Copy, to je mali free util koji mi se pokazao kao veoma efikasan za masovno kopiranje. Instalira se u meni koji se dobija na desni klik misem bilo gde u windows explorery tako da je uvak dostupan.
[ buda01 @ 20.06.2008. 09:34 ] @
Jel ovo taj FAR, nadam se da se salis:
http://farmanager.com/screenshots.php?l=en
TC je najbolji program ikada, sa najboljim odnosom value/byte i jedini program koji bi platio.
Postoji i Free Commander, jedina free alternativa koja moze da se poredi sa njim.
[ axx420 @ 20.06.2008. 10:27 ] @
Poštujem tuđi ukus ali...
FAR? Mora da se šalite.
Nesećam se kada sam zadnji put otvorio DOS prozor.
1 500 000 datoteka je podosta.
Neznam, Marfi je uvek radio za mene.
Kada bih nabavio SuperExtraGigaMegaFajlMenadžerKojiTrošiSamo1KIImaMilionExtraFunkcijaAMilijarduPutaJeBoljiOdTCIWE ver 11.4 Build 23456 Stable ne bih pokrenuo kopiranje svih datoteka odjednom jer bi sigurno pred kraj (oko 12-tog sata) nestalo struje, riknuo UPS i poneo HDD sa sobom u večna lovišta.
Kopiranje 1 500 000 datoteka bi verovatno kod Ivana prošlo kako treba sa TC.
TC meni lično nije zbog toga bolji od WE.
Na WE su me uvek nervirale sitacije tipa: "jel' sada kopira ili pomera ili možda pravi shortcut?". Nije problem savladati ali zašto neko misli da ja hoću da kopiram na drugi hard a pomerati na istom kada nikada nije tako? I zašto uvek pritiskati Shift, Ctrl, Alt... ako hoću da budem siguran?
U TC je stvar jasna F5 kopiranje, F6 pomeranje i tačka.
Uvek znam koju trenutno datoteku kopira do kojeg procenta je stigao ako je veća i koji je ukupan procenat iskopiranih podataka.
Kod WE mogu samo da gledam kako lete dokumenti i nagađam.
[ diyabolic @ 20.06.2008. 15:34 ] @
Tc ne bih menjao ni za 5 dzakova smokija!
Explorer koristim tek toliko da instaliram Tc pri ponovnom dizanju sistema da ne bih isao preko run>browse ...lakse mi da udarim win+e
Kad mi Tc nije otvoren....to mi dodje kao da mi nije ni ukljucen komp.
Navikao sam se na njega, i preko njega sve poslove zavrsim brze. All in 1 resenje...nema potrebe da otvaram 5 aplikacija.
Svako radi na chemu mu je lakse ali da je we bolji jednostavno nema argumenata. Kod we me posebno nervira mnogo koriscenje misa, i nachin kopiranja i premestanja fajlova sto je spomenuo i axx420. Kapiram da je to osnovni alat i da zavrsava posao ali zasto ne koristiti neko drugo resenje koje je bolje....
[ ana @ 27.06.2008. 09:07 ] @
Hej drustvo,
Da li ima neki plugin za total commander koji bi mi omogucio da *jednostavno* tagujem fajlove sa mojim kljucnim recima?
Ono sto mi je bitno je da je tagovanje user friendly , tj da brzo ide, posto imam tone nekih radova koji treba da se taguju, i da radi bar za .pdf i tekst fajlove.
Javljate hitno ako ima tako nesto...
[ Srđan Pavlović @ 28.06.2008. 12:50 ] @
Total Commander Ultima Prime - keva.
@ Ivan
Citat: Posle preko 12 sati rada, Windows je rekao "Out of memory"
http://www.pcsuperstore.com/pr...-Tyan-S2932WG2NR.html/froogle/
Mozda da si kupio ovu plocu, stavio sav taj ram na nju, kupio jos jedan HDD da bude samo pagefile... :)
@ana - imas u Total Comanderu (Ultima Prime) u meniju - Files - Edit Comment (tako nesto, evo ti skrinshot)
ako je to - to sto ti treba.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 28.06.2008. u 19:07 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 29.06.2008. 00:13 ] @
@Ana
Selektuješ odabrani fajl, pritisneš ctrl + z da otvoriš prozor za unos comment (odnosno taga, kako ti kažeš), ukucaš tag, sačuvaš sa F2 i sa Alt + F7 pokreneš pretragu. U tabu Plugins izaberi kao na slici u prilogu, i to je to.
https://static.elitesecurity.org/uploads/1/9/1988981/TC.JPG
[ Srđan Pavlović @ 03.07.2008. 14:36 ] @
Kako god - da li je neko video brzi file manager od mc-a (Midnight Commander) pod Linuxom?
Ja se jos nisam sreo sa takvim. Mozda nema pregrst nekih ultranaprednih opcija, ali za svakodnevni
rad i uobicajene operacije je izuzetan.
[ Dejan Lozanovic @ 03.07.2008. 20:11 ] @
Citat: Kernel-1: Kako god - da li je neko video brzi file manager od mc-a (Midnight Commander) pod Linuxom?
Ja se jos nisam sreo sa takvim. Mozda nema pregrst nekih ultranaprednih opcija, ali za svakodnevni
rad i uobicajene operacije je izuzetan.
Pa kada je sirovo kopiranje u pitanju tu nema mudrosti :) svi su isti, mada ja licno koristim Krusader jer dolazi uz svaki linux i ima mnogo vise funkcija koje mogu da olaksaju rad za razliku od mc-a.
[ Srđan Pavlović @ 03.07.2008. 22:58 ] @
mc se i izuzetno brzo startuje - ustvari uvek se startuje gotovo trenutno, znaci krusader OK, ali samo za poslove koji ne mogu iz mc-a :)
responzivnost na komande je jedna od stvari koju uvek stavljam na vrh lestvice :) Krusaderu ipak treba mozda sekund-dva da se startuje,
cak i kada je kesiran, na brzom racunaru, start nije (gotovo) trenutan.
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 04.07.2008. u 00:28 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 04.07.2008. u 00:29 GMT+1]
[ buda01 @ 04.07.2008. 10:08 ] @
Dobar je mc, u stvari odlican je, prva stvar koju uradim na novoj instalaciji je: yum install mc.
Nego jel ste primetili kad brisete direktorijum sa mnogo fajlova sa F8, to radi mnogo sporije nego kad iz shella uradite: rm -fr
[ tosa @ 08.07.2008. 06:10 ] @
Citat: Kernel-1: mc se i izuzetno brzo startuje - ustvari uvek se startuje gotovo trenutno, znaci krusader OK, ali samo za poslove koji ne mogu iz mc-a :)
Treba da vidiš kojom brzinom se gasi, nekako spontano i trenutno - čim korisnik ugleda "mc".
Jedno mu se mora priznati, teško je naći tako loš interfejs danas! U stvari i nije preterano
teško, instaliraš linuks i sve ti je nekako jadno :)
[ Srđan Pavlović @ 08.07.2008. 06:35 ] @
Interfejs MC-a, za ono sto je zamisljen radi perfektno. Bas ono sto ga krasi je
upravo jednostavnost, i ne znam bas koliko je onih koji koriste MC, a koji ce da
ga ugase zbog interfejsa :) - promasio si poentu, ako hoces lep interfejs, onda
lepo instaliras Konqueror, ali posto vidim da ti imas averziju prema linuxu uopste,
sto se da videti lepo iz tvog komentara, za tebe je ipak najbolje da se drzis
windows Explorera sa super slatkim interfejsom, i da se manes "jadnog" linuxa :)
[ tosa @ 08.07.2008. 11:02 ] @
Držim se ja softvera koji radi, bez brige, ali da si čitao malo pažljivije ovu temu video bi da mi je
od klonova Norton komandera najdraži upravo Total komander - jedina aplikacija koju nikada ne gasim.
Konqueror je jedno neviđeno đubre, ne znam kako jedan samopoštujući korisnik kompjutera može sebi da
dozvoli da poredi to sa Total komanderom.
Što se linuksa tiče, imam veću averziju prema njegovim korisnicima nego prema samom sistemu ;)
[ buda01 @ 09.07.2008. 11:40 ] @
Pravi pandan Total Commanderu u Linuxu je mc, jer on radi u shellu, a Linux se uglavnom koristi u shellu.
Konqueror je pandan Windows Exploreru, tj djubre...
[ Nedeljko @ 10.07.2008. 10:55 ] @
Ako ti u Liniuxu mahom radis u šelu, to ne možeš generalisati na ostale korisnike. Ako je konqueror tebi s*****, nekome drugom možda koristi.
Uygred, može li Windows Explorer da prikazuje PDF fajlove?
[ odejan @ 24.07.2008. 21:20 ] @
w.e. ne moze mnogo sto sta sto moze t.c.(tj tc to radi jednotanije sa manje klikova) ali we je uzgred samo za pocetnike ali stvar korisnika-ako ja oduvek pisem latinicu tesko da me neko moze ubediti da je ćirilica bolja(zato sto je on pise)ili obratno-stvar navike nista drugo ,
dobar je i we i dobar je i t.c. samo je stvar kome kako odgovara.meni licno koji sam posle 10 g pauze pre 4 godine ponovo poceo da koristim pc ali samo za kucnu upotrebu(jel pre 10 g sam imao 386 i win 3.11)skoro da mi je trbala nova obuka pati ljudi koji su me upoznavali sa novim o.s su mi i preporucili t.c pa tako ja na njihovu preporuku uz odredjene smernice zavoli t.c. mada da su mi dali smernice za w.e. "verovatno bi mi on sad bio -bolji- u odnosu na t.c. ili obratno"
sve su to dbri programi ali nisu savrseni zato njihovi tvorci uvek ih poboljsavaju sa raznim update i raznim verzijama.
sve u svemu netreba se prepirati koji je bolji nego koji je kolko i i zasto dobar onome ko ga koristi.
poz.
[ Srđan Pavlović @ 25.07.2008. 17:10 ] @
Citat: sve u svemu netreba se prepirati koji je bolji nego koji je kolko i i zasto dobar onome ko ga koristi.
To je istina, ali opet postoji nesto sto moze podleci manje-vise samo subjektivnoj kritici - tipa "ne svidja mi se sto je
to dugme ovde plavo a u onom drugom je crveno" - a opet, postoji recimo vreme kopiranja fajlova, vreme podizanja
(startovanja) programa, itd - neke stvari koje su "merljivije" - (ili neka funkcionalsnot) - i onda se one mogu porediti.
(znaci nije prepirka, nego cisto - osobine tih nekih programa koje mozda nekom nesto znace)
[ North12 @ 20.10.2008. 02:20 ] @
Ajde prvo da odgovorim na temu: SVAKAKO ZA TC!
Ne mogu da shvatim ljude kojima je glavni argument taj da je WE implementiran na svim masinama na kojima rade i da ga zbog toga koriste tj. muce sebe samo?! Govore, sta cu kad ja dodjem na neki komp na kome nema TC ili moram da instaliram WIN i sl? Pa ako znas da instaliras WIN onda verovatno znas i da koristis WE i iz njega da ubacis TC a cak i ne moras vec mozes sve potrebno >after Win install< da odradis iz WE. Mene cudi neka druga stvar - sad zbog toga (zbog obicne instalacije WIN-a i kasnije drajvera i slicno) ti sebe mucis i lisis prilike da koristis TC i sve njegove prednosti u vlastitoj svakodnevnoj upotrebi? To sto ces 10, 15, 20, 30 puta podici nekome sistem bez TC tebe odvaja od svakodnevnog koriscenja ovog programa a verujte da biste ga najvise koristili za Vase dobro. Da li to znaci da onda neces ni tvom klijentu ubaciti npr BS Player ili besplatni Winamp i MV2 jer, naravno, WIN ima svoj "opsteprihvaceni" Media Player? Da li onda zelis da kazes da ti (ovo -ti- se odnosi na sve vas protivnike TC iz ove teme) na svom kompu nemas ubacen Winamp i neki drugi video player vec koristis Windows Media Player jer, pobogu, on je ubacen na svim masinama koje koristis? Smesno, zar ne? Ja svoj rad ne mogu da zamislim bez TC iako takodje rusim sisteme drugima. Jednostavnost izmestanja fajlova, opcije F3 (pregled fajla) i F4 (edit faja), FTP (na svom serveru si samo sa dva klika), Proxy FTP, Local Network, kretanje kroz rar, zip i sl., sortiranje, mnogo brzi search, deljenje fajlova, mala zauzetost memorije i da ne nabrajam dalje... Navodite kako je ruzan izgled a ja isto mogu reci da je Angelina Jolie ruzna! To je druga stvar, o izgledu ne treba raspravljati, raspravljajmo o funkcionalnosti i jednostavnosti! Sta vise, meni je izgled TC odlican, uprostili su ga do maksimuma i to mi se svidja. Mozes boje da mu menjas pa mu crna pozadina sa svetlo zelenim fontom lepo stoji.
Da se razumemo, nemam ja nista specijalno protiv WE ali kad ima dosta bolje resenje od njega zasto ne koristiti ono bolje? Kao sto rekoh, bez problema se moze WE iskoristiti za instalaciju Windowsa i tu te razumem da ne treba TC (nije nikakav problem ocitati CD sa drajverima iz WE i gotova stvar) ali mi nisi jasan da zbog toga ti bojkotujes jedan odlican program kao sto je TC! Ili si mozda jedan od onih koji u svakodnevno koriscenje racunara ubrajaju slusanje muzike i gledanje filmova?! Svaki ozbiljniji "kompjuterista" se davno odrekao WE, bas kao sto je jedan user ovde rekao: "Posle Win '98 - sta to bese WE"!
Savet: Ako imas prilike da koristis Total Commander ti ga i koristi a ako kojim slucajem nisi u prilici ti ga instaliraj i opet koristi!
LP
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|