[ Leyla77 @ 27.02.2007. 07:47 ] @
Pozdrav,

da li neko moze da mi kaze sta se desava sa ovim kreditom? Nisam juce gldala vesti, a cujem da su obustavljeni!
[ Leyla77 @ 27.02.2007. 07:54 ] @
Da sama sebi odgovorim.
Obustavljena isplata novca iz budžeta za subvencionisanje stambenih kredita, jer ta sredstva nisu uračunata u privremeni budžet.:(
Stambeni krediti čiji deo obezbeđuje država najpovoljniji su na tržištu, jer je za njih potrebno najmanje učešće – svega pet odsto. Upravo zbog niskog učešća, mnogi građani su se interesovali za subvencionisane kredite, jer su tako niži početni troškovi rešavanja stambenog pitanja. Međutim, Ministarstvo finansija obustavilo je isplatu novca za deo kredita koji obezbeđuje država.

Draginja Đurić, iz banke Inteza, kaže da su zvanično obavešteni da se do daljeg obustavljaju ti krediti: "Mi imamo trenutno 16 kreditnih zahteva gde je potpisana sva dokumentacija i naši klijenti su informisani da će njihovi zahtevi biti pozitivno rešeni. Mislim da te zahteve treba rešiti, ne samo u našoj, nego u svim bankama."

Miroslav Rebić, iz banke Sosijete ženeral, kaže da ta banka ima veliki broj kredita koji su u fazi obrade, i koje je čak odobrila Nacionalna korporacija za osiguranje kredita a još uvek nisu isplaćena sredstva koja dotira Vlada: "To zaista stvara jednu nelagodnu situaciju, i veoma je teško objasniti klijentu zbog čega dolazi do zastoja."

Koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić odbio je da za B92 odgovori na pitanja zbog čega je isplata novca za subvencionisane kredite obustavljena, kao i da li će novac dobiti bar oni građani koji su već podneli zahteve, i koliko dugo isplate neće biti. U njegovom kabinetu je rečeno da će sve objasniti "neki drugi dan".

Komentarišući takav potez Vlade, guverner Radovan Jelašić kaže da bi obustava isplate trebalo da bude privremena: "Radi se o velikom interesu, kao i o ne toliko značajnim finansijskim sredstvima, da se taj deo nastavi. Siguran sam da će država još jednom da proveri slučaj, jer bi bilo vrlo žalosno da se tako dobar program sada zaustavi samo zato jer nisu dobijena sredstva od Ministarstva finansija."
[ Leyla77 @ 12.03.2007. 09:36 ] @
Evo samo da se pohvalim da sam dobila preliminarno odobrenje subvencionisanog kredita i sada imamo 60 dana da nadjemo kucu. Doduse nasli smo je, ali je malo komplikovana (na ZK se ne nalazi samo ta kuca nego i komsijska mada su na B listu razdvojene), a takodje kuca je jos na pretproslom vlasniku (prosli nije imao para da plati porez i da je prepise posto se uvalio u dugove - zato je i prodaje) tako da cemo verovatno morati zakljucivati ugovor sa njim. Ali valjda ce sve da ipadne dobro na kraju:)
[ Leyla77 @ 12.06.2007. 11:04 ] @
Evo napokon smo dobili i kredit. Potpisali smo kupoprodajni ugovor u petak i za 30 godina ce kuca stvarno biti nasa.
Svima koji krecu u ovo savetujem da se opreme bensedinima, bromezapamima ili ostalim pomocnim sredstvima za zivot u Srbiji:)
[ colke77 @ 14.01.2008. 13:32 ] @
Pa cestitam
[ sasha971 @ 14.01.2008. 17:28 ] @
koji su uslovi za dobijanje subvencije ( zanam za ono mladji od 45.god. ,da nema nekretninu u svom vlasnistvu) ali da li je bitni i visina zarade, broj clanova domacinstva
pozz
sasa
[ miodragjokic @ 15.01.2008. 11:30 ] @
@sasha971

Broj članova porodice ne igra neku ulogu kod odobravanja ovakvih kredita, ali je bitno da korisnik ili bračni dug korisnika ovog kredita nemaju već stambeni kredit u otplati. Zatim, visina zarade je jedan od uslova kada aplicirate kredit, jer to utiče na visinu kredita koji možete da uzmete. Model kredita je takav da od ukupnog iznosa kredita 5% obezbedjujete vi, 20% se finansira iz budžeta, a 75% sredstava odobrava banka.

Nadam se da sam Vam pomogao

[ giagor @ 18.01.2008. 14:06 ] @
U svo zezanje sa tim "povoljnim" kreditima, hteo bih da napomenem da ih treba izbegavati u sirokom luku, pogotovo sto je njihova povoljnost sarena laza