[ daytues @ 27.02.2007. 18:30 ] @
Za onog koji zna, prosto pitanje - koji je najbolji nacin da se pocne Net bizniz u Srbiji? Pojasnjenje... Pretpostavimo da ja hocu da prodajem nesto preko Neta. Recimo da je to roba ingangible tipa, tj. nesto sto ne mora da se salje: softver, grafika, astroloske karte, ... Sad, nije problem da ja to postavim na neki sajt (npr. sajt za skidanje ikonica). Medjutim, mali problem je kako to naplatiti. Blage veze nemam kako se to radi, citao sam ovaj forum i jos 100 stvari na Net-u i samo mi je puna glava svega i svacega, a nista mi nije jasnije... Evo jednog prostog pitanja: koji je najjeftiniji nacin naplate preko Net-a? Nije bitno sto lova ne stize odmah (doduse, ne bi skodilo da to bude nesto reda max. 2 nedelje, ne vise). Bitno je da kupcu to bude prilicno prosto. Npr. slanje cekova nije bas prosta stvar - mislim, ko bi slao cek od €0.10 da kupi jednu ikonicu?! Pretpostavljam da je ovo najlakse izvesti platnim karticama, ali tu sam vec totalno zbunjen. Ok, ima ih ovakvih ili onakvih, ali kako ja da korisniku omogucim da meni posalje €0.10 ili €15 ili koliko god treba i da mi troskovi na tih €15 ne budu vise od 10% ili slicno. Gledao sam razne sajtove tipa e-gold.com, moneybrookers.com, 2checkout.com i tako to. Cemu sluze ovi sajtovi? Vidim, naplacuju ovoliko ili onoliko da urade neku novcanu transakciju. Da li i banka naplati posle toga da ja uzmem te pare? Da li su ovi sajtovi potrebni ili bar dobra stvar? Naime, koliko je tesko da se uradi ono sto i oni vec rade - da se korisniku omoguci da upise broj platne kartice i da se sama transakcija uradi "rucno"? Koji su problemi oko ovoga? Mozda je najbolje da neko sibne neki link koji dobro objasnjava ovakve stvari i nudi neka konkretna resenja... Trazio sam dosta, ali posto nisam iskusan, potrosicu jos grdno vreme ako budem provaljivao sta god treba - zato, pomoc ljudi, ako znate i/ili imate iskustva u ovoj oblasti... Treba mi FAQ, ne objasnjenje od 10 stranica... |