[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 01.03.2007. 10:10 ] @
| Imam šerovan folder (i mapiran kao drive) na FAT32 disku, kome pristupam sa druge dve mašine preko mreže, na kojima je isto XP na FAT-u. Sam folder ima oko skoro 3000 fajlova (skoro su svi ili .xls ili .doc) i desetak podfoldera i sve je ukupne veličine oko 1.3GB.
Problem je što otvaranje tog šerovanog foldera sa druge dve mašine (dakle putem LAN-a) traje svaki put po 15-20 sekundi, što je nedopustivo mnogo. To bi mi možda bilo normalno da do pre 2 nedelje na svim kompjuterima nije bila 98-ica, koja je tom istom folderu pristupala bez ikakve stanke. Pre te 2 nedelje smo kupili u kancelariji novu XP mašinu, ali smo ybog problema kod umrežavanja i preostale 2 mašine prebacili na XP (stare imaju 450 i 800MHz). Pomislio sam da se možda stare mašine ne guše pod XP-om, ali su na obe pozaustavljani svi nepotrebni servisi i sve ostalo im radi bez zamerke. Sad se pokušavam setiti da li sam ikako toj novoj mašini i tom šerovanom folderu pristupao sa 98-ice..mislim da nisam, jer 98-ica nije videla XP u mreži.
Ima li ko ideju zbog čega je potrebno toliko vremena da se otvori taj deljeni folder. Evo sad gledam..ima, kao što sam rekao, skoro 3000 fajlova u rootu, a još 6000 u 243 foldera.
Da li bi pomoglo kada bih smanjio broj fajlova u korenu deljenog foldera? |
[ bukovski @ 01.03.2007. 18:17 ] @
prevfelik broj malih fajlova moze da bude problem
[ Miroslav Jeftić @ 01.03.2007. 19:07 ] @
Probaj da napraviš još jedan šerovan folder na toj mašini (radi testa), pa u njega ubaci par fajlova i vidi kojom brzinom će mu pristupati, tj. koliko brzo će ga otvarati. Moguće je da je zbog velikog broja malih fajlova kao što reče bukovski.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 01.03.2007. 20:00 ] @
Važi probaću.
Samo, sve mislim kao da nije to, jer se 98-ica savršeno nosila sa tim :)
[ someone_bl @ 07.03.2007. 10:35 ] @
Da nisi slucajno stavio Thumbnalis view? ako jesi dobro se to ikako otvara....
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.03.2007. 17:56 ] @
Ne, u Exploreru stoji Detailed view, a u TC-u List view.
Još uvek nisam uspeo da uradim test, da sadržaj tog šerovanog razbijem u podfoldere, ali mogu reći da nekim drugim, manjim, folderima na istom disku pristupam bez ikakvog čekanja.
Ali zašto je 98-ica radila lepo sa tim, a XP ne može! :)
[ 3BEP @ 11.06.2007. 12:54 ] @
Probaj da iskljucis computer browser service na svim mashinama !?!
Start>run>msconfig>services.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 12.06.2007. 16:25 ] @
Probao sam i ovo danas i, na žalost, nisam primetio ikakvo poboljšanje.
Pretpostavljam da će jedino rešenje biti da smanjim broj fajlova, tako što ću fajlove starije od 2006 prebaciti u podfoldere i tako rasteretiti ovaj šerovani.
Hvala u svakom slučaju :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.