[ strain @ 01.03.2007. 21:16 ] @
Imao sam instaliran windows na kompu. Medjutim kada sam prikljucio ADSL pozeleo sam da instaliram SUSE. Sve je proslo bez problema kada bih upalio komp mogao sam da biram koji OS da koristim. Medjutim kada sam sinoc reinstalirao windows ta opcija je nestala. Odnosno kad upalim komp on automatski podize windows.

Kako da vratim mogucnost odabira operativnog sistema?
[ vejin @ 01.03.2007. 22:12 ] @
Ponovo ubaci instalacioni disk od SuSe-a i izaberi popravku. Nesecam se tacno kako se zove ali je nesto kao bot loader ili jako slicno. Ima dosta opcija za popravku pa pazljivo izaberi samo tu. I sam sam imao isti problem i nije tesko ga resiti, samo sam zaboravio tacno kako ide jer sada koristim Freespire.
[ PeroGenijalac @ 03.03.2007. 00:13 ] @
Ja sam morao to neki dan radit: Umetneš instalacijski dvd i pokreneš ono prvo gde ti piše instalacija. kad ti se pokrene instalacijska procedura pita te da odabereš način instalacije (nova ili update). Ali tamo dole imaš i dodatne opcije: Učitati operativni sustav; i popravi sustav. Ti odaberi popravak i nek ti skenira, ili odabereš samo da ti instalira boot loader. Za windowse upišeš da ti učita /dev/hda1 ili gdje ti već jesu. Odabereš i koji sustav hoćeš da ti bude primarni. I to ti je to. To možeš uradit i ako pokreneš instalirani sustav, pa to sve radiš iz Yasta. Nadam se da kapiraš.
[ PeroGenijalac @ 03.03.2007. 00:18 ] @
Eh i ovo je bilo za lilo boot loader, jer ne koristim grub tak da za njega ne znam
[ BBS @ 03.03.2007. 01:11 ] @
http://www.howtoforge.com/perfect_setup_opensuse_10.2
[ Srđan Pavlović @ 04.07.2007. 19:25 ] @
Ovako kako rece PeraGenijalac je najlakse. Znaci u biosu stavis da se dize sistem sa DVD-a,
ides na "INSTALL", i ne ides na REPAIR nego na BOOT INSTALLED SYSTEM (posto
on prepozna da na jednoj od particija imas SuSE)
znaci ne treba ga repairovati vec samo ga podici, e onda kada ga podigne,
startujes YAST2, ides u sekciju Boot-Loader i samo mu das da ga ponovo instalira u MBR recimo,
onda ce on samo da preuzme opet boot loader od windowsa i sve je opet OK.
Tu mozes odabrati i da li zelis da ti se po defoultu dize win ili linux i nakon kog vremena.
Posle samo vratis u biosu na dizanje sistema sa HDD-a. To je to.
[ lord_celtic @ 05.07.2007. 08:04 ] @
bootoj dvd suse-a i popravi mbr to je najlakse ali koristi malo pretragu foruma ima brdo pitanja i odgovora na ovu temu
http://www.elitesecurity.org/t234166-0#1407867
itd.....