[ ela975 @ 04.03.2007. 12:53 ] @
Pozdrav svima , Radim jedan pocetnicki skolski primjer web servisa u kojem sam kreirala dataset koji kupi podatke iz dvije tabele iz ms access baze. Napravila sam relaciju izmedju tabela i to je sve ok . Eh problem je sto nisam sigurna kako dalje. Naime u windows aplikaciji (Datagrid form)koja je klijent koji kupi podatke iz gore opisanog data seta , mi treba da pokupim samo odredjene kolone, odnosno polja iz dvije tabele (iz tabele "emitenti" mi treba recimo samo field PNaziv , a iz tabele OrganiUprave sva polja). Saljem i kod pa unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj ideji: <WebMethod()> _ Public Function returnEmitent() As DataSet Dim myDataSet As New DataSet Dim conn As New OleDbConnection Dim cmd As New OleDbCommand("Emitent", conn) cmd.CommandType = CommandType.TableDirect conn.ConnectionString = "Provider = Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; " & _ "Data Source = C:\RegKVP\Registar.mdb;Persist Security Info=False" conn.Open() Dim sSQL As String = "SELECT * FROM tblEmitenti" Dim myAdapter As New OleDbDataAdapter(sSQL, conn) myAdapter.Fill(myDataSet, "Emitenti.RegBrEmit") sSQL = "SELECT * FROM tblOrganiUprave" Dim myAdapter2 As New OleDbDataAdapter(sSQL, conn) myAdapter2.Fill(myDataSet, "OrganiUprave") conn.Close() Dim myCol1 As DataColumn Dim myCol2 As DataColumn Dim myRelation As DataRelation myCol1 = myDataSet.Tables("Emitenti").Columns("RegBrEmit") myCol2 = myDataSet.Tables("OrganiUprave").Columns("RegBrEmit") myRelation = New DataRelation("myRelation", myCol1, myCol2) Return myDataSet End Function |