|
[ anon315 @ 05.03.2007. 19:09 ] @
| Cao,
izucavam malo OSPF protokol i generalno su mi stvari jasne, ali imam neki primercic, gde mi druga slika nije jasna.
Dakle, primer je takav da D ruter pokrece OSPF algoritam. Prva slika je jasna, od svakog rutera se racuna cena puta do komsijskog i to je koliko sam skontao formiranje topoloske baze.
E sad ova druga slika mi je potpuno nejasna, tacnije, nejasno mi je kako su dobijene one vrednosti u zagradama kod rutera i zasto kod rutera B ne postoje te informacije?
Da li ovo ima nekakve veze sa Dijkstra algoritmom, pozaboravljao sam malo to?

|
[ Milan Andjelkovic @ 05.03.2007. 23:22 ] @
Na drugoj slici je prikazana udaljenost svih rutera od rutera B, i to uz primenjen Dijkstra algoritam, tako da su prikazane samo najbolje putanje. Zbog toga i nema tih podataka za ruter B (ako bi baš insistirao da bude onda bi to bilo (0,B) :). Podaci u zagradama ti govore respektivno udaljenost od rutera B, i sledeći ruter (hop) na jednoj (u ovom primeru - najboljoj) putanji.
Sam postupak dobijanja tih vrednosti nije težak za shvatanje. Krećeš od rutera do kog računaš "udaljenost" i ideš do prvog (prvih) sledećeg. U zagradi zapisuješ prethodni ruter i ukupnu udaljenost. Tako ideš redom, dok ne prodješ sve rutere. Naravno, za neke rutere ćeš imati više putanja, ali ćeš čuvati samo najbolju putanju. Npr. za ruter F imaš (5,E) i (8,G). Naravno, (5,E) je kraća putanja, pa je zato ona i sačuvana, odnosno prikazana na slici kao najbolja. Za svaki sledeći putanju koja prolazi kroz ruter F ćeš koristiti tu najbolju putanju (5,E), a ne ovu drugu lošiju.
[ anon315 @ 06.03.2007. 00:19 ] @
Milane, sada je sve jasno, hvala :)
Najvecu konfuziju mi je pravilo sto sam sve vreme tripovao da treba da gledam D, a ocigledno je B ruter u pitanju.
Jel mozemo samo jos da prokomentarisemo ukidanje veze izmedju C i D?
[Ovu poruku je menjao Vanja Petreski dana 06.03.2007. u 09:43 GMT+1]
[ Milan Andjelkovic @ 06.03.2007. 18:29 ] @
Hmmm, da... ne znam sta im to predstavlja. Mozda su hteli da istaknu kako se nece koristiti taj link, nego ovaj preko E, mada mi je to malo cudno. I ne znam o kakvom se loop-u radi, Dijkstra svakako ne podrazumeva obaranje interfejsa ili tako nesto, vec samo racunanje najboljih ruta. Jel ima neki propratni tekst uz taj scenario?
[ anon315 @ 06.03.2007. 18:34 ] @
Nope :)
Ali to je manje bitno, hvala.
[ markom @ 07.03.2007. 08:37 ] @
Citat: Jel mozemo samo jos da prokomentarisemo ukidanje veze izmedju C i D?
Druga slika je izračunata, a ne fizička topologija. OSPF računa samo najbolje putanje i ne poznaje koncept rezervnih ruta[*], kao ni unequal load sharing. Pošto link C-D ima cost 4, za razliku od putanje C-E-D koja ima 3, link C-D se neće koristiti u izračunatoj topologiji.
[*] Postoji nešto što se zove Constraint-based SPF, što je koncept u kojem se pored costa kao primarne jedinice za izračunavanje putanje koriste i drugi parametri, npr. slobodan bandwidth, itd. Ovo je osnova sa MPLS TE, ali to nije tema ovde :-)
Marko.
P.S. Ono (2,F), (3,B), itd vidim prvi put u životu. Odakle vam ta notacija?
[ anon315 @ 07.03.2007. 10:53 ] @
Kod mene je sa kursa racunarskih mreza na etfu..
[ Milan Andjelkovic @ 07.03.2007. 14:21 ] @
Ja sam vidjao takvu notaciju na više mesta...
[ Milos Stojanovic @ 07.03.2007. 18:32 ] @
Citat: Vanja Petreski: Kod mene je sa kursa racunarskih mreza na etfu..
Čisto informativno, ko vam drži taj predmet? Ja se uopšte ne sećam ovakve notacije kada smo radili OSPF
Citat: markom: ...Ovo je osnova sa MPLS TE, ali to nije tema ovde 
Kakav je ovaj markom štreber, uvek uči unapred
[ anon315 @ 07.03.2007. 21:35 ] @
Profesor dr. Zoran Jovanovic (RCUB), inace jedan od meni gotivnijih likova. Ove godine je asistent bio Dragan Novakovic, mladi jedan tip isto iz RCUB-a, skroz ok.
[Ovu poruku je menjao Vanja Petreski dana 09.03.2007. u 00:05 GMT+1]
[ Milos Stojanovic @ 09.03.2007. 16:05 ] @
Heh, on je i nama držao taj predmet. Jeste, skroz je cool lik.
Doduše, OSPF je nama držao asistent (Pavle Vuletić) tako da je možda tu razlika u predavanjima
[ risk @ 18.03.2007. 07:56 ] @
Citat: Milos Stojanovic: Ja se uopšte ne sećam ovakve notacije kada smo radili OSPF
da, koristili smo istu notaciju.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|